BURN OUT TEST: Geen burn out

Gefeliciteerd! Je hebt geen burn out

De klachten waar jij op dit moment mee rondloopt wijzen niet direct op een burn out. Toch zul je de klachten niet moeten negeren — ze kunnen waarschijnlijk duiden op stress.

In principe hoef jij je hier geen zorgen over te maken; iedereen ervaart wel eens een stressvolle situatie in zijn leven en een beetje gezonde stress blijkt juist goed voor ons te zijn. Je zou dan ook niet meer te hoeven dan dan het simpelweg opzoeken van ontspanning.

Maar…

Merk je nu dat jouw stress klachten langer aanhouden dan drie weken en dat het opzoeken van ontspanning niet helpt, dan is het verstandig om een kritisch te kijken naar andere manieren om jouw stress te verlagen. Het zou namelijk zomaar kunnen komen door een inefficiënte manier van werken.

Zodra jij namelijk geen overzicht hebt op alle taken en projecten die binnenkomen, is een overweldigend gevoel van stress niet ver te zoeken.

Wat jij daarom wil is – alles dat zich op jouw bordje bevindt – efficiënt plannen zodat jij weer het overzicht hebt — de werkstress bij voorbaat voorkomen, dus.

1. Verlaag je stress door voor overzicht te zorgen.

Doe dit door te werken met een planning. Ga kritisch na wát er gedaan moet worden en wannéér en leg dit vast. Taken die daarbij langer in beslag nemen dan 30 minuten, rooster je in je agenda. Duurt een taak korter, dan noteer je deze op jouw takenlijst.

Dat betekent natuurlijk niet dat deze taken staan gegoten in beton. Jouw rooster moet altijd flexibel blijven. Verschuiven binnen je dag is prima, uitstellen niet. Stop dan ook met plannen zodra je agenda voor 70% vol staat. Je weet nooit welke zaken zich onverwacht voordoen en ook zaken als e-mail kosten dagelijks tijd.

Dit bijhouden zorgt ervoor dat ad hoc zaken minder snel jouw planning omver schoppen. Hierdoor schiet je niet in de stress omdat je niet bent toegekomen aan de taken die jij je had voorgenomen.

2. Maak je niet druk om zaken die niet jouw aandacht vereisen.  

Daarnaast zul je zeer kritisch moeten kijken naar de taken waar jij je zo om bekommert: zijn dit wel werkelijk taken waar ik mij mee moet bezig houden of zijn er zaken die meer mijn aandacht verdienen?

Stressen om taken die bijvoorbeeld geeneens bij jouw functie horen is namelijk onzin. Hetzelfde geldt voor die taken die helemaal onbelangrijk zijn of die makkelijk door iemand anders uitgevoerd kunnen worden — moet jij daar werkelijk zo over opwinden? Nah.

3. Laat je niet van het werk houden door ‘dringende’ zaken.

Zorg er dan ook meteen voor dat jij niet telkens alles uit je handen laat vallen wanneer weer een  collega binnenvalt met een “super dringende” vraag.

Wij kunnen je namelijk met volle overtuiging vertellen dat 95% van de ‘dringende’ gevallen écht niet zo dringend zijn als dat die collega wellicht doet voorkomen. Laat dit dan ook geen reden zijn waarom jij met een gestrest gevoel al jouw taken uit handen laat vallen.

De enige keer dat jij jouw taken en prioriteiten opzij schuift, is wanneer iets zó ontzettend dringend is, dat als jij het niet oppakt het ernstige gevolgen heeft voor het bedrijf of een persoon.

Voldoet een verzoek of vraag daar niet aan, dan zal dat moeten wachten totdat jij klaar bent met jouw geplande taken. Instant minder stress!

4. Leer sterker in je schoenen staan

Tot slot kun jij stress voorkomen door eerlijk aan te geven dat jij niet toekomt aan een taak. “Goh, dat gaat me helaas niet lukken. Ik heb een aantal dossiers die vandaag echt de deur uit moeten. Ik kijk er donderdag naar”.

Dat kan best eng zijn natuurlijk, vooral als jij er moeite mee hebt “nee” te zeggen en daardoor altijd meer werk op je neemt dan dat je aankunt.

Het volgen van een cursus assertiviteit kan daarom ontzettend veel voor jou doen. Je leert hier aan de hand van praktijkvoorbeelden om te gaan met gevallen die jouw in stressvolle situaties brengen.

Hierdoor leer je voor jezelf opkomen en je grenzen aan te geven, iets wat ontzettend kan helpen in het verminderen van stress. Je wil namelijk niet dat jouw stress verergert en dat jij je in een (opkomende) burn out bevindt.

Dus, stress verminderen?

  1. Zorg voor overzicht door te werken met een planning.
  2. Laat onbelangrijke taken en projecten geen stress veroorzaken — kies jouw prioriteiten.
  3. Laat je niet meenemen in iemand anders zijn ‘dringendheid.
  4. Leer voor jezelf opkomen en geef je grenzen aan — volg eventueel een cursus assertiviteit.

Meer lezen?

Wat te doen tegen stress? “Verander je mindset” zegt Stanford psycholoog (3 tips)
Omgaan met stress op je werk – deze 2 factoren blijken het geheim
Prioriteiten stellen? doe dit elke werkdag 10 minuten
“Dringend?!” – waarom collega’s 100x storen (en hoe je dat stopt)
Assertiviteit tips – de top 5 (voor de meest netelige situaties)

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

Heb je vragen?

Bel ons, we helpen je graag verder:

085 - 06 510 19 *

Of mail ons je vraag: info@tijdwinst.com

* Vanuit België: 0031 85 - 06 510 19
Maandag t/m vrijdag • 08:00 tot 20:00 uur

Maatwerk training?

Vertel ons vrijblijvend over de uitdagingen waarmee jullie te maken hebben.

Vraag een voorstel aan en laat je verrassen door onze aanpak.

Gratis slimme tips!

Laat je maximaal 2x per maand inspireren met slimme time-management tips voor een druk én leuk (werk)leven:

Maximaal 2x per maand.
Geen spam, beloofd!

X