Stel jij jezelf regelmatig de vraag ‘wat zijn mijn prioriteiten eigenlijk?’ Wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet, is het lastig om je werkdag efficiënt te laten voorlopen. Je geeft onbenullige klussen voorrang op taken die eigenlijk veel belangrijker zijn of je laat ad hoc klussen de koers van jouw dag bepalen. 

Met andere woorden: er moet ontzettend veel gebeuren, maar je weet niet waaraan jij je aandacht aan moet besteden. Je houdt je daarom maar bezig met de eerste beste taak die zijn kop opsteekt. Dat werkt natuurlijk niet.

Wat jij daarom kunt gebruiken is een training Prioriteiten Stellen. Een praktische training  waarin je leert met welke taken jij je moet bezig houden — en met welke niet. En wat je daar leert? Nou, het volgende: 5 inzichten op het gebied van prioriteiten stellen: 

1. Je kunt pas prioriteiten stellen wanneer je overzicht hebt

Een van de eerste inzichten waar we op focussen, is dat het pas zinvol is om te kiezen wanneer je weet wat er zich allemaal op je bordje bevindt. Niet eerder. 

Wat je daarom tijdens de cursus leert, is hoe je in kaart brengt welke taken en projecten allemaal je aandacht vragen. Dit scheppen van overzicht helpt je vervolgens in het kiezen en plannen van prioriteiten. We doen dit op een praktische manier die je na de training ook zelf kunt doorzetten.

kopje in de hand werkspullen op de bureau

2. Je kunt niet meer uitgeven dan je hebt

Hoe vaak proppen we onze agenda niet vol met taken, wetende dat we daar eigenlijk geen tijd voor hebben? Vaak komt dit doordat we té optimistisch plannen. We houden geen rekening met de dagelijkse klussen waarvan we weten dat ze moeten gebeuren of met de afspraken die al gepland staan.

Belangrijk dus om hier voldoende aandacht aan te besteden. We brengen daarom terugkerende taken en afspraken in kaart. Erg verhelderend, want deze tijd kun je bij voorbaat al niet besteden aan je andere klussen. 

Dit helpt je bij het maken van een realistische inschatting van de tijd die je hebt. Het stelt je in staat om beter je grenzen te bewaken en verwachtingen te managen. 

3. Verwacht het onverwachte

Welke klussen jij je ook voorneemt om aan te werken, er kunnen zich altijd onverwachte dingen voordoen. Sommige van deze zaken dienen direct opgepakt te worden. Hoeveel ruimte houd je daarvoor? Andere zaken kunnen ook later. Alleen: hoe communiceer je daarover? 

Tijdens de training leer je hoe je flexibel kunt blijven maar ook hoe je zaken die tussendoor binnenkomen effectief leert beoordelen op hun urgentie. 

voorgrond koffie to go, achtergrond man werkend op laptop

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. 

4. Houd de regie door verwachtingen te managen

Natuurlijk zul je regelmatig een verzoek moeten afwijzen om zo aan je prioriteiten te kunnen werken, maar prioriteiten stellen gaat verder dan enkel ‘nee’ zeggen. 

Het draait ook om het managen van verwachtingen en het houden van de regie. Door op een constructieve manier aan te geven waarom iets voor jou op dat moment geen prioriteit heeft kun je de regie terugnemen en communiceren wat er dan wel gaat gebeuren. Hierdoor voorkom je teleurstelling en creëer je rust om aan je prioriteiten te werken

Tijdens de cursus leer je hier op een servicegerichte en klantvriendelijke manier over te communiceren.

5. Werk vanuit één overzichtelijk timemanagementsysteem

Om prioriteiten te stellen, zul je moeten weten welke taken, klusjes en afspraken je aandacht nodig hebben. Tijdens de cursus leer je daarom hoe je één waterdicht systeem inricht Hiermee voorkom je dat je verschillende lijstjes of programma’s moet doorspitten en zie jij in één oogopslag hoe druk je bent en wat je opties zijn. . 

bovenaanzicht van notie blok en handen die schrijven

Volg daarom onze cursus Prioriteiten Stellen 

Zoals je ziet leer je tijdens deze cursus Prioriteiten Stellen een hoop dat jou kan helpen om prioriteiten te stellen en overzicht te creëren. We nodigen je dan ook graag uit om één van onze trainingen te volgen. We leren je alle bovenstaande zaken in de praktijk toe te passen in 1 dag. Op die manier hoef je nooit meer te schreeuwen ‘moet het nu?!’. Wacht daarom niet langer en schrijf je snel in!

In-company offerte aanvragen

Aankomende cursus data

Zet nu de eerste stap voor meer rust en geluk
23
May

Eindhoven
09:00 - 16:00
Volgeboekt

Volgeboekt
23
May

Rotterdam
09:00 - 16:00
Volgeboekt

Volgeboekt
23
May

Online
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
30
May

Amsterdam
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
30
May

Zwolle
09:00 - 16:00
Bijna vol

Bijna vol

Antwoord op veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met prioriteiten stellen?

Prioriteiten stellen betekenis:

Met prioriteiten stellen wordt bedoeld ‘het bepalen van de belangrijkheid of noodzaak van verschillende taken, doelen of verantwoordelijkheden’. Het gaat erom te beslissen wat je als eerste, belangrijkste of dringendste moet aanpakken en wat je daarvoor moet opgeven of uitstellen. Prioriteiten stellen helpt je om gericht te werken, je tijd en energie te richten op wat echt belangrijk is, en om beter om te gaan met beperkte middelen en tijd. 

Natuurlijk moet je wel regelmatig je prioriteiten evalueren en bijstellen. Dingen kunnen namelijk veranderen en wat gisteren belangrijk was, is dat vandaag misschien niet meer. Of andersom.

Waarom prioriteiten leren stellen?

Natuurlijk roept een time management bureau dat zaken als ‘prioriteiten stellen’ belangrijk is! Maar waarom zou jij het interessant moeten vinden? Well:  

Prioriteiten leren stellen is belangrijk omdat het helpt om efficiënter te werken en te beslissen welke taken het belangrijkst zijn om te voltooien. Hierdoor kun je je tijd en energie beter besteden aan de belangrijkste taken en verhoog je de kans op succes. 

Het helpt ook om stress te verminderen omdat je je niet hoeft zorgen te maken over onbelangrijke taken die op de achtergrond blijven hangen. Daarbij: het stellen van prioriteiten helpt ook om deadlines te halen en daarmee uitstelgedrag te verminderen.

Alleen maar pluspunten dus! 

Het laat je bezig zijn met die dingen die jij belangrijk vindt in het leven; of dat nou werkzaamheden betreft of zaken in je privé-leven.

Hoe moet je prioriteiten stellen?

Er zijn verschillende manieren om prioriteiten te stellen, afhankelijk van je persoonlijke situatie en doelen. Hier zijn enkele algemene stappen die je kunt volgen; tips die we je ook tijdens de cursus Prioriteiten Stellen geven:

 • Ken je doelen: Maak een lijstje van je korte- en langetermijndoelen en bepaal welke van deze doelen het meest belangrijk voor je zijn. Wat wil je vandaag of deze week bereiken? Prioriteiten stellen in je leven: wat wil je op de langetermijn?
 • Zet het uit een in taken: Maak een prioriteiten lijst van alle taken die je moet uitvoeren en bepaal welke taken noodzakelijk zijn om je doelen te bereiken. Welke stappen moet je allemaal zetten? Hoeveel tijd kost dit? Wanneer moeten ze gebeuren?
 • Bepaal je prioriteiten: Classificeer vervolgens je taken in volgorde van prioriteit, en begin met de meest urgente en belangrijke taken eerst. Dit wordt jouw prioriteitenschema.
 • Ben je bewust van beperkingen: Bewust zijn van je beperkingen, zoals tijd, budget en middelen, en bepaal welke taken realistisch zijn om te voltooien. Dat is waarom SMART-doelen ook zo goed werken!
 • Wees flexibel: Verander je prioriteiten wanneer nodig, aangezien situaties en omstandigheden kunnen veranderen.

Tijdens een cursus Prioriteiten stellen gaan we hier natuurlijk verder op in. Voor nu heb je een globaal idee van hoe je kunt bepalen wat wel en niet belangrijk voor jou is. 

man werkend aan laptop aan tafel , aan de muur hangen 2 schilderijen

Welke prioriteiten zijn er?

