Om een voorbeeldfunctie te vervullen hoef je heus geen leidinggevende of directeur van een bedrijf te zijn. Ook jij kan anderen inspireren, of dat nou je teamleden betreft, klanten of mensen in je privé-omgeving. Daarvoor wil je op een aantal dingen letten: kom je na wat je belooft en houd jij je aan de (ongeschreven) regels? Dit én nog enkele andere punten, helpen je op weg:
Wat is een voorbeeldfunctie?
Daar is niet zo snel antwoord op te geven. Wat voor de één inspirerend is, kunnen voor de ander normen en waarden zijn waar hij of zij twijfels bij heeft. Het ligt nogal aan de (bedrijfs)cultuur. Wél is er een overeenkomst te vinden tussen personen die een voorbeeldfunctie vervullen:
Iemand met een voorbeeldrol past zijn of haar gedragingen aan aan de gewenste cultuur en toont daarmee gesprek voor (gemaakte of ongeschreven) afspraken en regels.
Dat vraagt om bewustwording van wat je zegt of doet. Hoe komt jouw gedrag over op anderen en inspireer en stimuleer je hen hiermee op een positieve wijze?
Hoe geef je het goede voorbeeld op de werkvloer?
Als je een voorbeeldrol wil vervullen, zul je dus extra aandacht moeten schenken aan de normen en waarden. Ook zul je obstakels niet uit de weg moeten gaan, maar uitdagingen moeten aangrijpen. Je wil per slot van rekening het goede voorbeeld geven.
Daarbij is het belangrijk dat je betrouwbaar bent: doe je wat je zegt en kom je dat ook na? Mensen met wie jij werkt willen er namelijk van je op aan kunnen. Beloof daarom geen gouden bergen, maar wees realistisch en manage de verwachtingen van anderen.
Deze 6 punten helpen je op weg:
1. Ken de regels
Binnen iedere organisatie heerst een andere bedrijfscultuur en zijn er andere regels en richtlijnen. Wat binnen de ene afdeling bewonderenswaardig is, kan zomaar bij een andere branche betekenisloos zijn.
Binnen Tijdwinst vinden we het bijvoorbeeld heel normaal om elkaar concentratie gedurende onze werkdag te respecteren. Een ander bedrijf kan zoiets bijvoorbeeld al snel als “ongezellig” ervaren.
Wees je daarom bewust van waar je werkt: welke normen en waarden gelden er, zijn er (ongeschreven) regels of bepaalde gedragsnormen? Bij twijfel kun je dat best eens aan je leidinggevende vragen. Zodra jij hier namelijk van op de hoogte bent, zul je sneller in een voorbeeldfunctie groeien.
2. Talk the talk, walk the walk
Om een voorbeeldfunctie te vervullen moet je alles behalve een hypocriet zijn; je kunt moeilijk van een collega verwachten dat hij op tijd komt wanneer jezelf altijd te laat bent. En kun je niet tegen negatieve feedback, geef het dan ook een ander niet.
Voer daarom altijd uit wat je ook van anderen verwacht. En doe ook wat je zegt. — ‘talk the talk, walk the walk’ noemen we dat. Kom je beloftes na, manage de verwachtingen en zoek elke dag naar manieren om jezelf te verbeteren. Wanneer collega’s jou dát zien doen, zullen ze snel volgen.
3. Neem verantwoordelijkheid
Ook iemand die als voorbeeld dient voor anderen maakt fouten. Hij of zij is niet onschendbaar. Het enige verschil met een ‘gewoon’ persoon is dat hij of zij verantwoordelijkheid neemt voor zijn acties.
Dat kan soms lastig zijn, maar uitkomen voor wat je fout hebt gedaan of voor wat (in de toekomst) beter kan, geeft het goede voorbeeld. Doe dat daarom zelf én sta ook anderen toe hun fouten kenbaar te maken. Geef anderen de kans hun excuses aan te bieden en de boel recht te zetten.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons dan op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
4. Durf feedback te geven én te ontvangen
Feedback geven kan intimiderend zijn, zeker wanneer deze negatief is. Om een voorbeeldrol te vervullen kun je dit alleen niet uit de weg gaan. Jij zal regelmatig mensen moeten aanspreken (negatief maar ook zeker positief!) om hun gedrag bij te sturen of om hen een leermoment te gunnen.
Andersom geldt dat natuurlijk ook: moedig anderen aan jou feedback te geven en zie het ook echt als een manier om te groeien. Daarvoor wuif je terugkoppeling niet weg, maar vraag je door: wat kun jij doen om je (werk) naar een nog hoger niveau te tillen?
5. Respecteer anderen (en jezelf)
Iemand met een voorbeeldfunctie zal niet zomaar over de grenzen van anderen heen gaan, of dat nou het communicatieve vlak betreft of wanneer het op concentratie en focus aankomt. Hij of zij communiceert op een respectvol, houd rekening met de prioriteiten en agenda van de ander.
Ook bewaak hij zijn eigen tijd: durf ‘nee’ te zeggen wanneer een persoon of klus geen prioriteit voor jou hebben en spreek anderen aan wanneer ze jou onnodig storen — bewaak je eigen concentratie, tijd én energie.
6. Wees enthousiast
Wanneer je een voorbeeldrol wil vervullen, wees je dan bewust dat jouw mentaliteit invloed heeft op anderen. Positiviteit is aanstekelijk, laat daarom blijken dat jij energie krijgt van je werk, gemotiveerd bent en geen uitdaging uit de weg gaat. De mensen om je heen zullen er een voorbeeld aan nemen!
Kortom: dankzij 6 tips op naar voorbeeldgedrag!
Iedereen kan een voorbeeldrol vervullen, daar hoef je geen leidinggevende voor te zijn. Jij kan het, je collega kan het, iedereen binnen het team kan het! Daarvoor moet jij je wel bewust zijn van hoe je overkomt op anderen en dat er altijd (bewust of onbewust) naar je handelen wordt gekeken.
6 tips helpen je hierbij:
- Ken de regels — Welke normen en waarden gelden er, zijn er (ongeschreven) regels of bepaalde gedragsnormen?
- Talk the talk, walk the walk — Voer altijd uit wat je ook van anderen verwacht en doe ook wat je zegt.
- Neem verantwoordelijkheid — Geef je fouten toe en sta ook anderen toe verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties.
- Durf feedback te geven én te ontvangen — Wuif terugkoppeling niet weg, maar vraag door.
- Respecteer anderen (en jezelf) — Bewaak jouw én andermans concentratie, tijd en energie.
- Wees enthousiast — Laat blijken dat jij energie krijgt van je werk, gemotiveerd bent en geen uitdaging uit de weg gaat.
Bonustip
Anderen inspireren met jouw goede gedrag lukt natuurlijk beter wanneer je jouw werkzaamheden netjes en op tijd afrondt. Of op tijd op geplande afspraken verschijnt. Of belangrijke klussen niet uit het oog verliest.
Je zal daarom niet alleen aan je gedrag op de werkvloer moeten werken, maar ook aan jouw productiviteitsniveau. Telkens deadlines niet halen, belangrijke klussen over het hoofd zien of er de kantjes vanaf lopen is namelijk alle behalve inspirerend.Volg daarom ook zeker eens een cursus time management.
In minder dan één dag leren we je hoe je grip of je werkzaamheden krijgt, beter leert plannen en organiseren, én hoe je de verwachtingen van anderen managet. Daarmee geef je niet alleen vlugger het goede voorbeeld aan anderen, ook jij zelf ervaart meer rust!
Schrijf je daarom vlug in en volg de cursus time management alleen of met je team en wie weet zien we je snel!
Wie zijn wij? | Training Timemanagement
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog