Nooit genoeg uren in een dag? Voelt het alsof je tijd door je vingers glipt terwijl je probeert je taken af te krijgen? Geen zorgen, want we hebben dé oplossing voor jou! Maak kennis met de Pomodoro-techniek, een eenvoudige en effectieve methode om je productiviteit te verhogen en je kostbare tijd optimaal te benutten. Of je nu worstelt met schoolwerk, deadlines op je werk, of gewoon meer wilt bereiken in minder tijd, de Pomodoro-techniek is jouw geheime wapen voor succes. In dit artikel nemen we je mee door de basisprincipes van deze techniek en laten we je zien hoe je hem kunt gebruiken om je dagen productiever en minder stressvol te maken.
Wat is de Pomodoro techniek?
Je vindt het lastig om je gedurende een periode volledig te focussen op een specifieke taak. Niet heel gek, want je wordt tussendoor afgeleid door ad hoc klussen en andere aandachtvreters. Iets waar ook de Italiaanse student Francesco Cirillo mee te maken had. Ook hij kreeg vrij weinig gedaan wanneer hij telkens werd gestoord of afgeleid. Hij bedacht daarom het volgende:
Uit zijn keuken nam hij een kookwekker in de vorm van een tomaat en stelde deze op iets minder dan een halfuur in. De tijd benutte hij aan één bepaalde taak. Dat werkte. Niet alleen werd hij minder snel afgeleid, hij kreeg ook méér gedaan.
Hij doopte zijn uitvinding om tot de ‘Pomodoro techniek’ — en met succes. Met meer dan 2 miljoen aanhangers, is de techniek uitgegroeid tot een van de meest bekende time management technieken.
En dat is niet vreemd. Hij werkt namelijk fantastisch:
Waarom werkt de pomodoro techniek?
Werken met de Pomodoro methode stelt je in staat gefocust te werken. Door een gezette tijd aan een taak te werken, voorkom je dat je wordt afgeleid door ad-hoc klusjes of tussentijdse verzoekjes.
Daarnaast dwingt het je na te denken over welke klussen je gaat uitvoeren en hoeveel tijd je hieraan wilt besteden. Op die manier ga je bewuster met je tijd om en leer je prioriteiten stellen. Je brengt meer structuur aan in je workflow en haalt de complexiteit uit grote en ingewikkelde taken.
Zo werk je niet alleen met meer focus, je krijgt ook daadwerkelijk meer gedaan. En dat werkt motiverend!
“Oké, ik ben overtuigd. Hoe werkt het?”
Hoe werkt de Pomodoro techniek?
De Pomodoro method is ontzettend simpel.
Je besluit welke taken je vandaag gaat doen en prioriteert deze. Vervolgens zet je een timer voor een periode van 25 minuten en gaat aan de slag. Gedurende dit tijdsblok check je je telefoon niet. Je blijft weg uit je inbox en werkt enkel en alleen aan die ene taak. Timer gaat af? Pauze!
Dit is de ‘standaard’ pomodoro-duur. Ideaal om genoeg gedaan te krijgen, zonder dat je aandacht verslapt. Werk je aan een zware concentratie klus (Deep Work) dan raden we aan een tijdsduur van minstens 50 minuten aan. Op die manier kom je in een zogenaamde ‘flow’. (Pomodoro techniek 50 minuten.)
Na die 25 minuten neem je 5 minuten pauze. Dat is voldoende om je brein te resetten en om zich klaar te maken voor de volgende pomodoro. Grijp niet direct naar je telefoon en check ook niet meteen je mail. Je doet even helemaal niets; enkel een kop koffie drinken en die grijze massa rust gunnen.
Dit herhaal je vier maal. Zo heb je uiteindelijk twee uur aan werk verzet. Na het vierde tijdsblok neem een langere pauze; een van 15 tot 30 minuten. Genoeg om even een frisse neus te halen of om bij te kletsen met je partner of kinderen.
Simpel, toch?
De enige regel die geldt is: je onderbreekt nooit een pomodoro. Niet om langer aan een taak door te gaan, maar ook zeker niet wanneer je vroegtijdig klaar bent. Jouw timer, dáár houd jij je aan.
Met dat in je achterhoofd, tijd om het zelf te proberen!
Probeer de Pomodoro Techniek zelf — 7 eenvoudige stappen
Om de techniek zelf toe te passen, heb je niet meer nodig dan een vel papier en een timer. Dit kan een ouderwetse keukenwekker zijn, maar ook een digitale. Denk aan een add-on voor je browser, maar ook verscheidene pomodoro-apps.
Dan ga je aan de slag:
Stap 1. Maak een takenlijst
Voordat je aan je pomodoro’s begint, noteer je eerst welke taken er moeten worden uitgevoerd. Maak een lijst van alles dat je vandaag wilt doen.
Stap 2. Prioriteer en schat in
Vervolgens organiseer je deze lijst. Zo krijg je meer overzicht en kun je bewuster je taken kiezen.
- Je schrijft achter iedere taak hoeveel ‘pomodoro’s’ hierin gaan zitten. Een taak waar je een uur mee bezig bent, vraagt dus om 3 pomodoro’s.
- Dit aantal vertaal je naar hokjes. Een taak van 50 minuten krijgt dus twee hokjes. Een taak van 10 minuten maar één.
- Zet deze taken vervolgens op volgorde van prioriteit. De meest urgente taken plaats je bovenaan.
In onze digitale 1-daagse training Time Management leggen we je haarfijn uit hoe het stellen van prioriteiten werkt. Wil je daar meer over weten, overweeg dan zeker om deel te nemen aan de cursus.
Stap 3. Begin aan je eerste pomodoro
Pomodoro time! Neem je pomodoro techniek timer erbij. Zet hem op 25 minuten en begin. Onthoud dat je gedurende deze tijd niets anders doet dan aan de taak werken die voor je ligt.
Stap 4. Timer gaat af?
Na 25 minuten is het tijd voor je eerste pauze, maar niet voordat je het hokje achter de taak aangekruist. Zo kun je eenvoudig bijhouden hoeveel tijd een taak werkelijk kost.
Bij het kopje ‘Veel gestelde vragen’ gaan we dieper in op het nut van deze hokjes en hoe ze je helpen je tijd beter in te schatten.
Stap 5. Neem pauze
Na het afvinken van je eerste pomodoro heb je een korte pauze van 5 minuten verdiend. Laat de taak even voor wat het is en strek je benen. Voorkom dat je deze pauzetijd spendeert aan je mailbox of andere werkgerelateerde zaken.
Timer gaat af? Zet een timer voor 5 minuten!
Stap 6. Herhaal de voorgaande stappen
Deze stappen herhaal je. Vink weer af, neem tussendoor 5 minuten pauze en ga door tot je vier pomodoro’s erop hebt zitten.
Stap 7. Neem een lange pauze
Je hebt hard gewerkt, tijd voor een wat langere pauze. Je vinkt je voorgaande pomodoro weer af en neemt 15 tot 30 minuten de tijd om af te schakelen. Vervolgens begin je opnieuw.
Ontzettend simpel, niet?
Pomodoro techniek: aanvullende vragen
Ondanks het eenvoudige karakter van deze time management techniek, rijzen er wellicht een paar vragen op.
“Ik heb geen kookwekker
Hoeft ook niet. Download gewoon de gratis Tijdwinst.com-app, mét handige focus-timer. Zet de timer op 25 minuten en concentreren maar! Is het tijd voor een korte pauze? Dan geeft de app dat ook aan. Proberen? Download de gratis Tijdwinst.com-app en ontdek ook andere timemagementtools zoals de habit-tracker en scan-functie. Download de app nu gratis!
“Ik word tijdens mijn pomodoro onverwacht gestoord.”
Vervelend. Een ander ziet natuurlijk niet direct dat jij in een pomodoro zit, dus je kunt het de ander niet direct kwalijk nemen. Je kunt wel het volgende ondernemen:
- Informeer de ander dat je op dit moment geen tijd voor hem of haar hebt.
- Stel een ander, meer geschikt, moment voor waarop je wel beschikbaar bent.
- Kom je afspraak na. Afgesproken dat je je om 11 uur Skypt met je collega? Houd je daar dan ook aan.
“Ik heb veel kleine taken, die hooguit 5 tot 10 minuten duren.”
Hoe klein of groot een taak is, maakt niet uit. Pak ze samen in één pomodoro en werk gedurende de 25 minuten aan verschillende taken.
“Ik heb mijn taak afgerond nog voordat de pomodoro voorbij is.”
Een ideale kans dus om er nog een extra blik op te werpen. De regels is immers: je onderbreekt een pomodoro nooit. Benut daarom de rest van je 25 minuten en kijk wat je kunt verbeteren.
“Ik heb te weinig tijd om deze taak binnen 25 minuten af te ronden.”
Geen probleem. Hier komen die hokjes van pas.
Allereerst geldt weer: houd je aan de pomodoro-regel. Je stopt wanneer de tijd op is. Gaat de timer, dan leg je je werkzaamheden neer en neem je pauze. Je vinkt op de normale wijze je hokjes af, zoals je dat na iedere pomodoro doet. Ongeacht of je taak allerminst is afgerond.
Ben je nou door je hokjes heen (met andere woorden: de taak duurt langer dan dat je van te voren had ingeschat), dan doe je het volgende:
- Je bepaalt hoeveel pomodoro’s je extra nodig hebt — “Ik heb minstens nog een uur voor dit rapport nodig.” Prima. Dat zijn dus 3 pomodoro’s extra die je moet inroosteren.
- Bepaal of je deze tijd er nog wel aan wilt besteden — Vraag jezelf af of de taak deze extra tijd waard is. Je hebt wellicht nog andere prioriteiten en dit rapport is toch niet zo belangrijk als dat je dacht. In dat geval staak je het uitvoeren van de taak.
- Houd de extra tijd bij die je ergens aan spendeert — besluit je dat een taak de extra tijd waardig is, houd deze dan bij door middel van cirkeltjes in plaats van hokjes.
Op die manier kun je duidelijk zien welke taken je onderschat hebt en hoeveel tijd je hier extra voor had moeten rekenen. Krijg je in de toekomst een soortgelijke taak, dan kun je de tijdsduur beter inschatten.
Kortom
Alleen wanneer je op deze manier met de Pomodoro Technique werkt, boek je optimaal resultaat. Dat vergt discipline:
- Discipline om niet tussendoor je telefoon te checken of je mailbox bijwerken.
- Discipline om niet ‘even snel’ die vraag van een collega te beantwoorden.
- Discipline om niet langer aan een taak door te gaan, ook al gaat de timer af.
Dan pas kun je er zeker van zijn dat je je concentratie kunt bewaren.
Hier hulp bij gebruiken? Volg onze training Time Management
Zit je vaak in tijdnood en wil je leren hoe je jouw kostbare tijd effectiever kunt benutten? Grijp nu de kans om onze 1-daagse Time Management training te volgen! Ontdek hoe je de Pomodoro-techniek toepast en ontdek hoe het jouw productiviteit naar een hoger niveau tilt. Samen gaan we aan de slag om jouw takenlijst korter te maken en stress te verminderen. Aarzel dus niet langer, schrijf je vandaag nog in! Po mo do ro!
Download de gratis Tijdwinst.com-app
Dit is jouw nieuwe digitale assistent om een stuk effectiever te werken.
Inclusief focus-timer, habit-tracker, scanfunctie & veel meer.
Download nu gratis via Google Play of de App Store.
Meer weten over gefocust werken? Lees verder
- De pomodoro techniek: planning, focus en productiviteit dankzij een tomaat
- Een pro in plannen! Time management expert: “Tijd is geld. Geef dus niet méér uit dan je hebt”
- In 10 stappen je concentratie verbeteren (voor een productieve werkdag)
- In 10 stappen je concentratie verbeteren (voor een productieve werkdag)
- Hoogsensitief? Zo ga je slim om met werkdruk! (volgens experts)
Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over Pomodoro techniek
-
Wat is de Pomodoro techniek?
De Pomodoro-techniek is een time management techniek ontwikkeld door Francesco Cirillo. Het omvat het verdelen van je werk in korte, gefocuste periodes (meestal 25 minuten), gevolgd door korte pauzes.
-
Waarom wordt het de Pomodoro-techniek genoemd?
Waarom heet het pomodoro? De naam “Pomodoro” is Italiaans voor “tomaat”. Cirillo gebruikte oorspronkelijk een timer in de vorm van een tomaat om zijn tijd bij te houden, vandaar de naam.
-
Hoe werkt de Pomodoro-techniek?
Je begint met een taak en werkt er ononderbroken aan gedurende 25 minuten, een zogenaamde “Pomodoro”. Na elke Pomodoro neem je een pauze van 5 minuten. Na vier Pomodoro’s neem je een langere pauze van 15-30 minuten.
-
Wat zijn de voordelen van de Pomodoro-techniek?
De Pomodoro-techniek kan helpen bij het verbeteren van je concentratie, productiviteit en het verminderen van procrastinatie. Het helpt je ook om je werk beter te plannen en te beheren.
-
Pomodoro-techniek waarom werkt het?
Heb je je ooit afgevraagd waarom de Pomodoro-techniek zo’n krachtig hulpmiddel is? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: de techniek is gebaseerd op enkele principes rondom psychologie en concentratie.
- Focus en concentratie: De Pomodoro-techniek dwingt je om gedurende een bepaalde periode ononderbroken aan een taak te werken. Dit creëert een omgeving van intense focus en concentratie, waardoor je in staat bent om je aandacht volledig op de taak te richten zonder afleiding.
- Tijdsdruk: De techniek maakt gebruik van tijdsdruk als een stimulans om efficiënter te werken. De wetenschap heeft aangetoond dat mensen vaak beter presteren wanneer ze een duidelijke deadline hebben, en de Pomodoro-techniek maakt slim gebruik van deze menselijke neiging.
- Regelmatige pauzes: De in de techniek ingebouwde pauzes helpen om vermoeidheid en burn-out te voorkomen. Door regelmatig even te ontspannen en op te laden, blijf je langer alert en behoud je je creatieve denkvermogen.
- Taken opsplitsen: Het verdelen van grote taken in kleinere, behapbare stukjes maakt ze minder overweldigend. Dit maakt het gemakkelijker om vooruitgang te boeken en motiveert je om door te gaan.
- Inzicht: Het bijhouden van je werktijd en pauzes helpt je inzicht te krijgen in je eigen werkpatronen en gewoonten. Dit maakt het mogelijk om jezelf te verbeteren en efficiënter te worden.
Kortom, de Pomodoro-techniek is gebaseerd op de eenvoudige maar krachtige principes rondom focus, tijdsbeheer en time management, waardoor het een fantastische manier is om je productiviteit te vergroten en meer gedaan te krijgen. Probeer het zelf en ontdek hoe deze techniek ook jou kan helpen je doelen te bereiken!
-
Kan ik de Pomodoro-techniek aanpassen?
Ja, je kunt de lengte van de Pomodoro’s en de pauzes aanpassen aan je behoeften. Sommige mensen vinden bijvoorbeeld dat ze beter presteren met langere Pomodoro’s van 50 minuten en langere pauzes van 10 minuten. Zeker bij grote concentratie-klussen is dit soms aan te raden.
-
Zijn er Pomodoro-apps beschikbaar?
Ja, er zijn veel Pomodoro-apps en timers beschikbaar voor verschillende platforms. Ze kunnen je helpen de techniek gemakkelijker te implementeren en je tijd bij te houden.
Pomodoro techniek app’s en add-ons:
- Pomodone (Web, Windows, Mac, iOS, Android)
- Focus Booster (Web, Windows, Mac, iOS, Android)
- PomoDoneApp (Web, Windows, Mac, Linux, iOS, Android)
- TomatoTimer (Web)
- Marinara Timer (Web)
- Focus@Will (Web, iOS, Android)
- Be Focused (Mac, iOS)
- Pomodoro Timer (Android)
- Pomodoro Flow (Web)
- Pomotodo (Web, Windows, Mac, iOS, Android)
-
Is de Pomodoro-techniek geschikt voor iedereen?
Hoewel de Pomodoro-techniek veel mensen helpt, werkt het mogelijk niet voor iedereen. Sommige mensen vinden het moeilijk om zich aan de strikte tijdschema’s te houden, terwijl anderen beter gedijen met langere, ononderbroken werksessies.
-
Kan ik de Pomodoro-techniek gebruiken voor complexe taken?
Ja, je kunt de Pomodoro-techniek aanpassen aan complexe taken door meerdere Pomodoro’s aan dezelfde taak toe te wijzen. Het helpt bij het opdelen van grote projecten in behapbare stukken. We raden je in het geval van zware concentratie-klussen wel aan om wellicht de duur te verlengen: 50 minuten met 10 minuten pauze.
-
Hoe kan ik mezelf motiveren om de Pomodoro-techniek te blijven gebruiken?
Het helpt om jezelf beloningen te geven na het voltooien van een Pomodoro of een taak. Ook het bijhouden van je voortgang en resultaten kan motiverend werken.
-
Kan ik de Pomodoro-techniek combineren met andere time management-methoden?
Ja, je kunt de Pomodoro-techniek zeker combineren met andere time-managementmethoden. Je zou de Eisenhower Matrix vooraf kunnen gebruiken om te bepalen welke zaken prioriteit hebben, om er vervolgens met de Pomodorotechniek in blokken aan te werken. Of denk aan het in stukken hakken van ingewikkelde projecten met onze Mini Scrum methode; ook ideaal om aan de Pomodoro-techniek vooraf te laten gaan.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog