Ja, ja. We weten dat 52 boeken in één jaar veel is. Je hoort ons ook niet zeggen dat dat magertjes is. Wat we wel zeggen, is dat het jou makkelijk lukt. In ieder geval: wanneer je jouw prioriteiten kent. Indien je namelijk een boek per week wilt lezen, dan zul je lezen een plek daar tussen moeten geven. Voorrang op social media of na het werk op de bank neerploffen en de tv aanzetten. Door 4 eenvoudige tips op te volgen maak je lezen een prioriteit.

Zodra je iemand vertelt dat hij of zij makkelijk plusminus vijftig boeken in een jaar kan lezen, wordt dat weggehoond. “Nee, daar heb ik helemaal geen tijd voor!”, “… niet het geduld” of “… na het werk wil ik juist ontspannen. Lezen doe ik al genoeg op mijn werk.”

We hebben ze allemaal gehoord, de smoesjes. En vegen ze van tafel. Iedereen kan een stapel boeken binnen een jaar weglezen. De enige echte vraag is hoe graag je dat wil.

  • Want zeggen dat je geen tijd hebt? Check even je schermtijd en vertel ons hoe lang je vandaag nutteloos over je telefoon hebt gescrold.
  • Niet het geduld? Indien je de concentratie kunt opbrengen om een drie afleveringen van je favoriete serie te bingen, kun je ook een half uur uittrekken om een boek te lezen.
  • En je wilt na werktijd ontspannen, zeg je? Komt dat even goed uit. Lezen blijkt namelijk ontzettend stressverlagend te werken. Meer zelfs dan een kop thee, het luisteren naar ontspannende muziek of een stevige wandeling.

Dus, wat zei je?

De reden dat we hier zo streng in zijn, is omdat lezen fantastisch is. Jezelf deze kans ontzeggen omdat je vasthoudt aan smoesjes is gewoon jammer. Je hebt namelijk wél tijd om te lezen. Wél het geduld. En het helpt jou juist ontspannen. Maar dan moet je lezen wel tot een prioriteit maken.

Dit is waarom je dat wil:

een boek per week_

Waarom ik een boek per week zou willen lezen?

Allereerst omdat lezen dus ontzettend ontspannend werkt. Dat las je zojuist. Maar naast dat het stress vermindert, versterkt lezen ook je vocabulaire. Als kenniswerker fantastisch nieuws, want dat betekent een boost voor je gespreks- en schrijfvaardigheden.

Regelmatig een boek oppakken, zorgt er daarnaast voor dat je brein nieuwe verbindingen aanmaakt. Hierdoor verbetert je geheugen en jouw analytisch denkvermogen. De aanmaak van nieuwe verbindingen is tevens gerelateerd aan een kleinere kans op dementie en alzheimer, plus een toename in creativiteit. Je legt sneller nieuwe verbanden en associaties, waardoor je sneller op frisse, nieuwe ideeën stuit.

Maar niet alleen je grijze materie heeft baat bij jouw leesgedrag. Ook jouw empathisch vermogen neemt toe. Je kunt je beter inleven in mensen en voelt eerder compassie. Je wordt er dus niet alleen slimmer van, ook aardiger.

Van een gemiddelde scroll-sessie op LinkedIn of Instagram kun je bovenstaand niet zeggen. Besluit daarom eens om te korten op een aantal oude gewoonten. Zodat je plaats kunt maken voor een betere: namelijk, dagelijks lezen.

Iedere dag lezen? Zo maak je lezen een gewoonte

Bij iedere gewoonte geldt: om van een handeling een gewoonte te maken, zul je het keer op keer, op keer moeten herhalen. Dat geldt bij sporten, mediteren en gezond eten. Dat geldt ook voor lezen. Eén avond een boek openslaan en er vervolgens niet meer naar omkijken, is niet de manier waarop je 52 boeken per jaar leest.

Logisch, weten we. Maar indien je een boek per week wilt lezen, zul je moeten beseffen dat je een gewoonte pas opbouwt wanneer je de handeling herhaalt. Ook wanneer je er geen zin in hebt. Ook wanneer je er “geen tijd” voor hebt. Je zal dagelijks aan de bak moeten en een boek moeten slaan. Geen smoesjes.

Een manier om dit minder intimiderend te maken, is door het voornemen in stukken te hakken. Zodat het minder “groots” voelt, maar behapbaar. Aanhikken tegen het voornemen om 52 boeken te lezen, dat is nogal iets. Jezelf daarentegen voornemen en half uurtje per dag te lezen? Kinderspel.

Spreek daarom het volgende met jezelf af:

“Ik lees dagelijks een half uur, op een vast tijdstip”

Om die belofte waar te maken, houd jij je aan drie tips:

een boek per week_

1. Kies je leestijd

Laten we even dat hele “een boek per week” vergeten. Dat klinkt intimiderend. Door het in stukken te hakken en het concreet te maken, voelt het al een stuk eenvoudiger aan.

Neem een gemiddeld boek: dat bevat zo’n 250 tot 300 pagina’s. Indien je dagelijks zo’n 40 bladzijden leest, heb je dat binnen een week uit. Dat is geeneens zo gek. Zeker niet wanneer je ervan uitgaat dat je gemiddeld ook zo’n 40 bladzijden per uur leest.

Kortom:

Door dagelijks een uurtje te lezen, lees je makkelijk meer dan vijftig boeken in een jaar weg. Kun je daarbij ook nog eens snellezen, dan heb je daar zelfs minder tijd voor nodig. Misschien een half uur.

Het dat verhogen van je leestempo is geeneens zo moeilijk. We hebben er een, twee artikelen over geschreven, dus als je daarin geïnteresseerd bent lees die dan zeker. Leer je liever in de praktijk, schrijf je dan in voor onze training Snellezen. Daar leren we je het in minder dan 1 dag.

2. Kies een vast tijdstip

Nu je de duur van je leessessie hebt gekozen, zul je nog het moment moeten kiezen. Niet dat er perse een perfect leesmoment bestaat, maar meer zodat je de gewoonte ontwikkelt om echt dagelijks een boek op te pakken. Zodra jouw brein weet “ik lees iedere dag rond half 8”, is het veel makkelijker om je aan die afspraak te houden.

Nu is het wel zo dat jouw brein vooral ‘s ochtends materie beter opslaat. Het heeft dan nog weinig keuzes en beslissingen moeten maken en functioneert nog op een volle batterij. Indien je graag non-fictie boeken leest, kun je aan dat dagdeel de voorkeur geven.

Lees je vooral ter ontspanning, probeer dan jouw leesgewoonte in de avond op te bouwen. Bijvoorbeeld vlak voor het slapen gaan of na het eten. Het lezen van fictie is dan uitermate geschikt om te ontstressen.

Uiteindelijk gaat het erom dat je dagelijks rond hetzelfde tijdstip voor ongeveer een even lange duur leest. Dus bijvoorbeeld een uurtje bij het ontbijt, of een half uur snellezend in bad. Alles mag.

3. Leg het vast

Indien jij je écht wilt vastbijten in je nieuwe leesgewoonte doe je er slim aan de tijd in je agenda te blokken. Zoals je dat ook met werkgerelateerde zaken doet. Op die manier voorkom je dat ad-hoc klussen of huishoudelijke taakjes jouw voornemen onderuit halen. Want het is snel gezegd: “ah, laat dat lezen maar. Ik heb nog veel strijk liggen” of “Ik lees morgen wel dubbel, dan kan ik dat verslag nog afmaken”.

Indien je een boek per week wilt lezen, zul je deze afspraak net zo serieus moeten nemen als de afspraken die je op je werk maakt.

Je komt opdagen en voert het uit. Ook al gaat het om het lezen van een thriller, in plaats van het afhandelen van een licentie. Inplannen dus. In je agenda.

een boek per week_

4. Houd het bij

Een gewoonte is beter vol te houden wanneer je er zicht op hebt; zodra je het kunt bijhouden en werkelijk de vooruitgang kunt zien. Dat maakt het tastbaar. Ook met je leesgewoonte kan dat. Door de app Bookly te gebruiken, kun je eenvoudig de boeken bijhouden die je leest. Maar niet alleen dat:

Bookly timet je leestijd, vertelt je hoelang je over ieder boek doet, wat je gemiddelde leestempo is en nog veel, véél meer. Zo kun je kiezen uit verschillende leesmuziek (knisperend haardvuurtje, anyone?) en is ook de infographic die je na ieder boek ontvangt een leuke toevoeging.

We gebruiken de app zelf ook en zijn er erg over te spreken.

een boek per week_

Dus

Iedereen zou meer moeten lezen. Het maakt je slimmer, socialer en zelfs aardiger. Toch komen we vaak met smoesjes aanzetten. We hebben geen tijd of vinden het lastig om ons meer dan een kwartier op iets te focussen.

Door middel van dit artikel willen we je duidelijk maken dat dat onzin is. Het gaat er niet om of je wel of geen tijd hebt, het gaat erom of je tijd maakt — of lezen wel of niet tot jouw prioriteiten behoort.

Misschien is dat nu nog niet het geval, maar door bovenstaande 4 tips te gebruiken kan lezen wel een gewoonte worden. Dan lees je ter ontspanning, voor je plezier of om slimmer te worden. Voordat je het weet tik je dan al snel een boek per week aan!

Meer weten over persoonlijke ontwikkeling? Volg een cursus

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog