Quick and dirty, dat is hoe we in dit artikel te werk gaan. We gaan geen ellenlang verhaal ophangen over het belang van een goede concentratie, want dat weet je al: jij als kenniswerker wil zo snel en zo goed mogelijk je werkzaamheden verrichten, zelfs de zware concentratieklussen. Dingen als afleiding en interrupties kun je dan niet gebruiken. Dit 10-stappenplan helpt daarbij:

Hoe kan je je concentratie verbeteren? Zonder poespas!

Dat is waar dit stappenplan voor is. Om afleiding zoveel mogelijk te voorkomen. Zowel de prikkels van buitenaf (een collega die om de haverklap belt) als de prikkels die van binnenuit komen (stressgedachten als ‘sh*t, wat stond vandaag ook alweer op de agenda?’). Hiervoor hebben we de beste tips verzameld uit onze training Time Management. Lees ze door, pas ze toe en ervaar hoe het is om geconcentreerd en productief aan de slag te gaan.

Dus, concentratieproblemen? No more.

Stap 1. Zoek een rustige werkomgeving op

Je kunt je onmogelijk concentreren wanneer je in een rumoerige omgeving aan een belangrijke klus werkt. De eerste stap naar een betere concentratie is dan ook dat je een fijne, stille plek uitzoekt. Eén waar je zo weinig mogelijk wordt gestoord en vrij bent van (audio)visuele prikkels. Dit kan een lege vergaderzaal zijn, een stilteplek of – in het geval dat je vanuit huis werkt – bijvoorbeeld je zolderkamer of een thuiswerkpod vanuit je tuin. Zolang het jou afschermt van externe prikkels voldoet het.

Hoe kun je je concentratie verbeteren? Vermijd afleiding uit je omgeving

Stap 2. Luister naar concentratieverhogende muziek

Om resterend geluid uit te filteren, kun je daarnaast een noise cancelling headset dragen. Daarmee kun je echt een hoop afleiding voorkomen. Door op de achtergrond concentratieverhogende muziek te spelen of gebruik te maken van binaural beats verhoog je zelfs je concentratie én creativiteit. Probeer het zeker eens uit: creëer voordat je aan de slag gaat je ideale concentratie-playlist of gebruik gewoon deze:

Hoe verbeter ik mijn concentratie? Luister naar binaural beats of probeer concentratieverhogende muziek

Stap 3. Zet de notificaties op al je devices uit

Nu je al een flink deel van de externe prikkels hebt geëlimineerd, pak je de grootste boosdoeners aan: je devices. Je kunt het namelijk echt niet gebruiken om om de haverklap berichtjes, appjes, chats en mails binnen te krijgen. Alles wat dan ook maar “piept”, “bliept” en “pingt” gaat op stil. Dat geldt ook voor visuele notificaties zoals de rode bolletjes op je smartphone, het chatvenster van Teams of de teller van je mailbox die jou toont hoeveel ongelezen mail je hebt.

  • In Outlook doe je dat zo.
  • Gmail op deze manier. 
  • Notificaties op je smartphone stop je zo.

Hoe verbeter je je concentratie? Zet – eindelijk – eens jouw notificaties en bliepjes uit!

Stap 4. Spreek af wanneer je jouw devices checkt

Vervolgens zweer je plechtig dat je deze gedurende je werkzaamheden niet checkt. Nee, ook niet “even” of “vlug”. Jij focust je zo dadelijk enkel op die ene concentratietaak. Snel checken of je een mail terug hebt van Accounting hoort daar niet bij.

Om verleiding te voorkomen, doe je er daarom verstandig aan om je mailbox te “bevriezen”. Zo valt er niets te checken en behoud jij je concentratie. Pas wanneer jij klaar bent met je werkzaamheden unpause je ‘m. 

Dit geldt ook voor je telefoon. Stel ‘m zo in dat enkel noodgevallen doorkomen (of je baas) en leg hem vervolgens uit het zicht. Een slimme truc is om gedurende focustaken je telefoon in automodus te zetten. Daarmee voorkom je dat appjes en (niet dringende) telefoontjes binnenkomen en jouw aandacht wegkapen.

Je checkt je devices vervolgens pas op gezette tijden, hooguit zo’n driemaal per dag. Breng daar eventueel je collega’s, leidinggevende of partner van op de hoogte.

  1. Aan het begin van je werkdag nadat je de belangrijke taak op je lijst hebt afgerond.
  2. Na de lunch om te zien of er nog werkzaamheden via de mail zijn binnengekomen.
  3. Vlak voor het einde van je werkdag om te zien met welke werkzaamheden je morgen rekening moet houden.

Hoe kan ik mijn concentratie verbeteren? Disciplineer jezelf: jij bepaalt wanneer je jouw devices en berichten checkt.

Stap 5. Maak vooraf een beknopte planning

Nu we externe prikkels zoveel mogelijk hebben geëlimineerd, pakken we de interne bron van afleiding aan: gedachten, ingevingen en stress-gevoelens. Om je werkelijk over te geven aan een concentratietaak wil je er daar zo weinig mogelijk van hebben. Door vooraf een plan van aanpak te maken, geef je jezelf overzicht en voorkom je een hoop van die stressvolle gedachten en ingevingen.

Pak daarom een vel papier en schrijf alles op waaraan je vandaag gaat werken. Wat moet je doen? Maak het zo klein mogelijk: je schrijft geen heuse projecten op, maar telkens concrete acties. Vervolgens vraag je je af hoelang je hier ongeveer voor nodig hebt; een kwartier, een uur, twee uur? Schrijf dat er achter.

Om wat structuur aan te brengen, prioriteer je: wat is de meest belangrijke klus? Wat voegt echt de meeste waarde toe aan mijn werkdag en levert het grootste resultaat op? Dááraan ga je straks het eerste werken, ook al is deze taak misschien intimiderend.

Hoe kan je concentratie verbeteren? Plan en organiseer je werkzaamheden zodat je wéét wat je te wachten staat.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van concentratievermogen, focus en concentratie, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw time management skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. 

Stap 6. Leg je werkzaamheden vast in een timemanagementsysteem

Nu je een idee hebt van wat je gaat doen, leg je de boel vast in een timemanagementsysteem. Dat is een fantastische manier om het overzicht (en dus je concentratie) te behouden.

  • Taken die je vandaag gaat uitvoeren die minder dan 30 minuten in beslag nemen, zet je op een takenlijst.
  • Taken waarmee je langer dan 30 minuten bezig bent, plan je in je agenda. Hier plaats je ook je afspraken.

Dit is een hele simplistische uitleg, maar eigenlijk is het ook niet meer dan dat. Het stelt je in staat te zien waar jij je vandaag mee gaat bezighouden en welk deel van je dag daar aan op gaat. Hiermee voorkom je tevens dat je tussentijds andere zaken oppakt; verzoeken van anderen bijvoorbeeld, of ad hoc-klussen. Dat geeft niet alleen ontzettend veel rust, het neemt ook een hoop interne afleiding weg.

Indien je daar meer over wilt weten, raad ik je aan ons boek te lezen ‘Elke Dag Om 15.00 Uur Klaar’ of dit artikel.

Hoe kun je je concentratie verbeteren? Werk vanuit overzicht: gebruik een waterdicht timemanagementsysteem.

Stap 7. Schrijf zaken die tussendoor binnenkomen op

Je kunt natuurlijk niet helemaal voorkomen dat je gedurende je concentratiewerk wordt gestoord. Zo kan een collega binnenwandelen met een vraag of leid jij jezelf af met een idee dat bij je opkomt. Vervelend, maar je kunt helaas niet je brein – of je collega – het zwijgen opleggen. Wél kun je slim omgaan met deze ad hoc interrupties:

Tijdens je werkzaamheden houd je een kladblok bij de hand. Dat mag een ouderwetse papieren zijn, maar ook een digitale. Zolang het noteren erin niet leidt tot het checken van berichten of mail. Alles dat nu tijdens je focussessie de kop op steekt, schrijf je dáár op.  Je doet er dus niets mee, maar “parkeert” het daar. Dan, aan het eind van de dag verwerk je alles in je time management systeem en pak je het op wanneer het jou schikt.

Hoe je concentratie verbeteren? ‘Parkeer’ je gedachten op papier en laat ze vervolgens los.

Concentratie verbeteren

Stap 8. Ga aan de slag

Nu je de nodige voorbereidingen hebt getroffen ga je aan de slag. Je neemt je takenmanager erbij en kijkt welke klus de hoogste prioriteit heeft. Daar begin je mee. Het beste is om hierbij in focusblokken te werken. Daardoor blijft je concentratie hoog en geef je jezelf de kans op te laden. 

Dit is wat je doet:

Je werkt in blokken van zo’n 30 tot 45 minuten. Kijk wat jij het beste vindt werken en zet gerust een timer. Gedurende die tijd houdt jij je enkel bezig met je eerste klus. Geen devices checken dus, maar ook niet stiekem even snel een andere taak oppakken. Enkel dit. 

Ben je vóór de timer gaat klaar met een taak, dan mag je gerust naar de volgende gaan. Pas wanneer je timer afgaat en je tijd erop zit, stop je en leg je je werkzaamheden neer. Tijd voor een pauze.

Wat helpt voor concentratie? Werk in tijdblokken aan je prioriteiten. Zo simpel is het. 

Stap 9. Neem prikkelvrije pauzes

Na ieder focusblok, gun jij je brein rust. Ook al ben je nog niet klaar met je taak, je neemt even een korte pauze van zo’n 5 minuutjes. Hierbij is het erg belangrijk dat je niet gelijk naar je telefoon grijpt. Dat doe je op die gezette tijden die je in stap 4 met jezelf (en anderen) hebt afgesproken.

In zo’n prikkelvrije pauze kun je bijvoorbeeld een kop koffie drinken of een praatje maken met collega’s. Wil je het helemaal goed aanpakken, doe dan even iets aan beweging: een kort blokje om bijvoorbeeld of een snelle sit-up sessie. Dat lijkt misschien zinloos, maar indien je tien van zulke korte pauzes op een dag hebt, heb je haast een uur iets aan beweging gedaan.

Na een paar van zulke focussessies, gevolgd door korte pauze mag je gerust ook één langere pakken; een van een half uur bijvoorbeeld. Maar ook daarbij geldt: indien jij je concentratie wilt verbeteren, houdt je het lekker prikkelvrij.

Hoe kun je concentratie verbeteren? Gun je brein – en jezelf – voldoende pauzes!

Concentratie verbeteren

Stap 10. Herhaal tot je klaar bent

Dit doe je eigenlijk tot je jouw hele takenlijst voor de dag hebt schoongeveegd of je werkdag erop zit: je werkt in focusblokken, neemt geregeld pauze en schrijft zaken op die tussendoor binnenvallen. En dat allemaal terwijl jij je in een prikkelarme ruimte begeeft met concentratiekapers buiten handbereik.

Concentratie trainen? Werk aan een klus totdat deze af is, met de pomodoro techniek.

Je concentratie verbeteren? Concentratie tips op een rij

Op deze manier kun je niet alleen je concentratie verbeteren, je krijgt ook echt een hele hoop werk verzet. Zo krijg je méér gedaan in minder tijd zonder in te leveren op kwaliteit. Sterker nog: je zult zien dat jouw prestaties vooruit gaan en je keer op keer beter werk neerzet. 

  1. Zoek een rustige werkomgeving op
  2. Luister naar concentratieverhogende muziek
  3. Zet de notificaties op al je devices uit
  4. Spreek af wanneer je jouw devices checkt
  5. Maak vooraf een beknopte planning
  6. Leg je werkzaamheden vast in een timemanagementsysteem
  7. Schrijf zaken die tussendoor binnenkomen op
  8. Ga aan de slag met de pomodoro techniek
  9. Neem prikkelvrije pauzes
  10. Herhaal tot je klaar bent

Wat kan je doen tegen slechte concentratie? Volg onze Time Management training

Hoe kan ik mijn concentratie verhogen? Met onze 1-daagse cursus Time Management van Tijdwinst.com leer je niet alleen hoe je je tijd beter kunt beheren, maar ook hoe je je concentratie kunt verbeteren. We bieden praktische tips en trucs die je kunnen helpen om je te concentreren op de taak die voor je ligt en afleidingen te vermijden. En als je je concentratie verbetert, kun je meer gedaan krijgen in minder tijd – en wie wil dat nou niet? Dus waar wacht je nog op? Meld je nu aan voor onze cursus en word een meester in tijdbeheer én concentratie!

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over concentratie verbeteren

  • Hoe concentratie kind verbeteren?

    “Hoe kan ik de concentratie van mijn kind verbeteren?”, vraag je. Als ouder wil je natuurlijk dat je kind zich goed kan concentreren! Het is van belang voor de schoolresultaten en ook voor het ontwikkelen van andere vaardigheden. Gelukkig bestaan er diverse methoden om de concentratie van je kind te verbeteren. Hier volgen enkele suggesties:

    • Creëer een rustige omgeving: Als je kind afgeleid wordt door de televisie of spelletjes, kan het lastig zijn om zich te concentreren. Daarom is het belangrijk een rustige omgeving te scheppen waarin je kind kan werken of studeren. Zet de televisie uit en elimineer andere bronnen van afleiding.
    • Zorg voor voldoende slaap: Een goede nachtrust is essentieel voor de concentratie van kinderen. Zorg er dus voor dat je kind genoeg slaapt. Het is aan te raden om een vast slaapritme aan te houden, zodat je kind gewend raakt aan een bepaalde bedtijd.
    • Maak een schema: Een gestructureerd schema kan bijdragen aan een betere concentratie. Door een overzicht te hebben van de taken en wanneer ze moeten worden uitgevoerd, kan je kind zich beter focussen op de taak die voor hem of haar ligt.
    • Neem regelmatig pauzes: Te lang achter elkaar werken kan de concentratie verminderen. Daarom is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen, zodat je kind even kan ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld door even naar buiten te gaan, iets te drinken of iets anders te doen waardoor de hersenen rust krijgen.
    • Stimuleer lichaamsbeweging: Beweging kan helpen om de concentratie te verbeteren. Zorg er dus voor dat je kind regelmatig in beweging komt. Dit kan bijvoorbeeld door even te dansen of te springen, of door een korte wandeling te maken.
    • Maak het plezierig: Probeer het verbeteren van de concentratie voor je kind leuk te maken. Maak er een spelletje van of beloon je kind wanneer het goed lukt om zich te concentreren.
  • Concentratie verbeteren adhd?

    Heb je problemen met je aandacht vasthouden als gevolg van ADHD of ADD? Maak je geen zorgen, je bent niet alleen! Gelukkig zijn er tal van maatregelen die je kunt nemen om je concentratie te verbeteren. Probeer in ieder geval de bovenstaande suggesties, maar kijk ook eens naar de volgende mogelijkheden:

    • Zorg voor voldoende rust: Voldoende slaap is uiterst belangrijk voor je concentratie. Zorg er daarom voor dat je genoeg slaapt, zodat je de volgende dag uitgerust en alert kunt beginnen.
    • Maak gebruik van een planningstool: Noteer alles wat je moet doen, inclusief deadlines. Hierdoor blijf je georganiseerd en heb je een overzicht van wat er van je verwacht wordt.
    • Deel taken op in kleine stappen: Grote taken kunnen overweldigend zijn en het lastig maken om je te concentreren. Verdeel de taken in kleinere stappen, zodat het behapbaar wordt en je meer overzicht hebt.
    • Vermijd afleiding: Zet je mobiele telefoon op stil en leg hem weg, sluit onnodige tabbladen op je computer en zorg voor een rustige werkomgeving.
    • Beweeg regelmatig: Regelmatig bewegen kan helpen om je concentratie te verbeteren. Probeer daarom dagelijks een wandeling te maken of te sporten.
    • Leef gezond: Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan een betere concentratie. Eet gezond, drink voldoende water en vermijd het gebruik van alcohol en drugs.
    • Overweeg medicatie: Als niets lijkt te helpen, kan medicatie een optie zijn. Bespreek de mogelijkheden met je arts.

    Probeer deze suggesties eens uit en ontdek wat voor jou werkt! Onthoud dat geduld en het jezelf de tijd gunnen om aan nieuwe gewoonten te wennen, belangrijk zijn. Veel succes!

  • Concentratie verbeteren middelen?

    Ben je aan het zoeken naar opties die kunnen bijdragen aan het verbeteren van je focusvermogen? Heb je online gezocht naar “concentratieboosters” of “nootropics voor betere concentratie”? Er zijn diverse alternatieven beschikbaar, dus laten we eens kijken naar enkele van de meest gewilde:

    • Stimulerende middelen: Stimulerende middelen zoals cafeïne kunnen helpen om je concentratie te verbeteren door je energieniveau te verhogen en alertheid te bevorderen. Cafeïne is te vinden in koffie, thee, energiedrankjes en bepaalde voedingssupplementen.
    • Essentiële vetzuren: Essentiële vetzuren, zoals die voorkomen in visolie, kunnen bijdragen aan een betere concentratie en geheugenstimulatie.
    • Ginseng: Ginseng is een kruid dat vaak wordt gebruikt in traditionele geneeskunde. Het kan helpen om je concentratie te versterken en mentale alertheid te verhogen.
    • Ginkgo Biloba: Ginkgo Biloba is een ander kruid dat wordt ingezet om de cognitieve functie te verbeteren. Het kan je concentratie verhogen en je geheugen verbeteren.
    • Medicatie: Er zijn verschillende medicijnen die voorgeschreven kunnen worden om je concentratie te verbeteren, zoals Ritalin en Adderall.

    Onthoud dat het altijd belangrijk is om advies te vragen aan een arts voordat je begint met het gebruik van nieuwe middelen. Natuurlijk is het nog beter om gezonde gewoontes aan te nemen, zoals regelmatig sporten, gezond eten en voldoende slaap.

  • Concentratie verhogen tijdens examens?

    ‘Hoe verbeter ik mijn focus tijdens examens?’ Het kan een stressvolle periode zijn, vooral als je merkt dat je moeite hebt om je te concentreren tijdens het studeren en de examens zelf. Gelukkig zijn er een aantal strategieën die je kunt toepassen om je concentratie te versterken en jezelf in de beste positie te brengen om te slagen! Hier zijn enkele tips om je focus en concentratie te verbeteren tijdens examens:

    • Neem regelmatig pauzes: Het brein heeft momenten van rust nodig om optimaal te functioneren. Probeer elke 45 minuten een pauze van 10-15 minuten te nemen om te ontspannen en je gedachten te verfrissen.
    • Stel een realistisch schema op: Plan je studietijd en maak een haalbaar schema. Houd rekening met je energieniveau en plan je studiemomenten op de tijdstippen waarop je het meest alert bent.
    • Creëer een comfortabele studieomgeving: Zorg voor een comfortabele en rustige omgeving om in te studeren. Verwijder afleidingen zoals mobiele telefoons en andere elektronische apparaten.
    • Luister naar concentratiemuziek: Sommige mensen ervaren dat bepaalde muzieksoorten helpen om de concentratie te verhogen. Probeer bijvoorbeeld klassieke muziek of achtergrondgeluid.
    • Eet gezond en blijf gehydrateerd: Zorg voor een gebalanceerd dieet en drink voldoende water om gehydrateerd te blijven. Dit zal je helpen om alert en gefocust te blijven.
    • Gebruik geheugentechnieken: Maak gebruik van geheugentechnieken zoals acroniemen of ezelsbruggetjes om informatie beter te onthouden. Er zijn verschillende technieken beschikbaar die je kunnen ondersteunen, zoals onze cursus “Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmapping“.
    • Blijf positief en ontspannen: Probeer ontspannen te blijven en een positieve mindset te behouden. Dit kan je helpen om beter te presteren en stress te verminderen.

    Met deze tips hoop ik dat je je concentratie tijdens de examens kunt verbeteren en geweldige resultaten kunt behalen! Veel succes gewenst.

Hoe concentratie kind verbeteren?

“Hoe kan ik de concentratie van mijn kind verbeteren?”, vraag je. Als ouder wil je natuurlijk dat je kind zich goed kan concentreren! Het is van belang voor de schoolresultaten en ook voor het ontwikkelen van andere vaardigheden. Gelukkig bestaan er diverse methoden om de concentratie van je kind te verbeteren. Hier volgen enkele suggesties:

  • Creëer een rustige omgeving: Als je kind afgeleid wordt door de televisie of spelletjes, kan het lastig zijn om zich te concentreren. Daarom is het belangrijk een rustige omgeving te scheppen waarin je kind kan werken of studeren. Zet de televisie uit en elimineer andere bronnen van afleiding.
  • Zorg voor voldoende slaap: Een goede nachtrust is essentieel voor de concentratie van kinderen. Zorg er dus voor dat je kind genoeg slaapt. Het is aan te raden om een vast slaapritme aan te houden, zodat je kind gewend raakt aan een bepaalde bedtijd.
  • Maak een schema: Een gestructureerd schema kan bijdragen aan een betere concentratie. Door een overzicht te hebben van de taken en wanneer ze moeten worden uitgevoerd, kan je kind zich beter focussen op de taak die voor hem of haar ligt.
  • Neem regelmatig pauzes: Te lang achter elkaar werken kan de concentratie verminderen. Daarom is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen, zodat je kind even kan ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld door even naar buiten te gaan, iets te drinken of iets anders te doen waardoor de hersenen rust krijgen.
  • Stimuleer lichaamsbeweging: Beweging kan helpen om de concentratie te verbeteren. Zorg er dus voor dat je kind regelmatig in beweging komt. Dit kan bijvoorbeeld door even te dansen of te springen, of door een korte wandeling te maken.
  • Maak het plezierig: Probeer het verbeteren van de concentratie voor je kind leuk te maken. Maak er een spelletje van of beloon je kind wanneer het goed lukt om zich te concentreren.

Concentratie verbeteren

Concentratie verbeteren adhd?

Heb je problemen met je aandacht vasthouden als gevolg van ADHD of ADD? Maak je geen zorgen, je bent niet alleen! Gelukkig zijn er tal van maatregelen die je kunt nemen om je concentratie te verbeteren. Probeer in ieder geval de bovenstaande suggesties, maar kijk ook eens naar de volgende mogelijkheden:

  • Zorg voor voldoende rust: Voldoende slaap is uiterst belangrijk voor je concentratie. Zorg er daarom voor dat je genoeg slaapt, zodat je de volgende dag uitgerust en alert kunt beginnen.
  • Maak gebruik van een planningstool: Noteer alles wat je moet doen, inclusief deadlines. Hierdoor blijf je georganiseerd en heb je een overzicht van wat er van je verwacht wordt.
  • Deel taken op in kleine stappen: Grote taken kunnen overweldigend zijn en het lastig maken om je te concentreren. Verdeel de taken in kleinere stappen, zodat het behapbaar wordt en je meer overzicht hebt.
  • Vermijd afleiding: Zet je mobiele telefoon op stil en leg hem weg, sluit onnodige tabbladen op je computer en zorg voor een rustige werkomgeving.
  • Beweeg regelmatig: Regelmatig bewegen kan helpen om je concentratie te verbeteren. Probeer daarom dagelijks een wandeling te maken of te sporten.
  • Leef gezond: Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan een betere concentratie. Eet gezond, drink voldoende water en vermijd het gebruik van alcohol en drugs.
  • Overweeg medicatie: Als niets lijkt te helpen, kan medicatie een optie zijn. Bespreek de mogelijkheden met je arts.

Probeer deze suggesties eens uit en ontdek wat voor jou werkt! Onthoud dat geduld en het jezelf de tijd gunnen om aan nieuwe gewoonten te wennen, belangrijk zijn. Veel succes!

Concentratie verbeteren middelen?

Ben je aan het zoeken naar opties die kunnen bijdragen aan het verbeteren van je focusvermogen? Heb je online gezocht naar “concentratieboosters” of “nootropics voor betere concentratie”? Er zijn diverse alternatieven beschikbaar, dus laten we eens kijken naar enkele van de meest gewilde:

  • Stimulerende middelen: Stimulerende middelen zoals cafeïne kunnen helpen om je concentratie te verbeteren door je energieniveau te verhogen en alertheid te bevorderen. Cafeïne is te vinden in koffie, thee, energiedrankjes en bepaalde voedingssupplementen.
  • Essentiële vetzuren: Essentiële vetzuren, zoals die voorkomen in visolie, kunnen bijdragen aan een betere concentratie en geheugenstimulatie.
  • Ginseng: Ginseng is een kruid dat vaak wordt gebruikt in traditionele geneeskunde. Het kan helpen om je concentratie te versterken en mentale alertheid te verhogen.
  • Ginkgo Biloba: Ginkgo Biloba is een ander kruid dat wordt ingezet om de cognitieve functie te verbeteren. Het kan je concentratie verhogen en je geheugen verbeteren.
  • Medicatie: Er zijn verschillende medicijnen die voorgeschreven kunnen worden om je concentratie te verbeteren, zoals Ritalin en Adderall.

Onthoud dat het altijd belangrijk is om advies te vragen aan een arts voordat je begint met het gebruik van nieuwe middelen. Natuurlijk is het nog beter om gezonde gewoontes aan te nemen, zoals regelmatig sporten, gezond eten en voldoende slaap.

Concentratie verbeteren

Concentratie verhogen tijdens examens?

‘Hoe verbeter ik mijn focus tijdens examens?’ Het kan een stressvolle periode zijn, vooral als je merkt dat je moeite hebt om je te concentreren tijdens het studeren en de examens zelf. Gelukkig zijn er een aantal strategieën die je kunt toepassen om je concentratie te versterken en jezelf in de beste positie te brengen om te slagen! Hier zijn enkele tips om je focus en concentratie te verbeteren tijdens examens:

  • Neem regelmatig pauzes: Het brein heeft momenten van rust nodig om optimaal te functioneren. Probeer elke 45 minuten een pauze van 10-15 minuten te nemen om te ontspannen en je gedachten te verfrissen.
  • Stel een realistisch schema op: Plan je studietijd en maak een haalbaar schema. Houd rekening met je energieniveau en plan je studiemomenten op de tijdstippen waarop je het meest alert bent.
  • Creëer een comfortabele studieomgeving: Zorg voor een comfortabele en rustige omgeving om in te studeren. Verwijder afleidingen zoals mobiele telefoons en andere elektronische apparaten.
  • Luister naar concentratiemuziek: Sommige mensen ervaren dat bepaalde muzieksoorten helpen om de concentratie te verhogen. Probeer bijvoorbeeld klassieke muziek of achtergrondgeluid.
  • Eet gezond en blijf gehydrateerd: Zorg voor een gebalanceerd dieet en drink voldoende water om gehydrateerd te blijven. Dit zal je helpen om alert en gefocust te blijven.
  • Gebruik geheugentechnieken: Maak gebruik van geheugentechnieken zoals acroniemen of ezelsbruggetjes om informatie beter te onthouden. Er zijn verschillende technieken beschikbaar die je kunnen ondersteunen, zoals onze cursus “Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmapping“.
  • Blijf positief en ontspannen: Probeer ontspannen te blijven en een positieve mindset te behouden. Dit kan je helpen om beter te presteren en stress te verminderen.

Met deze tips hoop ik dat je je concentratie tijdens de examens kunt verbeteren en geweldige resultaten kunt behalen! Veel succes gewenst.

Concentratie verbeteren

Meer weten over concentratie en focus verbeteren?

Hoe concentratie verbeteren? Lees gerust onze andere artikelen om te ontdekken wat je nog meer kunt doen om je concentratieboog te verscherpen. Dág concentratie problemen!

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Timemanagement | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog