Was er maar een manier om extra tijd in een dag te stoppen. Een manier om een head start te hebben. Om aan dat project te kunnen werken, wanneer anderen nog in bed liggen of aan hun ontbijt zitten. Die is er. Blogger James Everett testte 1000 ochtendroutines uit – bekende en onbekende – en stelde de ideale ochtendroutine samen (voor meer productiviteit én geluk)

De man die 1000 ochtendroutines testte kwam tot 1 conclusie

Van het boek ‘The Miracle Morning’ tot aan ‘The 5 AM Club’; in de loop der jaren zijn er tal van boeken verschenen die jou haarfijn uitleggen hoe je jouw onproductieve ochtend een boost geeft.

Nuttig, zeker. Maar zodra puntje bij paaltje komt en de wekker gaat, blijkt vroeg opstaan toch een van de lastigste zaken ter wereld. Na een week geef je het dan ook op en verval je weer in je oude gewoonten.

“Dat kan beter”, dacht James Everett Youngblood – ‘High Performance’-blogger.

Hij nam zich voor iedere aanbevolen ochtendroutine uit te proberen, in de hoop dé ideale goede start van de dag te vinden. 6 jaar – en 1000 ochtendroutines -later kwam hij tot 1 conclusie: 

“Welke ochtendroutine je ook probeert, uiteindelijk komt het allemaal op dezelfde paar punten neer.”

Deze 7 om precies te zijn:

ochtendroutine tips

1. Je ochtendroutine begint ‘s avonds

Het uitvoeren van de routines bleek niet zo makkelijk als gedacht, merkte James. Hij kwam ‘s ochtend lastig uit bed. Lukte het toch, dan was hij doodop. De reden, wist hij, was niet de wijze waarop hij opstond, maar de manier waarop hij de avond daarvoor was gaan slapen.

Hij besteedde al zijn aandacht aan eerder opstaan, zonder rekening te houden met het feit dat je ochtend ‘s avonds al begint. Wat hij in die late uurtjes deed, beïnvloedde de dag die komen zou.

Hij pastte daarom zijn avondroutine aan, aan de hand van deze tips:

Leg alles dat je de volgende dag nodig hebt klaar.

Denk aan je sporttas, werkbenodigdheden en kleding.

Drink twee uur voordat je naar bed gaat geen alcohol meer.

Het lijkt misschien alsof je na een glas wijn beter in slaap valt, maar je daadwerkelijke nachtrust heeft een lagere kwaliteit.

Eet geen grote maaltijd vlak voor het slapengaan.

Het blijkt niet alleen een negatief effect te hebben op je gewicht, maar ook op je bloedsuikerspiegel en hart-en bloedvaten. Een kleine, lichte snack kan echter wel nuttig zijn. Het voorkomt dat je ‘s ochtends hongerig wakker wordt. (Tenzij je aan intermittent fasting doet natuurlijk.)

Houd je slaapkamer koel, donker en opgeruimd.

Een kamer van zo’n 15,5 tot 20 graden helpt je lijf sneller ontspannen.

Elimineer zoveel mogelijk blauw licht.

Geen laptop, smartphone of tablet één uur voordat je naar bed gaat. Funest voor je bioritme.

Probeer je cafeïne-inname zo laag mogelijk te houden.

Vooral na de na-middag. Beter voor je brein, beter voor je nachtrust.

Kom tot rust.

Stop ‘s avonds wakker liggen met het piekerkwartier of geleide slaapmeditatie.

2. Wees consistent en volhardend

Een ander probleem waar James tegenaan liep was weerstand — van zijn brein.

Zodra namelijk ‘s ochtends de wekker ging, vertelde het hem dat “hij te moe was”, Dat hij “misschien beter nog even een uurtje langer kon blijven liggen, in plaats van te mediteren.

Niet heel vreemd. Ons brein houdt namelijk niet van verandering. Het wil vasthouden aan het oude, vertrouwde. Aan routine. Hierdoor zal het er alles aan doen om je te overtuigen vast te houden aan je oude gewoonten.

Trap er niet niet.

Het geheim achter een succesvolle ochtendroutine zit ‘m al in het woord: routine. Dat houdt in dat je iedere dag (ja, ook in de weekenden) op hetzelfde tijdstip op staat. Hoe moe je ook bent. Alleen dan kun jij je vastgeroeste brein een nieuwe gewoonte aanleren.

In het begin zal dat een uitdaging zijn, maar op den duur wordt het steeds eenvoudiger.

3. Ga voor focus

Het testen van verschillende ochtendroutines leerde James dat hij zijn aandacht beter moest bewaken, vooral in de ochtend.

Normaal gesproken checkte hij bij het ontwaken eerst zijn mail, vervolgens zijn social media. Daar bleef hij vaak onnodig lang hangen waardoor hij niet alleen kostbare tijd verspilde, maar ook de nodige concentratie.

Toen hij deze tips toepaste, veranderde dat:

Houd je telefoon uit je slaapkamer.

Zodat je er niet gelijk ‘s ochtends al naar grijpt.

Zet je telefoon op vliegtuigstand.

Zodat je niet de neiging hebt om van alles te checken.

Blokkeer bepaalde websites en apps.

Zodat jouw kostbare aandacht niet wordt opgeëist door tijdslurpende apps.

Het doel is om alles dat niets met jouw ochtendroutine te maken heeft, te elimineren.

4. Spendeer een deel van je ochtend aan beweging

Wat je in je eerste uren van de dag doet, beïnvloedt de rest van je dag — hoe je denkt, hoe jij je voelt, hoe je handelt. Goed in je vel zitten draagt daaraan bij.

Besteed daarom een deel van je ochtend aan fysieke beweging — maar wel aan iets waar jij je goed bij voelt.

James merkte namelijk dat het merendeel van de ochtendroutines die hij uit probeerde hardlopen aanraadden — iets waar hij persoonlijk vrij weinig mee heeft. Hij stelde het dan ook steeds uit en kwam op die manier niet toe aan beweging.

Kijk daarom wat bij jou past en probeer hier ‘s ochtends minimaal 15 minuten aan te besteden. Denk aan yoga, hardlopen, wandelen, calisthenics, tai chi…  — de mogelijkheden zijn eindeloos. 

ochtendroutine beste

5. Gebruik de ochtend voor Deep Work

Een van de grootste voordelen van een consistente ochtendroutine is dat het je de mogelijkheid geeft productief te zijn en je concentratie en denkvermogen nuttig te besteden. Maak daar zeker gebruik van.

Afhankelijk van hoe laat je opstaat, kun je proberen om 1 tot 2 uur aan werk te verzetten, nog voor het ontbijt. En niet zomaar werk, maar je belangrijkste werk — Deep Work. Die zware concentratieklussen bijvoorbeeld, of dat ene passie-project. 

Stel je eens voor hoeveel je daarin kunt bereiken, wanneer je iedere ochtend van iedere week dáár aandacht aan besteedt! Het zal een enorme impact hebben op je (werk)leven, omdat het vaak de taken zijn waar je na een lange werkdag niet meer aan toekomt.

James merkte vooral op dat wanneer hij ‘s ochtends een zware klus tackelde, hij de rest van de dag ook vele malen productiever was. Maak gebruik van dat momentum!

6. Schenk aandacht aan je mentale gezondheid

Introspectie of het op een rij zetten van je gedachten is iets waar maar weinig mensen ‘s ochtends aandacht aan schenken. Zonde, want stilstaan bij hoe jij je voelt kan zeer positief effect hebben op je (werk)dag.

James kwam tijdens zijn zoektocht verschillende manieren tegen om dit te doen:

7. Sla er niet te ver in door

Een wandeling maken, mediteren, lezen, journalen en vervolgens twee uur in belangrijk werk steken, geeft je dag natuurlijk een flinke boost. Toch zul je er voor moeten waken dat je er niet te ver in doorslaat.

Je kunt namelijk wel alle bovenstaande tips in één ochtend proppen, waarschijnlijk zorgt het er enkel voor dat je gestresst raakt. 

Iets dat James zelf ondervond.

Tijdens zijn zoektocht volgde hij alle tips op, in de hoop zijn productiviteit naar een hoger niveau te tillen, maar merkte al snel dat het gewoonweg teveel was. Hij probeerde daarom zijn ochtendroutine te matigen — er balans in aan te brengen.

De ene ochtend ging hij met zijn vrouw wandelen en bespraken ze elkaars doelen. Een ander moment deed hij kort yoga en stortte hij zich op concentratietaken. Hierdoor was hij toch productief, maar zonder stress.

Doe dat ook. Volg niet klakkeloos bovenstaande tips op, met als gevolg dat je ochtend propvol zit, maar kies. Zorg voor een stukje beweging, een moment waarin je werk verricht en een moment waarin je tijd neemt om je gedachten op een rij te zetten. 

Zolang je van ieder stukje iets in je ochtend stopt, heb je een gezonde en effectieve routine.

Kortom

Vergeet al die boeken die je vertellen hoe je een uitstekend begin van je dag tegemoet gaat. Leer van James.

 1. Je ochtend routine begint ‘s avonds
 2. Wees consistent en volhardend
 3. Ga voor focus
 4. Spendeer een deel van je ochtend aan beweging
 5. Gebruik de ochtend voor Deep Work
 6. Schenk aandacht aan je mentale gezondheid
 7. Sla er niet te ver in door

De rest van je tijd ook nuttig besteden? Volg een cursus Time Management

Je ochtend is nu onder de pannen, maar vergeet niet dat je ook je middagen nuttig kunt besteden. Gebruik de eventuele vrije tijd die je nu hebt aan het volgen van een online cursus — onze 1-daagse cursus Time Management is er uitermate voor geschikt.

Ideaal voor wanneer je thuiszit en wilt leren hoe je productief kunt zijn — ‘s ochtends, ‘s middags én ‘s avonds.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog