Al decennia lang bepalen we slimheid aan de hand van iemands IQ. Je gaat naar school, krijgt lesstof aangeboden van een docent, gebruikt een stapel boeken voor je huiswerk en je maakt toetsen. Zie daar, de traditionele benadering van leren. Maar ja, wat als iemand geweldig is in vrienden maken, leiding nemen of muziek maken? Allemaal leuk en aardig, voor je kansen op school en later werk, maakt het weinig uit. Maar al dertig jaar geleden kwam Harvard-professor Howard Earl Gardner met een andere theorie: die van meervoudige intelligentie, in het Engels ‘different kinds of intelligence’. Iedereen is slim, maar op een andere manier. Ontdek hoe dat zit.

Wat komt aan bod:

  1. Wat is meervoudige intelligentie? ‘Slimheid’ uitgelegd
  2. Wat zijn de 9 soorten intelligentie? De verschillende vormen van ‘slim’ zijn
  3. Meervoudige intelligentie in je werk: hoe pas je dat dan toe?
  4. Houd meervoudige intelligentie je tegen?
  5. Veelgestelde vragen over meervoudige intelligentie

Wat is meervoudige intelligentie? ‘Slimheid’ uitgelegd

Gardner kwam in de jaren ’80 met zijn theorie van meervoudige intelligentie, ook wel ‘different types of intelligence’. Maar eh… wat wordt bedoeld met meervoudige intelligentie? 

De theorie stelt dat het helemaal niet nodig is om maar één algemene capaciteit te meten. Er is meer dan IQ, waarbij de focus vaak ligt op logisch redeneren, rekenen en taalvaardigheid. 

Naast verschillende leerstijlen bestaan er volgens Gardner namelijk ook verschillende soorten intelligentie en die hebben allemaal hun eigen waarde. 

Waar leerlingen vaak als minder intelligent worden beoordeeld wanneer zij lager scoren op rekenen of taal, biedt de theorie van meervoudige intelligentie uitkomst: zo iemand is misschien wel heel muzikaal of diegene heeft een fotografisch geheugen. Waarom zou dat minder gewaardeerd moeten worden dan het traditionele IQ? Of zoals Howard het zei:

“De mythe bestaat dat je maar op één manier kunt leren: door in een klas te zitten en informatie in je hoofd gegoten te krijgen”. 

Er zijn talloze meervoudige intelligentie voorbeelden van kinderen die op school niet uitblonken, maar later in hun werkende leven bijzonder succesvol waren. En dat is het mooie van de meervoudige intelligentie theorie: je ontdekt dat iedereen wel érgens goed in is. Howard meent dan ook:

“Intelligentie is een set van verschillende intelligenties”

Wat zijn de 9 soorten intelligentie? De verschillende vormen van ‘slim’ zijn

Gardner formuleerde acht verschillende soorten intelligentie, later werden dat er 9: negen talenten. Ga je kijken naar meervoudige intelligentie bij kinderen of volwassenen, dan zul je altijd een combinatie van talenten aan kunnen wijzen. 

Dus, wat zijn de 9 talenten van Gardner?

  1. verbaal/ linguïstische intelligentie (taalslim)
  2. logisch/mathematische intelligentie (rekenslim)
  3. visueel/ruimtelijke intelligentie (beeldslim)
  4. muzikaal/ritmische intelligentie (muziekslim)
  5. lichamelijke/kinesthetische intelligentie (beweegslim)
  6. interpersoonlijke intelligentie (samenslim)
  7. intrapersoonlijke intelligentie (zelfslim)
  8. natuurgerichte intelligentie (natuurslim)
  9. existentiële intelligentie (bestaanslim)

Zoals je ziet, zijn dit meer soorten intelligentie dan je in het onderwijs mee hebt gekregen. Meervoudige intelligentie op school is nog niet altijd gangbaar. Daar ligt de focus vooral op leren rekenen, schrijven, taalvaardigheid opdoen en een wekelijkse gymles.

Oké, leuk en aardig al die ‘slimheden’, maar wat heb je eraan?

Nou, nogal wat. Want zodra je weet wáár jouw kracht ligt, kun je slimmer leren, werken en leven. Tijd dus om te ontdekken hoe je elk van deze 9 intelligenties in de praktijk versterkt. Klaar om het potentieel in jezelf (of je leerlingen, cliënten of medewerkers) wakker te schudden? We trappen af met de eerste: taalslim.

1. Taalslim? Zo laat je je woorden werken (linguïstische intelligentie)

Verbale intelligentie gaat over jouw vermogen om dingen te verwoorden, zowel mondeling als schriftelijk. Heb je een sterke linguïstische intelligentie, dan kun je goed vertellen of opschrijven wat er in je hoofd zit. Linguïstisch intelligent zijn bijvoorbeeld schrijvers, journalisten en advocaten. Wil je jouw linguïstische intelligentie ontwikkelen, pas deze praktische tips dan toe:

  • houd een dagboek bij of schrijf verhalen, blogs of gedichten om je schrijfvaardigheid en creativiteit te ontwikkelen
  • vergroot je vocabulaire door verschillende genres boeken te lezen, bijvoorbeeld een meervoudige intelligentie boek.
  • oefen met spreken voor groepen en het houden van presentaties

En heb je een beetje last van een klassiek geval van podiumvrees? Luister dan eens naar onze podcast met Joop Wolters met tips over hoe je met kracht kunt spreken en overtuigen.

2. Rekenknobbel? Train ‘m als een spier (mathematische intelligentie)

Mathematische intelligentie of logische intelligentie gaat over jouw vermogen logisch te redeneren, patronen te herkennen en wiskundig te denken. Sterk op mathematische intelligentie zijn ingenieurs, programmeurs en accountants. 

Je kunt jouw mathematische intelligentie ontwikkelen door:

  • Sudoku’s of strategische bordspellen zoals schaken te spelen
  • Te leren programmeren of data te analyseren
  • Rekensommetjes te maken tijdens dagelijkse routinehandelingen

3. Zie jij het voor je? Dan ben je beeldslim (ruimtelijke intelligentie)

Jouw ruimtelijke intelligentie zet je in bij ruimtelijk denken, het visualiseren van beelden en kaarten te lezen. Sterren in ruimtelijke intelligentie zijn beeldend kunstenaars, architecten en ontwerpers. Deze vorm van meervoudige intelligentie kun je op veel manieren ontwikkelen. 

Bijvoorbeeld door:

  • Te tekenen, schilderen of fotograferen
  • 3D-puzzels of LEGO-bouwwerken te maken
  • Te werken met mindmaps en visuele schema’s

4. Muziekslim? Voel het ritme, vind je flow (ritmische intelligentie)

Ritmische intelligentie heeft te maken met muziek. Het gaat over jouw vermogen muziek te onderscheiden, mooi te vinden en zelf te maken. Muzikale intelligentie is sterk ontwikkeld bij muzikanten, dirigenten en geluidstechnici. 

Je kunt deze intelligentie ontwikkelen door:

  • Een muziekinstrument te leren bespelen
  • Verschillende muziekstijlen te luisteren met volle aandacht
  • Eigen melodieën te maken en neuriën

meervoudige intelligentie

5. Beweegslim? Denk met je lijf (kinesthetische intelligentie)

Jouw kinesthetische intelligentie kennen we ook als lichamelijke intelligentie. Bij een meervoudige intelligentie test wordt dus gekeken naar meer dan alleen de capaciteiten van je brein. We noemen kinesthetische intelligentie ook wel ‘beweegslim’. Dat ben je als je jouw lichaam goed in weet te zetten tijdens sport en in het dagelijks leven in het algemeen. Uitblinkers in kinestetische intelligentie zijn bijvoorbeeld atleten, dansers of chirurgen. 

Je kunt jouw lichamelijke intelligentie zelf verbeteren:

  • Beweeg regelmatig en beoefen verschillende sporten
  • Gebruik je handen vaker tijdens het spreken
  • Oefen handvaardigheden, zoals knutselen, naaien of timmeren

Cool hè, al die soorten intelligenties. We delen op dit blog superveel tips en inzichten over persoonlijke ontwikkeling en time management. En volg Tijdwinst en Björn op Instagram om dagelijks gemakkelijk en snel op de hoogte te raken van de nieuwste feiten over time management, gesprekstechnieken en thuiswerken.

6. Samenslim? Zo word je sociaal scherp (interpersoonlijke intelligentie)

De zesde vorm van meervoudige intelligentie is interpersoonlijke intelligentie. Die is sterk aanwezig bij psychologen, verkopers en docenten. Zij kunnen anderen goed begrijpen, met hen communiceert en effectief samenwerken. Soms voor jou misschien lastig, maar je kunt jouw interpersoonlijke intelligentie ontwikkelen door:

7. Zelfslim? Leer jezelf beter kennen dan Google je kent (intrapersoonlijke intelligentie)

Intrapersoonlijke intelligentie gaat juist over jouw capaciteiten om jezelf te begrijpen. Kun jij je emoties goed herkennen en zelfbewust handelen? Dan ben je zelfslim. Vaklieden met een grote dosis intrapersoonlijke intelligentie zijn bijvoorbeeld therapeuten, coaches en onderzoekers. 

Je kunt jouw intrapersoonlijke intelligentie verbeteren door:

  • Mindfulness en meditatie te beoefenen
  • Te reflecteren op je eigen gedrag
  • Een emotiedagboek bij te houden

8. Natuurslim? Terug naar je roots (natuurgerichte intelligentie)

Houd jij van de natuur? Dikke kans dat jouw natuurgerichte intelligentie hoog is. Je begrijpt de natuur, herkent er patronen en hebt ‘groene vingers’. Vaak beschikken biologen, dierenartsen en hoveniers over een fikse dosis natuurgerichte intelligentie. 

Wil je jouw natuurslimheid verbeteren, denk dan eens aan:

  • Het starten van een (moes)tuin
  • Natuur observeren en documenteren
  • Vaker buiten zijn, bijvoorbeeld tijdens wandelingen of een weekend kamperen

meervoudige intelligentie

9. Bestaanslim? Denk dieper, voel meer (existentiële intelligentie)

Existentiële intelligentie is een diepe vorm van intelligentie. Je denkt na over fundamentele levensvragen en filosofeert graag over het bestaan. Deze laatste vorm van meervoudige intelligentie zie je veel bij filosofen, theologen en sociologen. 

Jij kunt je existentiële intelligentie ontwikkelen door:

  • Filosofische boeken te lezen
  • Te discussiëren over ethische dilemma’s
  • Je eigen waarden en overtuigingen te beschrijven

Meervoudige intelligentie in je werk: hoe pas je dat dan toe?

Oké, er zijn dus veel verschillende soorten intelligenties in de Howard Gardner meervoudige intelligentie theorie. Waarschijnlijk heb je er wel een paar gelezen waar je goed of minder goed in bent. Wees gerust, niemand is in alle negen intelligenties goed. En eigenlijk is ook niemand beperkt tot slechts één vorm van intelligentie. Sommige intelligenties vullen elkaar ook mooi aan, hoe fijn als je muzikaal en interpersoonlijk intelligent bent. Dan ben je waarschijnlijk een uitstekende muziekdocent.

Bepaal voor jezelf eens welke intelligenties bij jou het sterkst ontwikkeld zijn. En kijk vervolgens welke combinaties goed bij elkaar passen. Ben je bijvoorbeeld sterk in interpersoonlijke intelligentie, maar minder goed in mathematische intelligentie? Dan is het beter een carrière te kiezen in HR of sales in plaats van een administratieve rol.

Tegelijkertijd kun je jouw sterke intelligenties slim inzetten om je werk makkelijker te maken. Ben je ruimtelijk goed ontwikkeld, dan verloopt je werk waarschijnlijk een stuk soepeler als je gebruik maakt van mindmaps en kleuren. Is jouw kinesthetische intelligentie hoog? Sta dan wat vaker op tijdens je werkdag en gebruik beweging om moeilijke dingen te onthouden.

Het kan ook helpen meervoudige intelligentie bij anderen te herkennen. Is jouw collega ‘natuurslim’, geef hem dan eens feedback op zijn werk tijdens een lunchwandeling. Dikke kans dat het gesprek makkelijker verloopt dan wanneer je in een kale, lege vergaderruimte plaatsneemt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Houdt meervoudige intelligentie je tegen?

Sommige mensen noemen de theorie van meervoudige intelligentie achterhaald. Door enkel werk aan te pakken dat past bij je sterke intelligenties, kun je jezelf inderdaad beperken. Critici vragen zich af: moeten we sommige dingen niet allemaal kunnen? Denk aan leren rekenen op school of begrijpen hoe de natuur in elkaar zit? Daar zit een kern van waarheid in. Maar de gedachtegang gaat mank op het punt dat ontwikkelen van het één ten koste gaat van het ander. 

Gardner was er zelf duidelijk over. Volgens hem is duidelijk dat mensen verschillende intelligenties hebben en dat sterk zijn in het één, niet automatisch iets zegt over één van de andere intelligenties. De Gardner intelligenties vullen elkaar aan, in plaats van dat ze elkaars plek innemen.

De theorie van Gardner helpt jou vooral om te ontdekken wat jouw talenten zijn en waar kansen liggen om jezelf te ontwikkelen. Misschien kunnen jouw interpersoonlijke vaardigheden nog wat verbeteren, fijn als je dat dankzij de theorie van Gardner helder hebt gekregen. Nu kun je er wat aan doen. Dat vraagt natuurlijk wat van je intrapersoonlijke intelligentie, je moet immers discipline aan de dag leggen, maar misschien ben je daar sowieso wel sterk in. 

Kortom, de negen vormen van meervoudige intelligentie helpen je jezelf beter te begrijpen én te ontwikkelen.

Slim ben je al, maar slimmer werken? Dat leer je bij ons

Nu je weet welke intelligenties jij in huis hebt, is de volgende vraag: hoe zet je die zo in dat je werk lichter wordt, je brein meer aankan en je agenda weer lucht krijgt? Dát is precies waar wij bij Tijdwinst.com je mee helpen.

Onze trainingen zijn geen droge theorie, maar praktisch, kort en direct toepasbaar. Of je nu taalslim bent en beter wilt leren spreken, of juist beeldslim en sneller door complexe informatie wilt razen: wij hebben een 1-daagse training voor jou.

Welke intelligentie je ook dominant hebt: je kunt ‘m trainen, inzetten en combineren voor meer focus, meer resultaat en meer rust in je kop. Tijdwinst.com helpt je daarbij. Eén dag. Blijvend resultaat.

Verder lezen over intelligentie? Lees verder!

Veelgestelde vragen over meervoudige intelligentie

  • Wat is meervoudige intelligentie precies?

    Meervoudige intelligentie is een theorie van Howard Gardner die stelt dat iedereen over verschillende soorten intelligenties beschikt. Er zijn negen different kinds of intelligence te onderscheiden volgens deze theorie.

  • Wie heeft het concept van meervoudige intelligentie ontwikkeld?

    Howard Earl Gardner, verbonden aan Harvard University. De theorie stamt uit de jaren ’80 en stelt dat gangbare IQ-testen te beperkt zijn.

  • Wat zijn de 8 (of meer) vormen van intelligentie volgens dit model?

    Er kwamen uiteindelijk 9 different types of intelligence of different forms of intelligence uit de theorie rollen, namelijk:

    1. verbaal/ linguïstische intelligentie (taalslim)
    2. logisch/mathematische intelligentie (rekenslim)
    3. visueel/ruimtelijke intelligentie (beeldslim)
    4. muzikaal/ritmische intelligentie (muziekslim)
    5. lichamelijke/kinesthetische intelligentie (beweegslim)
    6. interpersoonlijke intelligentie (samenslim)
    7. intrapersoonlijke intelligentie (zelfslim)
    8. natuurgerichte intelligentie (natuurslim)
    9. existentiële intelligentie (bestaanslim)
  • Hoe verschilt meervoudige intelligentie van het traditionele IQ?

    De traditionele IQ-test meet vooral logisch-mathematische en linguïstische intelligentie. Meervoudige intelligentie volgens Gardner stelt dat intelligentie veel breder is en dat een laag IQ niets zegt over hoe slim iemand algemeen is.

  • Hoe weet ik welke intelligenties bij mij het sterkst ontwikkeld zijn?

    Door jezelf te observeren. Waar ben je goed in, wat gaat je gemakkelijk af en waar word je blij van? Je kunt ook een meervoudige intelligentie test doen om je profiel in kaart te brengen.

  • Hoe kan ik mijn leerstijl afstemmen op mijn dominante intelligenties?

    Door gebruik te maken van die intelligenties. Gebruik ritme en melodie om dingen te onthouden als je muzikaal intelligent bent of werk met mindmaps en diagrammen als je visueel-ruimtelijk sterk bent.

  • Kan ik ook leren via een intelligentie die bij mij minder sterk is?

    Jazeker. Je kunt alle intelligenties ontwikkelen door jezelf erin te trainen. Zet voor die training je dominante intelligentie in, dan gaat het je makkelijker af.

  • Hoe helpt het kennen van meervoudige intelligenties bij concentratie of motivatie?

    Leren en werken via je sterke intelligenties houdt je gemotiveerd en betrokken. Dat betekent dat je beter en langer geconcentreerd bent en het langer vol kunt houden.

  • Hoe kunnen docenten of ouders meervoudige intelligentie toepassen in onderwijs of opvoeding?

    Door verschillende manieren van leren aan te bieden en te kijken wat past bij kinderen. Stimuleer de talenten van het kind en herken en ontwikkel individuele sterktes van kinderen.

  • Is meervoudige intelligentie wetenschappelijk bewezen of meer een praktisch model?

    Er zijn critici van het model, maar het wordt wel veel gebruikt vanwege de hoge praktische waarde. Of het nu wel of niet wetenschappelijk bewezen is, voor veel mensen werkt het.

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.