Overwerken, hoge werkdruk, deadlines, grote verantwoordelijkheid en een extreem kleine foutmarge: dat zijn de gangbare stress-gerelateerde elementen die juristen dagelijks tijdens hun werk tegenkomen.

En dat eist zijn tol: 41% van de advocaten ervaart psychische klachten als burn-out en angstaanvallen, volgens onderzoek van verzekeraar Movir. 94,7% van de officieren van justitie vindt de werkdruk hoog, en nog eens 48,5% vindt hem zelfs té hoog, zegt dit VN-onderzoek. En maar liefst 500 rechters ondertekenden ‘Het Leeuwarder Manifest’, dat de werkdruk onder juristen in het algemeen, en rechters in het bijzonder, ernstig aan de kaak stelt.

“We hebben het té druk”, was de dringende boodschap. Zo druk zelfs, dat de rechtspraak er volgens hen onder lijdt. “Een afgewogen oordeel kost tijd, en die tijd krijgen we niet”, vertelden rechters die het manifest steunen De Volkskrant.

Tijdtekort is dus de grote boosdoener in de juridische wereld. Het antwoord van veel juristen op dat probleem: meer tijd creëren door overwerken. Bijna een kwart van de juristen werkt zo’n 16 uur per week over!

Vast staat dat nog harder werken zeker geen duurzame oplossing is, maar het is wel een bijna begrijpelijke reactie. Het juridisch werkveld vraagt namelijk behoorlijk wat van zijn werknemers:

 • het aantal wetten en regels is ‘naar record-hoogte’ gestegen;
 • de gemiddelde zaakzwaarte is behoorlijk toegenomen;
 • de afgelopen decennia nam het aantal omvangrijke zaken gestaag toe;
 • juristen en rechters in het bijzonder krijgen steeds meer te maken met open normen die om invulling vragen en met specialisatie ‘die zich tot in de haarvaten van de rechtspraak uitstrekt’;
 • daarvoor is kennis op niveau, zorgvuldigheid en snelheid geboden, wat zeer lastig is met het ‘veel te hoge’ werktempo en de vele deadlines die in de juridische wereld voorkomen;
 • DMS-systemen en de druk van het declarabele uur doen daarbij nog een extra duit in het zakje.

Helaas is overwerken dus geen handhaafbare oplossing om deze enorme werkdruk recht te trekken. Dat gaat namelijk ten koste van je eigen tijd en daarmee op de lange termijn van jezelf. Een tijdwinnende oplossing die wél werkt voor het werk én welzijn van juristen is deze: slimmer werken in plaats van harder werken.

De persoonlijke werkstijl verbeteren met behulp van een moderne cursus time management voor juristen, dat is waar (tijd)winst te behalen is.

Cursus time management voor juristen

In onze cursus time management voor juristen leer je om je taak en tijd nog slimmer te managen. Hiervoor gaan we onder meer in op de volgende zaken:

 • het creëren van een optimaal werkproces met 100% overzicht en controle;
 • slim omgaan met de dagelijkse stroom van e-mail, papierwerk en verzoeken in je juridische praktijk;
 • effectief plannen en flexibel prioriteiten stellen rondom je juridische deadlines;
 • optimaal gebruik maken van hulpmiddelen als Microsoft Outlook, Groupwise, Lotus Notes of Google Apps;
 • grip krijgen op interrupties, afleidingen en onderbrekingen;
 • tijd winnen door e-mails, documenten en bestanden slimmer te organiseren en sneller terug te vinden;
 • handig inzetten van moderne communicatiemiddelen zoals smartphones en tablets;
 • effectief omgaan met ad hoc klussen;
 • efficiënter communiceren en slimmer samenwerken met collega’s;
 • voorkomen van uitstelgedrag bij grote klussen;
 • niets meer vergeten;
 • een betere werk privé balans;
 • elke dag naar huis gaan met een lege inbox, een opgeruimd bureau en een heldere geest;
 • energie vergroten door onrust en stress te verminderen.

En dat doen we voor alle juridisch professionals. Of je nu rechter, advocaat, notaris, bedrijfsjurist, jurist verzekeringsrecht, strafpleiter, jurist intellectueel eigendom, belastingjurist, gezondheidsjurist, familiejurist, vakbondsjurist, jurist pensioenrecht, jurist mediation, jurist ICT recht, bestuursrechtjurist, jurist ondernemingsrecht, jurist faillissementsrecht, gemeentejurist, jurist internetrecht, jurist sociaal zekerheidsrecht, jurist arbeidsrecht, bouwrechtjurist, jurist bestuursrecht, overheidsjurist, jurist incassorecht, bestuurlijk juridisch specialist, jurist gezondheidsrecht, rechtsbijstandjurist, jurist huurrecht, semi-overheidsjurist of officier van justitie bent.

In-company offerte aanvragen

Aankomende cursus data

Zet nu de eerste stap voor meer rust en geluk
1
Mar

Eindhoven
09:00 - 16:00
Bijna vol

Bijna vol
1
Mar

Rotterdam
09:00 - 16:00
Bijna vol

Bijna vol
7
Mar

Amsterdam
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
8
Mar

Utrecht
09:00 - 16:00
Bijna vol

Bijna vol
8
Mar

Online
09:00 - 16:00
Bijna vol

Bijna vol

Incompany maatwerk training time management voor juristen

Wil jij graag weten wat wij voor een groep juridische medewerkers binnen jouw organisatie kunnen betekenen op het gebied van slimmer werken? Vraag dan kosteloos en vrijblijvend een voorstel aan voor een in-company maatwerk training time management voor juristen én geef daarbij aan op welk gebied jullie wel wat time management hulp kunnen gebruiken, zodat we samen kunnen kijken wat we voor jullie mensen en organisatie kunnen doen.

Cursus time management specifiek voor jou alleen?

Volg dan onze maandelijkse 1-daagse open training time management op een van onze locaties vlakbij jou in de buurt.

In-company offerte aanvragen


Wij zijn geaccrediteerd door

Ervaringen van onze cursisten

Wij delen continu onze ervaringen en tips om je te inspireren.
Peter Kat

De cursusdag is letterlijk omgevlogen en heeft gezorgd voor een aantal mooie herkenningsmomenten en ook een aantal nieuwe inzichten in reeds gebruikte tooling zoals Outlook.

Trainer Daan wist met zijn enthousiaste manier van presenteren en zijn interactie met de groep de onderwerpen naar een voor eenieder herkenbare dagelijkse situatie te vertalen.

8/10
Klantenvertellen
Mingus Soplanit

Goede training met zeer waardevolle tips en trucs

10/10
Klantenvertellen
Jeroen Simons

Cursusleider Patrick nam ons op bevlogen wijze mee door alle valkuilen van het verkeerd plannen om daarna inzicht te geven in hoe dit beter te doen met behulp van o.a. Outlook. Dit om meer overzicht en tijdwinst te creëren.

Deze cursus is een aanrader voor iedereen die moeite heeft met plannen. Je krijgt bruikbare tips en aan de hand van de toegestuurde handouts kun je meteen aan de slag.

10/10
Klantenvertellen
Jeannette Decades

Uitstelgedrag is voor mij herkenbaar. Veel werkzaamheden, weinig tijd, bepaalde klussen blijven liggen. Deze cursus heeft mij geholpen om werkzaamheden in behapbare stappen op te delen en te kijken naar de manieren van communiceren en informeren hierover.
Ik zou wel wat meer focus willen op andere softwareprogramma’s dan Outlook. Ik gebruik Microsoft Teams naast Outlook wat de uitdaging behoorlijk anders maakt.

9/10
Klantenvertellen
Karla van Paassen

Goed voorbereide training, met een ervaren trainer Job. Goede tips en tools gekregen om nog beter in regie te komen.

10/10
Klantenvertellen
Yvette Wiegand

Het was een erg nuttige 1-daagse cursus. Veel geleerd, en nuttige tips die goed toepasbaar zijn voor iedereen. De cursus werd gegeven door een erg enthousiaste cursusleider, die ons de hele dag op een leuke manier geboeid hield

10/10
Klantenvertellen

Wij verzorgen cursussen voor o.a.

Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 
9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 6.000 beoordelingen

+
25 jaar ervaring

+ 25 jaar ervaring

Met onze ruim 25 jaar ervaring zijn wij dé specialisten