Volgens deze heuse verveel-professor is verveling “dé sociale ziekte van de 21e eeuw” — zeker nu corona heerst. Maar in plaats van er tegen te vechten en zo veel mogelijk stimulans op te zoeken, raadt hij iets totaal anders aan: “gebruik het voor een moment van introspectie!” Wat hij daarmee bedoelt en hoe dat werkt, lees je hier.
De instelling ‘Ik kan en zál me niet vervelen’ schaadt
We leven in een tijd waarin alles binnen handbereik is. Het laatste nieuws? Binnen een paar swipes ben jij op de hoogte van wat er speelt. Een nieuwe film? Jij hebt ‘m allang gestreamd én bekeken. Zelfs een vriendschap met een persoon aan de andere kant van de wereld onderhoud je moeiteloos.
Kortom: dankzij de technologie van de 21e eeuw is er genoeg te zien, te lezen en te doen. Geen enkel excuus om je te vervelen, toch?
… maar dat doe je toch. Zeker nu, in coronatijd.
Je kunt immers maar zo vaak een serie bingen, voor ook dat saai is. En het nieuws bijhouden? Je bent allang blij als je een keer geen update krijgt. Met andere woorden: jij verveelt je en jij wil daar zo snel mogelijk van af. Actie, spanning, vernieuwing, even iets anders — dáár ben jij aan toe.
Toch is dat volgens John Eastwood – psycholoog en directeur van het Boredom Lab (ja, dat bestaat echt) aan de Universiteit van York – geen al te best idee:
Iemand die zich verveelt, zegt hij, loopt een verhoogt risico om dwangmatig gedrag te vertonen.
“De gedachte “Ik kan en zál me niet vervelen” gaat heersen, en de persoon zal er alles aan doen om hier vanaf te komen.”
Denk aan het gebruiken van stimulerende middelen, het wagen van een gokje, of gevaarlijke of spannende dingen opzoeken.
Niet alleen kan dat een enorme impact hebben op iemands werkprestaties of relaties, het constant zoeken van afleiding verkort ook daadwerkelijk je concentratiespanne. Je kunt je minder goed concentreren en hebt moeite met het afronden van taken.
Om nog maar te zwijgen over het effect dat het op je gemoedstoestand heeft:
“Verveling is de sociale ziekte van de 21e eeuw”
Omdat we tegenwoordig ongelimiteerd toegang hebben tot iedere om-aandacht-schreeuwende bron van entertainment voelt verveling… onwennig.
Eastwood:
“We zijn als Westerse samenleving zo gewend geraakt aan een constante tevredenheid, dat als we ons vervelen het wel een teken moet zijn dat er iets mis is. ”
… met ons, onze doelen of onze relaties.
Deze bezorgdheid kan ervoor zorgen dat je een depressie of angststoornis ontwikkelt. Zou immers alles in orde zijn dan zou je je niet vervelen! Hierdoor voel je je leeg. Ongemotiveerd. Angstig, zelfs. Typisch een sociale ziekte van de 21e eeuw, zegt hij.
En dat is waarom je er alles aan doet om dat gevoel maar niet te ervaren. Toch is dit volgens Eastwood niet de manier om met verveling om te gaan. Integendeel:
“Verveling is juist een staat waarin jij je vaker moet willen begeven. Het geeft je de middelen om na te denken over wat je wil. Je verveelt je omdat je weet dat je méér kunt – je wordt bewust van je ongekend potentieel.”
Zijn advies luidt dan ook als volgt:
Wat te doen bij verveling? “Ga er in mee!”, zegt verveel-expert
Verzet je er niet tegen. Volgens Eastwood is verveling namelijk niets meer dan een ‘leeg moment’:
“… een schone lei. Een neutrale mentale staat waarin we zelfreflectie uit de weggaan. Wat ontzettend jammer is, want een moment van introspectie doet niemand kwaad.”
Grijp daarom niet direct naar je smartphone, Netflix of andere externe prikkels, maar geef je er aan over. Gebruik dat lege moment! Voor introspectie, je gedachten op een rij te zetten of jezelf mentaal op te laden.
Volgens Eastwood kan dat op een aantal manieren:
Tip 1: Geef confronterende gedachten een plek
Eén manier om je verveling te benutten, is door je gedachten op een rijtje te zetten. Door te mediteren, bijvoorbeeld. En dat klinkt misschien saai, maar het werkt:
Meditatie stelt je namelijk in staat je confronterende gedachten ‘te bekijken’ en deze vervolgens los te laten. Hierdoor vind je wellicht het antwoord op de vraag waarom je verveling steeds uit de weg gaat door druk bezig te blijven.
En of dat ellenlange sessies moeten zijn? Zeker niet — volgens Harvard is 5 minuten per dag voldoende om die mentale onrust op te klaren.
Tip 2: Wees creatief
Volgens Eastwood blijkt creatief bezig zijn ook een fantastische manier om met verveling om te gaan. Het zorgt er namelijk voor dat je gedachten vrij kunnen ronddwalen. Grijp echter niet meteen naar een penseel en doek — er zijn meerdere manieren om je creativiteit ruim baan te geven.
Probeer bijvoorbeeld ‘freewriting’ en kijk waar je gedachten stranden. Schrijf ze op, gebruik verschillende kleuren of breng er orde en structuur in aan door middel van een mindmap.
Een andere manier om je creativiteit te prikkelen is door een kritisch te kijken naar je thuiswerkplek. Wellicht kan ook daar het een en ander worden opgefleurd. Het mooie? Het met aandacht inrichten van een werkplek werkt niet alleen meditatief, je houdt er ook nog een aangename en inspirerende plek aan over. Win-win.
Tip 3: Voer taken met aandacht en precisie uit
Tot slot: wellicht niet de meest spannende bezigheid, maar wel een die jouw kijk op verveling verandert volgens Eastwood:
Huishoudelijke klusjes.
Yes, je leest het goed. Het uitvoeren van saaie en eentonige klusjes blijkt wonderen te doen voor je mentale gesteldheid. Vooral zodra je het bewust en met aandacht doet.
“Het maakt ons nederig, iets dat we in onze samenleving zijn verleerd.”
Grijp dus niet direct naar die afstandsbediening zodra je je verveelt, maar lap de ramen of doe de afwas. Zolang jij niet bij de handeling hoeft na te denken, creëer je een mooi moment van introspectie (plus je houdt er een schoon huis aan over!)
Kortom
Verveling is meer dan lusteloos op de bank neerploffen. Het is een mentale staat. Een staat waarin jij zelfreflectie uit de weg gaat en probeert op te vullen met entertainment en andere externe prikkels. En omdat dat zonde is voor je relaties, werkprestaties én mentale gezondheid kun je dat beter achterwege laten.
Zie verveling in plaats daarvan als een moment om even alles op een rijtje te zetten, om jezelf te herontdekken. Door te mediteren bijvoorbeeld, creatief te zijn of de handen uit de mouwen te steken.
En ja, dat is misschien niet heel nieuw of spannend, maar het toont wel aan dat je tevredenheid kunt creëren uit eenvoud.
Meer weten? Volg een training Time Management
Merk je nu toch dat je constant dat gevoel blijft houden? Dat gevoel dat je altijd bezig moet blijven, waardoor je jezelf nooit toestaat verveling te voelen? Wellicht is het dan verstandig om eens naar je workflow- en mentaliteit te kijken — misschien associeer je ‘bezig blijven’ wel met ‘productief’ zijn, en ervaar je daardoor constante stress. Iets waar we in onze 1-daagse training Time Management uitgebreid op ingaan. Nieuwsgierig? Schrijf je snel in.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog