Cursus Uitstelgedrag niet de oplossing om uitstelgedrag aan te pakken. Dit wel.

Er zijn 3 redenen waarom we taken laten liggen en een oplossing.

Natuurlijk moet je ooit eens aan die taak beginnen, maar hé: morgen is weer een dag. Je stelt het uit. Alweer. Om dit gedrag voor jezelf goed te praten, gebruik je smoesjes. “Ach, die deadline is toch nog niet in zicht” of “… ik heb nog zoveel mail die ik eerst moet verwerken.” 

Smoesjes die jij misschien voor waar aanneemt, maar waar jij jezelf uiteindelijk alleen maar mee in de vingers snijdt. Hoor jij jezelf daarom de volgende zaken zeggen, dan is er wel sprake van uitstelgedrag, maar de oorzaak ligt ergens anders:

 • “Helemaal vergeten! Dat moest ook nog gebeuren.”
  Een taak of afspraak vergeten; het kan natuurlijk eens gebeuren. Zeker als je aandacht naar ander werk uitgaat of als je verschillende balletjes in de lucht moet houden.

  Ons brein is namelijk helemaal niet gemaakt om al die taken te onthouden. Het is gemaakt om over werk na te denken. Niet om eraan te denken.

  Daarom helpt een cursus Uitstelgedrag niet. Je pakt niet de oorzaak aan, maar enkel het symptoom. Waar je meer aan hebt is een systeem. Een systeem dat al je taken en afspraken onthoudt en je brein ontlast.

 • “Ach, dat kan volgende week ook nog.”
  Ook met de redenering dat je een andere dag die taak uitvoert, doe je jezelf geen plezier. Het geeft je namelijk het gevoel dat je alle tijd van de wereld hebt. Je weet dat dit ook dan niet het geval zal zijn — ook dan krijg je te maken met mail, collega’s met vragen of spoedjes die niet kunnen wachten.

  … weer een reden waarom een cursus Uitstelgedrag niet helpt. Jij hebt namelijk geen last van ‘onwil’, maar eerder van ‘te optimistisch plannen’ en een ‘gebrek aan overzicht’. De oplossing schuilt dan ook in het creëren van overzicht, zodat je minder snel geneigd bent zaken vooruit te schuiven. 

 • “Dat zoek ik later nog wel uit.”
  Grote projecten en lastige klussen voelen ontzettend intimiderend. Soms weten we niet waar we moeten beginnen of hebben we zelf geen flauw benul van wat er van ons verwacht wordt. Ons brein stelt ze daarom liever uit.

  Om deze vorm van uitstelgedrag aan te pakken, helpt het om de projecten eerst even in stukken te hakken en ze om te zetten in acties. Dit helpt je niet alleen op weg. Het helpt je ook om beter in te schatten hoeveel tijd de klus in beslag gaat nemen.

  Ook dit leer je niet tijdens een cursus Uitstelgedrag. Gelukkig wél tijdens onze 1-daagse training Time Management. Hier nemen schenken we ontzettend veel aandacht aan dit onderdeel. Deze stap haalt namelijk de angel uit je uitstelgedrag — het maakt je proactief, geeft je inzicht en stelt je in staat om verwachtingen te managen.

Kortom:

Cursus Uitstelgedrag? Volg liever een training Time Management

Een cursus Uitstelgedrag is niet de oplossing voor je uitstelgedrag. Bij de meeste mensen schort het namelijk niet aan motivatie. Daar hebben ze vaak voldoende van. Ze worden enkel overspoeld door informatie en verzoeken. Hierdoor vergeten ze zaken, plannen ze te optimistische en stellen ze hierdoor zaken uit. Een training Time Management kan dan juist helpen.

Tijdens zo’n training leer je namelijk:

 • Overzicht creëren in al je taken en verantwoordelijken. Zo weet je waar je prioriteiten liggen.
 • Binnenkomende verzoeken en mail verwerken in één overzicht. Dat geeft rust. 
 • Dagelijks ‘mailbox zero’ bereiken zodat je up to date bent en er niets aan je aandacht ontglipt.
 • Prioriteiten kiezen én delegeren op basis van overzicht.
 • Op een heldere manier communiceren over prioriteiten en werkbelasting.
 • Op een constructieve wijze verwachtingen van anderen managen
 • Realistisch plannen en daardoor uitstelgedrag aanpakken

Zodra jij klaar bent om je uitstelgedrag de deur te wijzen, schrijf je dan in voor onze cursus — alleen, of samen met collega’s. Ontdek tientallen (uitstelgedrag) tips die je direct en in de praktijk kunt toepassen en vergeet die smoesjes. Stop met het vooruitschuiven van je taken en neem het heft (proactief) in eigen handen! Nu, niet morgen. 

Tot dan.

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

Heb je vragen?

Bel ons, we helpen je graag verder:

085 - 06 510 19 *

Of mail ons je vraag: info@tijdwinst.com

* Vanuit België: 0031 85 - 06 510 19
Maandag t/m vrijdag • 08:00 tot 20:00 uur

Maatwerk training?

Vertel ons vrijblijvend over de uitdagingen waarmee jullie te maken hebben.

Vraag een voorstel aan en laat je verrassen door onze aanpak.

Gratis slimme tips!

Laat je maximaal 2x per maand inspireren met slimme time-management tips voor een druk én leuk (werk)leven:

Maximaal 2x per maand.
Geen spam, beloofd!

© Copyright 1999 – - Tijdwinst.com (een handelsnaam van SRS Consulting B.V.)
X