Kiezen: ‘rapport opstellen’ of ‘tickets bestellen’? Tickets bestellen natuurlijk!” Waarom: ons brein ziet op tegen grote klussen. Het gevolg: kleine en urgente taken gaan voor en de rest schuift door. Jammer, want uiteindelijk moet je die klus toch uitvoeren. De oplossing? Doe een mini scrum! In deze korte video leer je hoe dat werkt.

Eén van de best practices uit onze time management training is de mini scrum oefening. Grote taken en projecten blijven veel te vaak liggen en wanneer je deze methode toepast verdwijnt dit als sneeuw voor de zon! Het mooie: het kost je 5 minuten, maximaal. Nieuwsgierig geworden? Ik doe het voor.

Een goede gewoonte: een investering van wekelijks 10 minuten

Het mooie van deze oefening is dat je de mini scrum zowel voor je eigen grote taken en projecten kunt gebruiken, als voor gezamenlijke projecten. En aangezien het je hooguit 5 minuten per project kost, raden we je aan om elke week een mini scrum te doen. Voor 2 grote klussen kost je dat slechts 10 minuten! Over tijdwinst gesproken…

Slimmer samenwerken: doe een mini scrum met je team!

Het probleem bij samenwerken met anderen is dat de neuzen vaak niet een kant op wijzen. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Iets heeft voor jou prioriteit maar voor de ander niet (of andersom).
  • Jullie hebben samen geen goed beeld van wat het gewenste resultaat is.
  • Het is niet precies helder wat de doorlooptijd is.
  • Het is onduidelijk welke acties allemaal noodzakelijk zijn.

Meestal spelen meerdere van deze punten een rol en daardoor blijft de klus te lang liggen. De oplossing: voer deze opdracht samen uit met de mensen waarmee je samenwerkt. Op deze manier krijg je een helder beeld over wat er moet gebeuren en kun je taken verdelen.

Ook slim delegeren begint met een mini scrum!

Een van de problemen die mensen vaak tegenhoudt om taken te delegeren is dat men bang is dat de ander niet de gewenste kwaliteit gaat leveren, de urgentie van de taak onderschat, het te lang laat liggen, steken laat vallen…. en ga zo nog maar even door.

Uiteraard is dit heel begrijpelijk. Maar; wat let je om even 5 minuten met de ander om tafel te zitten naar aanleiding van jouw mini scrum (of beter nog: doe het gewoon even met z’n tweeën). Door het op die manier aan te pakken voorkom je de bezwaren die ik zojuist noem, kun je met een gerust hart delegeren én geef je de ander de kans om te groeien.

Nog praktischer: organiseer je mini scrum meteen in outlook

Daarnaast merk je meteen op dat de oefening ontzettend praktisch is. Iets waar we tijdens onze training Time Management altijd naar streven. En verwerk je de mini scrum gelijk in een programma, zoals Outlook bijvoorbeeld, dan werk je ook nog eens efficiënt! Kijk gerust eens naar deze video, daar leggen we het je haarfijn uit hoe je een grote klus organiseert in Outlook. Het formulier dat ik gebruik in de video vind je hier.

Wat let je? Helemaal niks.

Succes!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Meer weten? Check ook deze video eens

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog