Stress. In principe hoef jij je daar geen zorgen over te maken; iedereen ervaart wel eens een stressvolle situatie in zijn leven en een beetje gezonde stress blijkt juist goed voor ons te zijn. Je zou dan ook niet meer te hoeven dan dan het simpelweg opzoeken van ontspanning.

Maar…

Merk je nu dat jouw stress klachten langer aanhouden dan drie weken en dat het opzoeken van ontspanning niet helpt, dan is het verstandig om een kritisch te kijken naar andere manieren om jouw stress te verlagen. Het zou namelijk zomaar kunnen komen door een inefficiënte manier van werken.

Zodra jij namelijk geen overzicht hebt op alle taken en projecten die binnenkomen, is een overweldigend gevoel van stress niet ver te zoeken.

Wat jij daarom wil is – alles dat zich op jouw bordje bevindt – efficiënt plannen zodat jij weer het overzicht hebt. De werkstress bij voorbaat voorkomen, dus.

1. Verlaag stress: zorg voor overzicht

Doe dit door te werken met een planning. Ga kritisch na wát er gedaan moet worden en wannéér en leg dit vast. Taken die daarbij langer in beslag nemen dan 30 minuten, rooster je in je agenda. Duurt een taak korter, dan noteer je deze op jouw takenlijst.

Dat betekent natuurlijk niet dat deze taken staan gegoten in beton. Jouw rooster moet altijd flexibel blijven. Verschuiven binnen je dag is prima, uitstellen niet. Stop dan ook met plannen zodra je agenda voor 70% vol staat. Je weet nooit welke zaken zich onverwacht voordoen en ook zaken als e-mail kosten dagelijks tijd.

Dit bijhouden zorgt ervoor dat ad hoc zaken minder snel jouw planning omver schoppen. Hierdoor schiet je niet in de stress omdat je niet bent toegekomen aan de taken die jij je had voorgenomen.

Wanneer je dit lastig vindt, raden we je aan eens onze 1-daagse training Time Management te volgen. Daarin leren we je hoe je overzicht creëert en jouw taken en verantwoordelijkheden slimmer plant. Dat neemt vaak al een hoop stress weg!

2. Maak je minder druk: niet alles heeft jouw tijd en aandacht nodig

Daarnaast zul je zeer kritisch moeten kijken naar de zaken waar jij je zo om bekommert: zijn dit wel werkelijk taken waar ik mij mee moet bezig houden of zijn er zaken die meer mijn aandacht verdienen?

Stressen om taken die bijvoorbeeld geeneens bij jouw functie horen is namelijk onzin. Hetzelfde geldt voor die taken die helemaal onbelangrijk zijn of die makkelijk door iemand anders uitgevoerd kunnen worden — moet jij daar werkelijk zo over opwinden? Nah.

3. Laat je niet van het werk houden door ‘dringendheden’

Zorg er dan ook meteen voor dat jij niet telkens alles uit je handen laat vallen wanneer weer een  collega binnenvalt met een “super dringende” vraag.

Wij kunnen je namelijk met volle overtuiging vertellen dat 95% van de ‘dringende’ gevallen écht niet zo dringend zijn als dat die collega wellicht doet voorkomen. Laat dit dan ook geen reden zijn waarom jij met een gestrest gevoel al jouw taken uit handen laat vallen.

De enige keer dat jij jouw taken en prioriteiten opzij schuift, is wanneer iets zó ontzettend dringend is, dat als jij het niet oppakt het ernstige gevolgen heeft voor het bedrijf of een persoon.

Voldoet een verzoek of vraag daar niet aan, dan zal dat moeten wachten totdat jij klaar bent met jouw geplande taken. Instant minder stress!

4. Leer sterker in je schoenen staan

Tot slot kun jij stress voorkomen door eerlijk aan te geven dat jij niet toekomt aan een taak. “Goh, dat gaat me helaas niet lukken. Ik heb een aantal dossiers die vandaag echt de deur uit moeten. Ik kijk er donderdag naar”.

Dat kan best eng zijn natuurlijk, vooral als jij er moeite mee hebt “nee” te zeggen en daardoor altijd meer werk op je neemt dan dat je aankunt.

Het volgen van een cursus assertiviteit kan daarom ontzettend veel voor jou doen. Je leert hier aan de hand van praktijkvoorbeelden om te gaan met gevallen die jouw in stressvolle situaties brengen.

Hierdoor leer je voor jezelf opkomen en je grenzen aan te geven, iets wat ontzettend kan helpen in het verminderen van stress. Je wil namelijk niet dat jouw stress verergert en dat jij je in een (opkomende) burn out bevindt.

Dus, stress verminderen?

  1. Zorg voor overzicht door te werken met een planning. Volg hiervoor desnoods een cursus Time Management
  2. Laat onbelangrijke taken en projecten geen stress veroorzaken — kies jouw prioriteiten.
  3. Laat je niet meenemen in iemand anders zijn ‘dringendheid.
  4. Leer voor jezelf opkomen en geef je grenzen aan — volg eventueel een cursus assertiviteit.

Verder lezen?

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer en gezonder (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog
Nadine
Account manager
Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 
9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 6.000 beoordelingen

+
25 jaar ervaring

+ 25 jaar ervaring

Met onze ruim 25 jaar ervaring zijn wij dé specialisten