Wat Max Verstappen, J.K. Rowling en Vincent van Gogh gemeen hebben? Ze hebben discipline. Ze zijn bereid om dingen op te offeren om voor hun doel te gaan. En jij? Jij bent misschien weleens jaloers op je gedisciplineerde collega. Je raakt regelmatig afgeleid door tussendoorverzoekjes of hebt last van uitstelgedrag. Steeds popt die ene vraag op: “Hoe krijg je discipline?”. Spoiler: ook jij kunt het jezelf aanleren.

Inhoudsopgave:

Misschien floept er weleens uit jouw mond, wanneer je voor de zoveelste keer jezelf bij elkaar moet rapen om nog één stukje te schrijven aan dat saaie verslag: “Ik heb geen discipline, hoor”. Hoe vaker je dat zegt, hoe sterker de neiging wordt om de handdoek in de ring te gooien en je hier maar niet meer aan te wagen. Hoe langer je het uitstelt, hoe krapper de deadline en hoe vervelender het vooruitzicht van aan het verslag werken wordt. 

Maar echt, wat Max Verstappen, J.K. Rowling en Vincent van Gogh kunnen, kun jij ook. Discipline vergt een klein beetje meer een topsport-mindset. Dus bereid zijn om soms dingen (een uur Netflixen, appjes om de haverklap checken of elke vraag van collega’s beantwoorden) te laten varen, zodat je een ander, groter doel kunt behalen. Niet verkeerd, toch?

F1 autoWat is discipline hebben?

De betekenis van discipline is gestructureerd en gemotiveerd stappen zetten richting een bepaald doel, en gericht dingen doen of juist laten om dat doel dichterbij te halen. Ook houdt het in dat je je inzet om afspraken na te komen en deadlines te halen. Een synoniem van discipline is ‘doorzettingsvermogen’.

Als we Wikipedia mogen geloven, dan is discipline “doorzettingsvermogen om iets te doen als iemand er eigenlijk geen zin in heeft”. Het begrip is afgeleid van het woord ‘disciplina’. Dat komt weer van het Latijnse ‘discipulus’, wat ‘leerling’ betekent. Het gaat er dan ook om dat je bereid bent om steeds te blijven leren en zo alsmaar beter te worden of je resultaat dichterbij te halen.

Kortom: voor discipline zijn een paar dingen belangrijk:

  • Je hebt een helder doel of resultaat voor ogen dat voor jou (of voor je werkgever, gezin, partner, etc.) belangrijk is.
  • Je bent bereid ergens structureel aan te werken, ook als je daar niet altijd zin in hebt.
  • Je laat je niet afleiden door andere dingen die voorbijkomen. Of het nu gaat om binnenkomende e-mails, grappige filmpjes in een spammende groepsapp of gewoonweg “Oh laat ik eens kijken hoe het nu met die oud-klasgenoot gaat”-ingevingen.
  • Je volgt nauwgezet de processen of regels die bij dit doel of resultaat horen, ook als dat tijd of gedoe kost.
  • Je laat je niet uit het veld slaan door tegenslagen. Zelfs als het een keer niet soepel loopt, blijf je je inzetten.
  • Je bent bereid om te leren van fouten (of van feedback die je ontvangt), zodat fouten je juist verder kunnen helpen.

Wat is zelfdiscipline?

Dan is er ook nog iets wat ze zelfdiscipline noemen. Het is bijna hetzelfde als gewone discipline. De betekenis van zelfdiscipline is dat je jezelf eraan houdt om iets te doen op een bepaald moment, ook als je daar geen zin in hebt. 

Je weerstaat bijvoorbeeld de verleiding om je telefoon er elke twee minuten bij te pakken, omdat je weet dat je je notulen vandaag de deur uit moet doen. Ondanks dat je veel meer zin hebt om met dit mooie weer buiten te wandelen, urenlang door Pinterest te scrollen of je shitload aan e-mails weg te werken, blijf je bij waar je mee bezig was: de notulen.

Is discipline een vaardigheid?

Iedereen kan discipline ontwikkelen. De ene persoon heeft er van nature meer van dan de ander. Maar ook als je nu nog niet heel gedisciplineerd bent, is gedisciplineerd werken een skill waar je aan kunt werken. Ja, zelfs jij als je nog steeds gelooft dat je geen ruggengraat hebt. Die heb je wel! En je kunt je bestaande ruggengraat nog verstevigen ook. Discipline leren is prima mogelijk. Voor iedereen. 

Waarom is discipline belangrijk?

Discipline is belangrijk om dingen gedaan te krijgen. Pas als je ergens aan werkt én aan blijft werken, kun je het resultaat behalen dat je voor ogen hebt. Of je nu studeert, werkt, traint om te sporten, wilt afvallen of een heel ander doel in gedachten hebt, je slaagt er pas in als je er iedere dag of week tijd in steekt met daarbij zo min mogelijk afleiding. 

De belangrijkste voordelen van gedisciplineerd zijn:

  • Wie gedisciplineerd te werk gaat, krijgt meer gedaan in minder tijd. Je productiviteit gaat dus omhoog.
  • Je maakt minder fouten omdat je ergens met al je aandacht aan werkt.
  • Je behaalt eerder de gewenste resultaten, aangezien je daar structureel en met minder afleiding tijd in steekt.
  • Doordat je eerder resultaat ziet, blijf je ook meer gemotiveerd om ergens aan te werken. Je weet waar je het voor doet.
  • Je werkt stap voor stap aan dingen, waardoor het haalbaarder is dan als je met een deadline zit die in je nek hijgt of op één dag nog bakken werk moet verzetten.
  • Het is makkelijker om ‘nee’ te zeggen en afleiding uit de weg te gaan, omdat je een helder doel voor ogen hebt en je daar niet van af laat brengen.
  • Je komt minder snel in de knoop met je planning. Jij haalt deadlines moeiteloos en weet wat je moet doen om dingen op tijd op te leveren.

Kortom: meer discipline is nooit weg. Maar hoe doe je dat? Hoe bouw je discipline op zoals ook de grootste topsporters, autocoureurs en beroemde schilders dat kunnen? Wij geven je onze beste tips.

Hoe kun je jouw discipline ontwikkelen?

Eindelijk afkomen van die tien kilo te veel? Nu eens wél je goede voornemen om twee keer per week te sporten laten slagen? Werk maken van dat leuke project waar je maar niet aan toekomt? Of eindelijk die cursus pottenbakken, postzegels plakken of leidinggeven volgen waar je nooit de tijd voor vindt (want druk, druk, druk)? Het is tijd om er werk van te maken! In onderstaande video legt Stanford-professor Andrew Huberman je haarfijn uit hoe je discipline kunt ontwikkelen.

Meer inspiratie nodig? Check ook deze tips: ‘hoe krijg je meer discipline? In deze 7 stappen.’

1. Begin met een heel concreet doel

Wil je ergens met discipline aan werken? Dat begint altijd met helder hebben wáár je voor gaat werken. Stel: jij wilt een boek schrijven. Het lijkt dan voor geen meter op te schieten als je af en toe een paragraaf schrijft. Met één keer in de week 500 woorden heb je niet zomaar een manuscript liggen. Waar het aan schort? Een concreet doel!

Zie je het verschil tussen deze twee “doelen”?

  • “Het lijkt me leuk om een boek te schrijven. Ik schrijf af en toe een paragraaf, zodat ik ooit een boek kan uitgeven.”
  • “Ik wil op 31 december een manuscript van 50.000 woorden af hebben en publicatiewaardig maken. Ik wil elke week aan het boek werken om dat voor elkaar te krijgen.”

Die tweede is veel concreter. Je weet wat het beoogde resultaat is, hoeveel tijd je hebt om je doel te verwezenlijken en uit hoeveel woorden jouw wekelijkse schrijftaak bestaat. Daardoor kun je beter een plan maken om naar je doel toe te werken. En is de kans groter dat je op 31 december je manuscript van 50.000 woorden hebt liggen.

2. Bepaal de stappen om bij dat doel te komen

De redenen dat veel doelen sneuvelen? Mensen kijken alleen naar het eindresultaat en vergeten het einddoel op te splitsen in kleine stapjes. Zo wordt het lastig – soms zelfs onhaalbaar – om je doel te bereiken.

Marathonlopers kunnen ook niet in één keer 42 kilometer hardlopen. Zij zijn vast ook ooit met 1 of 5 kilometer begonnen en hebben hun uithoudingsvermogen en loopafstand langzaamaan opgebouwd.

En dacht je dat schrijvers altijd in één ruk een fantastisch manuscript schrijven? Nee joh, ook zij bepalen vaak een planning voor zichzelf en moeten daar regelmatig echt voor gaan zitten. Niets geen luilekkerleven. Wel een goede planning en heldere stappen die daarbinnen passen.

Oftewel: splits je doel op en koppel een deadline aan elke stap. Zo heb je een helder plan waar je mee van start kunt. En zo maak je het behapbaar. Want 500 woorden per dag schrijven klinkt al een stuk minder groot dan eind van het jaar een compleet manuscript hebben liggen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

3. Maak een planning (die realistisch is!)

In drie weken leren om marathons te lopen terwijl je al jaren geen sportschool meer van binnen hebt gezien, is een Mission Impossible. Hetzelfde geldt voor een nieuwe website bouwen als je al omkomt in het werk en je huidige werk nauwelijks gedaan krijgt. Daarom is het belangrijk dat je stappenschema realistisch is. 

Elke dag 500 woorden schrijven is realistisch. Elke dag 3 uur sporten terwijl je ook fulltime werkt is dat waarschijnlijk niet. Althans, niet zonder het risico op een in je nek hijgende burn-out.

Wat dus belangrijk is: stel een haalbare en goede planning op. Hoe je dat doet? Daarover schreef ik een compleet boek: ‘Elke Dag Om 15.00 Uur Klaar’. Dat helpt je om slimmer te werken, goed te plannen en zo in minder tijd veel gedaan te krijgen (en dat zonder over-de-kop-werkeritus). Maar vooruit, alvast een tipje van de sluier:

  • Maak iedere stap heel concreet. Een concrete stap is bijvoorbeeld ‘500 woorden voor het manuscript schrijven’, ‘een half uur sporten’, ‘3 websitebouwers benaderen voor mijn nieuwe site’ of ‘een gesprek met mijn baas aanvragen om taak X aan iemand anders over te laten’. 
  • Koppel er een deadline aan. Spreek met jezelf af wanneer je die taak wilt hebben volbracht. Noteer die deadline ook in je agenda.
  • Reserveer voor die dag tijd om hieraan te werken. Tijd reserveren betekent niet “Ik doe het als ik eraan toekom”, maar wel “Ik doe dit sowieso”. Als deze taak voor jou prioriteit heeft, moet je de rest eromheen plannen.

4. Stel prioriteiten en zeg ‘nee’

Als je doelen wilt behalen, moet je daar soms ook dingen voor laten. Max Verstappen zal waarschijnlijk zijn vrienden niet zo vaak zien als jij vanwege zijn Formule 1-carrière. J.K. Rowling heeft ongetwijfeld weleens verjaardagen afgezegd en haar telefoon vaak weggelegd om haar manuscript op tijd te kunnen versturen. 

 

Bericht van @tijdwinst
Bekijken op Threads

 

Waar je die tijd vandaan haalt? Dat is een kwestie van kiezen en ‘nee’ zeggen.

Daarom een paar tijd-bespaarideeën:

  • Wil je elke avond sporten? Dan kun je misschien niet altijd naar filmavondjes met vrienden en moet je daar soms ‘nee’ tegen zeggen.
  • Wil je een cursus volgen naast je werk? Dan kost dat tijd en zal je misschien een project moeten uitbesteden waar je nu veel tijd in steekt.
  • Wil je je website een opfrisbeurt geven en daar een groot project van maken? Dan zal je daar een paar uur per week voor nodig hebben en kun je misschien geen nieuwe freelance klussen aannemen.
  • Wil jij écht goed leren taarten bakken? Dan kun je misschien wat Netflixtijd afsnoepen van je avond. Dat levert je zo een uur per dag op.
  • Wil je een nieuw project oppakken voor werk? Dan zal je waarschijnlijk niet meer altijd tijd hebben om je junior-collega uit de brand te helpen. Dat betekent ook soms ‘nee’ zeggen als hij aan je bureau staat.

‘Nee’ is niet leuk, maar wel nodig. En geloof ons: nee zeggen is niet zo dramatisch als je misschien denkt. Andere mensen zullen snappen dat je niet alles kunt, en zeker niet alles tegelijk.

Foto van F1 auto 5. Sta open voor feedback (en zie dat niet als falen)

Wist je dat J.K. Rowlings manuscript voor het eerste Harry Potter-boek veel afwijzingen heeft gekregen voordat het werd uitgegeven en uitgroeide tot een fantasy-bestseller? Toch heeft ze nooit de moed in de schoenen laten zakken door de afwijzingen. Ze bleef aan haar manuscript schaven en het naar uitgevers opsturen. Ongetwijfeld leerde ze ook van de feedback die ze kreeg, en hielp het haar om tot dit goede eindresultaat te komen.

Wat je daarvan kunt leren? Zie feedback (ook als die negatief is) nooit als een reden om ergens mee te stoppen. Feedback betekent niet dat je hebt gefaald. Het is juist bedoeld om je verder te helpen. Alle topsporters, grote zakenmensen en anderen zullen talloze keren feedback hebben gehad. Niet om hen de grond in te boren, wel om hen erop te wijzen hoe dingen anders of beter kunnen.

Voel je dus niet aangevallen door feedback, maar ontvang feedback op een constructieve manier. Kijk wat je ervan kunt leren en neem dat mee om een nog beter resultaat te behalen of nog sneller tot het gewenste doel te komen. Of nog beter: vraag zelf om feedback, zodat je – ook als anderen feedback geven spannend vinden – feedback krijgt waar je iets aan hebt.

6. Eat that frog

Ken je dit boek over discipline van auteur Brian Tracy? De auteur van ‘Eat that frog’ gelooft dat je zelfdiscipline kunt trainen door iedere dag te starten met de grootste en lastigste taak die op je takenlijst staat. Alsof je in één klap een kikker doorslikt in plaats van erop te blijven kauwen. 

Uitstelgedrag is één van de grootste dwarsbomers voor discipline. Als je ergens tegen opziet, verplaats je het een keer, en nog eens en nog eens… Je checkt nog even je mailbox, laat je verleiden om een verzoekje voor een collega op te pakken, spiekt nog even in de familieapp… En voor je het weet heb je die taak alweer niet gedaan. Morgen – morgen ga je je er écht toe zetten. Denk je nu. 

Je kunt jezelf discipline aanleren door elke dag als eerste die taak te volbrengen die jou dichter bij je doel brengt. Ook als dat een vervelende taak is waar je als een berg tegen opkijkt. Juist dan. 

Hoe langer je die vervelende taak uitstelt, hoe meer tijd je hebt om er tegenop te zien en door je hoofd te laten gaan hoe vervelend het wel niet is. En laten we wel wezen: hoe groot is de kans nu dat je om vier uur ‘s middags nog zin hebt om die ene lastige taak op te pakken? Vast niet bijster groot. Dus: begin ermee. Dan kun je die taak ook niet uitstellen. 

7. Weersta afleiding (ja, zelfs de appjes van je partner!)

Hoe blijf je gedisciplineerd? Ook afleiding beperken draagt daaraan bij. Als J.K. Rowling een dikke pil schrijft, kan ze niet ondertussen honderd keer appjes van haar dochter beantwoorden. Ze staat waarschijnlijk niet om de tien minuten bij het koffiezetapparaat te kletsen met iemand, en verliest zich tijdens het schrijfproces ook niet in Disney-filmpjes op repeat zetten om de tijd te doden. Kortom: discipline vereist minder afleiding. 

Wat je daaraan kunt doen?

  • Start je dag met een takenlijst en schat in hoeveel tijd elke taak kost. Dan weet je waar je aan moet werken vandaag en hoef je daar niet steeds je hoofd over te breken zodra je een taak hebt afgerond.
  • Zet je telefoon op stil of op vliegtuigstand als je ergens 100% gefocust aan wilt werken.
  • Werk vanuit huis als je je opperste concentratie nodig hebt en minder goed bereikbaar wilt zijn voor collega’s die nogal graag vragen stellen.
  • Gooi de mailapp van je telefoon en check je mailbox alleen op gezette tijden op je computer.
  • Zet ook notificaties voor WhatsApp en social media uit. Check die apps tijdens pauzes, zodat je er met aandacht naar kunt kijken en niet als werkontwijkend gedrag.
  • Werk je e-mail OHIO af voor een lege mailbox. Bekijk elke e-mail maar één keer en doe er op dat moment mee wat er moet gebeuren. Dan blijven geopende e-mails niet steeds door je hoofd spoken.
  • Houd een notitieboek bij de hand om plotselinge creatieve ingevingen, “Oh jee, niet vergeten om…”-gedachten en meer van dat in te noteren.
  • Of ga voor de noodoplossing: werk met een noise-cancelling headphone, zodat je niet al het geluid van buitenaf hoort én zodat mensen zien “Die wil zich concentreren”.

Wil je leren hoe jij nog meer uren op een dag overhoudt zonder jezelf over de kop te werken? Wij praten er dagelijks uitgebreid over op social media. Volg jij mij en Tijdwinst al op Instagram voor meer praktische timemanagement-tips?

Dan gaat die discipline er wél komen

Dat het je niet eerder is gelukt om die overtollige tien kilo eraf te krijgen, een boek te schrijven, je deadlines te halen of een ander mooi doel af te vinken, heeft niets te maken met motivatie. Ook niet met wel of geen energie hebben. Het is de discipline die je kan helpen om er een succes van te maken.

En zoals je hebt gemerkt: discipline heb je misschien niet altijd, maar kun je wel krijgen. Het begint allemaal met een heel concreet doel opstellen, daar stappen voor bedenken én een planning maken. Laat je vervolgens niet van je stuk brengen door randzaken, leer van feedback, zeg vaker ‘nee’ en begin altijd met datgene wat jou dichter naar je doel brengt. 

Het gaat je lukken. Daar zeggen ze vaak achteraan “als je er maar in gelooft”. Maar wij zouden liever zeggen: als je jezelf maar de discipline daarvoor aanleert. Wat Max, J.K. Rowling en Van Gogh is gelukt, lukt jou ook.

Karter die bijna van start gaat Wil jij tijd besparen en wél aan je doelen toekomen? Volg een cursus timemanagement

Je doelen behalen en doen wat voor jou belangrijk is, vraagt om prioriteiten stellen, een heldere planning, slimme tijdbespaarhacks én de waan van de dag aan je voorbij laten gaan. Je hoeft niet druk, druk, druk te zijn. Het gaat erom dat je druk bent met de juiste dingen, zodat je tijd overhoudt voor wat écht belangrijk is.

Meer leren over dit alles? Volg onze 1-daagse training timemanagement. Onze ervaren trainers leren je hoe jij een waterdicht planningssysteem opbouwt, je tijd slimmer indeelt, beter prioriteiten stelt, op het juiste moment ‘nee’ zegt en dankzij handige tools nog meer tijd overhoudt. Zien we je bij één van onze trainingen? Met trainingen in heel Nederland is er altijd een training bij jou in de buurt. Spiek maar in onze agenda.

Bereik meer in minder tijd! Ontdek Tijdwinst

Wil jij jouw productiviteit naar een hoger niveau tillen en meer gedaan krijgen in minder tijd? Volg ons op social media en ontdek een schat aan handige tips en inzichten over time management en persoonlijke effectiviteit!

🐿️ Tijdwinst op social media

Waar vind je Tijdwinst? Volg ons op InstagramLinkedInFacebookPinterestX en Threads voor dagelijkse updates en inspiratie. Onze platforms helpen jou op weg naar een georganiseerder, krachtiger en productiever leven!

🎙️Tijdwinst podcast

Luister ook naar de Tijdwinst Podcast – dé podcast voor slimmer werken, persoonlijke effectiviteit en timemanagement! Hier gaat Björn in gesprek met boeiende gasten die expert zijn op het gebied van efficiënt werken. Samen duiken ze in waardevolle inzichten, delen ze praktische tips en bespreken ze de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van time management.

📬 Tijdwinst nieuwsbrief

Mis ook onze wekelijkse Tijdwinst nieuwsbrief niet! Boordevol inspiratie dankzij de laatste artikelen, praktische adviezen en slimme trucs om jou te helpen excelleren in je werk en privéleven.

🎥 Tijdwinst Youtube-kanaal

En vergeet ook ons Youtube-kanaal niet! Elke week delen we daar waardevolle inzichten, praktische tips en boeiende content over time management en persoonlijke effectiviteit. Of je nu op zoek bent naar manieren om je werkdag te optimaliseren, efficiënter te werken of simpelweg meer balans te vinden, hier ben je aan het juiste adres!

📘 Tijdwinst boek ‘Elke Dag om 15.00 Klaar’

En als kers op de taart, raden we je aan om Björn Deusings’ boek ‘Elke Dag om 15.00 Klaar‘ te lezen. Ontdek de geheimen van effectief time management, efficiënt werken en het bereiken van een stressvrij werkleven.
Bereik meer in minder tijd!

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Bij Tijdwinst helpen we al ruim 20 jaar professionals uit heel Nederland om slimmer (samen) te werken. Onze trainingen zijn altijd praktisch ingestoken en geven je talloze tips, tools en handvatten waar je direct mee aan de slag kunt. Zo geven we trainingen in timemanagement, snellezen, feedback geven en assertiviteit. Volg onze trainingen op een locatie bij jou in de buurt of online. 

Benieuwd naar onze trainingen of naar onze andere artikelen? Lees verder op onze websites of meld je direct aan voor een training.