Overwerken, hoge werkdruk, deadlines, grote verantwoordelijkheid en een extreem kleine foutmarge: dat zijn de gangbare stress-gerelateerde elementen die juristen dagelijks tijdens hun werk tegenkomen.

En dat eist zijn tol: 41% van de advocaten ervaart psychische klachten als burn-out en angstaanvallen, volgens onderzoek van verzekeraar Movir. 94,7% van de officieren van justitie vindt de werkdruk hoog, en nog eens 48,5% vindt hem zelfs té hoog, zegt dit VN-onderzoek. En maar liefst 500 rechters ondertekenden ‘Het Leeuwarder Manifest’, dat de werkdruk onder juristen in het algemeen, en rechters in het bijzonder, ernstig aan de kaak stelt.

“We hebben het té druk”, was de dringende boodschap. Zo druk zelfs, dat de rechtspraak er volgens hen onder lijdt. “Een afgewogen oordeel kost tijd, en die tijd krijgen we niet”, vertelden rechters die het manifest steunen De Volkskrant.

Tijdtekort is dus de grote boosdoener in de juridische wereld. Het antwoord van veel juristen op dat probleem: meer tijd creëren door overwerken. Bijna een kwart van de juristen werkt zo’n 16 uur per week over!

Vast staat dat nog harder werken zeker geen duurzame oplossing is, maar het is wel een bijna begrijpelijke reactie. Het juridisch werkveld vraagt namelijk behoorlijk wat van zijn werknemers:

 • het aantal wetten en regels is ‘naar record-hoogte’ gestegen;
 • de gemiddelde zaakzwaarte is behoorlijk toegenomen;
 • de afgelopen decennia nam het aantal omvangrijke zaken gestaag toe;
 • juristen en rechters in het bijzonder krijgen steeds meer te maken met open normen die om invulling vragen en met specialisatie ‘die zich tot in de haarvaten van de rechtspraak uitstrekt’;
 • daarvoor is kennis op niveau, zorgvuldigheid en snelheid geboden, wat zeer lastig is met het ‘veel te hoge’ werktempo en de vele deadlines die in de juridische wereld voorkomen;
 • DMS-systemen en de druk van het declarabele uur doen daarbij nog een extra duit in het zakje.

Helaas is overwerken dus geen handhaafbare oplossing om deze enorme werkdruk recht te trekken. Dat gaat namelijk ten koste van je eigen tijd en daarmee op de lange termijn van jezelf. Een tijdwinnende oplossing die wél werkt voor het werk én welzijn van juristen is deze: slimmer werken in plaats van harder werken.

De persoonlijke werkstijl verbeteren met behulp van een moderne cursus time management voor juristen, dat is waar (tijd)winst te behalen is.

Cursus time management voor juristen

In onze cursus time management voor juristen leer je om je taak en tijd nog slimmer te managen. Hiervoor gaan we onder meer in op de volgende zaken:

 • het creëren van een optimaal werkproces met 100% overzicht en controle;
 • slim omgaan met de dagelijkse stroom van e-mail, papierwerk en verzoeken in je juridische praktijk;
 • effectief plannen en flexibel prioriteiten stellen rondom je juridische deadlines;
 • optimaal gebruik maken van hulpmiddelen als Microsoft Outlook, Groupwise, Lotus Notes of Google Apps;
 • grip krijgen op interrupties, afleidingen en onderbrekingen;
 • tijd winnen door e-mails, documenten en bestanden slimmer te organiseren en sneller terug te vinden;
 • handig inzetten van moderne communicatiemiddelen zoals smartphones en tablets;
 • effectief omgaan met ad hoc klussen;
 • efficiënter communiceren en slimmer samenwerken met collega’s;
 • voorkomen van uitstelgedrag bij grote klussen;
 • niets meer vergeten;
 • een betere werk privé balans;
 • elke dag naar huis gaan met een lege inbox, een opgeruimd bureau en een heldere geest;
 • energie vergroten door onrust en stress te verminderen.

En dat doen we voor alle juridisch professionals. Of je nu rechter, advocaat, notaris, bedrijfsjurist, jurist verzekeringsrecht, strafpleiter, jurist intellectueel eigendom, belastingjurist, gezondheidsjurist, familiejurist, vakbondsjurist, jurist pensioenrecht, jurist mediation, jurist ICT recht, bestuursrechtjurist, jurist ondernemingsrecht, jurist faillissementsrecht, gemeentejurist, jurist internetrecht, jurist sociaal zekerheidsrecht, jurist arbeidsrecht, bouwrechtjurist, jurist bestuursrecht, overheidsjurist, jurist incassorecht, bestuurlijk juridisch specialist, jurist gezondheidsrecht, rechtsbijstandjurist, jurist huurrecht, semi-overheidsjurist of officier van justitie bent.

In-company offerte aanvragen

Aankomende cursus data

Zet nu de eerste stap voor meer rust en geluk
10
Feb

Groningen
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
10
Feb

Alkmaar
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
10
Feb

Online via Zoom
09:00 - 16:00
Volgeboekt

Volgeboekt
16
Feb

Utrecht
09:00 - 16:00
Volgeboekt

Volgeboekt
2
Mar

Eindhoven
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info

Incompany maatwerk training time management voor juristen

Wil jij graag weten wat wij voor een groep juridische medewerkers binnen jouw organisatie kunnen betekenen op het gebied van slimmer werken? Vraag dan kosteloos en vrijblijvend een voorstel aan voor een in-company maatwerk training time management voor juristen én geef daarbij aan op welk gebied jullie wel wat time management hulp kunnen gebruiken, zodat we samen kunnen kijken wat we voor jullie mensen en organisatie kunnen doen.

Cursus time management specifiek voor jou alleen?

Volg dan onze maandelijkse 1-daagse open training time management op een van onze locaties vlakbij jou in de buurt.

In-company offerte aanvragen

Wij zijn geaccrediteerd door

Ervaringen van onze cursisten

Wij delen continu onze ervaringen en tips om je te inspireren.
Sandra Bok

Wat een geweldige training!!

Na eerst de (theoretische) bouwstenen te hebben gelegd, werd er vooral veel praktisch gedaan. Veel nieuwe inzichten op een heerlijk ongedwongen manier. Echt een top dag!

Elisabetta – Eindhoven

Very hands-on Time Management training!

The training was well organized, interactive and useful. I appreciated a lot the practical approach of the trainer as it was helpful to connect what we were discussing to our everyday life. I also enjoyed the combination of small tricks and long-term approach that were offered as suggestion for the students in order to improve their time management skills.

Claudia – Vianen

Zin om ermee aan de slag te gaan!

Wat een positiviteit Patrick. Ik ben aangestoken door de effectiviteit en functionaliteit van de cursus. De volgende dag op het werk er direct mee aan de slag gegaan. Natuurlijk zullen niet alle besproken handvatten voor mij nuttig zijn, maar het is een fijne cursus.

Jeff – Amersfoort

Ik ga met energie aan de slag met mijn time management

Een ontzettend leuke en leerzame dag gehad met trainer Patrick. Wat de training leuk maakt? Interactie met de groep, verdieping in persoonlijke cases. Ik kan deze cursus zeker aanbeleven wanneer je het gevoel hebt altijd tijd tekort te komen, of niet lekker uitkomt met je projecten!

Stefan – Alkmaar

Eye-opener. Geweldige en simpele tips and trick mbt agenda en taken indelen.

Heldere en zeer behulpzame Timemanagement training. Zeker niet saai (ik kan nogal druk zijn en de hele dag van hot naar her rennen). De trainer is rustig en neemt de aandacht voor persoonlijke vragen. Theorie en praktijk worden goed afgewisseld. Deze training heeft me inzichten gegeven en gaat voor rust zorgen. Bedankt !

Gudrun – Kuurne

Een pak goeie tips voor het beter organiseren van dagelijkse taken en projecten

De opleiding van vandaag was zeker interessant. We kregen van de vlotte trainer een aantal praktische tips om je agenda, taken en mailbox beter te organiseren en projecten aan te pakken. Het zou zeker meer rust in mijn hoofd moeten brengen.

Wij verzorgen cursussen voor o.a.

Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 5.000 beoordelingen

+20 jaar ervaring

+20 jaar ervaring

Met onze ruim 20 jaar ervaring zijn wij dé specialisten