Nieuwe dingen leren is ontzettend waardevol, ongeacht of je nog in de studiebanken zit of al wat jaren meeloopt op de werkvloer. Je wil je namelijk blijven ontwikkelen; je kennis verbreden en jezelf mentaal blijven uitdagen. Alleen: hoe doe je dat nu goed? Björn Deusings deelt zijn inzichten in deze korte video. Leer je liever lezend, dan komt dat goed uit, want wij werkten zijn tips uit!
Vaak ben je na een tijdje al weer vergeten wat je daarstraks las. En dat managementboek dat je vorige maand hebt bestudeerd? — Er is vrij weinig blijven hangen. Zonde van jouw tijd én moeite.
Björn Deusings, timemanagement expert en directeur van Tijdwinst.com, wil jou daarom beter leren leren. In zijn boek ‘Elke Dag om 15.00 Klaar’ wijdt hij er bijvoorbeeld een compleet hoofdstuk aan en ook tijdens de 1-daagse trainingen die hij en zijn team verzorgen, deelt hij tips waarmee cursisten de leerstof beter onthouden.
Dit zijn enkele van zijn inzichten:
Wat kun je hier nu uit meenemen?
Hoe kun leerstof beter onthouden? Gebruik de Ebbinghaus Curve
Hoe zorg je er nou voor dat wat je leert ook daadwerkelijk blijft ‘hangen’? Hoe onthoud je wat je leest of leert? Zoals Björn al in de video aangaf; door te herhalen.
Hoe interessant of simpel de informatie ook is, wanneer je er slechts eenmalig aandacht aan besteedt, zal het na een tijdje vanzelf uit je hoofd verdwijnen. Herhaal je de stof daarentegen een aantal keren, dan zul je de informatie steeds beter en steeds langer vasthouden.
De Vergeetcurve van Ebbinghaus illustreert dat mooi:
Deze Ebbinghaus Curve toont aan dat wanneer je met regelmaat door de stof heen – na één dag, na twee dagen, na drie dagen enzovoorts – je steeds een groter deel opslaat. Leer dus niet alleen beter leren, maar focus je ook zeker op herhaling. Zo vaak je kunt.
En nu is het natuurlijk afhankelijk van de stof hoe vaak je iets kunt herhalen; je kunt moeilijk dagelijks een volledig managementboek tot je nemen. Wel kun je er aantekeningen van maken. Deze kun je vervolgens dagelijks doornemen. Uiteindelijk verlaag je de frequentie naar wekelijks of zelfs maandelijks; je loopt dan vlug door de aantekeningen heen om je geheugen op te frissen.
En die aantekeningen? Maak die zo:
Hoe kun je het beste voor iets leren? Gebruik de Cornell methode
Björn vertelde dat hoe actiever jij de informatie verwerkt, des te beter je het onthoudt. Meeschrijven, aantekeningen maken of een samenvatting zijn stuk voor stuk manieren om dat te doen. Deze dwingen je de stof in eigen woorden te beschrijven en helpen je nadenken over de context. Hierdoor begrijp je het beter.
Schrijf daarom mee, maar maak ook achteraf zeker een samenvatting. (Die kun je mooi weer gebruiken bij de voorgaande tip).
Hoe je dat zo effectief mogelijk doet?
In principe werkt iedere vorm van samenvatten, maar wanneer je zoekt naar een zeer overzichtelijke manier dan raden we je de Cornell Methode aan. Daarmee vat je alle informatie netjes op een wijze samen die strookt met de Ebbinghaus Curve; optimaal ingericht zodat je het keer op keer kunt herhalen.
Waarom werkt samenvatten?
Samenvatten is belangrijk voor het leerproces. Dit alleen omdat je hiermee het herhalen vergemakkelijkt (een samenvatting lees je immers sneller opnieuw door dan het hele boek), het is ook een actievere manier van materie verwerken. Daardoor sla je het langer weer op.
In dit artikel vertellen we je stap voor stap hoe je volgens de Cornell Methode aantekeningen maakt.
Slimme tools om aantekeningen mee te maken
Actieve aantekeningen maken dus, dat helpt je brein onthouden. In principe laat jouw toetsenbord daarom achterwege en kies je voor pen en papier.
Idealiter kies je één vaste kladblok voor al je aantekeningen zodat je al jouw notities op één vaste plek hebt bewaard. Dit kan zowel een papieren kladblok zijn, maar een Rocketbook of een Remarkable werkt ook uitstekend.
Wat is een Rocketbook?
Een Rocketbook is een “kladblok” gemaakt van geplastificeerd papier. Deze kun je na afloop schoonvegen met een nat doekje, waardoor je ‘m keer op keer opnieuw kunt gebruiken. Lekker duurzaam dus. Maar dat niet alleen. Ook heel handig. De Rocketbook bevat namelijk een app waarmee je, dankzij de QR-code op iedere pagina, je aantekeningen digitaal vastlegt. Raak je ‘t nooit meer kwijt.
Wat is een Remarkable?
Ook kun je kiezen voor een digitale ‘pen en papier’; de Remarkable. Dit is een E-schrijftablet waarmee je zowel documenten als studieboeken kunt lezen, en tegelijkertijd schetsen en aantekeningen kunt maken. Ideaal. Björn vertelt je er in deze video meer over:
Kortom: hoe lees je het meest effectief?
Door met je brein mee te bewegen. Er bestaat namelijk geen handleiding voor je brein, dus je zal moeten kijken naar de natuurlijke aanleg ervan; hoe leert het het snelst? Hoe slaat het het beste informatie op? Wanneer blijkt dat dit door middel van herhaling en actief leren gebeurt, probeer dat dan eens uit; gebruik de Leercurve van Ebbinghaus, maak notities via de Cornell methode en gebruik desnoods zo’n slimme gadget.
Happy learning!
Wil je meer leren over leren?
- Hoe je het beste kunt leren? Eindeloos herhalen (met interval) blijkt het antwoord
- Iets nieuws leren? Begrijp eerst hoe je brein onthoudt én leert
- Nieuwe dingen leren? De 3-stappen-methode waarmee je álles leert
- Hoe kun je het beste een taal leren? 3 tips om een taal te leren
- Snel leren niets te maken met IQ — hoe je leert is belangrijker
Hoe kun je het beste leren in 1 dag?
Dat je dit artikel leest, toont aan dat je geïnteresseerd bent in in het constant verbeteren van jezelf. Dat juichen we alleen maar toe! Mocht je nou op zoek zijn naar meer manieren, overweeg dan eens een 1-daagse training Timemanagement.
Wanneer je namelijk je tijd kritisch leert bewaken, weet wat jouw prioriteiten zijn en wat wél en niet jouw aandacht verdient, maak je enorme sprongen op het persoonlijke vlak. Woon daarom eens zo’n training bij en ontdekt het effect dat productiviteit op jouw succes kan hebben!