Stel jezelf eerst gerust: een burn out valt ontzettend goed te behandelen. Wacht hier niet te lang mee, de kans is namelijk groot dat wanneer je geen actie onderneemt de klachten, en daarmee je burn out, verergeren.

We raden je dan ook aan professionele hulp te zoeken en het te bespreken met jouw werkgever:

1. Schakel professionele hulp in

Een huis-, arbo-arts of een andere gezondheidsspecialist bezoeken is de eerste én belangrijkste stap die wij je aanraden. Hij of zij kan actief de oorzaak van het probleem achterhalen en heeft de kennis en de middelen in huis om vast te stellen wat er precies scheelt.

Dit voelt wellicht als een grote stap, maar als je jouw klachten niet onder ogen durft te komen, ontstaat de kans dat de situatie verergert.

2. Maak het bespreekbaar met je werkgever

Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat je jouw burn out aankaart bij je werkgever of leidinggevende. Wanneer namelijk blijkt dat de gezondheidsklachten worden veroorzaakt door werk, moet er duidelijk iets veranderen op de werkvloer. Gebeurt dit niet, dan ben je enkel met symptoombestrijding bezig en bestaat er een kans dat diezelfde klachten terug komen.

(Hoe je zoiets met je werkgever bespreekt, lees je hier.)

3. Neem gas terug

Nadat je in contact bent geweest met je werkgever is het van belang dat je houdt aan het advies van de (arbo)arts.

Jij gaat je dus niet nog bezig gaat houden met onafgeronde projecten en taken wanneer zijn of haar advies luidt dat jij direct al je taken naast je neer moet leggen.

Ook wanneer wordt aangegeven dat jij één of twee werkdagen actief gaat zijn totdat je volledig bent herstelt, doe jij niet meer —  ook al voel jij je – onterecht – schuldig omdat je dénkt dat je collega’s je het kwalijk nemen.

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar personen die in een burn out terechtkomen blijken vaak in het verleden over hun grens heen te zijn gegaan. Omdat jij je waarschijnlijk schuldig voelt dat je een burn out hebt, wil je daarom vaak extra bijspringen. Laat dit onterechte gevoel niet jouw herstel in de weg zitten.

4. Zorg voor een actieve herstelperiode

Tot slot is het belangrijk dat je wanneer jij weer integreert bij je huidige werkgever, je extra bewust wordt van jouw draagkracht. Trap niet meteen weer vol op het gas, maar léér van je burn out.

Een burn out is namelijk een bitterzoete manier om je in te laten zien dat je structureel te veel hooi op je vork nam.

Na jouw behandeling en herstelperiode ben jij daarom extra van bewust van je kunnen en stel je vaak harde grenzen op. Dat is alleen maar goed, je wil dit uitgebluste gevoel natuurlijk nooit meer ervaren.

Om dit proces te ondersteunen, kun je een paar dingen doen om jouw werkdrukbeleving binnen de perken te houden.

Ken je grenzen, ken je prioriteiten

Laat het niet zover komen dat jij (of anderen) over je eigen grenzen heen gaat. Om dit te voorkomen, zul je kritisch moeten omgaan met de taken die je op je neemt — hebben ze werkelijk de prioriteit?

Is het bijvoorbeeld echt zo dat het nakijken van dat rapport zo dringend is of kan het ook donderdag worden uitgevoerd — moet dat daarnaast door jou of kan Shirley dat ook best doen? Wees na jou herstel op dit soort zaken waakzaam om te voorkomen dat jij weer teveel van jezelf geeft.

Houd je daarom na je herstel alleen bezig met zaken die werkelijk belangrijk of dringend zijn, bij jouw functieomschrijving horen en die alleen door jou kunnen worden uitgevoerd.

Bewaak je tijd en je planning

Daarnaast is het belangrijk dat jij je in alle rust kunt toeleggen op de taken die gedaan moeten worden. Je constant laten onderbreken door ad-hoc zaken zorgt er juist weer voor dat stress de baas over je kan worden.

Hanteer daarom na je herstel een strikte planning. Wat moet er gedaan worden en hoeveel tijd gaat dit in beslag nemen? Leg taken die langer in beslag nemen dan 30 minuten vast in je agenda. Daarnaast gebruik je één takenlijst waar je taken op noteert die korter dan dat duren.

Dit bijhouden voorkomt dat je meer werk op je neemt dan dat je aankunt en daardoor niet toekomt aan jouw prioriteiten. Het dwingt je keuzes te maken en te communiceren over wat wel en niet kan. Erg belangrijk, zodra jij net hersteld bent van een burn out.

Laat je niet van je werk houden

Tot slot is het belangrijk dat ook jouw collega’s je de tijd en ruimte gunnen om weer je gewone werkzaamheden op te pakken. Constant jouw kantoor binnenvallen met ‘zogenaamde spoedjes’ zal je herstel niet ten goede doen.

Maak daarom afspraken dat jij alleen geraadpleegd wordt wanneer iets écht dringend is.

Dat betekent dus niet dat Shirley je aan de mouw trekt met de ‘dringende’ vraag of je haar mailtje had ontvangen — néé, dringend houdt in dat jij op dit moment alles uit handen moet laten vallen om nú meteen actie te ondernemen omdat het anders ernstige gevolgen heeft voor het bedrijf.

Een groot verschil dus.

Vergeet ook niet dat deze regel geldt voor jouw telefoon. Je constant laten onderbreken door bliepjes en notificaties zorgt er ook voor dat jij niet toekomt aan je werk en hierdoor onnodig stress ervaart.

Bij het herstel is het namelijk ontzettend belangrijk dat jij de touwtjes in handen houdt. Jij checkt dus die stoorzender, wanneer het jou uitkomt. Zet al die notificaties en meldingen dus uit.

Kortom, een burn out?

  1. Schakel direct professionele hulp in bij een huis- arbo- arts of andere gezondheidsspecialist.
  2. Maak je burn out bespreekbaar met je werkgever.
  3. Houd je aan het advies van je arbo-arts, ongeacht of hierdoor werk komt te liggen bij collega’s.
  4. Bewaak jouw herstelperiode:
    • Houd je alleen bezig met belangrijke zaken die bij jouw functieomschrijving horen.
    • Bewaak je tijd en planning door te werken met een agenda en één takenmanager.
    • Maak onderling afspraken met collega’s zodat jij niet constant onderbroken wordt — datzelfde geldt voor afleiding door je smartphone.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Meer lezen over burn-out?

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer en gezonder (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog
Nadine
Account manager
Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 
9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 6.000 beoordelingen

+
25 jaar ervaring

+ 25 jaar ervaring

Met onze ruim 25 jaar ervaring zijn wij dé specialisten