Natuurlijk moet je ooit eens aan die taak beginnen, maar hé: morgen is weer een dag. Je stelt het uit. Alweer. Om dit gedrag voor jezelf goed te praten, gebruik je smoesjes. “Ach, die deadline is toch nog niet in zicht” of “… ik heb nog zoveel mail die ik eerst moet verwerken.”  Smoesjes die duiden op iets waar veel kenniswerkers last van lijken te hebben: uitstelgedrag!

Wat is uitstelgedrag?

Uitstelgedrag – ook wel ‘procrastinatie’ genoemd – is het uitstellen van taken die eigenlijk uitgevoerd moeten worden. Het is het verschuiven van belangrijke taken naar een later tijdstip, zonder een goede reden bijvoorbeeld. 

Het kan beginnen met kleine taken zoals het beantwoorden van een e-mail, het schoonmaken van de keuken of het schrijven van een rapport. Maar het kan zich ook uitstrekken tot grotere taken, zoals het starten van een bedrijf, het volgen van een opleiding of het organiseren van een evenement.

Het is een lastige gewoonte om vanaf te komen, omdat het vaak voelt alsof er zoveel andere dingen zijn die je kunt doen in plaats van de taak die je eigenlijk moet doen. Misschien heb je wel zin om te Netflixen, een rondje te joggen, een boek te lezen, je kamer op te ruimen, te koken, te eten, te slapen… alles behalve die ene taak die je eigenlijk moet doen!

cursus Uitstelgedrag Tijdwinst.com

Wat zijn de kenmerken van uitstelgedrag?

Wat duidt op uitstelgedrag? Enkele kenmerken en ‘symptomen’:

 • Vertraging: Een kenniswerker die uitstelgedrag vertoont, stelt vaak taken uit tot het laatste moment. Dit kan leiden tot haastig werken, verminderde kwaliteit en stress.
 • Vermijding: Uitstellers hebben daarnaast de neiging om taken te vermijden die ze moeilijk, saai, of oninteressant vinden. Dit kan leiden tot een patroon van uitstellen, omdat iemand geen zin heeft om met de taak te beginnen.
 • Afleiding: Mensen die uitstelgedrag vertonen, kunnen zich vaak laten afleiden door andere activiteiten die minder belangrijk zijn. Dit kan leiden tot een gebrek aan focus en een verhoogde kans op uitstelgedrag.
 • Schuldgevoel: Uitstellers voelen zich vaak schuldig omdat ze weten dat ze taken moeten uitvoeren, maar dit niet doen. Dit kan leiden tot stress en een rot gevoel.
 • Perfectionisme: Uitstellers hebben vaak hoge standaarden voor zichzelf en willen perfect werk leveren. Dit kan leiden tot uitstelgedrag omdat de persoon bang is om fouten te maken of bang is om te starten.

Herken jij je in deze punten? Pak het dan snel aan, want de langetermijngevolgen lange zijn niet mild:

Wat zijn de gevolgen van uitstelgedrag?

Naast dat uitstelgedrag jou een rotgevoel geeft, doet het nog meer: het kan leiden tot stress, verminderde productiviteit en zelfs tot depressie. Wanneer we taken uitstellen, kunnen we ons namelijk schuldig en overweldigd gaan voelen, wat leidt tot angst en overmatige stress. Dit kan ons vermogen om effectief te werken en taken uit te voeren belemmeren.

Bovendien kan uitstelgedrag onze prestaties en onze relaties met anderen beïnvloeden. Wanneer we taken uitstellen, kunnen we onze deadlines missen of ondermaats werk leveren. Dit kan onze reputatie beschadigen en ons vermogen om succesvol te zijn in ons werk of ons persoonlijke leven belemmeren. 

Uitstelgedrag kan ook leiden tot ontmoediging, waardoor we minder geneigd zijn om naar het grotere plaatje te kijken; je wilt niet nadenken over de toekomst of bent minder bereid om de juiste stappen te zetten. Dit kan ons zelfvertrouwen schaden en ons vermogen om vooruitgang te boeken in ons leven.

cursus Uitstelgedrag Tijdwinst.com

Wat zit er achter uitstelgedrag?

Allemaal erg vervelend, maar wat is de oorzaak van uitstelgedrag? Procrastinatie kan vele oorzaken hebben, zoals angst voor falen, gebrek aan motivatie of concentratie, vermoeidheid, perfectionisme en zelfs verveling. Mensen die vaak uitstellen, voelen vaak stress en schuldgevoelens, wat hun productiviteit verder kan verminderen.

Wat wij tijdens de training Time Management echter merken, is dat uitstelgedrag ergens anders vandaan komt. Niet per se uit het feit dat iemand geen zin heeft, maar omdat hij of zij niet weet waar hij moet beginnen. Zoiets werkt verlammend.

Wanneer je namelijk niet weet wat er van je wordt verwacht, wat je precies moet, hoe het moet gebeuren of hoeveel tijd het in beslag neemt, neem je andere – vaak kleinere of eenvoudige – taken op. Daarvan weet je immers wat je moet doen en het uitvoeren ervan is vaak zo gepiept. Die grote belangrijke taken blijven hierdoor liggen. 

Hoe pak je uitstelgedrag aan?

Om procrastinatie te verminderen, zijn er verschillende strategieën die kunnen helpen. Het stellen van duidelijke doelen en het opstellen van een schema kan helpen bij het beheren van tijd en taken. Ook het opdelen van taken in kleinere stappen kan helpen bij het verkleinen van de drempel om te beginnen. Daarnaast kan het beperken van afleidingen en het belonen van prestaties helpen bij het behalen van doelen.

Indien je hier meer over wilt weten, raden we je onderstaande artikelen aan. Deze geven tips en adviezen over hoe om te gaan met uitstelgedrag.

Tips voor uitstelgedrag

Wat te doen bij extreem uitstelgedrag? Volg géén cursus Uitstelgedrag

Wanneer je lijdt aan extreem uitstelgedrag en je vreest dat je met bovenstaande tips niet verder komt, kan de eerstvolgende gedachte zijn: ‘ik moet misschien eens een cursus Uitstelgedrag’ volgen. Misschien denk jij het. Misschien denkt je leidinggevende het. Doe het echter niet. 

Een cursus Uitstelgedrag lijkt de meest voor de handliggende optie. Toch werkt het niet. Zoals gezegd ligt de oorzaak bij uitstel gedrag vaak niet bij het feit dat je de taak niet wilt uitvoeren, maar omdat je niet weet waar je moet beginnen. Zoiets vraagt om een totaal andere aanpak – iets waarmee een doorsnee training Uitstelgedrag je niet kan helpen.

3 redenen waarom:

cursus Uitstelgedrag Tijdwinst.com

1. Cursus Uitstelgedrag doet slechts aan symptoombestrijding

Een taak of afspraak vergeten; het kan natuurlijk eens gebeuren. Zeker als je aandacht naar ander werk uitgaat of als je verschillende balletjes in de lucht moet houden. Ons brein is namelijk helemaal niet gemaakt om al die taken te onthouden. Het is gemaakt om over werk na te denken. Niet om eraan te denken.

Daarom helpt een Cursus Uitstelgedrag niet. Je pakt niet de oorzaak aan, maar enkel het symptoom. Waar je meer aan hebt is een systeem. Een systeem dat al je taken en afspraken onthoudt en je brein ontlast. 

2. Cursus Uitstelgedrag houdt geen rekening met plannen

Ook met de redenering dat je een andere dag die taak uitvoert, doe je jezelf geen plezier. Het geeft je namelijk het gevoel dat je alle tijd van de wereld hebt. Je weet dat dit ook dan niet het geval zal zijn — ook dan krijg je te maken met mail, collega’s met vragen of spoedjes die niet kunnen wachten. 

… weer een reden waarom een Uitstelgedrag Cursus niet helpt. Jij hebt namelijk geen last van ‘onwil’, maar eerder van ‘te optimistisch plannen’ en een ‘gebrek aan overzicht’. De oplossing schuilt dan ook in het creëren van overzicht, zodat je minder snel geneigd bent zaken vooruit te schuiven. 

3. Cursus Uitstelgedrag focust niet op grote projecten

Grote projecten en lastige klussen voelen ontzettend intimiderend. Soms weten we niet waar we moeten beginnen of hebben we zelf geen flauw benul van wat er van ons verwacht wordt. Ons brein stelt ze daarom liever uit. 

Om deze vorm van uitstelgedrag aan te pakken, helpt het om de projecten eerst even in stukken te hakken en ze om te zetten in acties. Dit helpt je niet alleen op weg. Het helpt je ook om beter in te schatten hoeveel tijd de klus in beslag gaat nemen. 

Ook dit leer je niet tijdens een Cursus ‘Omgaan met Uitstelgedrag’. Gelukkig wél tijdens onze 1-daagse training Time Management. Hier nemen schenken we ontzettend veel aandacht aan dit onderdeel. Deze stap haalt namelijk de angel uit je uitstelgedrag — het maakt je proactief, geeft je inzicht en stelt je in staat om verwachtingen te managen. 

Kortom:

cursus Uitstelgedrag Tijdwinst.com

Cursus Uitstelgedrag? Volg liever een training Time Management

Een cursus Uitstelgedrag is niet de oplossing voor je uitstelgedrag. Bij de meeste mensen schort het namelijk niet aan motivatie. Daar hebben ze vaak voldoende van. Ze worden enkel overspoeld door informatie en verzoeken. Hierdoor vergeten ze zaken, plannen ze te optimistische en stellen ze hierdoor zaken uit. Een training Time Management kan dan juist helpen.

Tijdens zo’n training leer je namelijk:

 • Overzicht creëren in al je taken en verantwoordelijken. Zo weet je waar je prioriteiten liggen;
 • Binnenkomende verzoeken en mail verwerken in één overzicht. Dat geeft rust; 
 • Dagelijks ‘mailbox zero’ bereiken zodat je up to date bent en er niets aan je aandacht ontglipt;
 • Prioriteiten kiezen én delegeren op basis van overzicht;
 • Op een heldere manier communiceren over prioriteiten en werkbelasting;
 • Op een constructieve wijze verwachtingen van anderen managen;
 • Realistisch plannen en daardoor uitstelgedrag aanpakken;

Zodra jij klaar bent om je uitstelgedrag de deur te wijzen, schrijf je dan in voor onze individuele time management cursus, of samen met collega’s. Ontdek tientallen uitstelgedrag tips die je direct en in de praktijk kunt toepassen en vergeet die smoesjes. Stop met het vooruitschuiven van je taken en neem het heft (proactief) in eigen handen! Nu, niet morgen. 

Benieuwd naar wanneer de eerstvolgende training bij jou in de buurt is? Check de time management agenda:

Nadine
Account manager

Aankomende cursus data

Zet nu de eerste stap voor meer rust en geluk
23
May

Eindhoven
09:00 - 16:00
Volgeboekt

Volgeboekt
23
May

Rotterdam
09:00 - 16:00
Volgeboekt

Volgeboekt
23
May

Online
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
30
May

Amsterdam
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
30
May

Zwolle
09:00 - 16:00
Bijna vol

Bijna vol

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. 

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog 

Wij zijn geaccrediteerd door

Ervaringen van onze cursisten

Wij delen continu onze ervaringen en tips om je te inspireren.
Gerbert Hanskamp

Het was leuk en leerzaam. Mooie training waar je direct mee aan de gang kunt. Je moet het wel zelf (gaan) doen.

8/10
Klantenvertellen
Joyce

Timemanagement was een trainingsdag vol met praktische tips waardoor ik gelijk zin heb om deze tips en tools in te zetten. Geen moment een inkak moment gehad, wat mij normaal regelmatig overkomt tijdens trainingen. De enthousiaste trainer David bracht het zo leuk en in begrijpbare taal waardoor de volle focus erbij bleef. Nu alles nog in de praktijk inzetten!

10/10
Klantenvertellen
Sebastian Sieburgh

De trainer had een vlot verhaal en wist met leuke voorbeelden de aandacht te trekken. Heb een aantal praktische handvatten direct kunnen toepassen.

9/10
Klantenvertellen
els doornhein

Praktische training waarin ik veel nieuwe skills heb geleerd om efficiënter te kunnen werken. Erg fijn!

10/10
Klantenvertellen
Renate

Zeer duidelijk en prettige time-management cursus mogen ontvangen van Jon. Alles overzichtelijk aangeboden, we hebben allemaal een boekje met tips meegekregen en de hand-out via de mail toegezonden. Alles perfect geregeld en Tijdwinst blijft bereikbaar voor nazorg.

10/10
Klantenvertellen
Bas

Een training timemanagement die een hele dag duurt, klonk naarmate de dag naderde steeds meer als iets waar ik me beter niet voor had kunnen opgeven. Terugkijkend ná de dag ben ik heel blij dat ik er wél aan heb deelgenomen!

De training was een heerlijke combinatie van achtergrondkennis en praktische tips. Aan alleen achtergrondkennis – hoe werkt je brein, waarom zijn we verslaafd aan afleiding – heb je in de praktijk weinig, maar aan alleen praktische tips zonder te weten waar ze op gebaseerd zijn ook niet. De combinatie van de twee maakte dat ik richting het einde van de trainingsdag gewoon zin had om met mijn mailbox, takenmanager, agenda en pomodoro’s aan de gang te gaan.
Kortom, hele fijne training waar ik meteen iets aan heb en vooral waar ik meteen door in actie kwam!

10/10
Klantenvertellen

Wij verzorgen cursussen voor o.a.

Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 
9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 6.000 beoordelingen

+
25 jaar ervaring

+ 25 jaar ervaring

Met onze ruim 25 jaar ervaring zijn wij dé specialisten