Cursus plannen en organiseren
Leer voorkomen dat jij je taken onderschat, je productiviteit overschat en verrast wordt door ‘onverwachte’ zaken.
Ontzettend veel mensen leiden aan zogenaamde ‘planning fallacy’. Ze gaan telkens uit van een ‘best-case scenario’. De reden? Optimisme. Ze gooien alle rationaliteit het raam uit wanneer het op het hanteren van een realistisch tijdschema aankomt. Jij misschien ook. Wellicht:
Met andere woorden:
Wij zijn vaak te optimistisch over onze eigen productiviteit en gaan er vanuit dat alles meezit. Dit is de reden waarom we regelmatig een 40-urige werkweek tegemoet gaan met takenlijst die bij elkaar meer dan 60 uur beslaat.
Gelukkig is er een manier om dit tegen te gaan. Een korte cursus Plannen en Organiseren kan daarbij helpen. Daar leer je namelijk deze 3 dingen:
Voordat je aan de slag gaat, zul je eerst moeten weten wát zich allemaal op jouw bordje bevindt en wat daarin prioriteit heeft.
Zodra we weten wat er echt allemaal ligt voor de komende periode willen we voorkomen dat we zaken onnodig uit gaan stellen of zaken gaan onderschatten.
Nadat we een overzicht hebben gemaakt van waar je mee bezig moet zijn en we dit concreet hebben gemaakt moeten we ook kijken hoe we dit gaan combineren met je structurele werkzaamheden en de onverwachte zaken die dagelijks voorbij komen.
Samen gaan we kijken hoe we voor jou een werkbare en flexibele planning op kunnen zetten die je helpt om deze zaken met elkaar in balans te brengen zodat je jouw grote klussen op een prettige manier kunt combineren met je dagelijkse werkzaamheden en onverwachte zaken.
Deze stappen hebben je een mooi overzicht opgeleverd met concrete taken. Daarnaast hebben ze je een duidelijk beeld gegeven van de beschikbare tijd waarin je ze kunt uitvoeren. Het enige dat nu nog rest, is het daadwerkelijk plannen van die taken.
Dat doe je in één waterdicht systeem. Hoe dat werkt leggen we je graag verder uit in onze 1-daagse training Plannen en Organiseren. In deze training gaan we verder in op bovenstaande oefeningen en leer je hoe je ze in de praktijk toepast.