Er zijn verschillende manieren en methodes om prioriteiten te stellen, en geen enkele manier is “juist” of “verkeerd.” Hieronder staan enkele veelvoorkomende manieren:

 • Urgent versus belangrijk: Een veelgebruikte methode om prioriteiten te stellen is om taken te classificeren volgens hun mate van urgentie en belangrijkheid. Taken die zowel urgent als belangrijk zijn, moeten als hoogste prioriteit worden behandeld. Tijdens de training vertellen we je hier mee over.
 • Eisenhower-matrix: Ook een klassieker. Deze methode verdeelt taken in vier categorieën: dringend en belangrijk, belangrijk maar niet dringend, dringend maar niet belangrijk en niet dringend en niet belangrijk. Dit kan helpen om taken te prioritiseren en te beslissen welke moeten worden uitgevoerd, welke je kunt delegeren of gewoon mag schrappen!
 • ABCDE-methode: Een methode waarbij je de letters van het alfabet gebruikt om bepaalde taken in te delen.
 • Doelen stellen met de 80/20-regel: Ook wel bekend als de Pareto-principe, deze methode stelt dat 80% van de resultaten wordt bereikt met 20% van de inspanning. Hierdoor kun je prioriteiten stellen op basis van wat het grootste effect zal hebben en waar je jouw tijd het beste aan kunt besteden.
 • SMART-doelen: Deze methode richt zich op het stellen van specifieke, meetbare, haalbare, relevante en tijdgebonden doelen. Hiermee kunnen kenniswerkers prioriteiten stellen voor hun activiteiten en taken om ervoor te zorgen dat ze gericht werken aan wat echt belangrijk is voor hen!

Hoe prioriteiten stellen in de zorg?

Hoe zit dat dan in de zorg? Nou, In de zorg is prioriteiten stellen natuurlijk van groot belang, omdat er vaak veel taken en verantwoordelijkheden zijn en weinig tijd en middelen beschikbaar zijn. Hieronder enkele tips om prioriteiten te stellen in de zorg:

 • Identificeer je doelen: Maak duidelijk wat je belangrijkste doelen zijn, bijvoorbeeld de gezondheid en welzijn van de patiënt, kwaliteit van zorg en efficiëntie.
 • Evaluatie van taken: Bepaal welke taken het belangrijkst, dringendst of noodzakelijkst zijn om uit te voeren en welke minder prioriteit hebben.
 • Urgentie en belangrijkheid: Stel prioriteiten aan de hand van zowel de urgentie als de belangrijkheid van de taak.
 • Samenwerken en communiceren: Overleg met collega’s en patiënten over de prioriteiten en zorg dat iedereen op de hoogte is van de plannen.
 • Regelmatige evaluatie: Prioriteiten kunnen veranderen, dus het is belangrijk om regelmatig te evalueren en bij te stellen.

Door prioriteiten te stellen, kun je gericht werken en je tijd en middelen effectief inzetten, waardoor je beter in staat bent om de zorg te verlenen die de patiënten nodig hebben. Is een ‘cursus Prioriteiten Stellen voor de Zorg’ misschien iets voor jou en je team? Neem contact op voor de mogelijkheden.

Meer weten over prioriteiten stellen? Lees onze artikelen

Prioriteiten stellen quotes

“Wanneer je weet wat je belangrijk vindt, is het gemakkelijker om keuzes te maken.” – Oprah Winfrey

“Het leven is kort, focus op wat er echt toe doet.” – Steve Jobs

“Het is niet belangrijk hoe druk je hebt, maar hoe je prioriteiten stelt.” – Mark Twain

“Prioriteiten stellen betekent niet dat alles belangrijk is, het betekent dat je beslist wat belangrijker is.” – Alan Lakein

“De belangrijkste beslissing die we nemen, is wat we als prioriteit aanzien.” – Stephen Covey

“Door prioriteiten te stellen, concentreer je je op de dingen die echt belangrijk zijn.” – Brian Tracy

“Het is beter om de juiste dingen te doen, dan om veel dingen te doen.” – John Wooden

“Er zijn altijd keuzes, en die keuzes bepalen wat belangrijk is.” – Madeleine Albright

“Focus op de belangrijkste dingen en laat de rest los.” – Tim Ferriss

“De meest productieve mensen stellen hun prioriteiten en richten zich daar op.” – Brian Tracy

“We hebben maar 24 uur per dag, dus is het belangrijk om prioriteiten te stellen en gericht te werken.” – Jack Ma

“Als je niet weet wat je prioriteiten zijn, zal iemand anders ze voor je bepalen.” – Jim Rohn

“Onze prioriteiten moeten in overeenstemming zijn met onze waarden en doelen.” – Brian Tracy

“Het stellen van prioriteiten is niet over het hebben van meer tijd. Het is over het maken van keuzes over hoe je tijd besteedt.” – John C. Maxwell

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog 

 

Wij zijn geaccrediteerd door

Ervaringen van onze cursisten

Wij delen continu onze ervaringen en tips om je te inspireren.
Hilde

De eendaagse cursus met een kleine groep collega gaf mij een goed volledige overzicht van de aandachtspunten. Omdat er genoeg ruimte is voor reflectie, eigen input and praktische tips, blijft het niet enkel bij een theoretisch verhaal maar is overgaan tot directe actie meteen erna mogelijk.

10/10
Klantenvertellen
Jeannette Decades

Uitstelgedrag is voor mij herkenbaar. Veel werkzaamheden, weinig tijd, bepaalde klussen blijven liggen. Deze cursus heeft mij geholpen om werkzaamheden in behapbare stappen op te delen en te kijken naar de manieren van communiceren en informeren hierover.
Ik zou wel wat meer focus willen op andere softwareprogramma’s dan Outlook. Ik gebruik Microsoft Teams naast Outlook wat de uitdaging behoorlijk anders maakt.

9/10
Klantenvertellen
Gijs van Kempen

Verfrissende uitleg van de verschillende tools tips en mogelijkheden om je tijd en taken zinvol in te richten.

9/10
Klantenvertellen
Koen van Bree

Ik heb een erg positief gevoel overgehouden aan de training van Tijdwinst.com. Trainer Jon wist door goede afwisseling van theorie, praktijk en humor de aandacht de hele dag perfect vast te houden. Er zijn vele handvaten en tips geboden waar ik zeker wat aan ga hebben en waardoor ik zeker wat meer structuur in mijn dag en werkzaamheden ga krijgen.

10/10
Klantenvertellen
Caroline Hakker

Deze timemanagement cursus heeft een schat aan kennis geboden die ik direct in mijn dagelijkse werk kan toepassen, waardoor alles gestroomlijnder en overzichtelijker wordt. Ik ben naar huis gegaan boordevol waardevolle inzichten die echt een verschil gaan maken. Hoewel de cursus over het algemeen zeer verrijkend was, had ik persoonlijk de voorkeur gegeven aan minder pauzes. Op sommige momenten had de interactie omhoog gemogen; ik was klaar om meteen met de nieuwe technieken aan de slag te gaan. Het direct toepassen had mij geholpen de informatie beter vast te houden en uitstelgedrag na de cursus te voorkomen.

9/10
Klantenvertellen
Joost Jansen

Omdat ik weet dat ik effectiever werken kan maar het zelf niet voor elkaar kreeg heb ik een timemanagementcursus gevolgd bij Tijdwinst.com. Ik ben net klaar met het inrichten van mijn lichtgewicht waterdichte timemanagement systeem (jawel, inbox is opgeruimd en zowaar leeg!) en klaar voor een effectievere toekomst. De wil is er in ieder geval!
De trainer was vriendelijk en kundig en kon alle vragen beantwoorden. Hij had een goede mix tussen enerzijds vertellen en informatie verstrekken en anderzijds werkvormen die mij als cursist zelf aan het werk zetten en me tot nieuwe inzichten over mijn werkwijze brachten. Ik heb zin om het geleerde in de praktijk te brengen.

10/10
Klantenvertellen

Wij verzorgen cursussen voor o.a.

Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 
9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 6.000 beoordelingen

+
25 jaar ervaring

+ 25 jaar ervaring

Met onze ruim 25 jaar ervaring zijn wij dé specialisten