Natuurlijk moet je ooit eens aan die taak beginnen, maar hé: morgen is weer een dag. Je stelt het uit. Alweer. Om dit gedrag voor jezelf goed te praten, gebruik je smoesjes. “Ach, die deadline is toch nog niet in zicht” of “… ik heb nog zoveel mail die ik eerst moet verwerken.” Smoesjes die duiden op iets waar veel kenniswerkers last van lijken te hebben: uitstelgedrag!
Wat is uitstelgedrag?
Uitstelgedrag – ook wel ‘procrastinatie’ genoemd – is het uitstellen van taken die eigenlijk uitgevoerd moeten worden. Het is het verschuiven van belangrijke taken naar een later tijdstip, zonder een goede reden bijvoorbeeld.
Het kan beginnen met kleine taken zoals het beantwoorden van een e-mail, het schoonmaken van de keuken of het schrijven van een rapport. Maar het kan zich ook uitstrekken tot grotere taken, zoals het starten van een bedrijf, het volgen van een opleiding of het organiseren van een evenement.
Het is een lastige gewoonte om vanaf te komen, omdat het vaak voelt alsof er zoveel andere dingen zijn die je kunt doen in plaats van de taak die je eigenlijk moet doen. Misschien heb je wel zin om te Netflixen, een rondje te joggen, een boek te lezen, je kamer op te ruimen, te koken, te eten, te slapen… alles behalve die ene taak die je eigenlijk moet doen!
Wat zijn de kenmerken van uitstelgedrag?
Wat duidt op uitstelgedrag? Enkele kenmerken en ‘symptomen’:
- Vertraging: Een kenniswerker die uitstelgedrag vertoont, stelt vaak taken uit tot het laatste moment. Dit kan leiden tot haastig werken, verminderde kwaliteit en stress.
- Vermijding: Uitstellers hebben daarnaast de neiging om taken te vermijden die ze moeilijk, saai, of oninteressant vinden. Dit kan leiden tot een patroon van uitstellen, omdat iemand geen zin heeft om met de taak te beginnen.
- Afleiding: Mensen die uitstelgedrag vertonen, kunnen zich vaak laten afleiden door andere activiteiten die minder belangrijk zijn. Dit kan leiden tot een gebrek aan focus en een verhoogde kans op uitstelgedrag.
- Schuldgevoel: Uitstellers voelen zich vaak schuldig omdat ze weten dat ze taken moeten uitvoeren, maar dit niet doen. Dit kan leiden tot stress en een rot gevoel.
- Perfectionisme: Uitstellers hebben vaak hoge standaarden voor zichzelf en willen perfect werk leveren. Dit kan leiden tot uitstelgedrag omdat de persoon bang is om fouten te maken of bang is om te starten.
Herken jij je in deze punten? Pak het dan snel aan, want de langetermijngevolgen lange zijn niet mild:
Wat zijn de gevolgen van uitstelgedrag?
Naast dat uitstelgedrag jou een rotgevoel geeft, doet het nog meer: het kan leiden tot stress, verminderde productiviteit en zelfs tot depressie. Wanneer we taken uitstellen, kunnen we ons namelijk schuldig en overweldigd gaan voelen, wat leidt tot angst en overmatige stress. Dit kan ons vermogen om effectief te werken en taken uit te voeren belemmeren.
Bovendien kan uitstelgedrag onze prestaties en onze relaties met anderen beïnvloeden. Wanneer we taken uitstellen, kunnen we onze deadlines missen of ondermaats werk leveren. Dit kan onze reputatie beschadigen en ons vermogen om succesvol te zijn in ons werk of ons persoonlijke leven belemmeren.
Uitstelgedrag kan ook leiden tot ontmoediging, waardoor we minder geneigd zijn om naar het grotere plaatje te kijken; je wilt niet nadenken over de toekomst of bent minder bereid om de juiste stappen te zetten. Dit kan ons zelfvertrouwen schaden en ons vermogen om vooruitgang te boeken in ons leven.
Wat zit er achter uitstelgedrag?
Allemaal erg vervelend, maar wat is de oorzaak van uitstelgedrag? Procrastinatie kan vele oorzaken hebben, zoals angst voor falen, gebrek aan motivatie of concentratie, vermoeidheid, perfectionisme en zelfs verveling. Mensen die vaak uitstellen, voelen vaak stress en schuldgevoelens, wat hun productiviteit verder kan verminderen.
Wat wij tijdens de training Time Management echter merken, is dat uitstelgedrag ergens anders vandaan komt. Niet per se uit het feit dat iemand geen zin heeft, maar omdat hij of zij niet weet waar hij moet beginnen. Zoiets werkt verlammend.
Wanneer je namelijk niet weet wat er van je wordt verwacht, wat je precies moet, hoe het moet gebeuren of hoeveel tijd het in beslag neemt, neem je andere – vaak kleinere of eenvoudige – taken op. Daarvan weet je immers wat je moet doen en het uitvoeren ervan is vaak zo gepiept. Die grote belangrijke taken blijven hierdoor liggen.
Hoe pak je uitstelgedrag aan?
Om procrastinatie te verminderen, zijn er verschillende strategieën die kunnen helpen. Het stellen van duidelijke doelen en het opstellen van een schema kan helpen bij het beheren van tijd en taken. Ook het opdelen van taken in kleinere stappen kan helpen bij het verkleinen van de drempel om te beginnen. Daarnaast kan het beperken van afleidingen en het belonen van prestaties helpen bij het behalen van doelen.
Indien je hier meer over wilt weten, raden we je onderstaande artikelen aan. Deze geven tips en adviezen over hoe om te gaan met uitstelgedrag.
Tips voor uitstelgedrag
- Wat kun je doen aan uitstelgedrag? Leer beter plannen en organiseren (6 tips)
- Hoe stoppen met procrastinatie? Een eind aan uitstelgedrag (4 tips)
- Uitstelgedrag aanpakken? Neem je takenlijst onderhanden!
- Wil je uitstelgedrag aanpakken? Laad je brein-batterij op! 3 tips
- ‘Eat that frog’ om uitstelgedrag te voorkomen (handig bij thuiswerken!)
Wat te doen bij extreem uitstelgedrag? Volg géén cursus Uitstelgedrag
Wanneer je lijdt aan extreem uitstelgedrag en je vreest dat je met bovenstaande tips niet verder komt, kan de eerstvolgende gedachte zijn: ‘ik moet misschien eens een cursus Uitstelgedrag’ volgen. Misschien denk jij het. Misschien denkt je leidinggevende het. Doe het echter niet.
Een cursus Uitstelgedrag lijkt de meest voor de handliggende optie. Toch werkt het niet. Zoals gezegd ligt de oorzaak bij uitstel gedrag vaak niet bij het feit dat je de taak niet wilt uitvoeren, maar omdat je niet weet waar je moet beginnen. Zoiets vraagt om een totaal andere aanpak – iets waarmee een doorsnee training Uitstelgedrag je niet kan helpen.
3 redenen waarom:
1. Cursus Uitstelgedrag doet slechts aan symptoombestrijding
Een taak of afspraak vergeten; het kan natuurlijk eens gebeuren. Zeker als je aandacht naar ander werk uitgaat of als je verschillende balletjes in de lucht moet houden. Ons brein is namelijk helemaal niet gemaakt om al die taken te onthouden. Het is gemaakt om over werk na te denken. Niet om eraan te denken.
Daarom helpt een Cursus Uitstelgedrag niet. Je pakt niet de oorzaak aan, maar enkel het symptoom. Waar je meer aan hebt is een systeem. Een systeem dat al je taken en afspraken onthoudt en je brein ontlast.
2. Cursus Uitstelgedrag houdt geen rekening met plannen
Ook met de redenering dat je een andere dag die taak uitvoert, doe je jezelf geen plezier. Het geeft je namelijk het gevoel dat je alle tijd van de wereld hebt. Je weet dat dit ook dan niet het geval zal zijn — ook dan krijg je te maken met mail, collega’s met vragen of spoedjes die niet kunnen wachten.
… weer een reden waarom een Uitstelgedrag Cursus niet helpt. Jij hebt namelijk geen last van ‘onwil’, maar eerder van ‘te optimistisch plannen’ en een ‘gebrek aan overzicht’. De oplossing schuilt dan ook in het creëren van overzicht, zodat je minder snel geneigd bent zaken vooruit te schuiven.
3. Cursus Uitstelgedrag focust niet op grote projecten
Grote projecten en lastige klussen voelen ontzettend intimiderend. Soms weten we niet waar we moeten beginnen of hebben we zelf geen flauw benul van wat er van ons verwacht wordt. Ons brein stelt ze daarom liever uit.
Om deze vorm van uitstelgedrag aan te pakken, helpt het om de projecten eerst even in stukken te hakken en ze om te zetten in acties. Dit helpt je niet alleen op weg. Het helpt je ook om beter in te schatten hoeveel tijd de klus in beslag gaat nemen.
Ook dit leer je niet tijdens een Cursus ‘Omgaan met Uitstelgedrag’. Gelukkig wél tijdens onze 1-daagse training Time Management. Hier nemen schenken we ontzettend veel aandacht aan dit onderdeel. Deze stap haalt namelijk de angel uit je uitstelgedrag — het maakt je proactief, geeft je inzicht en stelt je in staat om verwachtingen te managen.
Kortom:
Cursus Uitstelgedrag? Volg liever een training Time Management
Een cursus Uitstelgedrag is niet de oplossing voor je uitstelgedrag. Bij de meeste mensen schort het namelijk niet aan motivatie. Daar hebben ze vaak voldoende van. Ze worden enkel overspoeld door informatie en verzoeken. Hierdoor vergeten ze zaken, plannen ze te optimistische en stellen ze hierdoor zaken uit. Een training Time Management kan dan juist helpen.
Tijdens zo’n training leer je namelijk:
- Overzicht creëren in al je taken en verantwoordelijken. Zo weet je waar je prioriteiten liggen;
- Binnenkomende verzoeken en mail verwerken in één overzicht. Dat geeft rust;
- Dagelijks ‘mailbox zero’ bereiken zodat je up to date bent en er niets aan je aandacht ontglipt;
- Prioriteiten kiezen én delegeren op basis van overzicht;
- Op een heldere manier communiceren over prioriteiten en werkbelasting;
- Op een constructieve wijze verwachtingen van anderen managen;
- Realistisch plannen en daardoor uitstelgedrag aanpakken;
Zodra jij klaar bent om je uitstelgedrag de deur te wijzen, schrijf je dan in voor onze individuele time management cursus, of samen met collega’s. Ontdek tientallen uitstelgedrag tips die je direct en in de praktijk kunt toepassen en vergeet die smoesjes. Stop met het vooruitschuiven van je taken en neem het heft (proactief) in eigen handen! Nu, niet morgen.
Benieuwd naar wanneer de eerstvolgende training bij jou in de buurt is? Check de time management agenda:
Sales manager
Aankomende cursus data
Zet nu de eerste stap voor meer rust en gelukDagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog