Thuiswerken – werkt het nu wél of is het een excuus om een dag te niksen? Deze Stanford Professor geeft voor eens en altijd het antwoord: “Thuiswerken is niet alleen reuze productief, je wordt er ook gelukkig van!” (Maar alleen als je jezelf 1 simpele vraag stelt.)

Werken vanuit huis: 1 reden waarom jouw baas zich bedenkt

Op het voorhoofd van je baas verschijnt een diepe frons nadat jij hebt voorgesteld of “… thuiswerken misschien een optie is?” “Dat is niet zo vreemd”, zegt Nicholas Bloom, professor Economie aan de universiteit Stanford.

“Het imago van thuiswerken is tamelijk rampzalig. Je hoeft Google maar te openen. Van alle afbeeldingen (die naar voren komen bij de zoekopdracht ‘thuiswerken’) zijn de meeste negatief – cartoons van halfnaakte mensen, mensen die met een baby op schoot proberen te werken of koekjes- en bier-consumerende personen.”

Hoewel dit imago een verkeerd beeld schetst van de gemiddelde thuiswerker, heeft het zeker invloed op de manier waarop jouw baas je voorstel overweegt. Volgens Bloom ziet een werkgever namelijk al snel voor zich hoe die aanvraag ligt te verstoffen, terwijl jij de chipskruimels van je pyjama veegt en Netflix op de achtergrond overuren draait.

Onzin en totaal ongegrond, volgens de professor: werken vanuit huis blijkt juist reuze effectief. En hij kan ‘t weten, hij heeft het namelijk onderzocht;

Werken vanuit huis

Thuiswerken – bewezen productiever en gelukkiger!

Hoewel er in het verleden al verschillende onderzoek zijn gedaan naar het effect van thuiswerken, was dit volgens de Bloom niet voldoende overtuigend:

“Elk resultaat dat voortkwam uit die onderzoeken was vóór het werken vanuit huis en werd duidelijk naar voren geschoven door mensen die er vanaf het begin achterstonden. De mensen die er tegen waren bleven stil en op de achtergrond.”

Bloom besloot daarom zelf een onafhankelijk onderzoek op te zetten om te onderzoeken of thuiswerken daadwerkelijk zo efficiënt was als iedereen stelde – waarom zouden anders grote bedrijven zoals Honeywell, IBM en Yahoo hun werknemers weer terug fluiten naar kantoor?

In een twee jaar durende studie onderzochten hij en zijn onderzoekspartner James Liang 500 werknemers die werkzaam waren bij groot bedrijf in Shanghai. De resultaten, gepubliceerd door het National Bureau of Economic Research waren opmerkelijk:

Niet alleen waren de thuiswerkers gelukkiger en hadden ze een hogere werktevredenheid, ze voerden hun werk beter en efficiënter uit!

  • Zo bleken thuiswerkers 9% langer door te werken aan taken die ook de kantoorwerkers voorgeschoteld kregen. Ze waren namelijk eerder geneigd hun werk nog even af te ronden dan dat ze om vijf uur de stekker eruit trokken.
  • Daarnaast werden er kortere pauzes genomen, waren er minder verlofaanvragen en bleek het ziekteverzuim lager doordat thuiswerken de drempel verlaagt om door te werken bij ziekte.
  • Vooral de cijfers omtrent het personeelsverloop toonde noemenswaardige resultaten: een daling van maar liefst 50%. Waardoor dat kwam?
  • Thuiswerkers ervaarden een hoger geluksgevoel. Gemiddeld gaven zij een dikke 8,1 aan hun werkgeluk, waarbij de kantoorwerkers bleven steken op een 7,4. Zich vrijer voelen in hun werkzaamheden en de mogelijkheid om even snel hun kind van school te halen of een pakketje aan te nemen, verlaagde hun stressniveau – door deze mogelijkheid tot flexibiliteit, switchen ze minder snel van werkgever.
  • Ten slotte, de kers op de taart: maar liefst 92% van de thuiswerkers kreeg meer werk verzet:

“We ondervonden indrukwekkende, zeer indrukwekkende, verbeteringen in de uitvoering van werkzaamheden – een productiviteitstoename van maar liefst 13% bij de werknemers die vanuit huis werkten.”

Hoe dat kan?

De eerste reden. Thuiswerkers werken hun volle arbeidsuren. Bloom merkt op dat kantoorwerkers toch regelmatig een flinke hap uit hun uren missen, te wijten aan het bijwonen van vergaderingen, die net iets te lange lunch met een collega of omdat ze eerder vertrekken omdat ze de verwarmingsmonteur moeten binnenlaten.

De tweede reden. Thuiswerkers kunnen zich thuis beter concentreren.

“Praat maar eens met iemand over kantoorruimtes”, zegt Bloom. “Een kantoor is eigenlijk een ongelooflijk lawaaierige omgeving; er staat een cake in de pauzeruimte, “Bob gaat weg, kom je ook?” De strijd om de wereldbeker is bezig. Wat er ook speelt, het kantoor is enorm afleidend. Thuis, daar kun je je veel beter concentreren – zolang je discipline hebt.”

En daar schuilt dus een addertje onder het gras:

Het werkt! En toch mislukt het… – dit is de reden

Thuiswerken zorg er dan wel voor dat je efficiënter, gelukkig én productiever werkt, maar dat is alleen van toepassing zodra jij je met één, noodzakelijk, ding bezig houdt: thuis daadwerkelijk… wérken.

Voordat je het weet sta je een lading was te vouwen, ga je ‘even’ langs het postkantoor en ben je met vanalles en nog wat bezig behalve met wat je eigenlijk moest doen: die aanvragen en offertes verwerken!

– en dat is waar thuiswerken vaak de mist in gaat:

Je hebt een gebrek aan discipline

Thuiswerken is fantastisch zolang je gedisciplineerd bent. Ben je dat niet, dan laat jij je te makkelijk afleiden door prikkels en taken uit je privéomgeving. Hiermee versnipper je jouw tijd en aandacht.

Werken vanuit huis Snel een wasje draaien, verleidelijk zodra je thuiswerkt

Hoe je dat voorkomt? Bloom heeft de oplossing:

“Vanuit huis werken is niet voor iedereen weggelegd, en om in te schatten of jij een van die velen bent waarbij het niet werkt, zul je een zelfdiscipline-check moeten doen. Vanuit jezelf de concentratie vinden, werkt immers altijd beter dan wanneer iemand het je opdraagt.”

Hoe je die discipline-check uitvoert? Door jezelf één vraag te stellen bij alles wat je op je thuiswerkdag onderneemt:

“Zou ik dit ook doen als ik nu op kantoor was?”

Kun je die vraag beantwoorden met een volmondige ‘ja’ – knock yourself out, ga je gang. Is het antwoord toch eerder een ‘nee’ – doe het dan niet. Simpel, toch – zoals we hadden beloofd.

Door het stellen van deze eenvoudige vraag voorkom je dat je ten prooi valt aan de afleiding om je heen én geef je jouw discipline een schop onder zijn kont. Het zorgt ervoor dat jij die werk-mindset van kantoor nabootst – maar dan nóg beter!

En alleen die vraag stéllen, daar blijft het niet bij. Je zult ‘m praktisch moeten toepassen – dat kan op 5 manieren:

1. Stel jezelf de vraag zodra je jouw thuiswerkdag plant

“Zou ik zonder afspraken en planning aan een project werken als ik nu op kantoor was?” – onverstandig.

Dat je niet op kantoor bent, betekent niet je in de wilde weg aan dat project werkt. Je taken plannen, geordend aan de slag gaan en regelmatig overleg plegen horen er gewoon bij – ook zodra je thuis werkt.

Maak dus vooraf duidelijke afspraken met je baas en collega’s over de resultaten die je gaat bereiken. Jij zorgt vervolgens dat je op het eind van de dag de bijbehorende taken uitgevoerd hebt. Hoe en wanneer je dat op je thuiswerkdag doet, dat is aan jou, zolang het maar af komt. Werken op output, noemen we dat.

2. … zodra je jouw thuiswerkdag start

“Zou ik in een comfortabele trainingsbroek en een verwassen t-shirt het kantoor binnenvallen en verlaten wanneer het mij uitkomt?” – nee, natuurlijk niet!

Rond een uur of elf eens achter je laptop kruipen, in een pyjama is natuurlijk reuze comfortabel, maar voorkom deze valkuil. Je wil niet dat je dat onaangekondigd skypegesprek met die belangrijke klant moet openen, terwijl een verwassen afbeelding van mickey mouse hem toelacht. Ongemakkelijk en onprofessioneel.

Ontzettend belangrijk dus dat jij jouw thuiswerkdag behandeld als een reguliere kantoorwerkdag. Dat houdt in: you dress up, you show up.

Kleed je zoals je ook naar kantoor zou gaan. Professioneel gekleed zorgt toch net voor een andere uitstraling en houding dan wanneer je in een gemakkelijke pyjama en slippers die aanvragen doorneemt.

3. … om grenzen te stellen aan privé prikkels

“Zou ik zorg kunnen dragen voor mijn kinderen of klusjes kunnen uitvoeren als ik nu op kantoor was?”  – dat zou niet eens kunnen.

Of het nu gaat om de vraag van je partner of jij even kunt kijken naar die kapotte vaatwasser (“Je bent toch de hele dag thuis, zou je misschien even…”) of dat je kinderen aan je mouw staan te trekken;er zijn altijd wel zaken in de privésfeer die het onmogelijk maken om productief thuis werk te verzetten.

Thuiswerken = thuis werken. Je kinderen vergezellen naar zwemles of de garage opruimen, het zou ook niet gaan als je op kantoor was. Maak daarom duidelijke afspraken met je omgeving en geef aan dat je niet inzetbaar bent ook al ben je zichtbaar.

4. … zodra je de juiste werkomgeving uitkiest

“Zou ik onderuitgezakt, met een zak chips op schoot, achter een rommelig bureau werken als ik nu op kantoor was?” – waarschijnlijk een dikke vette “nee”.

Hoewel het erg vanzelfsprekend is, maak ook jij je er schuldig aan; je moet eerst een aantal speelgoedautootjes onder je bureau uit schoppen voordat je eindelijk plaats kunt nemen – om vervolgens uit te kijken op die stapel vaat in de keuken.

Ontzettend storend en bovendien afleidend.

Stapels vaat en een wasmand die schreeuwt om gestreken te worden in het zicht, sporen je alleen maar aan klusjes uit te voeren. Zorg daarom vooraf dat je omgeving zo goed als opgeruimd is, in ieder geval je werkplek.

5. … zodat je jouw concentratie kunt bewaren

“Zou ik kalmpjes mijn social media checken of uitgebreid telefoneren met een vriend als ik nu op kantoor was?” – mwah, lijkt ons sterk.

Het is natuurlijk reuze verleidelijk om tussen die aanvragen en offertes door even op je gemak die nieuwsapp te checken, je social media feed te vernieuwen of je (privé) inbox te controleren op nieuwe mail – toch niemand die het ziet.

Doe ‘t toch niet. Ongeacht of jij je op kantoor bevindt of thuis, je aandacht constant laten afdwalen naar al deze concentratie-killers blijft funest voor de kwaliteit van je werk. Bewaak ‘m daarom goed, die aandacht: tv uit, telefoon stil, koptelefoon op.

Simpel.

Kortom, werken vanuit huis betekent niet dat je je ineens onprofessioneel mag gedragen. Thuiswerken is namelijk voor velen een gunst die verleent wordt door je werkgever, maar wat aanrommelen, schaadt dit vertrouwen. Behandel daarom je thuiswerkdag als een normale kantoordag – met discipline dus. Pas dan kun jij net zo productief en gelukkig zijn als dat het onderzoek aangaf.

Pas je wel even op?

Bij alles geldt, doe het met mate – thuiswerken is daarbij geen uitzondering. 1 á 2 volle werkdagen (of maximaal 40% van de arbeidsuren bij een parttime baan) vanuit huis werken is voldoende, of zoals Bloom het noemt: je ‘sweet spot’;

“Zo voel je je nog steeds verbonden met het kantoor, maar behoud je jouw onafhankelijkheid.’

Overschrijd je deze grens dan is de kans groot dat jouw zichtbaarheid als werknemer slinkt – je maakt minder snel kans op een promotie en je werkt wordt strenger beoordeeld – wil je niet. Daarnaast vereenzaam je als thuiswerker sneller doordat je onderling contact met collega’s verliest – wil je ook niet.

Spaarzaam zijn dus, met die dat thuiswerken, dan pas pluk je de vruchten – beaamt ook Bloom:

“Thuiswerken, een top idee en het werkt voor iederéén. Werknemers zijn productiever én gelukkiger. Managers hoeven minder tijd te spenderen aan het vinden en opleiden van nieuw personeel. Bedrijven kunnen kosten besparen en zelfs de maatschappij heeft er baat bij; minder files, minder reistijd en uiteindelijk minder vervuiling – er valt niets te verliezen, maar een hoop te winnen!”, aldus een optimistische professor Bloom.

Werken vanuit huis Zo dus. Geen wasjes draaiend, met een kind op schoot – maar in een rustige omgeving.

Meer leren over hoe jij thuiswerken tot een succes maakt?

De 1-daagse training Time Management leeft je in één dag alles over hoe jij jouw tijd efficiënter leert indelen – iets dat in de praktijk nogal een lastig punt blijkt zodra je thuis werkt. Volg ‘m daarom eens en leer nog beter omgaan met al die interrupties en klusjes tussendoor.

Pro-tip: heb jij je baas weten te overtuigen van de voordelen die werken vanuit huis biedt, dan is het interessant om eens als team een Time Management in-company training te volgen – zo leren jij en je collega’s jullie tijd en aandacht efficiënt te besteden  wat jullie teamwork ten goede komt (én hoeft je baas zich niet ongegrond zorgen te maken of er wel gewerkt wordt op jullie thuiswerkdag ?).

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog