Ben je het zat om de hele dag druk te zijn, maar ’s avonds niks echt af te hebben? Altijd achter de feiten aan? Afgeleid, opgejaagd, versnipperd? Dan heb je geen nóg to-do-lijst nodig. Je hebt Deep Work nodig. Het is dé manier om in minder tijd méér te doen — met volle focus, betere kwaliteit en minder stress. Geen multitasken. Geen ruis. Alleen jij en het werk dat ertoe doet. De term komt van Cal Newport, hoogleraar en auteur van het boek Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World (2016). Zijn boodschap is simpel: In een wereld vol afleiding is concentratie een superkracht. En die superkracht kun jij ontwikkelen. 

Wat komt aan bod:

  1. Deep Work vs. Shallow Work: het verschil tussen écht werk en bezigheidstherapie
  2. Cal Newport: de man achter de methode
  3. Waarom Deep Work jouw nieuwe superkracht is (en jij niet zonder kan)
  4. De spelregels van Deep Work (en tips om het toe te passen)
  5. Regel 1: Work deeply – werk diep en gefocust
  6. Regel 2: Embrace boredom – train je focusspier
  7. Regel 3: Quit social media – Stop (bewust) met sociale media
  8. Regel 4: Drain the shallows – Verminder oppervlakkig werk
  9. Kortom: jouw focus is je voorsprong
  10. Veelgestelde vragen over Deep Work van Cal Newport

Deep Work vs. Shallow Work: het verschil tussen écht werk en bezigheidstherapie

Wat is Deep Work eigenlijk? Newport omschrijft het zo:

“Professionele activiteiten die in staat van diepe concentratie worden uitgevoerd, zonder afleiding, en die je cognitieve vermogens tot het uiterste drijven. Deze inspanningen creëren nieuwe waarde, verbeteren je vaardigheden en zijn moeilijk te repliceren.”

In gewoon Nederlands: 

Deep Work is geconcentreerd werken aan één belangrijke taak — zonder onderbrekingen

Het is het soort werk dat:

  • Niet zomaar na te doen is
  • Veel waarde oplevert voor je organisatie of vakgebied
  • Jou slimmer en beter maakt in je vak

Oftewel: werk dat ertoe doet. Denk aan het schrijven van een rapport, het oplossen van een lastig probleem of het bouwen van iets nieuws. Het vraagt denkkracht, creativiteit en discipline. En ja, het kost energie — maar het levert ook voldoening op.

Voorbeelden van Deep Work

  • Een strategieplan schrijven
  • Code schrijven voor een nieuwe applicatie
  • Een boek of artikel redigeren
  • Een complexe analyse maken voor een klant

Deep Work is dus het tegenovergestelde van je inbox bijwerken of vergaderen over een vergadering. Het is echt werk. Het werk waar jij het verschil mee maakt. 

Deep Work

In tegenstelling tot Shallow Work… 

Shallow Work is werk waar je brein nauwelijks voor hoeft op te starten. Je kunt het doen terwijl je moe bent, afgeleid bent, of eigenlijk geen zin hebt. Het zijn oppervlakkige taken die weinig denkvermogen vragen, vaak worden onderbroken, en makkelijk te delegeren of automatiseren zijn.

Denk aan dingen als:

  • E-mails beantwoorden
  • Multitasken
  • Overleggen zonder doel of agenda
  • Administratie afhandelen
  • “Even” op social media posten voor zichtbaarheid
  • Herhaaldelijk je inbox checken

Shallow Work is het soort werkt dat:

  • Reactief is, in plaats van proactief
  • Makkelijk te onderbreken is
  • Zelden strategisch belangrijk is
  • Vaak prima over te dragen valt aan een collega of tool

Het is werk dat vaak urgent voelt, maar zelden belangrijk is. 

En ja, hoewel je bepaalde taken soms móét doen – het verwerken van je mail, bijvoorbeeld – draagt het zelden bij aan je groei of echte prestaties. Je bent druk zonder impact. Je agenda is vol, maar je hebt niks gebouwd. 

En dat is het grote gevaar van Shallow Work:

Het lijkt op productiviteit. Je bent bezig. Je hebt afspraken. Je krijgt reacties. Je vinkt dingen af. Maar de impact van je werk blijft laag. Het is de illusie van productiviteit, terwijl je in werkelijkheid vooral brandjes blust of andermans prioriteiten volgt.

Liever houd jij je bezig met waardevol werk. Word je niet alleen blijer van, het maakt je onmisbaar.

Cal Newport: de man achter de methode

Maar eerst even: wie is Cal Newport eigenlijk en wat kan hij mij vertellen over slimmer werken? Cal Newport is een Amerikaanse computerwetenschapper en auteur die bekendstaat om zijn werk op het gebied van productiviteit en aandacht in het digitale tijdperk. Geen zelfhulpgoeroe, maar een hoogleraar computerwetenschappen aan Georgetown University, waar hij zich richt op gedistribueerde algoritmen en netwerksystemen. En schrijver. Een hele goeie ook. Hij werd bekend met boeken als:

  • Deep Work – hét manifest voor gefocust werk in een wereld vol afleiding.
  • So Good They Can’t Ignore You – over waarom passie overschat wordt en vaardigheden tellen.
  • Digital Minimalism – over hoe je technologie slim gebruikt in plaats van andersom.
  • A World Without Email – over het verwoestende effect van constante communicatie op productiviteit.

Zijn stijl: wetenschappelijk onderbouwd, geen poespas, streng maar slim. Hij gelooft dat we in een wereld leven die focus kapotmaakt — en dat jij dat beter kunt.

Deep Work

Waarom Deep Work jouw nieuwe superkracht is (en jij niet zonder kan)

Volgens Newport zit de échte waarde in Deep Work. Het is het soort werk waarmee jij je onderscheidt van anderen en waarmee je daadwerkelijk het verschil maakt in je loopbaan. Hij zegt het dan ook treffend:

 “Deep work is like a superpower in our increasingly competitive 21st-century economy.”

En hij heeft gelijk.

In de kenniseconomie van vandaag draait werk niet meer om fysieke arbeid, maar om denkwerk: problemen oplossen, strategieën bedenken, schrijven, analyseren, creëren. Het zijn taken die concentratie vragen — en precies dáár ontbreekt het vaak aan. 

Deep Work is het tegengif. En dat maakt het belangrijker dan ooit.

1. Focus is schaars (en kostbaar)

Laten we eerlijk zijn: de meeste werkplekken zijn gebouwd voor communicatie, niet voor concentratie. E-mails, notificaties, appjes, meetings, collega’s aan je bureau — je wordt de hele dag gestoord. En dat kost je. Elke afleiding haalt je uit je flow. Volgens onderzoek duurt het gemiddeld 23 minuten om na een onderbreking weer volledig terug te keren in een taak.

Deep Work draait dat om. Je blokkeert tijd voor één belangrijke taak. Geen e-mail. Geen telefoon. Geen ruis. Gewoon jij en je werk. Simpel, zeldzaam, en daarom zó waardevol.

In een wereld vol afleiding is focus goud waard.

2. Complex werk vraagt diepe focus

Strategieën schrijven, data analyseren, lesmateriaal ontwikkelen, software bouwen —
dit zijn geen klusjes voor ‘er even tussendoor’. Ze vragen denkdiepte, overzicht en consistentie. Zonder focus? Geen kwaliteit. Deep work stelt je in staat om dit soort taken niet alleen sneller, maar ook beter te doen. Je werkt efficiënter, maakt minder fouten, en komt tot slimmere oplossingen.

3. Zinvolle dagen beginnen met focus

Veel mensen voelen zich constant druk, maar bereiken weinig. Waarom? Omdat hun dag uit losse flodders bestaat: 10 minuten mail, 15 minuten bellen, weer een overlegje. Het gevolg? Je bent druk bezig, maar je komt nergens. Deep Work geeft structuur en betekenis: 

Als je een blok van twee uur hebt waarin je écht hebt gewerkt aan iets belangrijks, geeft dat een gevoel van voldoening. Je maakt voortgang op dingen die ertoe doen. Dat maakt je werk niet alleen productiever, maar ook zinvoller.

4. Wie zich kan concentreren, wint

Omdat Deep Work moeilijk is — en omdat bijna niemand het nog écht doet — is het een enorm concurrentievoordeel. Als jij leert om je urenlang te concentreren op moeilijke taken, dan onderscheid je jezelf automatisch. Jij wordt de persoon die wél dingen gedaan krijgt. De persoon waar mensen op vertrouwen. De persoon die het verschil maakt.

Kortom: 

Op een werkvloer vol afleiding regeert degene die zich kan afsluiten van de ruis. Deep work is daarom niet zomaar een leuke manier van werken, het is de nieuwe superkracht van de 21e eeuw.

Deep Work helpt je:

  • Meer te bereiken in minder tijd – Omdat je je aandacht niet versnipperd, werk je efficiënter.
  • Beter werk te leveren – Je maakt minder fouten en komt tot betere ideeën.
  • Sneller te groeien in je vak – Door jezelf regelmatig cognitief uit te dagen, word je slimmer en vaardiger.
  • Meer voldoening te ervaren – Je hebt het gevoel dat je écht iets hebt neergezet.

Dus, wil je écht productief zijn en werk van hoge kwaliteit leveren in minder tijd? Dan is Deep Work iets voor jou. In deze aflevering van de Tijdwinst Podcast duiken Björn en ik in dieper in dat Deep Work. Focus zonder afleiding. Werken aan iets groots. Aan iets van jou.

De tips lopen door onder de video.

https://youtu.be/kyIWcbqNHFA

De spelregels van Deep Work (en tips om het toe te passen)

Cal Newport geeft vier regels (en tal van tips) die je helpen om minder tijd te verspillen aan oppervlakkig gedoe — en meer tijd te besteden aan werk dat er écht toe doet.

Regel 1: Work deeply – werk diep en gefocust

Deep Work is werken aan lastige, waardevolle taken — zonder afleiding. Denk aan: een strategie bedenken, een moeilijk rapport schrijven, een presentatie bouwen, of code ontwikkelen. Werk dat je hoofd écht nodig heeft.

Waarom is dit belangrijk? Omdat je met diepe focus meer gedaan krijgt dan met oppervlakkig multitasken en e-mail-pingpong. Dit is de manier om uitzonderlijke resultaten te behalen. Zeker als je werkt met je hoofd.

Hoe pas je dit toe?

Plan Deep Work-blokken in je agenda

Plan elke dag minstens 1 blok van 60–90 minuten waarin je ongestoord aan één taak werkt. Bijvoorbeeld: elke ochtend van 8.30 tot 10.00 uur. Plan dit ook echt als afspraak met jezelf. Zet er letterlijk “Deep Work” in je agenda en behandel het alsof het een afspraak is met een klant. Je zegt die afspraak ook niet zomaar af, toch?

Maak slim gebruik van je energie

Niet iedereen heeft op elk moment de juiste focus. Vraag jezelf elke dag af:

  • Wanneer ben ik het meest scherp?
  • Wanneer zijn mijn kansen op afleiding het kleinst?
  • Wanneer voel ik me mentaal sterk genoeg voor diep werk?

Gebruik je piek-uren voor Deep Work, werk bijvoorbeeld in de ochtend, als je hersenen nog fris zijn. Minder energieke momenten kun je gebruiken voor meetings, e-mails of kleine klusjes.

Zorg voor een afleidingsvrije omgeving

Neem je concentratie serieus:

  • Zet je telefoon op vliegtuigstand of in een andere kamer.
  • Sluit e-mail, chat-apps, Slack, tabs.
  • Gebruik een noise-cancelling koptelefoon of ga naar een stille ruimte.
  • Vertel collega’s dat je een concentratieblok hebt.
  • Hang desnoods een bordje op je deur of zet je status op ‘niet storen’.

Gebruik een ritueel om in flow te komen

Je kunt jezelf trainen om sneller in focus te komen met een vast beginritueel:

  • Werk op vaste dagen of momenten, zodat het een ritueel wordt.
  • Zet een kop thee of koffie klaar.
  • Zet rustige muziek op (of juist stilte)
  • Leg alleen de spullen klaar die je nodig hebt.
  • Sluit je tabs, open alleen wat je nodig hebt.
  • Zet een timer (bijvoorbeeld 50 minuten focus, 10 minuten pauze).
  • Begin altijd met een korte review: Wat ga ik doen? Wat is het doel?
  • Na afloop kun je afsluiten met een korte reflectie of notitie: Wat heb ik bereikt? Wat is de volgende stap?

Baken de tijd en taak goed af

Zeg tegen jezelf: “De komende 50 minuten werk ik alléén aan dit rapport/deze analyse/deze presentatie.” (En doe dat dan ook!)

Beloon jezelf na afloop

Na een blok Deep Work voel je vaak voldoening. Bouw dat gevoel bewust uit met iets simpels:

  • Even naar buiten.
  • Een korte pauze met een kop koffie.
  • Een vinkje zetten op je to-do-lijst.
  • Géén. Te. le. foon.

Deep Work

Regel 2: Embrace boredom – train je focusspier

Onze hersenen zijn verslaafd aan prikkels. Scrollen, klikken, reageren: we doen het de hele dag. Maar focus vereist het tegenovergestelde: rust, traagheid, verveling zelfs. Als je nooit oefent om in stilte te zijn, verlies je het vermogen om diep te denken. Dan word je een ‘scroll-junkie’: zodra iets lastig of saai wordt, haak je af. Weg focus, weg flow.

Dus: niet meteen je telefoon grijpen als je je verveelt. Laat verveling toe. Juist in dat soort momenten komt je brein tot rust — en ontstaat creativiteit.

Plan “verveelmomenten”

Gun jezelf bewust momenten zonder afleiding. Bijvoorbeeld:

  • 10 minuten stilzitten zonder telefoon
  • Wandelen zonder muziek of podcast
  • In de rij staan en niet je mobiel pakken

Stel uit om op te zoeken

Stop met alles direct te Googlen en te ChatGPT-en. Als je tijdens het werken iets te binnen schiet dat je wil opzoeken (bijv. een woord, een app, een weetje), schrijf het op en kijk het later pas na. Je traint zo je impulsbeheersing.

Gebruik een notitieblok in plaats van je telefoon

Bij verveling pak je snel je mobiel. Leg in plaats daarvan een ouderwets notitieblokje op tafel of op je nachtkastje. Schrijf op wat je dacht, waar je aan herinnerd werd, of wat je voelde. Het helpt je verwerken en het voorkomt afleiding.

Mediteer op verveling

Probeer eens 5 minuten lang gewoon op je ademhaling te letten. Word je onrustig of afgeleid? Perfect. Dat is het moment waarop je jezelf traint om niets te doen.

Deep Work

Regel 3: Quit social media – Stop (bewust) met sociale media

Wat betekent dit? Niet simpelweg: “Gooi alles weg en word een kluizenaar.” Maar wel: wees selectief. Gebruik social media alleen als ze aantoonbaar bijdragen aan iets belangrijks in jouw leven of werk. Niet omdat je je verveelt of omdat ‘iedereen het doet’.

Why? Sociale media zijn gebouwd om je aandacht vast te houden, niet om je productief te maken. Elke keer dat je even scrollt:

  • raak je uit je concentratie,
  • train je jezelf in korte aandachtsspanne,
  • verspil je (veel) tijd,
  • en geef je je brein onnodige stress (FOMO, breaking news, andermans succesverhalen).

Wees daar selectiever in.

Newport noemt dit de ‘craftsman approach to tool selection’: kies je digitale tools zoals een ambachtsman zijn gereedschap kiest. Je stelt jezelf één vraag: “Draagt dit kanaal aantoonbaar bij aan mijn doelen — en is het de afleiding en tijdsinvestering waard?” Is het antwoord nee? Dan verdwijnt het van je telefoon, uit je routine, uit je leven.

Doe een digitale schoonmaak

  • Verwijder alle apps van je telefoon waar je gedachteloos op zit (Instagram, Nu.nl, Facebook, TikTok, Reddit, etc.).
  • Vraag je bij elk platform af: Wat levert het me op? Wat kost het me?

Gebruik het ‘30-dagen experiment’

Toch nog eng? Doe een light-versie:

  • Verwijder alle sociale media gedurende 30 dagen.
  • Kijk daarna: mis je iets essentieels? Of voel je je juist rustiger, productiever, creatiever?
  • Voeg daarna alleen de platforms weer toe die je echt iets opleveren – met een strak gebruiksplan.

Beperk het gebruik tot vaste momenten

Stel, je bent trainer of consultant. Je denkt: “Ik heb LinkedIn nodig voor mijn zichtbaarheid.” Oké – maar dan wel met een plan:

  • Je post 1x per week iets waardevols.
  • Je plant 2x per week 15 minuten in om te reageren.
  • Buiten die momenten: géén scrollen of hangen op het platform. Zet notificaties uit.

Gebruik alternatieven

  • Wil je op de hoogte blijven van vaknieuws? Gebruik RSS-feeds of nieuwsbrieven. (Zoals die van ons: elke week praktische tips, inspiratie én een zetje in de juiste richting. Meld je hier aan — en mis niks meer.)
  • Contact houden met mensen? Gebruik e-mail, Signal of -heel ouderwets- bel gewoon.

Zo gebruik je social media strategisch, en niet als afleiding.

Deep Work

Regel 4: Drain the shallows – Verminder oppervlakkig werk

Je weet nu: niet al het werk is waardevol. E-mails, vergaderingen, ad-hoc klusjes… ze lijken dringend, maar dragen vaak weinig bij. ‘Shallow work’, zoals Newport het noemt. Daar wil je zo weinig mogelijk van hebben. Zo verminder je ‘t:

Meet en benoem je Shallow Work

Pas wanneer je met je neus op de feiten wordt gedrukt, wil je veranderen.

  • Houd daarom eens een week lang, in je agenda, bij wat je allemaal doet.
  • Hoe lang was je ermee bezig?
  • Schrijf per taak op: was dit diep of oppervlakkig werk?
  • Je zult merken dat een groot deel van je dag naar ‘shallow’ gaat.

Bewustwording is stap één.

Stel grenzen, bundel en automatiseer zoveel mogelijk

Je hoeft niet alles te doen en veel kan slimmer:

  • Kun je vergaderingen bundelen op één dagdeel?
  • Kun je vaste mailmomenten afspreken in plaats van de de hele dag door checken en reageren?
  • Kun je meer asynchroon communiceren via tools als Notion of Teams?
  • Kun je vaker een vriendelijk ‘nee’ verkopen? Of iets uitstellen? (“Ik kijk er morgen naar!”)
  • Kun je terugkerende klusjes automatiseren of er een standaardantwoord voor aanmaken in een textexpander?
  • Maak je al gebruik van slimme tools?
    • Een takenlijst-app (bijv. Todoist)?
    • E-mailregels of filters?
    • Notion of Trello voor overzicht?
    • Meer nuttige time management apps vind je hier. Maar onthoud: installeer ze alleen als ze daadwerkelijk bijdragen aan jouw doelen, en slechts niet zorgen voor afleiding.

Voed je omgeving op

Knoop in je oren:

  • Als jij altijd binnen 5 minuten op e-mails reageert, verwachten mensen dat. Lower those expectations. Reageer lekker binnen 48 uur.
  • Geef het signaal af: “Ik check mijn mail twee keer per dag, voor urgentie bel je me.” Door dit aan te geven, creëer je lucht in je agenda én je hoofd.

Wees streng op vergaderingen

Die standaard-maandagochtend-meeting, moet je daar echt wel bij zijn?

  • Vraag jezelf (of anderen): moet dit écht een meeting zijn? Ben ik nuttig? Wat kom ik halen? Wat kom ik brengen?Is dat amper iets, blijf dan weg.
  • Kan het ook via e-mail of in 10 minuten via de telefoon?
  • Moet je er toch bij zijn, zorg dan dat elk overleg een duidelijke agenda, doel en eindtijd heeft.

Maak Shallow Work dienstbaar aan Deep Work

Shallow work moet niet verdwijnen, dat kan namelijk niet altijd – maar wel ondergeschikt worden aan je belangrijkste werk. Dus:

  • Eerst je belangrijkste werk (Deep Work),
  • Dan de ruis en randzaken (Shallow Work). 
  • Geef het een plek in je agenda, net als Deep Work, maar dan aan het eind van de dag, bijvoorbeeld van 15.00–16.00 uur: mails, terugbelverzoeken, losse klussen.
  • Buiten dat uur negeer je dat soort werk zoveel mogelijk.

Zoals Newport zegt: “Laat je agenda niet volstromen met wat er toevallig binnenkomt. Jij bepaalt wat belangrijk is – niet je inbox.”

Het is makkelijk om de hele dag “bezig” te zijn. Het is moeilijker om bewust “effectief” te zijn. Maar als je deze regels serieus neemt en leert om oppervlakkig werk af te bakenen, ontstaat er ruimte voor de dingen die écht belangrijk zijn.

Deep Work

Kortom: jouw focus is je voorsprong

Wanneer iedereen bezig is met ruis, haast en oppervlakkigheid is diepe concentratie jouw onderscheidend vermogen. Het verschil tussen druk zijn en vooruitkomen. Tussen taken afvinken en échte resultaten boeken.

Iedereen kan Deep Work doen — maar bijna niemand doet het nog. Waarom? Omdat het inspanning vraagt. Discipline. Grenzen stellen. Maar juist daarom is het zo waardevol.

Wie deze vaardigheid ontwikkelt:

  • Werkt minder, maar bereikt meer.
  • Blijft kalm, waar anderen gestrest zijn.
  • Levert werk waar je trots op kunt zijn — in plaats van alleen maar je dag door te komen.

Dus, wil jij betere resultaten, meer voldoening en minder afleiding? Dan is het tijd om de ruis uit te zetten, je hoofd aan te zetten — en diep te gaan. Niet harder werken. Dieper werken. Dat is jouw nieuwe standaard.

Inge Martina Nysten
Time management blogger
Volg me op Linkedin

Dit leren, in de praktijk? Dan is het tijd voor deze training

  • Deadlines die dichterbij komen.
  • Mailtjes die blijven binnenstromen.
  • To-do-lijsten die langer worden, niet korter.

Herkenbaar? Dan ben je niet de enige. Maar wél degene die er iets aan gaat doen.

Onze 1-daagse training Time Management is geen saaie theorie of open deur over “prioriteiten stellen”. Het is een praktische, energieke én bewezen methode om meer grip te krijgen op je dag.

Zodat je:

  • Minder stress hebt
  • Meer rust ervaart
  • Slimmer werkt in plaats van harder
  • Eindelijk toekomt aan belangrijk werk

Wat je leert?

  • Hoe je je dag slim plant (en het ook volhoudt)
  • Hoe je omgaat met afleiding, onderbrekingen en spoedjes van anderen
  • Hoe je een volle inbox opruimt én leeg houdt
  • Hoe je weer baas wordt over je agenda (in plaats van andersom)

En het mooiste? Je past het meteen toe. Na deze ene dag ga je naar huis met een concreet actieplan dat direct werkt. Geen bla bla, maar bam. Schrijf je vandaag nog in.

Meer weten over slimmer werken en leven? Check deze artikelen:

 

Bekijken op Threads

 

Veelgestelde vragen over Deep Work van Cal Newport

  • Wat is Deep Work precies?

    Deep work is geconcentreerd werken aan een moeilijke taak zonder afleiding. Geen mails, geen collega’s aan je bureau, geen Slack-ping — alleen jij, je brein en het werk dat telt. Het is het soort werk waarbij je echt vooruit komt.

  • Wat is het verschil tussen Deep Work en Shallow Work?

    Deep work = focus, waarde en voldoening.

    Shallow work = druk zijn met niks. Denk aan vergaderen, mailtjes sturen, dingen afvinken die niemand zich nog later herinnert. Shallow werk is nodig, maar mag nóóit je dag bepalen.

  • Waarom is Deep Work belangrijk in de moderne werkwereld?

    Omdat afleiding de norm is geworden. Iedereen is druk, maar weinig mensen maken echt verschil. Deep work is je concurrentievoordeel: het is hoe je snel leert, slimme dingen bedenkt en werk van hoge kwaliteit levert. Of je nou programmeert, schrijft of strategisch denkt — dit is waar je waarde zit.

  • Hoe lang kun je achter elkaar Deep Work doen?

    Voor beginners: 30 tot 60 minuten. Voor gevorderden: tot 4 uur per dag, vaak in blokken van 90 minuten. Langere tijd? Vergeet het. Je hoofd is geen machine, maar een spier: die moet je trainen en rust geven.

  • Hoe bouw je een dagelijkse Deep Work routine op?

    • Blokkeer tijd: Zet het letterlijk in je agenda. Ochtend = goudmijn.
    • Zorg voor afleidingsvrije zones: Telefoon uit, notificaties weg, deur dicht.
    • Weet wat je gaat doen: Geen Deep Work zonder doel.
    • Werk in vaste blokken: Bijvoorbeeld 2 x 90 minuten per dag.
    • Maak het een ritueel: Zelfde tijd, zelfde plek, zelfde voorbereiding. Geen ruimte voor twijfel = meer focus.
    • Eindig met een score: Was dit écht Deep Work? Of was je stiekem toch met je inbox bezig?
  • Wat zijn de grootste obstakels voor Deep Work?

    • Afleiding – van buiten én binnen (ja, ook jijzelf).
    • Geen planning – zonder tijdsblok geen focus.
    • Onrealistische verwachtingen – denken dat je 8 uur per dag kunt knallen = onzin.
    • Verslaafd aan ‘druk zijn’ – Shallow Work voelt productief, maar is vaak leeg werk.
    • Werkcultuur zonder grenzen – waar Teamsberichten belangrijker zijn dan denkwerk.
  • Hoe ga je om met afleidingen tijdens Deep Work?

    • Elimineer de triggers – telefoon uit, tabs dicht, meldingen weg.
    • Zorg voor voorbereiding – weet precies wat je gaat doen.
    • Stel afleidingen uit – schrijf ze op voor later, geef ze geen podium.
    • Gebruik een timer – Pomodoro, 90 minuten, whatever werkt. Timebox = focusbooster.
    • Train jezelf – afleiding weerstaan is een spier. Begin klein, bouw op.
  • Wat zegt Cal Newport over social media in relatie tot Deep Work?

    Hij zegt het kort door de bocht: social media is vergif voor Deep Work. Niet omdat het slecht is, maar omdat het je focus sloopt. Newport’s advies: gebruik het alleen als je bewust weet wat het je oplevert. En anders: delete, of minimaliseer drastisch.

  • Hoe combineer je Deep Work met een drukke agenda?

    • Begin vóór de drukte – plan je Deep Work als eerste op de dag.
    • Klein is ook goed – zelfs 1 blok van 60 minuten telt.
    • Zeg vaker nee – niet alles is belangrijk.
    • Batch Shallow Work – mails en kleine taken op vaste tijden.
    • Verantwoordelijkheid nemen – je agenda is van jou. Niet van je collega’s, je baas of je inbox.
  • Is Deep Work ook geschikt voor creatieve beroepen?

    Absoluut. Juist daarvoor. Creativiteit vraagt stilte, ruimte en focus. Geen briljante ideeën ontstaan tussen meetings en mailtjes door. Schrijven, ontwerpen, strategisch denken, brainstormen – dit is Deep Work. Als je het goed aanpakt.

  • Hoe weet je of je daadwerkelijk Deep Work doet?

    Simpel:

    • Je vergeet de tijd.
    • Je bent moe maar voldaan na afloop.
    • Je hebt écht iets af of opgelost.
    • Je hebt geen idee wat er op je telefoon gebeurde.

    Als je halverwege even snel Insta checkt of je inbox opent? Sorry, dan was het geen Deep Work.

  • Wat zijn voorbeelden van Deep Work taken?

    • Een artikel of hoofdstuk schrijven.
    • Een complex rapport analyseren.
    • Code schrijven of debuggen.
    • Een nieuwe strategie bedenken.
    • Een lastige klantcase of offerte uitwerken.
    • Een cursus ontwikkelen of volgen (zonder multitasken).

    Kortom: alles wat denkkracht, creativiteit en focus vereist. Geen routine, geen ruis.

  • Hoe kun je Deep Work toepassen in een teamomgeving?

    • Maak afspraken: focusblokken zijn heilig – geen onderbrekingen, geen meetings.
    • Werk asynchroon: minder “even bellen”, meer “schrijf het op”.
    • Creëer stille zones: fysiek of digitaal.
    • Laat het zien: als jij diep werkt, inspireer je anderen om dat ook te doen.
    • Bespreek de waarde: leg uit waarom je even niet bereikbaar bent. Het is geen onwil, het is vakmanschap.
  • Welke rol speelt e-mail in het Deep Work-principe?

    Een bijrol. En dan nog liever achter de schermen. E-mail is het symbool van Shallow Work: het onderbreekt, versnipperd en zuigt tijd.

    Advies:

    • Check max. 2–3 keer per dag.
    • Nooit tijdens een Deep Work blok.
    • Zet meldingen uit.

    E-mail is een tool, geen to-do lijst. Behandel het zo.

  • Hoe helpt Deep Work bij het verbeteren van vaardigheden?

    Deep work = oefening met aandacht. En dát is hoe je beter wordt. Of je nou leert programmeren, een taal studeert of je schrijfskills aanscherpt — zonder focus train je niks. Deep work versnelt je leerproces, omdat je jezelf dwingt om te denken, te falen, te verbeteren. Kortom: Deep Work is geen luxe. Het is de snelste route naar meesterschap.

  • Hoe verschilt Deep Work van flow?

    Flow is een mentale staat waarin alles moeiteloos lijkt te gaan — je zit er helemaal in. Deep work is de manier waarop je daar kunt komen.

    Dus:

    • Deep work is de discipline (je blokkeert tijd, elimineert afleiding, kiest een moeilijke taak).
    • Flow is de beloning (het gevoel van totale focus en plezier).

    Je hebt niet altijd flow nodig voor Deep Work, maar zonder Deep Work komt flow zelden langs.

  • Moet je altijd in volledige stilte werken voor Deep Work?

    Nee, maar het helpt wel. Belangrijker dan stilte is: geen afleiding.

    • Zachte achtergrondmuziek? Kan.
    • Koffiebar? Voor sommigen ideaal.
    • Kantoor met pratende collega’s, pop-ups en piepjes? Vergeet het.

    Creëer een omgeving waar je denktijd hebt, niet alleen zendtijd.

  • Hoe helpt time blocking bij het plannen van Deep Work?

    Time blocking = focus inplannen zoals je een afspraak zou plannen. Zonder planning, geen focus.

    Het werkt omdat:

    • Je voorkomt dat je “wel even tussendoor” iets probeert te doen.
    • Je brein zich mentaal voorbereidt.
    • Je automatisch grenzen stelt: dit blok is heilig.

    Deep work zonder time blocking is als trainen zonder sportschema: kansloos.

  • Wat zijn de vier regels van Deep Work volgens Cal Newport?

    1. Work deeply – richt je omgeving en ritme zó in dat focus mogelijk wordt.
    2. Embrace boredom – leer je brein weer verveling te verdragen. Niet elk prikkelvrij moment hoeft gevuld te worden.
    3. Quit social media – of gebruik het bewust. Alles wat je aandacht breekt, saboteert je scherpte.
    4. Drain the shallows – beperk oppervlakkig werk tot het minimum. Geen volle dagen met vergaderingen en mailtjes.
  • Hoe begin je met Deep Work als je het nog nooit hebt gedaan?

    • Plan 30 minuten – één taak, geen afleiding. Begin klein.
    • Zorg voor een duidelijke taak – geen vaag doel, maar: “Schrijf paragraaf 1” of “Los dit probleem op.”
    • Elimineer afleiding – telefoon uit, notificaties uit, één tab open.
    • Evalueer na afloop – Wat werkte? Wat leidde je af? Hoe voel je je?
    • Herhaal. Elke dag. 

    Deep work is een spier. Je bouwt het op door te oefenen — niet door te wachten op inspiratie.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog