Een beetje werkdruk is niet erg. Het kan je zelfs scherp houden en juist zorgen dat je goed presteert. Maar de druk kan ook te hoog worden. Met een hoge werkdruk die langere tijd aanhoudt, ervaar je stress, verlies je je focus en maak je sneller fouten. Met alle gevolgen van dien. In dit artikel lees je wat werkdruk precies is, welke signalen erop wijzen dat de druk te hoog is geworden, en welke oorzaken dit kan hebben. Daarna geven we je vijf praktische tips die je helpen om de werkdruk te verlagen én te voorkomen dat je in de toekomst opnieuw overbelast raakt.

Wat komt aan bod:

  1. Wat is werkdruk?
  2. Signalen hoge werkdruk: zo herken je het 
  3. Te hoge werkdruk gevolgen: pas op voor deze symptomen
  4. Hoe omgaan met hoge werkdruk? 5 tips om werkdruk te verlagen
  5. Werkgever doet niets aan werkdruk: wat nu?
  6. Nog even samengevat: zo ga je om met hoge werkdruk
  7. Veelgestelde vragen over hoge werkdruk

Wat is werkdruk precies? (Niet per se negatief – tenzij het uit balans raakt)

Werkdruk klinkt misschien negatief, maar dat hoeft het niet altijd te zijn. 

Werkdruk draait slechts om de balans tussen jouw werkbelasting (wat je allemaal moet en wilt doen op werk) en wat je aan kan (waar je tijd, kennis en energie voor hebt): werkdruk en draagkracht, dus. 

Het wordt pas een probleem wanneer deze balans verstoord is, omdat je een te hoge werkdruk – of juist een te lage werkdruk – hebt.

Waarom je geen té hoge, maar ook geen lage werkdruk wilt

Wanneer je te veel druk ervaart bij het uitvoeren van je werkzaamheden en verantwoordelijkheden, omdat je te weinig tijd, kennis en/of energie hebt voor wat er van je gevraagd wordt, dan spreken we over een hoge werkdruk. Je hebt dan het gevoel dat er te veel op je bordje ligt, je mist bijvoorbeeld deadlines of maakt vaker fouten dan je lief is. 

Logischerwijs kan er stress door werkdruk ontstaan. Zeker wanneer de werkdruk voor een langere tijd hoog is, kan het grote invloed hebben op je fysieke en mentale gezondheid, en daarmee ook zowel op jouw professionele als privéleven. 

Hevelt het gewicht juist naar de andere kant en ervaar je te weinig druk bij het uitvoeren van je werkzaamheden en verantwoordelijkheden? Dan kunnen er ook problemen ontstaan. Als je geen uitdaging hebt in je werk, onvoldoende afwisseling hebt of als je eigenlijk niets te doen hebt, is er sprake van lage werkdruk. De dagen duren dan ontzettend lang, je verveelt je en raakt gedemotiveerd.

hoge werkdruk

Je wil daarom zorgen voor een goede balans. Dat is makkelijker te regelen wanneer er sprake is van lage werkdruk. Vaak zijn werkgevers alleen maar blij wanneer je aangeeft meer te kunnen en willen doen of zijn er andere oplossingen te vinden, zoals het volgen van een opleiding naast je baan! 

Hoge werkdruk verlagen of zelfs voorkomen, is vaak lastiger. Daarom zoomen wij ons in de rest van het artikel op signalen, oorzaken, gevolgen en tips rondom hoge werkdruk. 

Hoge werkdruk: zo herken je de signalen!

Denk je last te hebben van een hoge werkdruk? Beantwoord de volgende ‘werkdruk vragenlijst’ eens om te kijken of jouw werkdruk momenteel te hoog is. Hoe vaker je ja hebt geantwoord, des te groter de kans is dat je last van hoge werkdruk.

  • Heb je het gevoel dat je constant achter de feiten aanloopt? Alsof je in een sprint zit, maar de finishlijn steeds opschuift.
  • Haal je regelmatig je deadlines niet? Of nét, met nachtwerk en gestreste spoedklussen.
  • Ben je vooral bezig met brandjes blussen in plaats van structureel werken? Reactief in plaats van proactief?
  • Is het onduidelijk wat precies jouw taken en verantwoordelijkheden zijn? Iedereen lijkt iets anders van je te verwachten.
  • Heb je geen invloed op wat je doet, hoe je het doet of wanneer? Geen regie = minder grip.
  • Ben je in het diepe gegooid zonder fatsoenlijke begeleiding of steun? “Succes hè!” – maar dan zonder zwemvest.
  • Vind je het lastig om te plannen, prioriteren en overzicht te houden? Je hoofd voelt als een browser met 30 tabbladen open.
  • Denk je vaak: ‘Ik weet eigenlijk niet goed wát ik aan het doen ben’? Te weinig kennis of training, en niemand die bijstuurt.
  • Ben je de hele dag door afgeleid? Door collega’s, meldingen, herrie – of simpelweg door je eigen overprikkelde brein.
  • Lukt het niet om je werk los te laten door zorgen thuis? Privé-issues zitten als een radio die je niet uit kunt zetten.
  • Sla je pauzes over en blijf je structureel langer op werk? En denk je: “Even doorbijten nog…” – al weken.
  • Maak je meer fouten dan normaal? Niet omdat je niet kunt, maar omdat je op bent.

Meer dan 4 keer ‘ja’ geantwoord? Dan is het geen toeval meer. Je werkdruk is structureel te hoog – en dat moet je serieus nemen.

hoge werkdruk

Oorzaken van hoge werkdruk: meer dan alleen te veel werk

Aan bovenstaande vragen zie je dat de oorzaak van hoge werkdruk echt niet alleen maar bij teveel werk ligt. Een hoge werkdruk kan door veel factoren ontstaan, waaronder een gebrek aan autonomie of ondersteuning. Grofweg kunnen we die factoren opsplitsen in twee delen: interne en externe oorzaken, ook wel draagkracht en belasting genoemd. 

  • Draagkracht gaat namelijk om wat jij aan kan, de interne oorzaken. Dit wordt bepaald door de opleiding die je hebt gedaan, de werkervaring die je al hebt opgedaan en jouw vaardigheden en talenten. Maar ook jouw mindset speelt hierin een rol. 
  • Dan heb je de belasting, de externe oorzaken van werkdruk. Dit gaat meer om hoeveel werk je hebt, hoe moeilijk dit is en wat jouw collega’s en leidinggevenden van jou verwachten. Oftewel: factoren waar je zelf geen invloed op hebt. Zoals wanneer er te hoge werkdruk door te weinig mensen ontstaat, de bedrijfscultuur de oorzaak is of er sprake is van een gebrek aan feedback. Ook zaken in jouw privéleven die je afleiden van je werk kunnen externe factoren zijn, zoals een scheiding of verhuizing.

Om goed het verschil te begrijpen tussen belasting en draagkracht gebruiken we een mooie metafoor:

Belasting kun je zien als een hoop stenen die jij moet dragen. Hoe zwaarder de belasting (hoe meer stenen je moet dragen), hoe moeilijker dit is voor jou. Draagkracht kun je dan vergelijken met fitheid. Hoe sterker jij fysiek en mentaal bent, hoe makkelijker het wordt om die hoop stenen te dragen. Wanneer jouw belasting te zwaar is voor jouw draagkracht, dan ervaar je hoge werkdruk.

Van hoofdpijn tot burn-out: de gevolgen en symptomen van werkdruk

Iedereen heeft weleens drukke periodes op het werk, waarbij ze een hogere werkdruk dan normaal ervaren. Wanneer deze hoge werkdruk structureel is, kan dit echter lichamelijke en psychische klachten veroorzaken. Deze gevolgen zijn daarmee meteen symptomen van werkdruk waar je voor op moet passen: een burn-out of overspannenheid ligt dan op de loer.

Voorbeelden van lichamelijke klachten bij hoge werkdruk

Een lijf liegt niet. Geef het te veel stress, en het trekt aan de noodrem. Soms subtiel, vaak snoeihard. Dit zijn signalen die je lichaam afgeeft:

  • Hoofdpijn – constant of bonzend, vooral aan het eind van een werkdag.
  • Spanning in nek, schouders en rug – alsof je een rugzak vol bakstenen meedraagt.
  • Spierpijn – zonder dat je überhaupt gesport hebt.
  • Hartkloppingen – je hart lijkt mee te doen aan een marathon die je niet hebt aangevraagd.
  • Maag- en darmklachten – misselijkheid, krampen of een knoop in je maag.
  • Vermoeidheid – niet gewoon “een beetje moe”, maar compleet gesloopt.
  • Slaapproblemen – moeilijk inslapen, doorslapen of te vroeg wakker worden.

Psychische klachten door aanhoudende werkdruk

Als je hoofd overloopt, krijg je dit soort ellende cadeau:

  • Prikkelbaarheid – je lontje wordt korter dan een espresso.
  • Angstklachten – piekeren, paniek, constant op scherp staan.
  • Somberheid of depressieve gevoelens – het gevoel dat alles zwaar is, ook al “zou je blij moeten zijn”.
  • Concentratieproblemen – simpele taken voelen als hogere wiskunde.
  • Minder motivatie – je sleept jezelf naar je werk, je ‘goesting’ is weg.
  • Besluiteloosheid – je twijfelt over alles, zelfs over wat je op je brood doet.

Gevolgen voor je werk

Een te hoge werkdruk maakt je niet per se productiever – eerder het tegenovergestelde. Wat er dan gebeurt?

  • Je mist deadlines.
  • Je maakt fouten. Soms klein, soms rampzalig.
  • Je bent minder nauwkeurig. Slordigheid sluipt erin.
  • Je creativiteit daalt. Je denkt in oplossingen? Niet meer.
  • Je betrokkenheid zakt weg. Je geeft gewoon minder om je werk.
  • Je motivatie verdwijnt. Het boeit je allemaal minder.
  • Je energie is op. En dat merken je collega’s, je team, je leidinggevende – iedereen.

Kortom: als jij jezelf structureel over de kop werkt, gaat je werk daar onder lijden. Punt.

hoge werkdruk

Hoe omgaan met hoge werkdruk? 5 praktische tips om werkdruk te verlagen en weer grip te krijgen

Herken je je in bovenstaande klachten of merk je al zelfs gevolgen van een structurele hoge werkdruk? Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om meer grip te krijgen op je werkdag. Onderstaande tips helpen je de werkdruk te verlagen door het gesprek aan te gaan, bewustere keuzes te maken en lucht te krijgen in je agenda én je hoofd.

1. Ga het gesprek aan met je leidinggevende

Het klinkt misschien als een open deur, maar eigenlijk is dit de moeilijkste én belangrijkste tip die je kunt krijgen. De keuze om naar je leidinggevende te stappen is een lastige, omdat je je misschien zorgen maakt over zijn of haar reactie. En wat zegt het over jou dat jij je taken niet op tijd uitgevoerd krijgt? Werk je niet gewoon te langzaam? Of ben je niet slim genoeg?

Het zijn hele menselijke gedachten, maar het is niet waar. 

En hoe eerder je iets tegen je leidinggevende zegt, hoe meer je hem of haar daarmee helpt. Als je maar door blijft buffelen met een hoge werkdruk, ben je namelijk verder van huis. 

Eerst gaat de kwaliteit van je werk achteruit en zorg je dat je teamleden door jou niet verder kunnen. Maar op een gegeven moment raak je zelf helemaal op door de stress en kom je met overspannenheid of een burn-out thuis te zitten. Het beste wat je voor je leidinggevende én jezelf kan doen, is op tijd aangeven dat je zo niet verder kan.

Maar hoe ga je dat gesprek aan? Wat zeg je? In onderstaande Instagram-post zie je een samenvatting en hier lees je uitgebreid de drie stappen die je in dit gesprek kunt volgen. 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Uiteindelijk is het je leidinggevende die taken kan schrappen, duidelijkheid kan geven wat betreft jouw verantwoordelijkheden of je op een andere manier kan helpen met je hoge werkdruk. Dat betekent echter niet dat je zelf helemaal geen invloed hebt en daar gaan we bij de volgende tips op in.

2. Deel je tijd zo efficiënt mogelijk in

Hoewel timemanagement geen magische oplossing is wanneer er structureel te veel op je bordje ligt, kan het je wel helpen om efficiënter met je tijd om te gaan en zo de druk te verlichten. Door meer te leren over zowel focus en aandacht als het stellen van prioriteiten, help je jezelf tijd vrij te maken voor wat echt belangrijk is.  

Als je het lastig vindt om gefocust te blijven werken wanneer de ene na de andere e-mail binnenkomt en je maar niet toekomt aan de belangrijke projecten, raden we je aan eens te kijken naar onze boeken Elke dag om 15:00 uur klaar en Focus op wat écht belangrijk is met praktische tips voor een hogere productiviteit en meer rust. 

3. Geef je eigen grenzen aan

Vind je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen en je grenzen aan te geven? Dan is dat waarschijnlijk ook een reden dat je hoge werkdruk ervaart. Je verspilt jouw kostbare tijd en aandacht aan anderen, komt niet toe aan wat voor jou belangrijk is en op een gegeven moment kom je jezelf tegen. 

Hoewel ‘ja’ zeggen op een verzoek van een collega in eerste instantie misschien conflicten vermijdt en je vriendelijk en ambitieus doet lijken, is het op de lange termijn niet houdbaar. Je schaadt niet alleen je relaties met anderen, maar ook met jezelf.

Maar hoe zeg je nee zonder anderen te kwetsen? Lees hier meer over je grenzen aangeven zonder schuldgevoel. In onze Tijdwinst Podcast aflevering over gezond egoïsme hoor je daarnaast meer over waarom het tijd is om voor jezelf te kiezen. Inger – opgeleid in o.a. NLP, oplossingsgericht coachen én internationale bedrijfskunde – legt uit waarom ‘gezond egoïsme’ géén zelfzucht is, maar juist essentieel voor een betekenisvol en duurzaam leven.

4. Leer delegeren en te vertrouwen op anderen

Je hoeft niet alles zelf te doen. Sterker nog, anderen kunnen het soms zelfs beter doen dan jij. Zeker wanneer je er eigenlijk geen tijd voor hebt en het werk gehaast moet doen. Vergeet daarom niet de kwaliteiten van anderen te benutten en te vertrouwen dat anderen het werk net zo goed, of zelfs beter, kunnen doen. Delegeer! Zo heb jij meer tijd voor wat echt jouw aandacht vereist. 

5. Zorg goed voor jezelf

Niet alleen op werk, door bijvoorbeeld voldoende pauzes te nemen (hoe minder tijd je denkt te hebben voor pauzes, hoe meer je ze juist nodig hebt), maar ook buiten werk om. Door te focussen op slaap, beweging en gezonde voeding, houd je meer energie over om het gesprek aan te gaan en prioriteiten te stellen.  

Meer weten hierover? In deze boeiende aflevering van de Tijdwinst Podcast duikt time management Björn diep in het onderwerp mentale gezondheid met gast Willem van der Bend, een gerenommeerde psychiater en auteur van het boek ‘Voel je beter’. Willem deelt zijn unieke inzichten over de ‘mentale batterij’, een concept dat hij heeft ontwikkeld om mensen te helpen beter te begrijpen hoe ze hun energie kunnen beheren en stress kunnen verminderen.

Tijdens het gesprek onthult Willem waarom zoveel mensen zich overwerkt, overprikkeld en uitgeput voelen. Hij bespreekt het verschil tussen burnout en depressie en hoe labels vaak meer verwarring zaaien dan duidelijkheid bieden. Ook wordt duidelijk hoe belangrijk het is om je persoonlijke energiegevers en -slurpers te identificeren, zodat je bewuster kunt leven en niet in de valkuil van chronische vermoeidheid trapt. Bekijk de aflevering nu!

Werkgever doet niets aan werkdruk: wat kun je doen?

Is je werkdruk te hoog, heb je dit aangegeven en doet je werkgever hier niets mee? Dan is dit niet alleen onbegrijpelijk vanwege jouw productiviteit, werkgeluk en eventuele verzuim, maar ook in strijd met de wet. Werkgevers zijn op grond van de Arbowet werkdruk verplicht serieus te nemen. Ze moeten een beleid voeren dat erop is gericht om dit te voorkomen of te beperken. 

Wanneer je baas hier ongevoelig voor is, moet je je echter sowieso afvragen of dit voor jou de plek is waar je wil werken. Bij te hoge werkdruk een nieuwe baan zoeken, zeker wanneer je niet serieus wordt genomen, is helemaal niet gek. 

Bij een werkdruk die te hoog is lijkt ontslag nemen, en dan zo snel mogelijk, misschien zelfs de beste optie. Zorg wel dat je dan een plan hebt en weet of het financieel haalbaar is. Houd er rekening mee dat bij sommige sectoren dit een veel breder probleem is, omdat er te weinig mensen zijn. Bij een hoge werkdruk in de zorg, zal je het probleem bijvoorbeeld wellicht bij een nieuwe baan weer tegenkomen.

Wanneer je last hebt van veel klachten, is het goed om in gesprek te gaan met de bedrijfsarts. Misschien is ziek melden een optie, waarbij je mogelijk (een gedeelte van) je inkomsten behoudt. 

hoge werkdruk

Nog even samengevat: zo ga je om met hoge werkdruk

Hoge werkdruk ontstaat wanneer de balans tussen wat je moet doen op werk (de belasting) en wat je aankan (je draagkracht) verstoord raakt. Dit kan zich uiten in fysieke klachten zoals vermoeidheid of hoofdpijn, maar ook in psychische klachten zoals prikkelbaarheid, concentratieproblemen of somberheid. Werkdruk hoeft niet altijd negatief te zijn, maar wanneer het structureel te hoog wordt, heeft dat serieuze gevolgen voor je gezondheid en je prestaties. 

Naast het gesprek aangaan met je leidinggevende helpt het om je te verdiepen in time management. Door je tijd efficiënter in te delen, je grenzen duidelijk aan te geven, te leren delegeren en ten slotte goed voor jezelf te zorgen, kun je jouw werkdruk verlagen en voorkomen dat je in de toekomst opnieuw overbelast wordt.

Kun je wel wat hulp gebruiken? Volg onze 1-daagse cursus Time Management

Wanneer de werkdruk structureel te hoog is, helpt het niet om alleen maar harder te werken. In plaats daarvan draait het om slimmer werken, bewuste keuzes maken en helder krijgen waar je echt tijd en energie aan moet besteden. In onze praktische 1-daagse training Time Management krijg je handvatten om de balans tussen draagkracht en belasting terug te vinden.

Tijdens de training leer je hoe je je tijd beter indeelt, hoe je realistische prioriteiten stelt en hoe je beter omgaat met afleidingen en onderbrekingen. We gaan aan de slag met technieken die helpen om je werk te structureren en keuzes te maken die voor jou werken. Ook is er ruimte om ervaringen te delen met anderen, zodat je merkt: je bent niet de enige die last heeft van hoge werkdruk.

Onze trainers bieden concrete inzichten en tools die je direct kunt toepassen in je werk. Geen theoretisch verhaal, maar praktische ondersteuning om je werkdruk te verlagen en in de toekomst overbelasting te voorkomen. 

hoge werkdruk

Meer tips? Volg ons op social media

Wil je vaker praktische tips om je werkdruk te verlagen en je tijd beter in te delen? Volg ons dan op Instagram of Pinterest. We delen daar regelmatig inzichten over time management, grenzen aangeven en effectieve communicatie op de werkvloer. 

Specifiek meer weten over werkdruk? Lees verder

Veelgestelde vragen over hoge werkdruk

  • Wat is de oorzaak van werkdruk?

    De oorzaak van een hoge werkdruk kan verschillen per situatie. Er is bijvoorbeeld sprake van te veel werk in te weinig tijd, onrealistische verwachtingen (van collega’s of jezelf), een gebrek aan autonomie, onvoldoende ondersteuning, persoonlijke factoren of een combinatie hiervan. Elk werkdruk model dat bestaat, verklaart het als een disbalans tussen wat er van iemand gevraagd wordt en wat deze persoon daarvoor terugkrijgt of aankan.

  • Wat zijn signalen van een te hoge werkdruk?

    Er zijn allerlei signalen die kunnen wijzen op een hoge werkdruk, zoals snel geïrriteerd of prikkelbaar zijn, moeite met concentreren en continu een gejaagd gevoel hebben. Ook wanneer je veel overwerkt, vaker cynisch bent en meer fouten maakt kan dit erop wijzen dat je een te hoge werkdruk hebt. Ten slotte kan je lichaam je iets proberen te vertellen wanneer last hebt van hoofdpijn, benauwdheid of een verlaagde weerstand.

  • Wat te doen als de werkdruk te hoog is?

    Soms kan timemanagement al veel verlichting geven, maar wanneer er sprake is van structureel hoge werkdruk, is het belangrijk om dit tijdig te bespreken met je leidinggevende. Wacht niet totdat je tegen de lamp loopt en ga in gesprek. Vervolgens kun je aan de slag met taken prioriteren, je eigen grenzen aangeven en goed voor jezelf zorgen door bijvoorbeeld genoeg pauzes te nemen.

  • Wat verstaan we precies onder hoge werkdruk?

    We verstaan onder (te) hoge werkdruk dat je te veel druk ervaart bij het uitvoeren van je werkzaamheden en verantwoordelijkheden, omdat je te weinig tijd, kennis en/of energie hebt voor wat er van je gevraagd wordt (door jezelf of door anderen).

  • Waardoor ontstaat een hoge werkdruk?

    Hoge werkdruk kan door verschillende factoren ontstaan, zowel interne als externe factoren. Het gaat om een balans tussen belasting en draagkracht. Wanneer er te veel belasting ontstaat voor wat je kunt dragen, ontstaat er hoge werkdruk. Bijvoorbeeld wanneer je te veel of te moeilijke taken krijgt, voor wat jouw energie- en kennisniveau aan kan.

  • Hoe herken je signalen van te hoge werkdruk?

    Signalen van hoge werkdruk zijn dat je te veel achter de feiten aanloopt, niet genoeg ondersteuning krijgt van collega’s en leidinggevenden, meer fouten maakt dan anders, je deadlines mist en veel meer overwerkt. Dit zijn echter slechts een paar voorbeelden. Er zijn veel signalen die kunnen wijzen op teveel werkdruk.

  • Wat is het verschil tussen hoge werkdruk en werkstress?

    Hoge werkdruk en werkstress komen veel samen voor, maar het zijn wel twee losse begrippen. Werkdruk is de druk die je ervaart bij het uitvoeren van je werkzaamheden en verantwoordelijkheden, wat niet per se negatief is. Een beetje werkdruk werkt voor veel mensen motiverend. Werkstress is echter de reactie van je lichaam en geest op aanhoudende druk, wanneer je het gevoel hebt dat je geen controle meer hebt.

  • Hoe ga je om met een te volle agenda?

    Als je last hebt van een te volle agenda is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Schrap uit je agenda wat niet belangrijk of urgent is, schuif in je agenda met taken en afspraken die ook later kunnen en delegeer als iemand anders de taak ook kan oppakken.

  • Wat kun je doen om werkdruk te verlagen?

    Als medewerker kun je je werkdruk verlagen door prioriteiten te stellen, je grenzen (op tijd) aan te geven en slim met je tijd om te gaan. Als team of leidinggevende is het belangrijk om te zorgen voor een duidelijke rolverdeling, waarbij de werkverdeling kritisch onder de loep wordt genomen.

  • Welke rol speelt timemanagement bij hoge werkdruk?

    Timemanagement kan een grote rol spelen bij hoge werkdruk, omdat je hierbij bewust nadenkt hoe je je dag zo efficiënt mogelijk kan inrichten. Doordat je daarnaast het gevoel terug krijgt dat je in controle bent, kan het de werkdruk verlagen. Het is echter geen magische oplossing, want de oorzaak van werkdruk kan ook ergens anders liggen.

  • Wat te doen als je werklast te groot is?

    Als je werklast te groot is, is het belangrijk om eerst overzicht te creëren: maak een lijst van taken en prioriteiten om inzicht te krijgen in wat echt urgent en belangrijk is. Communiceer vervolgens duidelijk met je leidinggevende over de haalbaarheid van je takenpakket en bespreek mogelijke oplossingen, zoals het verplaatsen van deadlines, delegeren van taken of extra ondersteuning.

  • Wat moet je doen als je het gevoel hebt dat je werkdruk structureel te hoog is?

    Iedereen krijgt weleens te maken met drukke periodes op werk, maar wanneer je merkt dat je structureel onder hoge werkdruk staat, is het belangrijk om actie te ondernemen. Ga het gesprek aan met je leidinggevende wanneer je door hebt wat de oorzaak (of oorzaken) van de werkdruk is. Stap naar een vertrouwenspersoon of bedrijfsarts wanneer je leidinggevende jouw signalen en symptomen niet serieus neemt.

  • Hoe bespreek je hoge werkdruk met je leidinggevende?

    Bespreek hoge werkdruk met je leidinggevende door een gesprek in te plannen en dit te koppelen aan de bedrijfsvisie. Als jouw bedrijf bijvoorbeeld als missie heeft om de meest kwaliteitsvolle producten af te leveren, dan kun je aangeven dat dit door jouw volle agenda momenteel niet mogelijk is. Kom daarnaast met suggesties voor oplossingen.

  • Wanneer wordt hoge werkdruk ongezond of leidt het tot burn-out?

    Hoge werkdruk is ongezond en kan zelfs leiden tot een burn-out als het structureel is, je geen controle meer voelt, je weinig herstelmomenten hebt en de signalen maar blijft negeren. Als je moeite hebt met concentreren en keuzes maken, last hebt van lichamelijke klachten als hoofdpijn en hartkloppingen en snel geïrriteerd of emotioneel bent, kan dit betekenen dat je richting een burn-out gaat.

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat gespecialiseerd is in slimmer (samen) werken. Daarvoor bieden we je diverse (online) trainingen aan. Van time management tot snellezen. Nieuwsgierig? Bezoek onze website of blogs en schrijf je snel in voor een van onze trainingen. 

Populaire trainingen: