Elke dag word je overspoeld met nieuwsbrieven, quotes, podcasts en social media-updates. Tussen al die ruis zitten gouden ideeën – inzichten die je carrière of persoonlijke leven kunnen verrijken. Maar als je ze niet meteen vastlegt, verdwijnen ze in de chaos van je gedachten. Wat als je een systeem had waarmee je al je inspiratie moeiteloos opslaat en terugvindt op het moment dat je het nodig hebt? In dit artikel leer je hoe je een digitale broedplek creëert: een gestructureerde opslag voor al jouw inzichten, creatieve ingevingen en slimme vondsten.

Je krijgt dagelijks een tsunami over je heen van nieuwsbrieven, quotes, afbeeldingen die je aandacht trekken en interessante podcasts. Tussen al die informatie zitten vaak zaadjes verstopt voor gouden ideeën die je verder helpen in je carrière of persoonlijke leven. Een bericht over AI kan zomaar de vonk zijn voor een innovatieve oplossing. Maar als je die inspiratie niet direct vastlegt, is er een grote kans dat het verloren gaat in de chaos van je gedachten.

Vergeet het idee om het simpelweg te onthouden; dat is vragen om problemen. We hebben geen olifantengeheugen. Wat je nodig hebt, is een gestructureerd systeem waar je al die creatieve zaadjes veilig in verzamelt en opslaat. In mijn boek “FULL FOCUS op wat écht belangrijk is – Elke dag met de juiste dingen bezig zijn” besteed ik er al aandacht aan en nu ook in dit artikel.

Wat komt aan bod:

  1. Waarom een georganiseerd opslagsysteem zo handig is
  2. Een digitale broedplek voor al je inspiratie
  3. In 3 stappen je eigen broedplek creëren
  4. Houd je broedplek opgeruimd met de OHIO-methode
  5. Van broedplek tot kakelvers idee
  6. Slim gebruik van je broedplek
  7. Creatieve brainstormsessie technieken gebruiken binnen je bedrijf
  8. Nooit meer inspiratie kwijt dankzij je broedplek
  9. Meer tips om je focus op wat echt belangrijk is vast te houden
  10. Mensen vragen ook

Waarom een georganiseerd opslagsysteem zo handig is

Iedere dag heb je wel momenten van inspiratie: een blog die je prikkelt, een kunstwerk dat je raakt of een paar treffende woorden in een podcast. Op dat moment denk je: dit is interessant, dit moet ik echt onthouden. Maar een paar dagen later kom je er niet meer op. En heb je het ergens opgeslagen? Ho, maar. 

Zo werkt je brein: die kortstondige flits van inspiratie wordt in eerste instantie opgeslagen in je kortetermijngeheugen. Als je geluk hebt en er vaker aan denkt of het nog een keer ziet, kan het een plekje veroveren in je langetermijngeheugen. Maar nu komt de aap uit de mouw: je geheugen is geen ordelijke archiefkast waar alles voor altijd in blijft opgeslagen.

Neem als voorbeeld het leren van een nieuwe taal.

Je begint eerst met een paar woorden en zinnen. Je weet hoe je gedag moet zeggen en als Nederlander weet je hoe je moet zeggen: hoeveel kost dat? In het begin is het moeilijk om het te onthouden. Maar door de woorden en zinnen te herhalen en in de praktijk te brengen, worden ze onderdeel van je dagelijkse vocabulaire. Het is een proces dat tijd kost en als je niet regelmatig oefent, verdwijnen de woorden en zinnen al snel naar de achtergrond. Je kunt niet verwachten dat je brein het allemaal snel paraat heeft. 

Daarbij komt dat ons brein soms een onbetrouwbare assistent is die regelmatig opgeruimd en dingen weggooit zonder het je te vragen. Misschien heb je geprobeerd om dat inspirerende recept dat je laatst zag terug te vinden, maar weet je niet meer waar je het hebt gezien. Of wil je die slimme tip die je in onze podcast afgelopen maand hoorde weer herinneren, maar lijkt het in je massa van je brein te zijn opgegaan.

Daarom is het cruciaal om een plek te creëren waarin je inspiratie opslaat. 

creatieve ideeen opslaan

Een digitale broedplek voor al je inspiratie

Zelf gebruik ik Evernote om, zoals ik het noem, mijn digitale broedplek te creëren. Maar er zijn ook andere tools die je kunt gebruiken, zoals OneNote, Notion of Google Docs. Het belangrijkste is dat je één centrale plek creëert voor al deze ideeën, zodat niets verloren gaat. 

Voorbeelden die passen bij een broedplek:

  • Een nieuw product ontwikkelen: stel, werkt aan een nieuw product voor je bedrijf. De broedplek helpt je bij het verzamelen van informatie en inspiratie over andere producten, marktonderzoeken en productontwerp
  • Een grote marketingcampagne bedenken: heb je een marketingcampagne als project lopen? In je broedplek verzamel je hier visuals die je aanspreken, strategieën die interessant zijn en andere informatie die als inspiratiebron dient voor je campagneplan
  • Een bedrijfsuitje organiseren: als planner van het bedrijfsuitje gebruik je je broedplek om interessante uitjes te verzamelen en inspiratie op te slaan. Maar ook om de feedback van het bedrijfsuitje van vorig jaar in op te slaan. Zo zorg je ervoor dat dit uitje nog leuker wordt dan de vorige. 

Of je nu een foto van een inspirerende interieurinrichting opslaat, een video van een motiverende spreker toevoegt, of een artikel met handige tips (zoals deze) markeert – alles staat toegankelijk op één plek. Dit maakt het makkelijker om dit terug te vinden. Bovendien maken digitale tools het mogelijk om jouw ideeën en inspiratie te delen met anderen. Dit is waardevol als je bijvoorbeeld met collega’s samenwerkt aan een project. 

creatieve ideeen opslaan

In 3 stappen je eigen broedplek creëren

Keep it simple – dat geldt niet voor marketing, maar ook voor je inspiratie-opslag. Een digitale broedplek moet niet uitgroeien tot een web van mappen met zaadjes waar je nog eens in verdwaalt. Het idee is juist om alles overzichtelijk te houden, zodat je snel terugvindt wat je nodig hebt. Klaar om aan de slag te gaan? Hier volgen de 3 eenvoudige stappen om een heldere, georganiseerde broedplek te bouwen. 

Stap 1. Maak hoofdmappen aan

Start met het aanmaken van een paar hoofdmappen. Het is verleidelijk om voor van alles een aparte map aan te maken, maar dat zorgt alleen maar voor chaos. Focus je in plaats daarvan op de grote lijnen en maak hoofdmappen aan die de kern van je werk en interesses bevatten. Zo heb ik het gedaan:

  • Projecten – lopende projecten, zoals het starten van een nieuwe training of een blog
  • Aandachtsgebieden – hieronder vallen onderwerpen waar je regelmatig mee bezig bent, zoals persoonlijke ontwikkeling of zakelijke groei
  • Referentiemateriaal – een verzamelbak voor artikelen, video’s, ideeën of afbeeldingen die je aanspreken, maar niet direct een plek hebben
  • Archief – klaar met een project? Gooi het materiaal dan in het archief, zodat je altijd terug kunt grijpen, maar het niet een verstopping veroorzaakt in je actieve werkruimte. 

Stap 2. Praktische submappen maken

Het draait allemaal om eenvoud en overzicht. Dus nu is het tijd om submappen te maken. Maar pas op: niet alle flauwe ingeving verdient een eigen plekje. Beperk de submappen tot zaken waar je daadwerkelijk mee bezig bent. 

Stel je bent bezig met het schrijven van een boek of een serie artikelen. Dan maak je een submap aan voor ‘Schrijven’. Als je bezig bent met de voorbereidingen van een evenement of conferentie, maak je een submap ‘Event’ aan. Het idee is dat de submappen gericht zijn op de projecten waar je mee bezig bent, of in de nabije toekomst mee bezig gaat zijn. Hierdoor houdt je overzicht en vind je snel wat je nodig hebt. 

creatieve ideeen opslaan

Stap 3. Het aanmaken van een inbox

Vaak heb je geen tijd om inspiratie of een goede ingeving dat net in je hoofd oppopt meteen netjes onder te verdelen in de submappen. Je hebt een goed gesprek met een collega of leest net nog een bladzijde uit een managementboek, voordat je een lunchafspraak hebt. Je hebt geen tijd om alles meteen te organiseren. Daarom is een digitale ‘inbox’ je beste maatje. Hier dump je alles wat je snel wilt opslaan, zonder dat je je druk maakt over waar het precies thuishoort. 

Tools als Webclipper, Google Keep of een e-mailadres van Evernote helpen je bij het versturen van informatie naar je inbox. Maak het jezelf makkelijk en zie het als een sneltoets voor je inspiratie. Zodra je tijd hebt – en ja, plan dat ook echt in – ga je eens per week door je inbox om alles op de juiste plek te zetten. Want een overvolle inbox is net zo erg als een ongeorganiseerde mapstructuur. 

Houd je broedplek opgeruimd met de OHIO-methode

Je hebt je digitale broedplek ingericht, op naar de volgende uitdaging: de input in je inbox organiseren. Hier komt de OHIO-methode, Only Handle It Once, om de hoek kijken. Deze simpele, maar doeltreffende strategie zorgt ervoor dat je elk stukje input op een gepland moment in de week verwerkt. Hierdoor blijft het niet eindeloos hangen in je inbox en is je broedplek ook werkelijk een overzichtelijke en functionele inspiratieplek. 

1. Beoordeel de input en gooi weg wat niet nuttig is

Niet alles wat je opslaat, is de moeite waard om te bewaren. Zoals dat ene artikel over de laatste marketingtrends. Dat leek heel belangrijk, maar een paar dagen later vraag je je af wat je ermee moet. De oplossing: weg ermee. Vraag jezelf af of het écht iets toevoegt. Heb je het nodig? Zo nee, delete het dan. Je broedplek is geen broedplek voor nutteloze informatie. Door niet te hoarden, houd je ruimte vrij voor wat wel iets toevoegt. 

creatieve ideeen opslaan

2. Archiveren voor later 

Sommige informatie of inspiratie is nu niet relevant, maar kan later wel van pas komen. Stel, je krijgt een bericht met de financiële cijfers van vorig jaar – daar hoef je nu niets mee, maar je wilt het ook niet verliezen. Dit is passieve informatie. Dit parkeer je in de archiefmap voor als je het later een keer nodig hebt.

3. Voeg context toe met een notitie

Zit er iets waardevols in je inbox? Top. Voordat je het in de juiste map zet, geef je het wat context. Voeg een korte notitie toe, zodat je later precies weet waarom je het hebt opgeslagen en weet wat je ermee wilt doen. Een artikel over videomarketing? Maak een notitie, zoals: “Handig voor mijn volgende presentatie over contentstrategie”. Dit doe je om de informatie snel weer terug te kunnen vinden, maar ook om jezelf actiepunten te geven. Bijvoorbeeld om het artikel in de vergadering te gooien.

4. Zet alles in de juiste map

Nu je hebt besloten welke informatie de moeite waard is en je er een notitie bij hebt gezet, is het tijd om het naar de juiste map te verplaatsen. Is het een handige tip voor je nieuwe werkgewoonte? Zet het de map ‘Productiviteit’. 

De kracht van de OHIO-methode ligt in het feit dat je niets laat liggen, maar ook niet tien keer naar hetzelfde kijkt zonder er iets mee te doen. Elk item handel je af, zodat je geen overvolle inbox of chaotische mappen krijgt. Dit zorgt ervoor dat je iedere week weer een frisse, opgeruimde broedplek hebt waar je alles moeiteloos terugvindt. 

Van broedplek tot kakelvers idee

Het creëren en organiseren van de digitale broedplek is niet het eindstation. Het echte werk begint wanneer je deze verzamelde inspiratie en kennis omzet in concrete acties en ideeën die leiden tot tastbare resultaten. Het maakt niet uit voor welk project of aandachtspunt het is, een bedrijfspresentatie, het opzetten van een efficiëntere workflow of werken aan je persoonlijke netwerkskills, alles wat je vastlegt in je broedplek moet uiteindelijk bijdragen aan deze doelen.

Slim gebruik van je broedplek

Prik een wekelijks vast moment in je agenda om door je broedplek te scrollen en de opgeslagen inspiratie doorneemt. Dit helpt je hersenen om nieuwe verbindingen te maken tussen verschillende stukken informatie. Zelfs dat ene artikel over presentatieskills voor je ene project en dat inzicht uit de podcast over geldzaken kunnen soms tot interessante ideeën leiden.

Zie je een actiepunt in je notities staan? Zet deze meteen op je takenlijst. Wat geen directe actie vereist, maar toch bruikbaar is, blijft in je broedplek broeden. Wachtend op dat ene moment waarop alle puzzelstukjes op hun plek vallen. 

creatieve ideeen opslaan

Creatieve brainstormsessie technieken gebruiken binnen je bedrijf

De input in je broedplek hoef je niet alleen voor jezelf te houden. Sterker nog, door je input te delen met anderen, kan dit het creatieve proces binnen je team versterken. Door de input vanuit verschillende perspectieven te bekijken, ontstaan er oplossingen waar je in je eentje nooit op was gekomen. 

Een van de meest effectieve manieren om de creativiteit in je team aan te wakkeren, is het gebruik van creatieve sessie technieken. Dit zijn een aantal creatieve technieken voorbeelden om toe te passen om meer uit je input te halen en je collega’s te inspireren. 

1. Omgekeerd brainstormen: obstakels inzetten tot kansen

In plaats van na te denken hoe je een idee tot een succes maakt, stel je de omgekeerde vraag: hoe kan dit project enorm mislukken. Door je te focussen op alles wat fout kan gaan, zie je obstakels die je anders zou missen. Stel dat je werkt aan het lanceren van een product: wat kan er misgaan in de communicatie met klanten? Door deze valkuilen te identificeren, is het mogelijk om een plan te maken om ze te vermijden of zelfs om te buigen naar kansen. Zodra jij of je team de briljante oplossing heeft gevonden, sla je ‘m direct op in je broedplek. 

2. Brainstorm technieken met Design Thinking: oplossingen vanuit gebruikersperspectief

Design Thinking is een andere krachtige brainstormsessie methode, waarbij je het product of de dienst benadert vanuit het perspectief van de gebruiker. Het proces doorloop je in 5 stappen:

  1. Empathiseren: begrijp de behoeften van de gebruiker
  2. Definiëren: identificeer het probleem
  3. Ideeën genereren: bedenk zoveel mogelijk oplossingen
  4. Prototypen: werk tastbare voorbeelden uit
  5. Testen: verzamel feedback van je klanten en verfijn je idee

3. Mindmapping: structuur in de chaos

Mindmapping is een andere bekende techniek en een van mijn favoriete. Mindmapping helpt je om alle losse ideeën visueel te ordenen en verbanden te leggen. Begin met een centraal thema, bijvoorbeeld het project marketingcampagne, en schrijf alles rondom dit thema op waar je aan denkt. Het mooie van mindmapping is dat het associatief denken stimuleert. Voor je het weet, komt er een idee naar boven dat nog niet eerder in je opkwam. 

4. Visuele brainstorm: beelden als inspiratiebron

Heb je afbeeldingen opgeslagen in je broedplek? Gebruik deze om een moodboard te maken en schrijf op wat de beelden bij je oproepen. Beelden kunnen krachtige emoties en associaties oproepen, wat weer nieuwe ideeën genereert. Dit werkt vooral goed bij creatieve sessies waarbij er veel visueel ingestelde mensen meedoen. 

Nooit meer inspiratie kwijt dankzij je broedplek

Het opzetten van je digitale broedplek helpt je inspiratie op te slaan en is daardoor een onuitputtelijke bron voor ideeën en creativiteit. Dit doe je in één gekozen tool, zodat het overzichtelijk blijft. Door de verschillende hoofdmappen, submappen en de OHIO-methode toe te passen op de input, wordt het een plek waar je graag komt voor inspiratie. Kijk wekelijks door je verzamelde input en geef jezelf de kans om nieuwe verbindingen te leggen tussen verschillende concepten en inzichten. Gebruik de input voor creatieve brainstormsessies en zet bij bepaalde informatie actiepunten uit, zodat je deze op je takenlijst zet. De digitale broedplek is daarmee niet alleen een goed georganiseerd opslagpunt, maar een waardevol informatie- en inspiratiepunt. 

Meer tips om je focus op wat echt belangrijk is vast te houden

In het nieuwste boek ‘FULL FOCUS op wat écht belangrijk is – Elke dag met de juiste dingen bezig zijn’ leg ik precies uit hoe je dit systeem optimaal gebruikt om te zorgen dat je altijd met de juiste dingen bezig bent. Heb je nog geen broedplek? Ga aan de slag, luister m’n podcast voor meer tips en volg me op Instagram voor nog meer no-nonsense advies.

Björn Deusings
Time management expert
Directeur Tijdwinst.com

Mensen vragen ook

  • Wat is het doel van een digitale broedplek?

    Het doel van een digitale broedplek is om een georganiseerde ruimte te creëren waar je ideeën, inspiratie en informatie verzamelt en ontwikkelt. Het helpt je om creativiteit te stimuleren, gedachten te structureren en ervoor te zorgen dat waardevolle input niet verloren gaat.

  • Hoe verschilt een gedachtenboekje van een archief?

    Een gedachtenboekje is een persoonlijk boekje waar je ideeën, reflecties en creatieve ingevingen in schrijft. Er is weinig structuur in te vinden. Een archief is juist een georganiseerde opslag van informatie en documenten die je niet actief gebruikt, maar wel wil bewaren voor de toekomst. Het gedachtenboekje dient dus als een creatieve uitlaatklep, terwijl het archief helpt bij het terugvinden van specifieke informatie en inspiratie.

  • Welke digitale tools worden aanbevolen voor het inrichten van een broedplek?

    Björn gebruikt de tool Evernote voor zijn digitale broedplek, maar er zijn andere handige tools hiervoor. Zoals Google Docs, Notion en OneNote. Kies een tool uit die jij het prettigst vindt werken.

  • Hoe organiseer je hoofdmappen en submappen in je broedplek?

    Bij het organiseren van hoofdmappen en submappen in je digitale broedplek is het belangrijk om een duidelijke hiërarchie aan te houden. Begin met het creëren van hoofdmappen voor brede categorieën zoals ‘Projecten’,  ‘Aandachtspunten’, ‘Referentiemateriaal’ en ‘Archief’. Binnen elke hoofdmappen maak je submappen aan voor specifieke onderwerpen of projecten.

  • Wat is de OHIO-methode en hoe pas je deze toe bij het verwerken van informatie?

    OHIO is de afkorting voor Only Handle It Once. Deze methode betekent dat je informatie verwerkt op het moment dat je ermee bezig bent, in plaats van het uit te stellen of meerdere keren te bekijken. Bij het toepassen van deze methode, beoordeel je de informatie en beslis je wat je ermee gaat doen: archiveren, weggooien, een notitie bij plaatsen en opslaan in de juiste map.

  • Waarom is het belangrijk om een ‘Inbox’ te creëren in je digitale broedplek?

    Deze ‘Inbox’ helpt je om op een centraal punt de ideeën, inspiratie en artikelen te verzamelen. Dit voorkomt dat waardevolle input verloren gaat, omdat je er geen tijd voor hebt om het meteen te archiveren. Het fungeert als een verzamelbak van informatie die je later verwerkt en onderverdeelt in de juiste mappen.

  • Wat moet je doen met informatie die je niet meteen kunt gebruiken?

    Informatie die je niet meteen kunt gebruiken, sla je op in een map, een soort wachtkamer in je digitale broedplek. Björn noemt deze map ‘Referentiemateriaal’. De waardevolle informatie die je niet direct gebruikt, zet je daarin weg.

  • Hoe vaak moet je je broedplek doorlopen en informatie activeren?

    Loop wekelijks je broedplek door. Tijdens dit doorlopen noteer je de actiepunten die je hebt genoteerd in je aantekeningen bij de items, zodat je deze op je actielijst zet. Informatie en inspiratie waar je niet direct een actie bij hebt staan, bekijk je weer. Dit activeert de hersenen en stimuleert je creativiteit.

  • Welke soorten informatie moet je bewaren in je broedplek?

    In je broedplek mag je verschillende informatie bewaren, zoals:

    • Notities
    • Artikelen
    • Afbeeldingen
    • Documenten
    • Planningen
    • Trainingsmateriaal
    • Quotes
    • Ideeën
  • Hoe kun je ervoor zorgen dat je creatieve input daadwerkelijk wordt omgezet in concrete acties?

    Pak wekelijks een moment om je opgeslagen inspiratie en input te bekijken. Wanneer er een actiepunt bij staat, zet je dit op je to-dolijst. Inspiratie waar geen actiepunt bij staat, neem je door en laat je sudderen. De kans is groot dat je op een gegeven moment een ingeving krijgt vanuit je inspiratie.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich richt op slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land verschillende (online) trainingen aan, waaronder timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken en snellezen. Benieuwd naar wat we te bieden hebben? Bezoek dan onze website of blogs en schrijf je in voor een van onze (digitale) trainingen!