De klachten waar jij op dit moment mee rondloopt wijzen nog niet direct op een burn out, maar tonen wel aan dat er een verhoogd risico aanwezig is.

In principe hoef jij je hier nog geen zorgen over te maken; iedereen ervaart wel eens een stressvolle situatie in zijn leven en een beetje gezonde stress blijkt juist goed voor ons te zijn. Wel wil je voorkomen dat het structureel wordt of dat de emmer een keer overloopt.

Het is daarom belangrijk dat je actief stappen onderneemt om te voorkomen dat jouw overmatige stress klachten verergeren. De kans is namelijk groot dat wanneer je niets aan deze situatie verandert, je wél in een burn out belandt.

Schenk daarom extra aandacht aan de volgende 4 tips:

1. Doe een tijdje niet meer dan wat jouw functieomschrijving vraagt

Vaak spendeer je namelijk veel tijd aan taken die geeneens jouw verantwoordelijkheid blijken te zijn. Eens kritisch jouw functie-eisen onder de loep nemen, kan dan geen kwaad.

 • Zaken die niet binnen je functieomschrijving horen, die doe je gewoon “een tijdje” niet. Op die manier houdt jij je alleen bezig met zaken die noodzakelijk zijn. Teruggaan naar de essentie van je functie dus – je core business.
 • De rest van de taken die zich op jouw bordje bevinden? Die schrap je simpelweg of je delegeert ze. Vaak blijken bepaalde taken toch ineens niet zo belangrijk of urgent als iemand anders ze moet uitvoeren.

Op deze manier creëer je voor jezelf wat ademruimte, maar houd je je toch bezig met de taken die aan jou toebehoren.

2. Neem voldoende tijd om af te schakelen

Neem ook na een hectische werkdag voldoende tijd om te ontspannen, ook al is het soms verleidelijk om nog snel even die mail de deur uit te sturen – en dat telefoontje van je collega, ach, wat kan het voor kwaad? Doe dat liever niet.

Gedurende je werkdag verricht je namelijk talloze mentale en fysieke inspanningen die ervoor zorgen dat stress zich opbouwt in je lijf. Om hiervan te kunnen herstellen zul je voldoende rust moeten nemen – dat kan alleen als je daar ook daadwerkelijk tijd voor neemt.

 • Wees dus streng voor jezelf, maar ook voor je baas en collega’s. Maak duidelijke afspraken dat je na werktijd niet bereikbaar bent, alleen in noodgevallen – laat desnoods je werktelefoon achter op kantoor.
 • Weersta ook de verleiding om je thuis je werkmail te checken. Dat kan nogal lastig zijn wanneer meldingen en notificaties je constant op de hoogte brengen dat je een nieuwe offerte-aanvraag hebt.

Voorkom daarom dat jouw nieuwsgierigheid je aanspoort de mails toch te checken door je inbox te bevriezen zodra jij de kantoordeuren achter je dichttrekt. Geen melding, geen nieuwe mails, alleen maar rust.

Hier lees je daar meer over.

3. Geef aan wanneer iets niet lukt

Een andere reden voor stress is het niet kunnen leveren van het gevraagde werktempo binnen de beschikbare tijd.

Zodra jouw collega het liefst vandaag nog die aanvraag de deur uit ziet gaan, en jouw baas je kantoor binnenstormt met de vraag of die cijfers zo spoedig mogelijk op zijn bureau kunnen verschijnen, zul je keuzes moeten maken.

Je kunt namelijk niet alles tegelijk – dit tevergeefs proberen resulteert alleen maar in overmatige werkstress.

Geef dus eerlijk aan dat het je niet lukt een taak uit te voeren binnen de gevraagde tijd, in plaats van je in allerlei bochten te wringen:

“Dat zou ik graag voor je doen. Ik zit echter nog met een aanvraag die per se vandaag de deur uit moe. Hierdoor gaat het me niet lukken om ze beiden te doen. Welke heeft voor jou prioriteit?”

Op deze manier voorkom je dat je iemand blij maakt met een dode mus omdat het je uiteindelijk toch niet lukte beide taken af te krijgen en het voornaamste: het scheelt jou een hoop stress!

Zodra je dat toch lastig vindt om aan te geven dat iets niet gaat lukken, kun jij veel baat hebben bij een assertiviteitstraining. Hier leer je voor jezelf opkomen en je grenzen aan te geven, iets wat ontzettend kan helpen bij het herstellen van een burn out. Kijk er zeker eens naar.

4. Zorg voor meer overzicht in je taken

Ten slotte kan kan het creëren van meer overzicht een ontzettend verschil maken in je manier van werken en daarmee in jouw stressniveau.

Vaak al voordat jouw werkdag begint, heb jij namelijk al het gevoel dat je al achterloopt op de zaken – projecten stapelen zich op, je lijkt altijd meer taken dan tijd te hebben en bovendien zie je door alle naderende deadlines het bos niet meer.  Niet zo gek dus, dat jij last hebt van stress.

Wat jij wil is efficiënt je taken leren plannen. Die werkstress bij voorbaat voorkomen in plaats van deze achteraf aan te pakken.

Wij kunnen daarbij helpen. Met een 1-daagse Time Management Cursus leer je informatie die dagelijks op je afgevuurd wordt, managen met behulp van een aantal tools. Dat is fijn, zo krijg je eindelijk overzicht in je taken en voorkom je een hoop stress.

Dus, een burn out vóór zijn?

 1. Focus je een tijdje alleen op taken die bij jouw functieomschrijving horen.
 2. Neem voldoende rust na je werktijd en zorg voor een effectieve herstelperiode.
 3. Geef eerlijk aan wanneer iets niet lukt.
 4. Leer efficiënter werken —  eventueel door het volgen van een Time Management Cursus.

Meer lezen?

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog
Nadine
Account manager
Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 
9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 6.000 beoordelingen

+
25 jaar ervaring

+ 25 jaar ervaring

Met onze ruim 25 jaar ervaring zijn wij dé specialisten