Nu je vaker thuiswerkt zoek je naar manieren om meer knusheid aan je werkplek toe te voegen. Je spendeert thuis immers het merendeel van je tijd, dus dan mag het daar best comfortabel en gezellig aanvoelen; de Deense mindset Hygge past daar perfect bij! Mits jij het op de juiste manier toepast, natuurlijk! In dit artikel delen we daarom enkele manieren om Hygge-elementen toe te voegen aan je thuiswerkdag.

Wat is Hygge en hoe krijg ik er als thuiswerker meer van?

Hygge (je spreekt het uit als ‘huuge’ met de ‘g’ van ‘goal’) staat bekend als de ‘Deense kunst van het leven’. Het is een levensstijl die draait om de gezellige dingen in het leven, zoals tijd doorbrengen met familie, goed eten en een warm huis.

Nu je vaker vanuit huis werkt, heb je daar wel oren naar. Je werkt immers in dezelfde omgeving als waar je woont en leeft, dus er heerst automatisch al een andere sfeer dan op kantoor. Toch kun je er nog meer uithalen:

Door iets meer Hygge aan je thuiswerkplek toe te voegen, voelt je thuiswerkdag niet alleen knusser, het kan zelfs je productiviteit verhogen.

Maar dan moet je wel weten waar je op moet letten. Daarom, in dit artikel, enkele tips over wat Hygge is en hoe jij het als thuiswerker kunt toepassen.

Nieuwe gewoonte aanleren 2

1. Hygge draait om… eten

Ben je op zoek naar hygge, geef je dan over aan rustieke, warme en vullende gerechten — comfort food. Denk aan zo’n heerlijke maaltijdsoep, ovengerecht of stoofpot dat enkele uren moet pruttelen.

Zo’n hygge-momentjes kun je ook prima aan je thuiswerkdag toevoegen! Begin je dag bijvoorbeeld met een warme kop thee en neem écht de tijd om ervan te genieten. In één van je korte pauzes mag je gerust toegeven aan een warme kop chocolademelk (met slagroom!) en in je lunchpauze geniet je van een zelfgemaakte kop soep.

Aan het eind van je werkdag, wanneer je concentratie opraakt, kun je ook best een momentje nemen om alvast wat kook-voorbereidingen te treffen — even ‘niets’ doen, zoals koken of afwassen, blijkt namelijk fantastisch voor het herpakken van je concentratie!

Laat je pan dus lekker op de achtergrond sudderen, terwijl jij die laatste online meeting van de dag bijwoont. Kun je erna gelijk aanschuiven!

Hygge

2. Hygge draait om… mensen

De Deense hygge-ervaring is niet compleet zonder het gezelschap van familie en vrienden; gezellig bij de openhaard praten en de dagen doorspreken. Erg gezellig, maar als thuiswerker moet je het hebben van je concentratie. Je werkzaamheden verzetten te midden van je partner, kids en vrienden is er dus niet bij.

Wél kun je kleine contactmomentjes aan je thuiswerkdag toevoegen. Gebruik korte pauzes bijvoorbeeld om even met je partner een kop koffie te drinken of wandel een blokje om met je kids — gezellig én vele malen beter voor je focus dan domweg een kwartiertje op je telefoon scrollen.

Ook je lunchpauze is een uitgelezen moment om samen met mensen om je heen tijd door te brengen. Praat met die andere flexwerker, bel je moeder desnoods of facetime met een vriendin.

Werk je langdurig vanuit huis, rooster dan ook wekelijks een digitale fika in; een ‘verplichte’ koffiepauze met je collega’s die bijdraagt aan het verbeteren en onderhouden van jullie werkrelatie. Ook een Scandinavisch concept waar we eerder over schreven.

Hygge

3. Hygge draait om… een warm plekje

Vooral op Pinterest is Hygge hot. Je er volledig ondergedompeld in foto’s van knusse woonkamers, warme stoffen, kaarsjes en plaids met textuur. Ook weer erg gezellig, maar productief zijn vanaf je bank, van onder een deken, is geen goede combi.

Richt dus zeker je huis gezellig en knus in (waarbij fairy lights natuurlijk niet mogen ontbreken), maar zorg ervoor dat je werkplek draait om focus en productiviteit. Je mag dus gerust een kaars neerzetten, zolang je ook maar andere lichtbronnen hebt die fel genoeg schijnen.

Houd je bureau ook zoveel mogelijk vrij van decoratie en spulletjes (hang die hygge-fotolijstjes liever aan je muur), maar plaats zeker een plant op of naast je bureau (goed voor je focus, blijkt!).

Een warme plaid bij de hand houden is ook geen enkel probleem, zolang je tijdens een online meeting maar niet laat zien dat je onderhelft bestaat uit een pyjamabroek, fluffy sokken en een handgeweven dekentje…

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Hygge

4. Hygge draait om… even niets doen

Als thuiswerker ben je natuurlijk de hele dag in de weer. Je gaat van online meeting, naar telefonisch overleg en dan moet je ook je gewone werkzaamheden nog verzetten. Druk, druk, druk.

Om wat meer hygge aan je dag toe te voegen is het daarom slim om regelmatig een tandje terug te schakelen. Niet tijdens je werk natuurlijk, want dat moet aan het eind van de dag gewoon af, maar daarna:

Zorg aan het eind van je thuiswerkdag voor een duidelijk stopmoment: klap je laptop dicht, leg hem uit het zicht en ruim je bureau op. Steek vervolgens een geurkaars aan, kleed je om in iets comfortabels en zet wat achtergrondmuziek op — voor jouw brein een duidelijk teken dat je ‘vrije tijd’ is aangebroken.

Neem vervolgens een uurtje om echt even niets te doen; lees een boek, kijk uit de raam met een kop thee, maak een wandeling, fiets,schilder of geef je over aan iets kneuterigs als breinen. Dat voelt misschien als tijdsverspilling, maar zulke kleine hygge-momentjes zijn fantastisch voor je mentale welzijn en creativiteit!

Hygge is toegeven aan verveling; aan even niets doen.

Hygge

5. Hygge draait om… comfort

Bij Hygge denk je misschien direct aan gebreide truien, warme sokken en veel, véél laagjes. Gezellig, zeker. Comfortabel, ontzettend! Toch zul je hier als thuiswerker niet teveel in moeten doorslaan. Hoe jij je kleedt, bepaalt namelijk voor een deel hoe jij je voelt. En dus ook hoe productief je bent.

Je mag dus zeker voor die knusse trui gaan en een vest om je heen slaan, maar weersta de verleiding om in een casual huispak achter je bureau plaats te nemen – of erger: op de bank. Niet alleen creëer je hiermee een sfeer dat je het rustig aan kunt doen; krijg je onverwacht een verzoek voor een online meeting, dan wil je er altijd representatief uitzien.

Ga dus zeker voor comfort, maar bewaar het écht knusse werk voor je avonden en weekenden!

(Meer weten over wat kleding voor je (productiviteit) kan doen? Check dit artikel eens waarin kledingstylist Carla je uitleg geeft over de betekenis van stoffen en kleuren.)

Hygge

Kortom

Hygge is niets voor niets zo populair; het is warm, gezellig en comfortabel. Ideaal dus, om in je huis en leven door te voeren wanneer je op zoek bent naar meer knusheid.

En ja, misschien lijkt het op het eerste oog moeilijk te combineren met de sfeer van thuiswerken, maar wanneer je het goed aanpakt, kan hygge jouw thuiswerkervaring juist verbeteren.

Schenk tijdens je thuiswerkdag daarom eens meer aandacht aan goed eten, neem momentjes om bij te kletsen met je gezin of collega’s, zorg voor een aangename omgeving en ga gerust voor die warme output. Bij alles geldt wel: je output moet er niet onder lijden.

Verder lezen over thuiswerkplekjes?

Wie zijn wij? | Training Timemanagement

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog