Wie kent het niet: de gedachte dat je bed veel aantrekkelijker is dan je to-dolijst voor die dag. Of je kijkt veel liever kattenvideo’s op YouTube dan het huis schoon te maken. We get you! Je hebt geen zin om aan de slag te gaan en doet veel liever iets anders.  Motivatie wordt gezien als de heilige graal van productiviteit, om dingen gedaan te krijgen. Of het nu is op werkvlak of op persoonlijk vlak. Maar waar blijft het als je het juist hard nodig hebt? Soms lijkt het alsof je innerlijke luiaard de overhand neemt, waardoor je niets voor elkaar krijgt. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je motivatie weer aan te wakkeren. 

Wat komt aan bod:

  1. Motivatie is de drijfveer om over te gaan tot actie
  2. Hoe komt het dat je geen motivatie hebt?
  3. Hoe zit het met intrinsieke en extrinsieke motivatie?
  4. Hoe krijg je motivatie?
  5. Motivatie voor je werk kwijt? Nu niet meer.
  6. Mensen vroegen ook

Motivatie is de drijfveer om over te gaan tot actie

We hebben allemaal weleens een dag dat we liever gaan Netflixen, dan een overvolle mailbox te moeten doorwerken. Je motivatie voor werk is op zo’n dag ver te zoeken. Maar wat is motivatie eigenlijk? Het is een kracht die je uit bed krijgt, je naar de sportschool stuurt of je aan het werk zet.

Vergelijk het met de tank van de auto. Als de tank vol zit, race je van hot naar her. Er is genoeg energie om overal naartoe te gaan en dingen te doen. Is de tank leeg, dan sta je stil. Motivatie is een tank met kracht en energie om dingen gedaan te krijgen. Is de tank leeg, dan is het lastig om dezelfde dingen te doen. 

Motivatie is dus de brandstof die je aandrijft. Soms zit je tank vol en ben je enorm gemotiveerd en soms heb je hulp nodig om de tank weer vol te krijgen. 

motivatie

Hoe komt het dat je geen motivatie hebt? 

Vraag je jezelf af: waarom heb ik nul motivatie? Er zijn verschillende factoren mogelijk waarom je ongemotiveerd bent om te werken of om überhaupt iets te doen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een gebrek aan motivatie:

  • Uitputting: ben je overwerkt? Wanneer je te veel stress hebt, daalt je energiepeil en voel je geen motivatie. Je raakt apathisch door stress
  • Gebrek aan interesse: doe je dingen waar je eigenlijk geen zin in hebt? Wanneer je iets niet leuk vindt, is het lastig om jezelf te motiveren. 
  • Je bent bang om te falen: als je bang bent om fouten te maken, kan deze angst je weerhouden om nieuwe dingen te doen en je doelen te bereiken.
  • Je hebt geen motivatie door depressie: een depressie kan leiden tot het verlies van interesse in activiteiten die je normaal gesproken wel erg leuk vindt. 
  • Onrealistische verwachtingen: stel je te hoge eisen aan jezelf? Pas op, want je kunt gedemotiveerd raken als je niet aan deze eisen kan voldoen.
  • Een gebrek aan duidelijke doelen: je hebt geen duidelijke doelen voor ogen. Hierdoor weet je niet waar je naartoe werkt. 
  • Slechte gewoontes: te weinig slaap, ongezond eten en te weinig lichaamsbeweging verlagen je energiepeil en kunnen je motivatie daardoor verlagen. 
  • Burn-out: geen zin om te werken kan komen door een burn-out. Je hebt te lange tijd te veel hooi op je vork genomen, je hebt geen nee gezegd en je bent over je eigen grenzen gegaan. 

motivatie

Hoe zit het met intrinsieke en extrinsieke motivatie

Volgens Amerikaanse auteur Daniel H. Pink zijn er drie soorten motivatie te onderscheiden, gebaseerd op de Self-Determination Theory: motivatie 1.0, 2.0 en 3.0. 

Motivatie 1.0 – de drang om te overleven

Dit niveau stamt vanuit het idee dat we als mens gemotiveerd waren om onszelf te voorzien van eten, drinken, veiligheid en seks; de basisbehoeften van Maslow. Deze motivatie werkte jarenlang, tot we als mensheid een complexe samenleving opzetten waarbij we meer gingen samenwerken om aan bepaalde behoeften te voldoen. Dit niveau van motivatie is vooral gericht op de biologische motivatie. De nieuwe samenleving moest een manier bedenken om te voorkomen dat mensen bepaalde regels en wetten overtraden.

Motivatie 2.0 – beloning en straf

Deze motivatie vloeit voort uit het probleem waar mensen bij motivatie 1.0 te maken kregen: ze moesten een manier bedenken om ervoor te zorgen dat mensen bepaalde regels volgden. En een manier bedenken om ze te belonen om het ‘juiste’ te doen. 

Stel je een fabriek voor waar de arbeiders aan de lopende band werken. Om ze harder te laten werken, krijgen ze een bonus wanneer de productie wordt verhoogd. Het idee achter motivatie 2.0 is simpel: beloon het goede gedrag en geef straf bij slecht gedrag. Je hebt het als kind ook vast meegemaakt. Je had geen zin om je sperziebonen op te eten, dus zeiden je ouders dat je dan zonder toetje naar bed zou gaan.

Deze aanpak kan effectief zijn, maar volgens Pink heeft het beperkingen voor complexe taken. Als je alleen gemotiveerd wordt door een externe beloning, is het mogelijk dat je intrinsieke motivatie afneemt. Je doet het alleen nog maar voor de beloning. Je creativiteit wordt lager, je durft minder out of the box te denken of risico’s te nemen. En als je een persoonlijke beloning krijgt, kan dit de wil om samen te werken verminderen. 

Motivatie 3.0 – intrinsieke motivatie

Volgens Pink werkt motivatie 3.0 veel beter. Hierbij draait het om intrinsieke motivatie. Dit is voor veel mensen de krachtigste motivator. Volgens de theorie zijn er drie elementen die intrinsieke motivatie stimuleren: autonomie, meesterschap en doelgerichtheid. Bij autonomie gaat het om je wens om je eigen leven te leiden. Meesterschap draait om het steeds beter worden in iets wat er voor jou toe doet. En doelgerichtheid, ook wel purpose, gaat over het dienen van iets groters dan jezelf als mens. 

Hoe krijg je motivatie? 10 manieren voor een intrinsieke motivatieboost 

Of je nu geen motivatie voor school hebt, geen motivatie om te sporten, geen motivatie voor je werk; het is op te lossen. Met deze motivatie tips lukt het je in no time om weer vol goede moed weer aan de slag te gaan. 

1. Concrete doelen zorgt voor concreet resultaat

“Ik wil afvallen” is een mooi streven, maar wel wat vaag. Want wanneer ben je tevreden? Als je vijf kilo, tien kilo of dertig kilo bent afgevallen? En hoe wil je dat bereiken? Door specifiek te zijn, vergroot je de kans dat je dit doel haalt. In plaats van “Ik wil afvallen”, maak je het concreet: “Ik wil binnen zes maanden zes kilo afvallen. Dit doe ik door naar de sportschool te gaan en gezond te eten.” 

Wanneer je eenmaal een hoofddoel hebt bedacht, breek je dit op in kleine stukjes. Bijvoorbeeld: “Ik wil in de eerste maand een kilo afvallen, door drie keer per week te sporten en elke dag gezond te eten”. Vervolgens vier je elke mijlpaal die je hebt behaald. Bijvoorbeeld door een dagje uit te gaan, een nieuwe outfit te kopen of een avondje naar de sauna te gaan. 

motivatie

2. Maak het proces leuk

Psycholoog, gedragswetenschapper en expert op het gebied van intrinsieke motivatie, Ayelet Fischbach, geeft in haar boek ‘Get it done’ aan dat het belangrijk is dat het proces leuk moet zijn. Tijdens een experiment konden mensen luisteren naar het liedje ‘Hey Jude’ van de Beatles of naar een alarm van een minuut. Hieraan werd een bedrag als beloning aan gekoppeld, waarbij de beloning van het alarm hoger was. De mensen die voor het alarm kozen, hadden ondanks het hogere bedrag vaker spijt van hun keuze. 

Dus die hoge bonus op je werk hoeft niet te betekenen dat je meer motivatie op het werk krijgt. Kijk liever samen met je leidinggevende hoe je de weg naar je doelen leuker kunt maken. Of bij het afvallen: zoek lekkere recepten op die gezond zijn, zodat het leuk en lekker is om gezond te eten. 

3. Houd bij hoe ver je bent

Je begint vol goede moed, maar na een tijdje komt de klad erin. Herkenbaar voor velen, vooral bij het stellen van goede voornemens aan het begin van het nieuwe jaar. De eerste weken ben je onwijs gemotiveerd, maar na een paar weken gaat het voor je gevoel niet snel genoeg. Voorkom dat je geen motivatie meer hebt, door je voortgang bij te houden. Bijvoorbeeld in de app Habit Tracker. Je houdt dagelijks de voortgang bij en als je even in een dip zit, pak je de voortgang erbij. Je ziet over de gehele periode wat je progressie is, wat je een goed gevoel geeft om door te gaan. 

4. Maak beslissingen voor de lange termijn

“Ach, een keertje een bakje friet eten moet kunnen”. Je vergeet alleen dat je gisteren ook een stuk taart hebt gegeten, omdat je collega jarig was. Wanneer je op zichzelf staande beslissingen maakt, zie je meestal niet de negatieve impact op de lange termijn. Doe je dit keer op keer, dan heeft dit effect op het behalen van je doelen. Maak daarom beslissingen die je helpen op de lange termijn. Je wilt afvallen, dus eet je ook op kantoor gezond. En ja, dat betekent ook dat je niet op vrijdagmiddag meedoet met frietjes tijdens de lunch. 

5. Onderzoek wat je wel leuk vindt

Heb je geen motivatie voor je werk? Schrijf op welke taken je wekelijks en dagelijks doet. Noteer erachter welke taken je wel leuk vindt en welke niet. Aan niet-leuke taken ontkomen we helaas niet altijd. Maar je kunt wel kijken of je meer taken kunt doen die je leuk vindt. En moet je toch van je leidinggevende een urenregistratie bijhouden (iets waar je een hekel aan hebt), maak het dan leuker. Zet een leuk muziekje op en gaan met die banaan. 

motivatie

6. Ga samen aan de slag om doelen te halen

Heb je bepaalde targets te halen die je collega ook moet halen? Kijk of jullie samen kunnen werken om het leuker te maken. Plan bijvoorbeeld een middag in dat jullie tegelijkertijd op kantoor naar klanten bellen. Zet een hotelbelletje in het midden neer en ram op de bel als je een opdracht hebt binnengesleept. Heb je geen motivatie om af te vallen en heeft een vriend(in) ook het voornemen om af te vallen? Ga samen aan de slag. Spreek af om samen te gaan sporten. Kook een avond in de week voor elkaar een gezonde maaltijd en moedig elkaar aan. 

7. Doe alsof je zin hebt om die ene klus te doen

Al wekenlang zie je op tegen een bepaalde taak. Je stelt ‘m uit en schuift ‘m elke dag weer op. Motivatie op werk moet je soms faken. Fake it till you make it. Je hebt niet de motivatie, maar doet alsof je het wel hebt. Je wacht niet tot het eindelijk eens komt, want wees eerlijk: je kunt die taak nog eeuwen voor je uit schuiven als het aan je motivatie ligt. Dus schouders eronder en aan de slag met neppe motivatie. Soms moet je jezelf gewoon in het ootje nemen. 

8. Begin door er tien minuten aan te werken

Je hebt geen zin om aan de slag te gaan, te gaan hardlopen, gezond te koken of iets anders te doen. Naast faken dat je wel zin hebt, kun je ook met jezelf afspreken dat je tien minuten ermee aan de slag gaat. Tien minuten is te overzien, dus geef jezelf een schop onder de kont. Eenmaal aan de slag, aan het hardlopen of koken, merk je waarschijnlijk dat je na die tien minuten toch wel verder gaat. Want waarom zou je stoppen waar je mee bezig bent? En stop je toch, dan heb je toch wel mooi tien minuten hardgelopen. Of heb je toch tien minuten Spaans geleerd, terwijl je liever een serie was gaan kijken. 

9. Bedenk waarom het je wel lukt

“Ik kan het niet”, “Ik ben er heel slecht in” of “Het wordt vast een groot fiasco”. Motivatie om te werken of motivatie om te leren sneuvelt soms omdat je alleen maar beren op de weg ziet. Je gelooft niet dat je het kunt, dus doe je het maar niet. Dan kun je ook niet falen. 

Denk het eens om. Waarom lukt het je wel? Wat maakt het dat jij er heel goed in bent? En hoezo wordt het een daverend succes? Deze tip helpt je om in te zien dat je gedachten vaak helemaal niet waar zijn. Je gaat actief op zoek naar redenen waarom je het wel kan en levert jezelf hiervan bewijs. Dat voelt meteen een stuk fijner en motiveert om aan de slag te gaan. 

10. Maak nu al een beslissing voor de lange termijn

Tijdens het Stanford Marshmallow-experiment deed psycholoog Walter Mischel onderzoek naar uitgestelde bevrediging. Kinderen kregen de keuze om direct beloond te worden met een marshmallow, of een tijdje te wachten en dan nog een marshmallow of pretzel te krijgen. Oef, lastige keuze voor kinderen die wel heel erg zin hebben in zoetigheid. Veel mensen kiezen voor instant beloning. Liever meteen al de beloning, dan in de toekomst een grotere beloning. Ook als de beloning in de toekomst verstandiger of beter is. 

Volgens Fischbach maak je met geduld betere keuzes. Daarom is het slimmer om vooruit te plannen, zodat je minder snel geneigd bent voor de directe beloning te gaan. Dus heb je zin om te Netflixen en geen zin om te werken? Ga dan toch werken, want dit is verstandiger op de langere termijn. Als je je werk niet doet, kun je ontslagen worden. Tenzij je bij Netflix werkt en betaald wordt om series te kijken. Doe dan vooral je ding. 

motivatie

Motivatie voor je werk kwijt? Nu niet meer

Om je doelen te behalen, privé of op werkgebied, is motivatie een handige tool. Intrinsieke motivatie werkt het beste, waarbij je je richt op autonomie, meesterschap en je purpose. Dat je niet gemotiveerd bent, kan te maken hebben met verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld omdat je te veel bezig bent met dingen die je niet leuk vindt, je geen duidelijke doelen hebt of doordat je bang bent om te falen. Ben je er klaar voor om je innerlijke luiaard te verslaan en je mojo weer te vinden? 

Begin met het stellen van realistische doelen. Splits deze op in kleine stapjes en vier je successen. Houd je voortgang bij, zodat je de progressie ziet. Maak het werk wat je te doen hebt leuk, door het samen te doen of door er iets anders leuks aan te koppelen, zoals leuke muziek luisteren. Begin er tien minuten aan, de kans is groot dat je na tien minuten nog niet stopt, omdat je net zo lekker op dreef bent. Soms heb je een schop onder je kont nodig om te starten. Bij deze krijg je een schop onder je kont. Zoals Nike het zegt: just do it. Door deze strategieën toe te passen, heb je snel weer je motivatie terug. 

Dankzij de training Time Management weer gemotiveerd

Het is soms uitdagend om gemotiveerd te blijven in een drukke en veeleisende omgeving. Onze cursus Time Management helpt je om je werk slimmer te organiseren en effectiever om te gaan met je tijd. Zodat je weer een gemotiveerd en georganiseerd (werk)leven krijgt.

Tijdens de cursus leer je praktische technieken waarmee je je dag beter indeelt, je doelen duidelijker voor ogen krijgt en je focus hervindt. We geven je direct toepasbare tips die je helpen om je werk efficiënter aan te pakken en meer plezier en voldoening uit je werk te halen. Zet de eerste stap en schrijf je in voor onze eendaagse Time Management cursus

Meer interessante inzichten op social media

Wil je meer interessante tips en inzichten? Volg ons dan op Instagram of Pinterest. Daar delen we namelijk allemaal slimme tips en handvaten op het gebied van timemanagement en communicatieskills. Liever de nieuwste artikelen overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief

Of lees ons boek Elke dag om 15.00 Uur Klaar. Hierin delen we de belangrijkste inzichten uit onze trainingen met je. Waardoor je niet harder, maar slimmer gaat werken. En dus sneller klaar bent. Lekker, daardoor kun je wel eerder je laptop dichtklappen en leuke dingen gaan doen. 

motivatie

Mensen vroegen ook

  • Waarom verlies ik motivatie?

    Een vermindering van motivatie kan aan verschillende factoren liggen. Misschien voel je je overweldigd door je taken of ben je uitgeput door stress. Het kan ook zijn dat je taken of activiteiten waar je geen plezier aan beleeft, moet doen. Of je bent bang om te falen. Soms kan een gebrek aan duidelijke doelen of een ongezonde levensstijl een rol spelen. Sta stil bij wat er in jouw leven speelt en kijk naar de onderliggende oorzaken van je gebrek aan motivatie

  • Hoe werk je aan jezelf?

    Aan jezelf werken start met bewustwording van je sterke en zwakke punten, je doelen en waarden. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en een goed plan te maken om deze te bereiken. Sta open voor feedback en leer van je ervaringen en fouten. Investeer in persoonlijke ontwikkeling met trainingen en werk aan goede gewoontes, zoals voldoende lichaamsbeweging. 

  • Wat is motivatie voor werk?

    Motivatie voor je werk is de drijfveer die je aanspoort om je taken te volbrengen en je doelen binnen je vakgebied te bereiken. Deze motivatie kan vanuit intrinsieke factoren komen, zoals persoonlijke voldoening, passie voor je vak en professioneel willen groeien. Of het komt uit extrinsieke factoren, zoals je salaris, een bonus, erkenning en kansen om promotie te maken. 

  • Hoe motiveer je jezelf?

    Jezelf motiveren start met het stellen van haalbare en duidelijke doelen. Deze doelen deel je in kleinere taken op. Het helpt als je persoonlijke redenen hebt waarom je de doelen wilt bereiken, zodat je je intrinsieke motivatie aanspreekt. Visualiseer je successen en herinner je je regelmatig aan de voordelen van je inspanningen. Beloon jezelf voor het behalen van bepaalde mijlpalen. Omring je met mensen die je steunen en zoek inspiratie in blogs, boeken, podcast of trainingen om gemotiveerd te blijven. 

  • Waarom heb ik geen motivatie om dingen te doen?

    Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals geen duidelijke doelen hebben, weinig interesse in de taken, vermoeid zijn of veel stress ervaren. Of het komt uit externe factoren, zoals geen erkenning of steun van je omgeving krijgen. Soms komt het door je mentale of fysieke gezondheid, denk aan angsten of een depressie. 

  • Wat zijn enkele effectieve technieken om gemotiveerd te blijven?

    Begin met het stellen van duidelijke en haalbare doelen, deel deze doelen op in kleinere doelen. Vier je successen, hoe klein ze ook zijn. Gebruik een planner of to-dolijst om georganiseerd te blijven en je voortgang bij te houden. Vermijd afleidingen en creëer een positieve en inspirerende werkomgeving. Neem regelmatig pauzes en maak tijd voor ontspanning en zelfzorg.

  • Hoe kan ik mijn motivatie behouden tijdens moeilijke tijden?

    Behoud je motivatie tijdens moeilijke tijden door je te focussen op je langetermijndoelen. Herinner jezelf eraan waarom je überhaupt begon. Breek doelen op in kleinere, haalbare stappen en vier de kleine overwinningen om jezelf gemotiveerd te houden. Zorg goed voor jezelf, door voldoende rust te nemen, gezond te eten en te bewegen. Omring jezelf met familie, vrienden en collega’s die je steunen en aanmoedigen. 

  • Waarom verlies ik vaak motivatie na een tijdje?

    Dit kan komen doordat je weinig uitdaging ervaart, of geen tussendoelen hebt gesteld. Of je hebt te hoge verwachtingen en wordt teleurgesteld. Dat werkt demotiverend. Andere factoren waardoor je je motivatie na een tijdje verliest, zijn vermoeidheid, onvoldoende balans tussen werk en ontspanning, een gebrek aan feedback of vooruitgang. Om je motivatie te behouden, is het belangrijk om regelmatig je doelen te evalueren, bij te stellen, jezelf te belonen bij het behalen van bepaalde mijlpalen, goed voor jezelf te zorgen en leuke dingen te doen. 

  • Welke rol speelt zelfdiscipline in motivatie?

    Het speelt een cruciale rol, doordat het je in staat stelt om consistent aan je doelen te werken. Ook als je motivatie tijdelijk afneemt. Zelfdiscipline helpt je om door te zetten en verleidingen te weerstaan die je afleiden van je doelen. Het zorgt voor structuur en routine, waardoor je het gevoel hebt controle te hebben. Het bevordert het ontwikkelen van positieve gewoonten. 

  • Wat moet ik doen als ik totaal geen motivatie meer heb?

    Wanneer je geen motivatie meer hebt, houd dan een pauze om te reflecteren op de oorzaken van je demotivatie. Stel vervolgens kleine, haalbare doelen om weer te starten en een gestructureerde routine te ontwikkelen. Vraag steun aan familie, vrienden en collega’s. Verander je omgeving om weer nieuwe energie en inspiratie op te doen, focus op zelfzorg door voldoende te rusten, gezond te eten en voldoende te bewegen. Herinner jezelf aan je langetermijndoelen. 

  • Hoe beïnvloedt mijn omgeving mijn motivatie?

    Je omgeving heeft veel invloed op je motivatie. De mensen om je heen inspireren en steunen je, of demotiveren je juist. Jouw fysieke omgeving speelt ook een rol. Zo verhoogt een opgeruimde ruimte je productiviteit, terwijl een chaotische en rommelige omgeving verlammend werkt. Positieve feedback en aanmoedigingen helpen om je zelfvertrouwen te verhogen. Ze geven je motivatie een boost. Kritiek en negatieve energie ontmoedigen juist. 

  • Hoe kan ik mezelf motiveren om gezonder te leven?

    Begin klein en stel realistische doelen. Kies eerst één gewoonte die je wilt veranderen, bijvoorbeeld meer groente eten of vaker sporten. Visualiseer de positieve effecten die een gezonder leven op je hebben, zoals een slanker lichaam, beter humeur en meer energie. Beloon jezelf voor het behalen van kleine successen. Vergeef jezelf bij het maken van fouten en zoek iemand die je ondersteunt of sluit je aan bij een groep met dezelfde doelen

Wie zijn wij? | Cursus Timemanagement

Bij Tijdswinst.com zijn we gespecialiseerd in slimmer (samen)werken. We delen onze kennis door in het hele land diverse (online) trainingen aan te bieden. Van timamanagement tot gesprekstechnieken. Ben je benieuwd? Kijk dan op onze website of blogs en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.