door Bjorn Deusings
Directeur TIJDwinst.com

Mini scrum — een van de toppers uit onze Time Management Training

Kiezen: ‘rapport opstellen’ of ‘tickets bestellen’? Tickets bestellen natuurlijk!” Waarom: ons brein ziet op tegen grote klussen. Het gevolg: kleine en urgente taken gaan voor en de rest schuift door. Jammer, want uiteindelijk moet je die klus toch uitvoeren. De oplossing? Doe een mini scrum! In deze korte video leer je hoe dat werkt.

Eén van de best practices uit onze time management training is de mini scrum oefening. Grote taken en projecten blijven veel te vaak liggen en wanneer je deze methode toepast verdwijnt dit als sneeuw voor de zon! Het mooie: het kost je 5 minuten, maximaal.

Nieuwsgierig geworden? Ik doe het voor. 

Een goede gewoonte: een investering van wekelijks 10 minuten

Het mooie van deze oefening is dat je de mini scrum zowel voor je eigen grote taken en projecten kunt gebruiken, als voor gezamenlijke projecten. En aangezien het je hooguit 5 minuten per project kost, raden we je aan om elke week een mini scrum te doen. Voor 2 grote klussen kost je dat slechts 10 minuten! Over tijdwinst gesproken… 

Slimmer samenwerken: doe een mini scrum met je team!

Het probleem bij samenwerken met anderen is dat de neuzen vaak niet een kant op wijzen. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Iets heeft voor jou prioriteit maar voor de ander niet (of andersom). 
  • Jullie hebben samen geen goed beeld van wat het gewenste resultaat is.
  • Het is niet precies helder wat de doorlooptijd is.
  • Het is onduidelijk welke acties allemaal noodzakelijk zijn.

Meestal spelen meerdere van deze punten een rol en daardoor blijft de klus te lang liggen. De oplossing: voer deze opdracht samen uit met de mensen waarmee je samenwerkt. Op deze manier krijg je een helder beeld over wat er moet gebeuren en kun je taken verdelen.

Ook slim delegeren begint met een mini scrum!

Een van de problemen die mensen vaak tegenhoudt om taken te delegeren is dat men bang is dat de ander niet de gewenste kwaliteit gaat leveren, de urgentie van de taak onderschat, het te lang laat liggen, steken laat vallen…. en ga zo nog maar even door.

Uiteraard is dit heel begrijpelijk. Maar; wat let je om even 5 minuten met de ander om tafel te zitten naar aanleiding van jouw mini scrum (of beter nog: doe het gewoon even met z’n tweeën). Door het op die manier aan te pakken voorkom je de bezwaren die ik zojuist noem, kun je met een gerust hart delegeren én geef je de ander de kans om te groeien.

Nog praktischer: organiseer je mini scrum meteen in outlook

Daarnaast merk je meteen op dat de oefening ontzettend praktisch is. Iets waar we tijdens onze training Time Management altijd naar streven. En verwerk je de mini scrum gelijk in een programma, zoals Outlook bijvoorbeeld, dan werk je ook nog eens efficiënt! Kijk gerust eens naar deze video, daar leggen we het je haarfijn uit hoe je een grote klus organiseert in Outlook. Het formulier dat ik gebruik in de video vind je hier

Wat let je? Helemaal niks.

Succes!

Wie zijn wij?

Tijdwinst.com is een trainingsbureau gespecialiseerd in time management en slimmer werken. We doen dit als sinds 1999 en zijn ook de makers achter timemanagement.nl. Nieuwsgierig? Check dan ons blog en blijf op de hoogte van de nieuwe tips en tricks. Daarnaast bieden wij door het hele land onze 1-daagse training Time Management aan, die effectief (thuis)werken (voor teams of jou alleen) eenvoudig maakt.

© Copyright 1999 – - Tijdwinst.com (een handelsnaam van SRS Consulting B.V.)
X