Hoewel het merendeel van deze generatie nog met de neus in de studieboeken zit, zal het niet lang meer duren voordat de eersten hun intrede doen op de werkvloer; generatie Z! Deze nieuwe generatie staat alweer in de startblokken en met hun intentie om de wereld een betere plek te maken, zullen ze ook een nieuwe manier van werken met zich meebrengen. Kun jij iets leren van deze jonge honden? Ja! (ze blijken uitstekende kwaliteiten te bezitten!)

Elke generatie is er van overtuigd dat zij de beste zijn; het waren betere tijden, ze hadden betere normen & waarden, bovendien ‘werkten ze toch écht wel harder dan de jongeren van tegenwoordig!’ Ongeacht welke generaties er nog volgen, deze overtuigingen zullen altijd blijven.

Elke lichting wil het daarnaast weer beter doen dan die vóór hen. Zich afzetten tegen de cultuur van hun ouders; laten zien hoe het wél moet. Met een frisse blik bestormt op dit moment de ‘tech-savvy’ Generation Z de werkvloer. Werken in een hiërarchische structuur is er niet meer bij. Ze willen zelf de baas zijn en zijn niet bang hier voor te knokken!

Een stempel drukken op een hele generatie blijft natuurlijk lastig; je kunt niet iedereen over één kam scheren. We gaan het toch proberen; ze staan er bekend om hardwerkend en ambitieus te zijn; laat je inspireren door de ‘screenagers’ die geboren zijn tussen 1995 en 2010: Generatie Z!

Generatie ni(X), Millenials (Y) en Digital Natives (Z)

Op wereldreis gaan in plaats van die studieschuld aflossen? “Ervaringen opbouwen is belangrijker dan het vergaren van geld!”, zeggen veel Millennials. (Ook wel bekend als generatie Y.) Over het blakende optimisme van deze generatie  is al ontzettend veel geschreven en de afgelopen jaren kwam deze lichting veelvuldig onder vuur te liggen. Ze zouden egoïstisch zijn en hard werken? “Wat is dat?

De generatie voor hen, ‘Generatie (ni)X’ stond namelijk pessimistischer in het leven. Zij groeiden op in de onzekere 80-iger jaren en kozen daardoor meer voor vastigheid. Waarom risico nemen als je kunt kiezen voor stabiliteit? De boodschap ‘Het zekere voor het onzekere nemen’ wordt doorgegeven aan hun kinderen. Generatie Z lijkt deze instelling dan ook over te nemen van haar ouders;

De aanslagen van 9/11, de economische crisis in 2009 en de terreurdreiging in Europa; de maatschappij waarin Gen-Z opgroeit was niet altijd even rooskleurig. Doordat internet het mogelijk maakt een constante stroom van informatie te verstrekken, hoeft er maar één voorval te gebeuren en Gen-Z is ervan op de hoogte. Hoewel ze er een pessimistische kijk op de maatschappij aan over houden, helpt het hen wel in het ontwikkelen van een missie: ‘De wereld een betere plek maken dan wat hij nu is!

Met deze missie in hun achterhoofd timmeren ze hard aan de weg een verschil te maken. Ze zien de problemen die opkomen bij hun Millennial-broers of -zussen en nemen hierdoor minder snel risico. Die studieschuld aflossen lijkt hen toch verstandiger dan backpacken door Thailand. Deze afwachtende, maar praktische instelling nemen ze mee naar de werkvloer.

Wil je je #goals behalen, dan zul je hard moeten werken!

generatie-Z-2

Generatie Z als collega – bewijs jezelf!

Binnen een paar jaar zul je met deze generatie samenwerken. Een flink salaris? Daar loopt je nieuwe collega niet meer warm voor. Generatie Z eist gelijkheid en vrijheid;

Geen top-down informatie voor deze generatie. Er wordt niet meer blindelings vertrouwt op het management en collega’s die zich een expertstatus verworven hebben; wil je indruk op ze maken, dan zul je je moeten bewijzen! ‘Gewoon bij de baas of senior aan tafel zitten’ en meedenken over beslissingen, dat wil Gen-Z.

Naast deze drang naar gelijkheid zijn vrijheid en flexibiliteit belangrijk. Micromanaging schrikt de Z’ers alleen maar af. In teamverband ellenlange taakomschrijvingen en procedures bespreken? Werk liever samen aan een opdracht met een duidelijke deadline en je hoeft niet te vrezen of hun deel van het werk af zal zijn. Deze vrijheid verwachten ze niet alleen in hun takenpakket, ook in de manier waarop ze werken verwachten ze een bepaalde mate van vrijheid;

Aangezien we in een 24-uurs-economie leven verwachten Z’ers dan ook dat dit is terug te vinden in hun werktijden. Skypen vanuit huis of ‘s avonds een rapport schrijven; er zijn meer mogelijkheden dan plaatsgebonden te zijn op kantoor. Vaste werktijden- en plekken zijn niet meer van deze tijd.

Zodra je Gen-Z de mogelijkheid geeft zich te ontwikkelen, werk je samen met een ambitieuze en hardwerkende collega. Lukt het je niet hun attentie lang genoeg vast te houden, dan is je kans verkeken. Z’ers zijn niet bang op zoek te gaan naar een betere optie…

Pittige collega’s dus, die nieuwe generatie. De drang naar vrijheid en flexibiliteit zijn niet de enige kenmerken die Gen-Z bezit; zij kunnen jou nog wel het een of ander leren!

generatie-Z-1

De 5 kenmerken van Generatie Z (en wat jij ervan kunt leren)

Hoewel de meeste van deze generatie nóg geen voet op de werkvloer hebben gezet (al duurt dat niet meer lang) zijn er toch al een aantal kwaliteiten die jij kunt overnemen van hen om je effectiviteit op de werkvloer te verbeteren:

1. Ze hebben geen keuzestress

Een studiekeuze maken? Misschien een half jaartje er tussenuit, goed erover nadenken en dan ook niet meer switchen! Wisselen tussen studies om te kijken welke wél aansluit, is er niet meer bij. Ze willen het meteen goed doen! Gen-Z probeert geen onnodige tijd te verkwisten en kijkt naar de lange termijn. In tegenstelling tot de Millennial maken zij zich wél zorgen of hun baan over 40 jaar nog bestaat door de komst van robotisering. Ze maken daardoor erg bewuste keuzes.

Er zijn zoveel uiteenlopende keuzes die je elke dag op de werkvloer, maar ook thuis, moet maken dat dit snel kan resulteren in keuzestress. Kritisch kijken naar wat wél en níet werkt (ook op de lange termijn) helpt je effectiever je tijd in te plannen; probeer dit eens!

2. Ze zijn zelfstandig

Ze hebben nooit een wereld zonder internet gekend, daardoor zijn ze niet anders gewend dan dat ze overal informatie vandaan kunnen halen. Geen prestigieuze opleidingen meer; zij geloven in micro degrees en zelfstudie! Wil je iets nieuws leren, dan zoek je dat toch gewoon zelf op? Met behulp van YouTube, internet en doordat praktisch overal een app voor is, leert deze DIY-generatie informatie te halen uit alle hoeken en gaten. Of je nu in de sportschool bent of op je werk, de smartphone die vastgelijmd zit aan hun hand voorziet hen altijd en overal van kennis.

Stop nooit met leren! Nieuwe kennis vergaren is van belang als jij jezelf wilt blijven ontwikkelen. Dit hoeft niet door middel van lange studies en ingewikkelde trajecten; kijk eens naar een micro-degree of wat jij jezelf kunt leren! Dat doe je zo!

generatie-Z-4

3. Ze kennen de hele wereld

Het homohuwelijk, de eerste zwarte Amerikaanse president; Generatie-Z kijkt nergens van op. Ze volgen sociale kwesties op de voet en zijn ook niet bang hun ongezouten mening te laten horen. Ze hechten enorm veel belang aan sociale gelijkheid en hebben daardoor een extreem open mindset. Doordat ze altijd en overal toegang hebben tot internet zijn ze ook breder georiënteerd; een ‘social influencer’ volgen uit Japan of een vlogs bekijken van een trans-YouTube-ster uit Zuid-Afrika, doodnormaal. Ze zijn #woke en proberen hardnekkig de wereld te verbeteren.

Zodra je al een paar jaar dezelfde functie vervult, kan het zomaar zijn dat je een comfortzone hebt gecreëerd die lekker, vertrouwd aanvoelt; je houdt de bekende concurrentie in de gaten en je focust je op je huidige klantenkring. Kortom; wat de boer niet kent…Zonde! Verbreed je blik; luister eens naar (voor jou) onbekende podcasts, lees een blog over een Afghaanse start-up of contacteer die investeerder in het buitenland. Ontwikkel een global mindset!

4. Ze gaan zeer bewust om met social media

Terwijl de ouders van de Z’ers, generatie X, nog lustig er op los Facebooken, vindt generatie Z dit alweer ouderwets. Snapchat, Instagram en Youtube; snelle media, dát trekt hun aandacht. Ondanks de ‘digital natives’ die ze zijn, gaan ze hier bewust mee om. Terwijl Millennials exibitionistischer in de socialmediawereld staan, is Gen-Z zeer bewust over de ‘digital footprint’ die ze achter laten. Ondanks dat ze misschien een openbaar Instagram-account hebben, vindt het merendeel van hun sociale interacties plaats achter de gesloten deuren van Snapchat en WhatsApp.

Die foto van die iets te gezellige barbecue vind jij heel leuk, maar je baas waarschijnlijk minder. Door restricties te plaatsen op bepaalde content op je social media zorg je ervoor dat deze niet doorsijpelen naar de professionele sfeer. Probeer het alvast eens bij WhatsApp!

generatie-z-5

5. Ze hebben een natuurlijke bull-shitmeter

Door de eindeloze stroom aan kennis en informatie die constant binnenkomt, moet Gen-Z bewust een keuze maken waaraan ze hun aandacht schenken. Ze prikken zo door loze beloftes en voorgeschotelde leugens heen. Weten wie de bron is en wat de echte boodschap achter een bericht is, zijn voor hen belangrijke criteria als het gaat om hun informatievoorziening. Ze verkiezen realisme in plaats van idealisme,

Aan alle kanten wordt men overspoeld met ‘fake news’. Door bewust te kijken naar waar je je kennis vandaan haalt en wie de boodschapper is, leer je niet alleen de juiste informatie te scheiden van de kul, maar ga je tevens ook efficiënter met je tijd om. Al die overbodige info slokt onnodig veel tijd op van je (werk)dag.

Kortom

Ondanks jouw leeftijd en ervaring, kun jij toch nog veel van deze ‘groentjes’ leren; hoewel ze een pessimistische kijk op de wereld hebben proberen ze deze met veel wilskracht te verbeteren;

Ze kijken niet alleen naar de lange termijn voor ze keuzes maken; ze zorgen ervoor dat deze keuzes berusten op de waarheid, sociaal verantwoord zijn en leren vervolgens zelf hoe ze deze kunnen gebruiken in hun dagelijks leven. Niet zomaar aankloten; Gen-Z wil een verschil maken! Door net als hen te waken voor keuzestress, jezelf te blijven ontwikkelen, de wereld te bekijken met een open blik en bewust om te gaan met informatie, treedt je in hun voetsporen. (Ook al zijn deze pas vers.)

Meer weten?

In de nabije toekomst zal Gen-Z iets gaan vernieuwen aan de manier waarop we werken. Of dit iets zal verbeteren moet nog blijken, maar jij zelf kunt nu al de stap zetten naar het verbeteren van je eigen werkmanier. Probeer eens onze cursus Timemanagement! Je leert hier productief en effectief met je tijd omgaan (zodat je altijd een stapje voor blijft op de volgende generatie!).

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog