Je gelooft ze wel, die claims dat meditatie je leven zal veranderen. Alleen iedere keer wanneer je het zelf probeert eindig je met rugpijn en frustratie. Je kunt het gewoon niet; het stilzitten, het focussen, het ge-hmmm. Gelukkig voor jou is daar ‘actieve meditatie’. Een bewezen manier om je hoofd leeg te maken én je energie kwijt te raken.

Mediteren? Niets voor mij

Niet iedereen kan het: lang stilzitten. En dat is ook helemaal geen probleem. Indien je graag actief bent om het fijn vindt om zo nu en dan even alles los te schudden, is dat alleen maar gezond. Beter dan vastgegroeid zitten aan je bureaustoel.

Maar wat nu als jij je voorneemt om te mediteren? Je hebt van de voordelen gehoord en leest regelmatig dat het voor van alles en nog wat goed zou zijn. Alleen: telkens wanneer je het probeert, geef je het na 5 minuten al op. Je kunt niet stilzitten. Je voet slaapt. Je neus jeukt. Je hoofd draait overuren.

Mediteren, niets voor mij’ denk je. Je komt uit je kleermakerszit en besluit je voornemen op de lange baan te schuiven.

Toch is dat jammer.

Want geloof ons: ook al heb je het honderd maal geprobeerd, blijft je hoofd zich vullen met gedachten en levert die kleermakerszit je enkel rugpijn op in plaats van een leeg hoofd: iedereen kan mediteren. Het ligt er maar net aan hoe je het doet.

Hoofd leegmaken

‘Niet denken. Sh*t, nu denk ik toch. Waarom lukt me dit niet. Ik kan net zo goed stoppen.’

Geef een andere definitie aan ‘mediteren’

Je weet wel: in een lotushouding een uur lang mantra’s chanten, dat is wat velen denken dat mediteren is. En hoewel het dit kan zijn, zijn er tal van manieren om een meditatiesessie te houden. Zonder pijnlijke kleermakerszit, zonder ge-”hmmmm”.

Hoe zit dat?

Nou, twee onderzoekers aan de Geisel School of Medicine of Dartmouth zijn er van overtuigd dat je mediteren kunt versimpelen; volledig terug kunt brengen naar de basis.

Wat die basis is? Je geest op iets laten focussen.

En sommigen gebruiken daar inderdaad mantra’s voor. Anderen focussen op hun ademhaling of gebruiken prayer-beads. Dat is allemaal prima. Alleen: zodra jij een wiebelkont bent en het echt onmogelijk acht om op die manier je gedachten te stillen, frustreert dat. Mediteren voelt dan als een klusje; als iets waar je tegenop kijkt en daardoor uitstelt.

Zonde.

Kijk je daarentegen op een andere manier naar mediteren, dan lukt het misschien wel. Dan heb je een manier om je hoofd leeg te maken zonder frustratie en teleurstelling.

Focus je daarom op die basis: op het focussen van je geest. Wat je dan merkt is dat er tig manieren zijn om te mediteren. Schilderen bijvoorbeeld, of een lange wandeling. Zolang jij je maar langdurig op iets kunt focussen en daarbij kunt afdwalen, voldoet het.

Maar wat volgens de onderzoekers het beste werkt?

Hoofd leegmaken

Hoofd leegmaken volgens de wetenschap: ‘duursport!’

Yes, volgens het onderzoek heb je evenveel aan een uurtje fietsen als aan een meditatiesessie. Qua effecten dan.

Het blijkt dat een actief bewegen precies dezelfde effecten oproept als klassieke meditatie.

En daarbij maakt het dan niet uit hoeveel kilometers je maakt of welke snelheid je behaald, het gaat om het focussen op de beweging zelf.

Peter Payne, één van de onderzoekers:

‘Wanneer je de bewegingen actief kunt voelen, geef je jouw geest iets om op te focussen zodat het niet afdwaalt. Actieve meditatie.’

Vooral duursport leent zich daarvoor, benadrukt hij. Dingen als roeien, wielrennen, hardlopen of zwemmen bijvoorbeeld; activiteiten waarbij jij je moet focussen op de uitvoering.

Wat er dan gebeurt | De effecten van (actieve) meditatie

Zoals je wellicht weet zou meditatie je leven veranderen, tenminste dat is wat je overal leest en hoort. En dat klopt: tal van studies tonen aan dat regelmatig je hoofd leegmaken (middels “normale” meditatie of actieve meditatie) inderdaad iets met je doet:

1. (Actieve) meditatie maakt gelukkiger

Een studie toonde aan dat het langdurig beoefenen van meditatie daadwerkelijk meetbare verschillen teweeg brengt in je geluksniveau. Zo vertoont je brein meer activiteit dan wanneer je niet mediteert. Deze activiteit houdt uiteindelijk verband met een gezond zelfbeeld, een positieve kijk op het leven en optimistisch denken.

2. (Actieve) meditatie vermindert stress

Waarschijnlijk heeft bovenstaande ook zeker te maken met het effect dat mediteren op je cortisolniveau heeft; een stofje dat verantwoordelijk is voor de stress die je ervaart. Indien je regelmatig mediteert verlaag je deze stof. Angst- en stressklachten nemen hierdoor af en je ervaart minder snel negatieve gedachten.

3. (Actieve) meditatie verbetert je geheugen

Een andere studie vertelt dat mediteren een positief effect heeft op je concentratie en geheugen. Het langdurig focussen van je aandacht zou je aandachtsspanne verlengen, wat op zijn beurt weer piekeren en afleiding voorkomt. Op de lange termijn zou het zelfs dementie bestrijden.

4. (Actieve) meditatie verbetert je gezondheid

Een verbeterde nacht, een lagere bloeddruk en minder kans op hartklachten of -aandoeningen hoort ook in het rijtje thuis. Een gezonder lijf dus, dankzij mediteren. En wanneer je voor de actieve wijze kiest ervaar je de voordelen ook nog eens sneller!

Kortom: mediteren, zittend of op de fiets, is hartstikke gezond! Maar hoe pak je het aan, indien je voor de actieve variant gaat?

Hoofd leegmaken

Hoofd leegmaken met actieve meditatie — 2 stappen

Net als klassieke meditatie (wat “zitten” is en “ademen”) is actieve meditatie niet meer dan dat (“bewegen” en “ademen”). Wat extra tips kunnen daarentegen nooit kwaad:

Stap 1. Kies je duursport

Zoals we eerder zeiden kies je bij actieve meditatie dus voor een duursport waarin jij jezelf volledig kunt verliezen. Je wil repetitieve bewegingen en een goed stukje ademhaling. Daar kan dus van alles onder vallen, denk aan zwemmen, schaatsen, roeien, skaten, hardlopen, wielrennen, mountainbiken, wandelen. Zolang je maar in beweging bent en blijft en je focus op het bewegen ligt (en niet op het uitvoeren van te moeilijke bewegingen).

Stap 2. Kies je muziek

Nu kun je het daar bij laten. Je zult merken dat je na een aantal minuten repetitief bewegen vanzelf in die meditatieve flow terecht komt. Wil je dat dat beetje extra’s, zet dan je koptelefoon op:

Op de achtergrond kalmerende muziek draaien kan je bij normale meditatie helpen om nog sneller in die flow te raken. Zeker wanneer je daarbij ook nog eens gebruik maakt van een goede headset. Bij actieve meditatie kun je dat ook toepassen, maar kies dan wel voor een muziek met de juiste BPM (beats per minute). Waarom? De muziek helpt je op de juiste snelheid te blijven. Daarnaast kun je rustige nummers toevoegen om jezelf rustmomenten te gunnen.

Bijvoorbeeld deze:

Kortom: rust in je hoofd, ook voor wiebelkonten

Mocht je in het verleden al verwoede pogingen hebben gedaan om meditatie onderdeel te maken van je dagelijkse routine, pak het dan eens anders aan. Vergeet dat mediteren enkel stilzitten is! Je kunt ook jouw hoofd leegmaken door te bewegen, zolang het meer repetitieve bewegingen zijn waarbij je kunt letten op je ademhaling. Daar wordt je niet alleen heel zen van, maar ook fit! Win/Win.

Meer weten over meditatie?

Wil je de kracht ontdekken van een rustig en gefocust brein? Duik dan in deze boeiende aflevering van de Tijdwinst Podcast. Hier deelt Job Baart de la Faille waardevolle inzichten over meditatie en biedt hij praktische tips voor beginners. Laat je inspireren en ontdek hoe je de eerste stappen zet naar innerlijke rust en mentale helderheid. Benieuwd naar meer? Luister nu naar deze verrijkende podcast!

Wie zijn wij eigenlijk? | Training Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog