Is de maandagochtend voor jou het toppunt van tegenzin? En kijk je op zondagochtend al op tegen de werkweek die je tegemoet gaat? Grote kans dat je lijdt aan ‘monday blues’. Door jezelf regelmatig deze 5 vragen te stellen, vergroot je de kans dat je op maandagochtend met het goede been uit bed stapt, op weg naar een proactieve en vooral stimulerende werkweek. Dit is jouw #mondaymotivation:

#Mondayblues: onschuldig of een indicatie?

Wie kent de grapjes rondom de maandagochtenden niet; de hashtags, memes en andere trends rondom de ‘ik-haat-maandagen’-cultuur? Ze zijn begrijpelijk, want voor velen is de zondag een oase van rust. De maandag die daarop volgt staat echter vaak in het teken van bijpoten. Logisch dat het contrast tussen beiden leidt tot de welbekende ‘monday blues’.

Erg schadelijk lijkt het niet. Het is vaak vooral het gevoel van tegenzin dat velen ervaren; iets dat in de loop van de week vanzelf wegebt. Toch moet je ervoor waken dat je niet week in, week uit tegen je werkweek op ziet:

Het ervaren van monday blues kan namelijk een indicator zijn dat je niet bezig bent met waarvan je houdt of waar je energie van krijgt.

Kijk je tegen jouw werkzaamheden op of voel jij je ondergewaardeerd, dan kan het beginnen van een zoveelste uitzichtloze werkweek erg deprimerend voelen. Dat kan weer invloed hebben op je productiviteit en de kwaliteit van werk die je levert.

Sta daarom eens stil bij de aantal keren dat je met lood in je schoenen aan het werk gaat. Is dat met regelmaat, vraag je dan eens de volgende dingen af:

Monday blues

1. Wat is de reden dat ik me zo voel?

Iedere weekend met een knoop in je maag opkijken tegen je werkweek is niet gezond. Natuurlijk vier je liever weekend, maar wanneer je steevast elke zondagochtend al piekert, zul je eens een aantal dingen op een rijtje moeten zetten:

‘Waarom zie ik zo op tegen de maandag?’

Ligt er nog een berg werk van vorige week dat je vooruitgeschoven hebt? Zuigen je collega’s alle energie uit je of voel je gewoon geen enthousiasme meer voor je werk? Kortom: wat scheelt eraan?

Je mag hierbij best eens een lijstje maken waarin je puntsgewijs al je zorgen noteert. Hiermee maak je voor jezelf duidelijk of je stressgevoel onschuldig is of dat er toch iets serieus aan de hand is.

Voor velen is hun monday blues gelukkig mild en onschuldig. Het is puur het afscheid nemen van het weekend; van ‘niets moeten’ naar ‘veel doen’.

Wanneer echter blijkt dat je al langdurig tegen je werk opkijkt, zul je aan de bel moeten trekken. Ga een gesprek aan met je leidinggevende over je taken en verantwoordelijkheden, praat het uit met die collega of zoek in het ergste geval naar een nieuwe uitdaging.

2. Wat staat me de komende week te wachten?

Een andere manier om je monday blues in te dammen, is door de overgang van een ontspannen weekend naar een hectische werkweek vloeiender te maken. Het is namelijk nogal wat; gisteren zat je om 11.00 aan een heerlijke brunch, nu begeef jij je in een pittig salesgesprek. Nogal een contrast.

Om deze overgang te vergemakkelijken, neem je daarom al iets van de werkstress van maandag op je. Hoe? Door op vrijdagmiddag al een aantal zaken op een rijtje te zetten, met één simpele vraag:

‘Met welke taken ga ik volgende week aan de slag en verwacht ik hier obstakels tegen te komen?’

Door op vrijdagmiddag hooguit een uurtje een reflectiemoment te gunnen, heb je de kans om vooruit te plannen. Daardoor ga je niet alleen met een relaxter gevoel het weekend in, je start jouw maandag ook goed voorbereid.

In ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ vertellen we je meer over deze zogenaamde ‘wekelijkse reflectie’. Een fantastische tool om wekelijks orde aan te brengen in chaos.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

3. Waar kijk ik naar uit?

Op zaterdag al in je hoofd bezig zijn met die saaie meeting geeft nou niet bepaald een leuk vooruitzicht. En weten dat je de komende week flink wat uren kwijt zal zijn aan het corrigeren van die saleslijsten al helemaal niet.

Probeer het glas toch eens halfvol te zien; tuurlijk kom je niet onder bepaalde werkzaamheden uit, maar zijn er ook dingen waar je naar uitkijkt? Schrijf dat eens op:

‘Op welke drie dingen kan ik me volgende week verheugen?’

Dat kan werkgerelateerd zijn. Zo mag je een nieuwe collega inwerken, leuk! En ook naar de resultaten van die langlopende enquête ben je eigenlijk wel benieuwd. Privé heb je misschien een avondje uit gepland staan of heb je eindelijk tijd om aan dat boek te beginnen. Sta bij zulke dingen een stil. Ze hebben de kracht om jouw monday blues te slinken.

4. Kan ik voldoende afschakelen?

Jouw weekend is een ideaal moment om even tot rust te komen en jezelf op te laden. Wanneer je dat goed doet, kan het zelfs groeimomenten voor jou en je carrière bieden. Dan wil je natuurlijk niet op een zaterdagavond gestoord worden met een ‘hé, sorry dat ik je lastig val, maar weet jij wanneer die meeting met die klant plaatsvindt?

Weg weekendvibes.

Zorg er daarom voor dat je voldoende kunt afschakelen en dat je daarover duidelijke afspraken maakt met je werk. Door jezelf op vrijdagmiddag 1 vraag te stellen, minimaliseer je de kans dat je in je zuurverdiende weekend gestoord wordt.

‘Weten mijn collega’s in welke gevallen zij me mogen storen en de wijze waarop we dat vervolgens doen?’

We schreven er een uitgebreid artikel over, maar in het kort komt het erop neer dat alleen wanneer iets écht dringend is (‘is’, niet ‘voelt’), jullie elkaar buiten werktijd mogen storen.

In zo’n geval bel je. Zaken die kunnen wachten (en dus per definitie niet dringend zijn) zet je op de mail of op je bespreeklijst. Die pakken jullie dan mooi maandag op.

5. Neem ik voldoende verantwoordelijkheid?

Uiteindelijk is de beste manier om je monday blues onder ogen te komen, door er maar gewoon mee te dealen. Niet ‘s ochtends vier keer snoozen, jezelf uit bed slepen om je vervolgens te haasten om nog op tijd op je werk te verschijnen. Neem verantwoordelijkheid.

Het feit dat je last hebt van een monday blues betekent waarschijnlijk dat je een baan hebt. En dat jij er tegenop kijkt, heeft ermee te maken dat bepaalde taken en verantwoordelijkheden voorspelbaar zijn.

En ja, voorspelbaarheid kan saai zijn. Maar het staat ook gelijk aan vastigheid. Soms zul je daarom uit je slachtofferrol moeten kruipen en maar moeten accepteren dat niet alles even leuk of inspirerend kan zijn. Er zijn immers zat mensen die met je willen ruilen.

Vraag je daarom regelmatig af:

‘Is mijn werkweek werkelijk zo slecht of vind ik mijn werk gewoon een beetje saai?’

Monday blues

Kortom

Monday blues bestaat en het kan de reden zijn waarom je met tegenzin aan je werkweek begint. Toch is het vrij eenvoudig tegen te gaan. Stel jezelf een aantal vragen zodat je erachter komt waar het knelt.

  1. Wat is de reden dat jij je zo voelt? — ‘Waarom zie ik zo op tegen de maandag?
  2. Wat staat jou de komende week te wachten? — ‘Met welke taken ga ik volgende week aan de slag en verwacht ik hier obstakels tegen te komen?
  3. Waar kijk jij naar uit? — ‘Op welke drie dingen kan ik me volgende week verheugen?
  4. Kun je voldoende afschakelen? — ‘Weten mijn collega’s in welke gevallen zij me mogen storen en de wijze waarop we dat vervolgens doen?
  5. Neem je voldoende verantwoordelijkheid? — ‘Is mijn werkweek werkelijk zo slecht of vind ik mijn werk gewoon een beetje saai?’

Indien je dan alsnog ontzettend opkijkt tegen je werk, zit er niets anders op dan het gesprek aangaan met je leidinggevende (‘hoe maken we dit leuker/stimulerender/uitdagender’?) of je zal zelf een nieuwe uitdaging aan moeten gaan.

Onthoud in ieder geval dat niet alles altijd even leuk kán en moét zijn. Aan het eind van de dag wordt jij gewoon betaald voor de werkzaamheden die je verricht, ongeacht of jij je daar wel of niet door geïnspireerd voelt. 

Monday blues is dan misschien ook wel een luxe-probleempje…

Verder lezen over werkgeluk?

En blijf je nu last hebben van dat maandagochtendgevoel?

Merk je nu dat je toch nog tegen die ‘dreaded monday’ blijft aanhikken, bijvoorbeeld omdat je maandagochtend gewoon niet weet wáár je moet beginnen en de taken zich maar op blijven stapelen? Volg dan eens onze cursus Timemanagement. Daar leer je binnen 1 dag beter plannen en organiseren.

Wie zijn wij? | Training timemanagement

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog