Processtukken, dossiers en wetteksten, die moet je lezen. Daar kom je helaas niet onderuit. Maar niemand zegt dat dat niet sneller kan. Zonder in te leveren op efficiëntie of begrip hoor, laat dat duidelijk zijn! Door als jurist te leren snel lezen kun je in minder tijd méér informatie opnemen. Op 7 wetenschappelijk bewezen manieren.
Veel leeswerk? Snel lezen oplossing voor juristen
We kijken altijd naar wat er beter kan. Sneller. Efficiënter. En laat het verrichten van leeswerk nou een groot deel van jouw werkdag als jurist opslokken. Door een leesmanier aan te leren – één die anders is dan die wat je op school leerde en die je ook later tijdens je rechtenstudie gebruikte – ga je niet alleen sneller door je leeswerk heen, je begrijpt en onthoudt de zware kost ook beter.
We hebben het hier over snel lezen. Speciaal gericht op juristen. Krijg je dat onder de knie, dan verlies je minder tijd aan leeswerk; tijd die je weer kunt besteden aan andere belangrijke werkzaamheden en cliënten.
… maar dan wel als je dat op een wetenschappelijk bewezen manier doet. Niet zomaar de adviezen van de eerste, de beste snelleescursus voor waar aannemen. Maar door te luisteren naar 30 jaar aan onderzoek, uitgevoerd door 5 gerenommeerde psychologen. Die hebben het fenomeen snel lezen namelijk onderzocht en kwamen tot deze conclusie:
“Snellezen én onthouden kan, mits je het goed doet”
Dat is de conclusie van een groot meta-onderzoek. De studie toont aan dat snel lezen zeker mogelijk is, maar dan wel wanneer men werkt met technieken die overeenkomen met de werking van het brein. Volgens de natuurlijke voorkeuren van de hersenen.
“De factor die leessnelheid het sterkst bepaalt, is woord-identificatie. Dat toont dat snel lezen nauw verbonden is met taal-verwerkingsvaardigheden, eerder dan oogbeweging controle.”
Ze doelen hiermee op populaire snelleestechnieken en beloften die doorsnee snelleescursussen kenniswerkers en juristen leren. Denk aan 25.000 woorden per minuut lezen of diagonaal een overeenkomsten doornemen. Dat kan natuurlijk niet. Goed, je gaat er inderdaad vlugger doorheen, maar waar de cliënt nou wettelijk recht op heeft, heb je even gemist.
Dat kan nooit de bedoeling zijn. Als jurist moet je haarfijn weten wat er staat. Tot in detail. Een beetje vaag door een tekst heengaan, betekent einde carrière. Logisch.
Maar… indien je leert lezen met technieken die wél biologisch mogelijk zijn, en juist heel effectief blijken in het opnemen en verwerken van de tekst, kun je juist jouw leestempo én tekstbegrip vergroten. Concludeerden de wetenschappers.
Snel lezen is daarmee niet van tafel. Integendeel: het overgrote deel van de populaire technieken werken niet. Daarover kunnen we het eens zijn. Máár de technieken die leunen op woord-identificatie en taalverwerking, díe werken juist fantastisch. Daar waren de onderzoekers heel stellig in.
Maar waar let je dan op? Wat werkt wel?
Snel lezen volgens 4 wetenschappelijke conclusies
Uit de studie trokken de onderzoekers 4 conclusies. Je kunt je leestempo en tekstbegrip verhogen indien je op deze punten let:
1. Focus op oogbewegingen om misinterpretaties te corrigeren
Je brein vindt het lastig om terminologieën, benamingen of woorden die het zelden tegenkomt in één keer te verwerken. Het leest daarom terug in een poging verkeerde interpretatie van een woord te herstellen. Alleen, dit teruglezen (regressie) knoeit met je tekstbegrip. Je verliest de structuur van de tekst uit het oog en verlaagt hiermee juist jouw begrip.
Om deze interpretatie-missers en regressie te voorkomen, is het cruciaal dat jij jouw ogen door de tekst kunnen bewegen indien dat nodig is. Om bijvoorbeeld vooruit te kijken naar wat komen gaat, maar ook zodat het kan terugkijken om lastige terminologieën nog eens te bekijken. Je verliest hier amper snelheid mee, want het gaat om milliseconden. Jouw begrip van de tekst daarentegen gaat omhoog. Het helpt je om beter te begrijpen wat je gelezen hebt.
2. Maak tijdens het lezen gebruik van subvocalisatie
Onderzoekers merkten dat je die interne voorleesstem vooral zijn ding moet laten doen. Hij ondersteunt namelijk het oog-brein-proces van letters zien naar informatie verwerken. Hierdoor voorkom je dat er kostbare informatie verloren gaat of dat je tekstbegrip vermindert.
Leg ‘m dus zeker niet het zwijgen op, zoals veel snelleescursussen vertellen. Dat zou alleen maar averechts werken. In plaats daarvan laat je soms woorden in je hoofd “weerklinken” en spreek je ze intern uit. Ieder woord volledig articuleren hoeft daarentegen weer niet.
3. Skim en scan teksten vooraf om enige voorkennis te krijgen
Om enige idee te hebben waar de tekst, het processtuk of de wetsartikel over gaat, scan je vooraf de tekst. Je bladert of scrollt razendsnel door pagina’s, bekijkt tussenkoppen, wetsaanduidingen of vetgedrukte gedeelten. Dit helpt de juiste deuren in je brein open te zetten en je geheugen klaar te stomen voor wat komen gaat. De tekst scannen (bewust zoeken naar bepaalde termen, woorden of artikelen), is ook nuttig. Zo weet je waar er in de tekst verder wordt ingegaan op een onderwerp dat voor jou van belang is. Zeggen ook de wetenschappers:
“Effectief skimmen betekent slimme beslissingen maken over welke delen van de tekst zorgvuldiger gelezen moeten worden en welke informatie sneller verwerkt kan worden.”
Hiermee heb je het nog niet echt gelezen, maar dat komt nu:
4. Focus tijdens het lezen op je fovea
Je fovea is het gedeelte van een woord of zinsdeel waar jouw oog op focust. Dit verplaatst zich iedere milliseconde. Het kerngedeelte van je fovea is scherp, gemiddeld zijn dit zo’n 7 letters. Naar buiten toe wordt het beeld steeds waziger, maar nog wel herkenbaar.
Om het kerngedeelte sneller te registreren, en dus vlugger door te gaan naar de volgende lettergroep of het volgende woord in de zin, is het nuttig om je ogen te begeleiden door middel van je vinger, een marker of een pen.
Vooral die laatste twee zijn erg handig, want zo kun je gedurende het lezen belangrijke zaken of punten gelijk onderstrepen. Op die manier ga volgens de onderzoekers niet alleen vlugger door de tekst, je begrijpt wat je leest ook beter en houdt er gemarkeerde passages aan over die je op een later moment makkelijk kunt terugvinden indien je die nodig hebt.
Wat kun je nog meer doen?
Indien je bovenstaande technieken vóór of tijdens het lezen van dossiers of stukken gebruikt, zul je zien dat je er ineens razendsnel doorheen gaat. Je verhoogt als ware je leestempo én je tekstbegrip. Dus een mooie win/win-situatie.
Toch kun je nog meer doen. Er zijn namelijk nog een aantal andere tips waar jij als jurist, baat bij hebt.
5. Focus op concentratie
Om überhaupt door je leeswerk heen te komen, zul jij je in een concentratiebubbel moeten begeven. je kunt immers nog zo snel leren lezen, indien je telkens gestoord wordt, kom je nog nergens. Zo weinig mogelijk afleiding, dus.
Het is daarom belangrijk dat je een afleidingsvrije omgeving kiest. Eén waar je niet wordt lastig gevallen door collega’s. Heb je een eigen kantoor, sluit dan de deur en zeg tegen je secretaresse dat je het komende uur niet gestoord wilt worden.
Zet vervolgens al je notificaties uit, van mail tot telefoon, pauzeer desnoods je inbox en zet een noise cancelling headset op, want die doet wonderen voor je concentratie. Nu nog een kwestie van de juiste concentratieverhogende muziek vinden en jij kunt vooruit.
6. Maak gedurende het lezen aantekeningen
Mocht je tijdens het lezen bepaalde woorden of passages hebben gemarkeerd met je markeerstift, doe je er verstandig aan hier één geheel van te maken. Dat helpt bij je informatieverwerking.
Een fantastische noteertechniek die je hierbij gebruikt, is de Cornell Methode. Hierbij maak je op een A4 drie kolommen waarin je de juiste informatie uitlicht. Aan de onderkant van de pagina vat je de stof samen in maximaal drie regels.
Dit vel papier kan later aardig van pas komen indien je vlug toegang wil hebben tot de belangrijkste kernpunten uit de door jou gelezen stof, bijvoorbeeld tijdens een zaak.
7. Verwerk wat je hebt gelezen in een mindmap
Indien te maken hebt met complexe informatie of uitvoerig leeswerk van meerdere dossiers en beleidsstukken is het nuttig om al die informatie op één overzichtelijke plek vast te leggen. In een mindmap. Het simplificeert de stof en maakt het visueel, waardoor je brein makkelijk verbindingen en associaties kan maken. Erg fijn voor je brein (en voor je geheugen)!
Kortom
De berg dossiers die er dagelijks op je afkomt kunnen wij niet verminderen. De tijd die ermee kwijt bent daarentegen wel. Door sneller door de stof heen te gaan en de informatie die je daar tegenkomt slim te verwerken, zul je merken dat je minder kostbare tijd kwijt zijn aan lezen. Tijd die je weer kunt besteden aan procederen of cliënten bijstaan.
Dit in de praktijk oefenen?
Naast dat we een training Time Management verzorgen, bieden we ook een 1-daagse cursus Snellezen aan. Daar leer je bovenstaande (wetenschappelijk bewezen!) technieken waardoor je vlugger en efficiënter door je leeswerk heen gaat. We voegen er meteen een aantal handige geheugentechnieken en mindmap-methodes aan toe zodat je wat je leest ook daadwerkelijk onthoudt! Dit kan zowel incompany worden verzorgd, als op locatie middels een 1-daagse open training.
Ben jij als jurist nou meer geïnteresseerd in het slimmer plannen van je leeswerk, zodat je er daadwerkelijk aan toekomt? En het niet telkens vooruitschuift? Of hoe je de taken, verantwoordelijkheden die uit dat leeswerk voortkomen nou zo optimaal mogelijk vastlegt? Volg dan onze 1-daagse cursus Time Management. Daar leren we je hoe je aan de hand van één waterdicht time management systeem als je werkzaamheden en verantwoordelijkheden plant.
Of volg ze allebei, indien je als jurist niet alleen sneller wil leren lezen maar ook efficiënter wil leren werken!
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog