Geluk is een gevoel.” Dat is hét nietszeggende antwoord dat de gemiddelde happiness-goeroe je geeft op de vraag “Wat is geluk?”. Je moet ervoor afreizen naar de mooiste plekken, elke dag huppelend op het werk verschijnen en intens genieten van je kinderen. Onzin! Altijd gelukkig zijn is een utopie; een perfecte baan en droomkinderen ook. Dus is het tijd voor een nieuwe geluk-betekenis. Zo bereik je geluk wél – volgens de wetenschap. 

Inhoudsopgave:

Wat is geluk volgens de wetenschap?

Het lastige met de vraag ‘Wat is geluk?’ is dat de antwoorden vaak allesbehalve concreet zijn. Vrolijke magazines barsten van de tips die jou helpen in je streven naar geluk. Vage quotes als “Do more of what makes you happy” sieren de pagina’s. Uiteraard samen met foto’s van een vrouw die lacht en danst met haar net zo vrolijke kinderen in een Frans zonnebloemenveld. 

Allemaal leuk en aardig, maar in het dagelijks leven kun je niet hele dagen doen wat je blij maakt en tussen de zonnebloemen rondhangen. Je hebt werk te doen, geld te verdienen en misschien een relatie of gezin te onderhouden. En als je een gezin hebt, dan weet je dat de gemiddelde kinderen echt niet altijd zo vrolijk zijn als de fotogenieke kleuters in het tijdschrift. 

Wat betekent gelukkig zijn dan wel? En hoe krijg je het voor elkaar in je dagelijkse leven, zonder vliegtickets naar Frankrijk te hoeven boeken of je kinderen te hoeven omruilen voor deze twee perfecte exemplaren uit de Libelle?  

Wij spraken Josje Smeets hierover. Josje is gelukspsychologe, spreker en schrijfster van het boek ‘Happy in 100 dagen‘. In dit boek wijst ze je naar een bewezen shortcut naar meer geluk. Natuurlijk wilden we alles te weten komen over dit onderwerp. Daarom spraken we haar in deze aflevering van de Tijdwinst Podcast!

Oké: even concreet? 

Een heleboel geluk-betekenissen dus. Maar je hebt dit artikel aangeklikt in de hoop hét antwoord op de vraag ‘Wat is geluk?’ te vinden. 

Voilà, er is één wetenschappelijke betekenis waar wij ons in het bijzonder in kunnen vinden: die van de positieve psychologie. Zij maken er een rekensom van:

Hoe definieer je geluk? Hoe meer positieve emoties je ervaart en hoe minder negatieve emoties je daarnaast hebt, hoe gelukkiger je bent.

Die definitie laat ook ruimte voor negatieve ervaringen. Het gaat er niet om dat je nooit eens stevig baalt. Als tegenover de negatieve ervaringen maar wat positievere staan.

Dus: wat betekent gelukkig zijn? Het is niet zo dat je pas gelukkig bent als je nooit meer een klaagzang over je werk ophoudt en je ook nooit ergert aan je chaotische echtgenoot. De gelukkig-zijn-betekenis is simpelweg dat jij zo vaak mogelijk positieve gevoelens hebt en je minder vaak ongelukkig voelt.

Kun je je eigen geluk creëren? 

Is het mogelijk om ons eigen geluk te vergroten? Deels wel, zo zegt Sonja Lyubomirsky – psycholoog en auteur van ‘De maakbaarheid van het geluk’. Zij stelt dat 40% van je geluk bepaald wordt door de acties die jij zelf onderneemt. 

Dus: jij kunt er iets aan doen om je gelukkiger te voelen. Vaak kun je ook met niet-levensveranderende aanpassingen al je geluk vergroten. Deze 6 tips helpen daarbij volgens de wetenschap. 

1. Leg je telefoon vaker weg

Elke minuut naar je telefoon grijpen is sowieso al niet bevorderlijk voor je concentratie. Maar het vermindert ook je geluk. Zo blijkt uit een studie van de Kent State University onder 500 studenten dat frequent telefoongebruik leidt tot meer zenuwen en minder geluksgevoel. Oftewel: nog een reden om je telefoon vaker in je tas te laten.

Een nog grotere gelukssaboteur zijn social-media-apps. Uit onderzoek van Royal Society for Public Health onder 1470 Britse jongeren blijkt dat met name Instagram leidt tot gevoelens van angst en onrust.

Volgens mediapsycholoog Mischa Coster is er een specifiek aspect van social media dat ons ongelukkig maakt: sociale vergelijking bij het zien van een Instagram-foto. Lijken anderen op hun foto een fantastisch leven te leiden waarin het aan niets ontbreekt? Dan hebben we eerder het gevoel dat ons leven tekortschiet. Kortom: laat social media vaker links liggen. 

2. Praat of schrijf over negatieve ervaringen

Heb je iets vervelends meegemaakt? Erover schrijven of praten helpt. Dat verbetert je algehele gevoel van tevredenheid en je mentale en fysieke gezondheid, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Over negatieve ervaringen schrijven of praten, zorgt voor significant meer tevredenheid en een betere mentale en fysieke gezondheid dan die dingen voor jezelf houden. 

Dus: praat erover. En zit je met een vervelende situatie op het werk? Geef feedback aan de persoon die daar wat mee kan. Constructieve feedback geven lijkt spannend, maar komt professioneel over en kan het probleem soms verhelpen.

wat-is-geluk

3. Noteer positieve dingen

Geluk is volgens de positieve psychologie een kwestie van zoveel mogelijk positieve gevoelens en zo min mogelijk negatieve emoties ervaren. Wil je je geluk vergroten? Houd dan positieve ervaringen langer vast, door er een paar keer bij stil te staan en de momenten zo gedetailleerd mogelijk vaker in je hoofd af te spelen.

In je eentje bij die positieve momenten stilstaan leidt trouwens (volgens hetzelfde Amerikaanse onderzoek als hierboven) tot meer tevredenheid en een betere gezondheid dan erover schrijven of die momenten delen met anderen.

4. Heb je oplaadpunten helder

Zoals je met een elektrische auto niet ver komt als je niet bij een oplaadpunt stilstaat, zo geldt dat ook voor ons als mensen. Patrick van Hees is geluksprofessor en concludeert in zijn boek ‘Geluk is D.O.M.’ op basis van talloze wetenschappelijke onderzoeksartikelen dat de definitie van geluk (“well-being” in het Engels) gaat over drie dingen:

  1. Doelen 
  2. Oplaadpunten
  3. Mensen

Die oplaadpunten houden in dat je helder hebt wat jou energie geeft en dat je die dingen een centrale plek in je werk en leven geeft. 

Hoe je dat doet? 

  1. Noteer een week lang de dingen die jou energie gaven en de dingen die juist energie kostten. 
  2. Kijk hoe je de oplaadpunten vaker in je dagelijks leven een plek kunt geven. Ruim er in je agenda tijd voor in.
  3. Zorg ervoor dat je altijd na een energievretende activiteit iets doet waar je van oplaadt. 

wat-is-geluk

5. Bepaal jouw doelen en maak er werk van

Ook doelen maken deel uit van de geluk-betekenis van Patrick van Hees. Het behalen van doelen creëert extra geluk. 

Ga daar als volgt mee aan de slag. Bedenk welke dingen jij op elk vlak in je leven (werk, gezin, relatie, vrienden, etc.) wilt bereiken. Kies één of twee doelen uit waar je op dit moment aan wilt werken en maak die SMART. Oftewel: zet ze om naar concrete en haalbare stappen. Bepaal één eerste stap die jij nu al kunt zetten en zet die daadwerkelijk.

De andere doelen kun je op je wenslijst (“Wil ik ooit nog eens iets mee!”) zetten. Wen jezelf aan om elke maand op een vast moment naar die wenslijst te kijken en bepaal op dat moment of je iets met sommige doelen wilt en kunt doen. 

6. Plan slim en houd meer tijd over voor privé

Hoe belangrijk werk is binnen jouw gelukkig-betekenis, verschilt van persoon tot persoon. Maar één ding zal voor iedereen gelden: een gebrek aan werk-privébalans maakt ongelukkig. 

Merk je dat je alsmaar aan staat? Of vind je het lastig om werk en privé gescheiden te houden nu je meer thuiswerkt en overdag de kinderen en de ronkende wasmachine om je heen hebt? Onderneem dan actie om je werk-privébalans te verbeteren. 

Een paar tips:

  • Realistisch plannen en een heldere takenlijst zijn key. Noteer direct wat je moet doen en wanneer. Met een goed timemanagement-systeem zal je merken dat je wel druk bent, maar je niet druk hoeft te voelen.
  • Houd bij hoeveel tijd bepaalde taken kosten, zodat je beter kunt inschatten hoeveel tijd je ergens voor nodig hebt.
  • Communiceer assertief over je werktijden, zodat je minder lastig gevallen wordt als je vrij bent. En stoort iemand je wel? Geef dan netjes aan dat je erop terugkomt. 
  • Werk thuis in een aparte kamer. En heb je die niet, ruim dan je laptop op zodra werktijd voorbij is, zodat je niet “nog even” achter de computer kruipt.
  • Ga voor spoedjes na of die wel echt spoed hebben. Vaak genoeg zijn ze heus niet zo dringend als je denkt. 

Wil je meer tips voor een betere werk-privébalans? Op de Instagram-accounts van Tijdwinst en Björn krijg je dagelijks tips om jouw agenda te bewaken en grip te houden op je (privé)tijd.

Dus: wat is nou echt geluk en hoe bereik ik het?

Wat valt er onder geluk? Dat je de hele dag straalt van oor tot oor en alles wat je doet helemaal het einde vindt, is niet realistisch. Het gaat erom dat je je vaker positief dan negatief voelt, zo vinden positief psychologen.

Door doelen te stellen die jouw geluk vergroten en daar concreet werk van te maken, kun je meer geluk ervaren. Daarnaast helpt het als je praat over negatieve ervaringen, je oplaadpunten helder hebt en zorg voor een goede werk-privébalans. En wil je iets kleins doen wat jouw geluksgevoel vergroot? Leg dan je telefoon vaker weg. 

Oh ja, en nog iets: wil jij gelukkiger zijn op het werk door minder tijd kwijt te zijn aan brandjes blussen, vechten tegen deadlines en eindeloos e-mails pingpongen? Lees het boek ‘Elke Dag Om 15.00 Uur Klaar’ en ontdek hoe je structureel meer tijd overhoudt voor leukere dingen.

wat-is-geluk

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over wat is geluk

  • Hoe omschrijf je geluk?

    Voor een antwoord op de vraag ‘Wat betekent gelukkig zijn?’, gaan wij uit van de positieve psychologie. Zij stellen dat geluk gaat over zoveel mogelijk positieve gevoelens en zo min mogelijk negatieve gevoelens ervaren. Zo kun je je zoveel mogelijk gelukkig voelen.

  • Welke soorten geluk zijn er?

    Op de vraag ‘Wat is geluk?’ zal iedereen een ander antwoord geven. Er zijn nogal wat geluk-betekenissen. Zo kun je als soorten geluk onderscheiden: een vrolijk gevoel, mazzel hebben (bijvoorbeeld door de loterij te winnen), ontspannen zijn en weinig stress ervaren, dingen van je bucketlist afvinken, iets betekenen voor de mensen om je heen of alle spullen hebben die je wilt.

  • Wat is geluk: voorbeelden?

    Wat betekent geluk voor mensen? Zoals er allerlei soorten geluk bestaan, zo zal iedereen ook andere voorbeelden noemen bij de vraag ‘Wat is geluk?’. Voor de één gaat het over grootse en meeslepende avonturen (zoals bungeejumpen), voor de ander zit het ‘m meer in kleine momenten met dierbare mensen. En weer een ander wordt vooral gelukkig van werkgerelateerde dingen. Een inspirerende meeting of een afgevinkte to-do-list aan het eind van een drukke week bijvoorbeeld.

Volg een training timemanagement en word gelukkiger 

Een goede werk-privébalans, minder stress op het werk en je weer kunnen bezighouden met ontspan-dingen in plaats van nachtelijke werksessies – het zijn allemaal ingrediënten die bijdragen aan je geluk. 

Is timemanagement iets waar jij (nog) beter in wilt worden? Volg onze training timemanagement. Er is vast ook binnenkort een bij jou in de buurt. Of volg de training online

Leer zo in één werkdag hoe je voortaan meer tijd overhoudt, minder stress ervaart en grip houdt op je agenda. 

Verder lezen over geluk?

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog