Even iets origineels bedenken… dat doe je niet zo 1-2-3. Toch blijkt out of the box denken makkelijk gedaan dan gezegd. Volg je namelijk dit stappenplan – van creatief professor Giovanni Corazza – dan schud je in no time originele ideeën uit je mouw. Enige dat je hoeft te doen? Gooi de puzzel om en leg de puzzelstukjes op een nieuwe manier aan elkaar. Hoe gekker, hoe beter.
Wat komt aan bod?
- Originele ideeën nodig?
- De out-of-the-box methode
- Outside the box denken in 4 stappen
- Samengevat: hoe out of the box denken?
- Veelgestelde vragen rondom het out of the box denken
Originele ideeën nodig? Vergeet brainstormen!
We schreven er al eerder over: brainstormen werkt niet. Althans, niet op de ouderwetse manier: met je collega’s in de vergaderzaal geforceerd ‘originele’ ideeën bedenken. Zulke sessies leiden vaak enkel tot dezelfde herkauwde voorstellen en vooral tot irritatie onderling. Er is namelijk altijd wel één collega die achterover leunt en de rest het zware denkwerk laat doen. Vervolgens ben je twee uur verder en ligt er nog niets bruikbaars op tafel.
Een andere manier om tot briljante ideeën te komen? In je eentje ingevingen opschrijven is natuurlijk ook een optie: neem pen en papier en noteer wat in je opkomt. Hiermee kom je een eindje op weg, maar écht innovatieve ideeën zul je er niet mee bedenken. De kans is namelijk groot dat je in rondjes blijft denken: je herkauwt je eigen ideeën of slaat een bepaalde weg in waar je niet meer uitkomt.
Kortom: om tot briljante ingevingen te komen, heb je iets nodig dat verder gaat dan brainstormsessies (met anderen of jezelf). Gelukkig is er een professor die jou kan vertellen wat je daar precies voor nodig hebt.
Professor creatief denken verklapt out-of-the-box methode
Wat is out of the box denken? Maak kennis met professor Giovanni Corazza: een creatief onderzoeker en oprichter van het Marconi Institute for Creativity. Hij deed onderzoek naar verschillende creatieve denkwijzen en bestudeerde wat precies de beste manier is om out of the box te kunnen denken.
Vóór zijn onthulling, eerst zijn ‘out of the box denken’-definitie:
‘Outside the box is een grens in ons denken. De grens tussen wat we weten en waar we (nog) niet aan gedacht hebben.’
Hoe je die grens overschrijdt? Kijk deze TED-talk waarin Corazza het je in een notendop uitlegt:
Het geheim tot creatief denken blijkt dus tamelijk eenvoudig: laat los wat je al kent en weet. Daaraan vasthouden zorgt namelijk slechts voor dezelfde, oude ideeën. Wil je daarentegen iets nieuws, iets innovatiefs, breek dan het bekende af. Buig het, vervorm het zet het op een gehele nieuwe manier in elkaar. Zo kom je tot nieuwe en verrassende ideeën.
Outside the box denken in 4 stappen, volgens professor Corazza
Het klinkt dus heel simpel: om out of the box te denken, werk je met wat je al weet, alleen benader je het deze keer vanuit een andere hoek. Hoe werkt dat nu in de praktijk. Laten we daarvoor een voorbeeld bedenken:
Stel dat je de website van je bedrijf wil vernieuwen. Je weet ongeveer wat je wilt, maar wil het eigenlijk over een andere, frissere, boeg gooien. Toch kom je telkens weer op dezelfde oude ideeën uit. Denk out of the box, 4 stappen:
Stap 1. Hak het concept in stukken
Zoals Corazza in zijn TED-talk vertelde, zul je allereerst het bestaande concept moeten ontleden. Alles dat jij over website design weet, gaat dus op de schop: begin opnieuw. Wat is een website eigenlijk? Waarvoor gebruik je het? Welke opties heeft het? Op welke manieren kun je een website allemaal gebruiken. De basis-dingen, dus.
- “Ik kan producten verkopen op mijn website”
- “Mensen kunnen er productinformatie vinden”
- “Het is een plek waar je de bedrijfsvisie kunt delen”
- “Mensen kunnen er reviews plaatsen”
- “Google gebruikt het om ons te indexeren”
- “Sommige websites hebben een blog”
- “Bezoekers wijzen op onze social media kanalen, zoals Instagram”
- “Plek om het verkoopteam zichtbaar te maken”
Dit lijkt te simpel, maar juist wanneer je doet alsof je nog nooit van een website gehoord hebt, kun je er met een frisse blik daar kijken. Haast op een kinderlijke manier, voor briljante out of the box-ideeën!
Stap 2. Divergeer elk aspect
Zodra je het originele concept hebt ontleed, kijk je naar wat je met de losse puzzelstukjes kunt. Kun je ze op een nieuwe manier in elkaar zetten? Heck, kun je sommige stukjes volledig vernieuwen? Je zou bijvoorbeeld bepaalde aspecten kunnen overdrijven of misschien laat je bepaalde stukjes weg. Kun je andere delen weer combineren? Wat gebeurt er dan?
Out of the box denken voorbeelden
- Neem bijvoorbeeld zo’n blog: is het geen idee om dat aan jullie productpagina toe te voegen? Misschien met wekelijks een gastschrijver? Misschien kun je een influencer ritselen die het product een tijd uitprobeert en zijn of haar ervaringen vastlegt.
- Misschien kun je de bedrijfsvisie koppelen aan Instagram? Is er een manier om daar meer aandacht aan te schenken?
- En dat verkoopteam? Is het niet leuk om hen meer in de spotlight te zetten en dit gelijk te koppelen aan het blog of de social media? Breng het bedrijf in beeld, laat hen wat schrijven. Keus zat.
Dit zijn natuurlijk maar voorbeelden, maar waar wij – en Corazza – op doelen, is dat je eens op een nieuwe manier naar het onderwerp kijkt en het vervolgens op de meest onmogelijke manieren in elkaar probeert te zetten. Vaak zul je namelijk zien dat eigenlijk niets onmogelijk is, en juist tot verrassende resultaten leidt.
Stap 3. Keur niets af
Bovenstaande stappen leiden tot resultaten. De één realistischer dan de ander. Dat boeit geen ene zier, belangrijk is dat je jouw creativiteit ruimte geeft. Keur daarom nog geen enkel idee af, maar ga er juist op door! Hoe gekker, hoe beter.
Bedenk wat je nóg met ieder idee kunt doen. Het lijkt misschien knettergek om klanten te laten betalen om een review te plaatsen, maar wat zou er gebeuren als je dat wel zou doen? Of neem de Instagram-pagina die jullie al hebben: kunnen jullie daar geen korte webinars op geven en deze vervolgens op jullie website plaatsen?
Hoe denk je out of the box? Blijf divergeren en spelen met een voorgesteld element, tot er een werkbaar idee uitkomt. De gekste, schijnbaar meest onhaalbare dingen leveren de meest vernieuwende ideeën op!
Stap 4. Leg het vast in een mindmap
Dit creatief proces kun je doen zoals je wilt: op papier, in je hoofd, op een whiteboard, maar het liefst gebruik je een mindmap. Zo’n ouderwetse woordspin werkt namelijk fantastisch wanneer je abstracte ideeën werkzaam wilt maken. Door middel van vertakkingen, kleurtjes, symbolen en afbeeldingen breng je losse ideeën samen.
Hoe leer je out of the box denken? Indien je hier meer over wilt weten, raden we je aan de volgende artikelen eens te lezen. Niet alleen super voor het creatieve proces, maar ook voor je productiviteit. Kijk maar:
- Woordweb maken? Volg dit mindmap-5-stappenplan
- Hoe maak je een digitale mindmap? Een woordweb maken werkt zo
- Deze brainstorm technieken zorgen voor de beste ideeën
Samengevat: hoe out of the box denken?
Out of the box denken kun je niet forceren. Wél kun je je best doen om niet de gebaande paden te bewandelen door de manier waarop je tot nieuwe ideeën komt te vernieuwen. In plaats van te brainstormen met anderen probeer je het creatieve proces van Corazza uit: je vergeet alles dat je over een onderwerp weet en begint from scratch. Vervolgens overdrijf of combineer je verschillende elementen. En komt daar nou iets belachelijks uit, kijk dan of je het nóg gekker kunt maken!
1001 originele ideeën gegarandeerd!
Dit in de praktijk leren? Volg een cursus Snellezen
Onze 1-daagse cursus ‘Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen’ kan helpen bij out of the box denken door het verbeteren van verschillende cognitieve vaardigheden die nodig zijn voor creatief denken.
Snellezen stelt je bijvoorbeeld in staat om meer informatie in minder tijd te verwerken, wat je de mogelijkheid geeft om meer verschillende ideeën en perspectieven te verkennen. Het helpt je ook om snel te scannen en te filteren wat relevant is voor jouw denkproces.
Geheugentechnieken kunnen je vervolgens helpen bij het onthouden van nieuwe informatie en bij het ophalen van oude informatie die mogelijk relevant is voor de taak of het probleem waar je aan werkt. Door informatie beter te onthouden, kun je gemakkelijker verbanden leggen en verschillende ideeën samenbrengen.
Mindmapping is een visuele techniek die kan helpen bij het organiseren en structureren van informatie op een manier die gemakkelijk te begrijpen is. Het kan helpen bij het identificeren van verbanden tussen verschillende ideeën en het genereren van nieuwe en originele ideeën.
Door deze vaardigheden te verbeteren, kun je je vermogen vergroten om problemen op nieuwe manieren te benaderen en oplossingen te bedenken die buiten de gebaande paden liggen. Lijkt je dit wat? Check dan eens de eerstvolgende cursus ‘Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmapping’ en schrijf je in!
Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over out of the box
Out of the box denken betekenis: “Out of the box denken” is een uitdrukking die vaak gebruikt wordt om aan te geven dat iemand op een creatieve en vernieuwende manier denkt. Het betekent dat je niet vasthoudt aan traditionele ideeën en oplossingen, maar dat je juist buiten de kaders denkt. Wanneer je “out of the box” denkt, probeer je nieuwe perspectieven te ontdekken en onconventionele oplossingen te bedenken. Dit kan helpen om problemen op te lossen die met traditionele methoden niet op te lossen zijn. Door out of the box te denken kun je dus verrassende en innovatieve ideeën ontwikkelen. Het mooie van deze uitdrukking is dat het eigenlijk geen grenzen kent. Iedereen kan out of the box denken, ongeacht je achtergrond of ervaring. Het vereist alleen een open geest en de bereidheid om buiten je comfortzone te treden. Dus als je een creatief persoon bent die altijd op zoek is naar nieuwe manieren om dingen te doen, dan is “out of the box denken” zeker iets voor jou! De vertaling van “out of the box” naar het Nederlands is “buiten de kaders” of “buiten de gebaande paden”. Het betekent dus letterlijk buiten de grenzen of beperkingen denken en handelen, en niet vasthouden aan traditionele ideeën of methoden. Het is een term die vaak wordt gebruikt in de context van creativiteit, innovatie en probleemoplossing, waarbij men op zoek gaat naar nieuwe en ongebruikelijke oplossingen voor een bepaald probleem. Hoe spel je out of the box nou eigenlijk? Je ziet zoveel verschillende schrijfwijzen langskomen, dat het soms even twijfelen is: ‘is het out of the box of outside of the box?’ of ‘out of the box of out-of-the-box’? Het antwoord: De juiste spelling van de uitdrukking is “out of the box”. Het is dus niet “outside of the box” of “out-of-the-box”, hoewel deze varianten soms ook worden gebruikt. Het is begrijpelijk dat er soms verwarring kan ontstaan over de juiste spelling, omdat het een uitdrukking is die in verschillende contexten wordt gebruikt en er geen strikte regels zijn voor de schrijfwijze ervan. Echter, de meest gebruikte en correcte spelling is “out of the box”. Iemand die “out of the box” denkt, kan worden aangeduid als een creatief persoon, een vernieuwer of een innovator. Deze termen beschrijven allemaal een persoon die op een originele en niet-conventionele manier denkt, en die in staat is om nieuwe ideeën en oplossingen te bedenken. Daarnaast kan iemand die “out of the box” denkt ook worden omschreven als een probleemoplosser, aangezien deze manier van denken vaak wordt gebruikt om complexe problemen op te lossen waarvoor traditionele methoden niet werken. Andere termen die kunnen worden gebruikt om iemand te beschrijven die “out of the box” denkt, zijn onder meer visionair, vernieuwend en origineel. Top-termen voor op jouw CV!
Wat betekent out of the box denken?
Wat is eigenlijk de out of the box vertaling?
Out of the box schrijfwijze
Hoe noem je iemand die out of the box denkt?
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Tijdwinst.com
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog