Kan jouw zelfvertrouwen wel een boost gebruiken? Omdat je tijdelijk aan jezelf twijfelt omdat je met een intimiderend project bezig bent, of omdat je een chronisch gebrek aan zelfvertrouwen hebt? Lees dan verder. In dit artikel leer je namelijk de 5 kenmerken van zelfverzekerde mensen (en hoe je deze zelf toepast).
Dit is hoe zelfvertrouwen er werkelijk uitziet (en hoe je het zelf krijgt)
Het is niet de persoon die het luidst spreekt. De persoon die joviaal in de omgang is of die tijdens een feestje alle aandacht opeist. Niet per se. De meest zelfverzekerde persoon kan ook de man of vrouw zijn waar je het het minst van verwacht. De persoon die wellicht wat stilletjes is, verlegen zelfs.
Hij of zij kan zo’n rotsvast vertrouwen in zichzelf hebben, zonder dat jij het direct van hem of haar kunt aflezen. En dat is prima, want zelfvertrouwen heeft niet te maken met je opvallend kleden of uitbundig reageren. Het is iets dat diep van binnen zit. Een bepaald soort zelfverzekerdheid dat enkel groeit door uit je comfortzone te treden en op je bek te gaan. Door fouten te maken en om hulp te vragen.
Iets dat niet aangeboren is, maar iets dat ook jij kunt leren. Door te kijken naar de 5 kenmerken van zelfverzekerde mensen:
1. Zelfverzekerde mensen bereiden zich voor (ook al doen er zich altijd onverwachte dingen voor)
Een gebrek aan zelfvertrouwen ontstaat vaak omdat je niet weet waarmee je bezig bent of wat je moet doen. Dat maakt onzeker. Wat in principe niet erg is; niemand weet altijd wat er aan de hand is of hoe je je in een situatie moet gedragen. Maar in plaats van gebukt te gaan onder die onzekerheid, nemen werkelijk zelfverzekerde mensen het heft in eigen handen: ze bereiden zich voor. Ze doen research, durven vragen te stellen en doen er alles aan om te achterhalen van welke informatie ze op de hoogte moeten zijn.
Doe dat ook:
Je kunt natuurlijk niet voorkomen dat jij je in een onverwachte situatie begeeft, maar je hebt wél invloed op hoe je met verwachte omstandigheden omgaat.
Neem bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. Hoewel zoiets altijd spannend blijft, kun je er wel voor zorgen dat je vooraf alle feiten op een rijtje hebt. Op die manier hoef jij je daar in ieder geval al niet meer druk over te maken. Doe research naar het bedrijf of de persoon waarmee je het gesprek hebt. Bereid vragen voor. Oefen. Leg een outfit klaar. Loop die nieuwe schoenen in. Kortom: bereid je voor. Dat is het halve werk.
2. Zelfverzekerde mensen vragen om eerlijke feedback (niet om bevestiging)
Iedereen zou het liefst de hele dag door complimenten ontvangen. Er is niets beters dan lofuitingen en bevestiging krijgen. Toch is dat niet het enige dat je nodig hebt, zeker niet als je jezelf wilt ontwikkelen. Eerlijke en concrete feedback, dat is wat je nodig hebt om te leren van je fouten en successen. Zelfverzekerde mensen weten dat en vragen er daarom proactief naar. Dat betekent niet dat ze nooit iets negatief te horen krijgen. Zeker niet:
Iemand die werkelijk zelfverzekerd is, neemt ook stevige kritiek ter harte. Ten eerste omdat ze altijd openstaan om te leren en ten tweede omdat ze zichzelf willen verbeteren.
Doe dat ook:
Zie het ontvangen van negatieve feedback niet langer als een aanval op jou of op je werk. Zie het als een leermoment.
Wellicht voel je je op het moment dat je kritiek ontvangt wat onzeker, maar onthoud dat het je enkel sterker en beter maakt. Daar leer je meer van dan wanneer je alleen complimenten en lofuitingen ontvangt.
3. Zelfverzekerde mensen durven risico’s te nemen (ongeacht of ze falen)
Natuurlijk is het ontzettend fijn – en comfortabel – om in je comfortzone te blijven. Erg ver zul je alleen niet komen. Niet in je privé- en werkleven en zeker niet in je persoonlijke ontwikkeling. Zelfverzekerde mensen nemen daarom risico’s. Ze solliciteren op die functie, hoewel ze niet alle benodigde vaardigheden bezitten. Ze vragen die persoon mee op een date hoewel hij wellicht out of their league is. Kortom: ze durven een gok te wagen. En gaat dat mis, dan zij het zo.
Doe dat ook:
Besef dat falen niet erg is. Het is een leermoment. Iets dat je zeker niet uit de weg moet gaan omdat het je helpt groeien.
Stap daarom uit die comfortzone en probeer iets nieuws. Iets dat je eng vindt, of waar je altijd al van hebt gedroomd. Mocht je falen? Prima, het maakt je slimmer en sterker.
4. Zelfverzekerde mensen vragen om hulp (ook al geven ze hiermee toe dat ze iets niet weten)
Iemand die claimt dat hij of zij alles weet, komt heel zelfverzekerd over. Toch is dit vaak een vorm van vals zelfvertrouwen. Juist toegeven dat je iets niet weet en vervolgens open staan om datgene te leren, plaatst jou sterker in je schoenen. Hier zijn zelfverzekerde mensen zich van bewust. Zij begrijpen dat het gezond is om een realistisch zelfbeeld te hebben. Dat houdt in dat je inderdaad niet alles weet en dat je daardoor ook regelmatig om hulp of ondersteuning moet vragen.
Doe dat ook:
Toegeven dat je hulp nodig hebt of iets niet weet, doet niets af van jou als persoon. Integendeel: het is de enige manier om beter te worden in wat je doet.
Durf daarom om hulp te vragen. Geef toe dat je inderdaad moeite hebt met het afhandelen van klantgesprekken en vraag die collega die je bewondert om tips. Niet alleen zal een ander zich hierdoor gevleid voelen, jij wordt er ook nog eens een stuk slimmer van.
5. Zelfverzekerde mensen blijven kalm (ongeacht de druk die ze ervaren)
Helaas loopt niet altijd alles zoals gepland. Dingen lopen mis, plannen gaan niet door of mensen stellen teleur. Iemand die zijn of haar zelfvertrouwen afhankelijk maakt van dat soort zaken, zal dan ook telkens bedrogen uitkomen. Ga je er echter vanuit dat niet alles altijd loopt zoals het hoort, dan creëer je een stabiele basis. Je beseft dat het niets met jou als persoon te maken heeft, maar dat dingen nou eenmaal gebeuren — een overtuiging waar zelfverzekerde mensen aan vasthouden.
Doe dat ook:
Weet dat dingen kunnen misgaan, en dat dat oké is. Er zijn altijd oplossingen of manieren om zelfs de ergste situatie te redden.
Zodra je dat in je achterhoofd houdt, zul je zelfverzekerder in het leven staan. Je beseft dat je niet op alles invloed kunt hebben. En ja, hierdoor zul je je soms angstig of ronduit bang voelen. Jij weet echter dat het niet met jou als persoon te maken heeft.
Kortom: benader zelfvertrouwen op een andere manier
Niemand, geen enkele ziel, staat ieder moment van de dag sterk in zijn of haar schoenen. Tuurlijk niet! Iedereen heeft momenten waarop hij of zij twijfelt of zich onzeker voelt. En dat mag. Dat is oké. Waar het om draait is dat je aan het eind van de dag zaken durft los te laten:
- … omdat je weet dat je niet op alles voorbereid kunt zijn.
- … omdat je weet dat negatieve feedback helemaal niet zo erg is als dat het lijkt.
- … omdat je weet dat falen gelijk staat aan een leermoment.
- … omdat je weet dat om hulp vragen je geen onbekwaam persoon maakt.
- … omdat je weet dat dingen nou eenmaal in de soep lopen, ongeacht hoe erg jij je best doet.
Kortom: omdat je weet dat je alles aankunt wat er op je pad terecht komt. Dát is zelfvertrouwen.
Nog sterker in je schoenen komen te staan? Volg eens een cursus Assertiviteit
Het is duidelijk dat jij op zoek bent naar manieren om jezelf te verbeteren. Om je zelfvertrouwen een boost te geven en het onderste uit de kan te halen wanneer het op persoonlijke ontwikkeling aankomt. Een leuke en zeer interessante manier om dit te doen is door een Assertiviteitscursus te volgen. In onze 1-daagse Assertiviteitscursus gaan wij namelijk dieper in op het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Daarnaast geven we je een aantal slimme handvatten die jij kunt gebruiken, wil je meer uit jezelf en je relaties halen — een uitstekende manier om jezelf nóg verder te verbeteren.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog