Of je nu aan het bed van patiënten staat, operaties doet of persberichten over zorginnovaties schrijft – samenwerken in de zorg is belangrijk. Alleen zo kun je patiënten de best mogelijke zorg geven, problemen oplossen en processen verbeteren. Maar ja, tegelijkertijd is je agenda al zo vol! Geen nood: met deze 7 tips kun jij efficiënter samenwerken én constructief omgaan met collega’s in de zorg.
Waarom is samenwerken in de zorg extra belangrijk?
Het belang van samenwerken is groot in de zorg. In de zorg werken professionals met ieder een eigen expertise. Iedereen kijkt met een andere bril naar een casus of vraagstuk. Door samen te werken, kunnen jullie die expertises bundelen en zo de patiënt beter helpen, het werk slim verdelen en tijd besparen.
Het belang van samenwerken in de zorg zit hem vooral hierin:
- De patiënt krijgt betere zorg als specialisten hun krachten bundelen.
- Het is kosten- en tijdbesparend als iedere specialist doet waar hij of zij goed in is.
- Cases zijn vaak te complex om er in je eentje je hoofd over te breken. Overleg en samenwerking is cruciaal om bij lastige cases de juiste zorg te bieden.
- Samen zie je niets over het hoofd. Als je samen naar een case kijkt, mis je geen cruciale details en zie je creatieve oplossingen niet over het hoofd.
- Samen kom je tot innovatieve ideeën. Juist in een sector waarin altijd genoeg te doen is, is het belangrijk om te blijven praten over wat beter kan. Zo leer je van elkaar en kom je tot betere innovaties.
- Je voorkomt dat mensen langs elkaar heen werken. Je wilt samen van toegevoegde waarde zijn. Dat lukt door projecten echt samen op te pakken en regelmatig te overleggen.
Welke vormen van samenwerkingen in de zorg zijn er?
In zorg en welzijn zie je allerlei samenwerkingsvormen. De bekendste vormen van samenwerking in de zorg zijn als volgt:
- Interprofessioneel samenwerken. Hierbij werken professionals met verschillende functies intensief samen. Interprofessioneel samenwerken is dan ook een samenwerkingsvorm waarbij professionals niet alleen ieder een taak verrichten, maar ook regelmatig overleggen. Zo komen ze samen tot bijvoorbeeld een passende werkwijze of oplossing.
- Multidisciplinair samenwerken. Vaak houdt dit in dat iedere professional een deel van een behandeling op zich neemt. Multidisciplinair samenwerken in de zorg kan bijvoorbeeld een samenwerking zijn tussen een neuroloog, een fysiotherapeut, een ergotherapeut en een psycholoog bij revalidatie na een herseninfarct.
- Verbindend samenwerken. Dit betekent dat je met meerdere mensen samenwerkt, ieder vanuit een eigen verantwoordelijkheid, om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Vaak zie je dat bij verbindend samenwerken in de zorg niet alleen zorgprofessionals, maar ook o.a. patiënten of ervaringsdeskundigen betrokken worden.
- Regionaal samenwerken. Veel zorgorganisaties maken deel uit van een overkoepelende instelling. Ook als dat niet het geval is, is het slim om buiten de muren van de eigen instelling te kijken. Vaak kun je qua behandelingen, methodieken en samenwerkingsprocessen iets van andere instellingen leren.
Daarnaast ken je misschien de term “duurzaam samenwerken”. Dit houdt in dat je een samenwerking aangaat met als doel om op de lange termijn te blijven samenwerken. De samenwerking is niet afhankelijk van of je samen aan een project werkt of subsidie ontvangt.
Wat is belangrijk voor goede samenwerking in de zorg? 7 tips!
Er bestaan geen 10 gouden regels voor samenwerken in de zorg. Wél geven we je graag tips waarmee je jouw samenwerking met collega’s in de zorg kunt verbeteren. Zo houd je de communicatie goed, pak je dingen efficiënt aan, voorkom je frustraties en leveren jullie betere resultaten.
1. Houd je planning op orde
Bij samenwerkingen in zorg en welzijn heeft ieder zijn eigen taken en heb je regelmatig overleg of projecten om samen aan te werken. Samenwerken levert je tijdwinst op, maar kost ook tijd. Door je agenda slim in te delen, zorg je ervoor dat je die tijd máákt.
In onze ogen zijn twee dingen belangrijk:
- Maak met je collega’s samen een goede planning. Stel prioriteiten met het Eisenhower-model, bepaal wie wat doet en wanneer dat moet gebeuren. Gebruik bij voorkeur een online systeem waarin jullie samenwerken. Misschien hebben jullie daar al jarenlang een slim systeem voor. Zo niet, denk dan voor projectmanagement aan tools als Trello, Asana en Monday. Sla er geen medische gegevens in op. Maar je kunt er wel goed taken in verdelen en overzien wie waaraan werkt.
- Richt een goed timemanagement-systeem in voor jezelf. Dat bestaat in onze ogen uit 1) een agenda waarin je alle afspraken en deadlines noteert, en 2) een realistische takenlijst waarop je elke dag opschrijft waar je concreet aan gaat werken.
Het is belangrijk dat je takenlijst waterdicht is. Noteer het altijd direct in je agenda of op je takenlijst als je een nieuwe taak krijgt. Hetzelfde geldt voor verzoekjes via e-mail.
Het zit namelijk zo:
Stress gaat vaak over bezig zijn met het managen van dingen die niet nu hoeven te gebeuren. Dat terwijl je beter je focus kunt leggen op wat je nú moet doen.
2. Zorg voor focus als je ergens alleen aan werkt
Of je nu als chirurg in mensen snijdt, op de communicatieafdeling van het ziekenhuis werkt of dagelijks veel met patiënten belt, iedere zorgmedewerker heeft focustaken. Denk aan het schrijven van behandelplannen, onderzoeksrapporten of persberichten.
Het is belangrijk dat je geconcentreerd kunt werken aan focustaken. Zo ben je er niet meer tijd aan kwijt dan nodig is, lever je beter werk en kun je je deadlines halen.
Dit zijn een paar tips daarvoor:
- Block alle notificaties op je telefoon.
- Zet standaard de pop-ups van Outlook uit op je computer.
- Check je e-mail op gezette tijden op een dag. Doe dat volgens de OHIO-methode: Only Handle It Once. Dus ga er echt voor zitten en handel alle e-mails direct af (of zet ze op je takenlijst als er veel tijd in gaat zitten).
- Werk volgens de Pomodoro-methode: werk gefocust in blokken van 25 of 50 minuten en neem steeds tussen twee blokken in 5-10 minuten pauze.
- Vergeet überhaupt je pauzes niet. Zonder pauzes daalt je concentratie tot een dieptepunt (hallo, middagdip!).
- Ben je snel afgeleid? Zet binaural beats op of gebruik een noise-cancelling headphone.
- Ga apart zitten als je gefocust wilt werken en geef aan dat je even niet bereikbaar bent. Of werk op die momenten vanuit huis.
Meer tijdbesparende tips?
Meer gedaan krijgen op een dag zonder daar harder voor te werken? Dat klinkt je misschien als muziek in de oren. En het kan prima door je tijd slimmer in te delen én slimmer te werken. Björn schreef er het boek ‘Elke Dag om 15:00 Uur Klaar’ over, met zijn beste tips om beter te plannen.
3. Houd rekening met onvoorziene dingen
Tja, je kunt nog zo’n mooie, waterdichte planning maken. Maar in de zorg lopen dingen regelmatig anders dan gepland. Weet jij vast alles van!
Daarom is het voor een goede samenwerking in de zorg belangrijk om rekening te houden met onvoorziene dingen.
- Houd elke dag minimaal 1 uur vrij. Die tijd kun je gebruiken voor dingen die tussendoor komen. Dan kom je daardoor niet direct met je planning in de knoop.
- Reserveer tijd voor uitloop na overleggen. Zit jij vaak op hete kolen bij een vergadering? Of lopen patiëntgesprekken vaak uit? Reserveer in je agenda standaard een kwartier extra voor afspraken. Dan is het niet zo’n ramp als het uitloopt.
- Maar geef het ook aan als je weg moet. Laat weten dat je nog 5 minuten hebt en er dan echt vandoor moet. Dan kunnen anderen daar rekening mee houden.
- Vergeet de dagelijkse taken niet. Dit zien we in onze timemanagement-trainingen vaak misgaan. Mensen vergeten dat ook o.a. e-mails versturen, planningen maken en telefoontjes beantwoorden tijd kost. Houd ook dáár rekening mee in je planning.
4. Spreek af waarvoor je elkaar stoort
Ook heel belangrijk bij samenwerken in de zorg is dat je afspraken maakt over waar jullie elkaar wel en niet voor storen. Tuurlijk, voor spoedzaken moet je soms bij een collega op de deur kloppen. Maar niet alles heeft spoed. Je hoeft ook niet overal direct voor naar de telefoon te grijpen.
Hoe je het beter kunt aanpakken? Bespreek wat jullie onder dringend verstaan en hoe jullie contact opnemen als iets dringend is.
Spreek verder af om elkaar voor kleine vragen niet steeds telefonisch of op kantoor te storen. Werk liever met een 1-op-1-lijst. Hierop houd je per collega bij welke vragen of verzoeken je aan diegene wilt voorleggen. Verzamel die vragen/verzoeken totdat je er een paar hebt en leg ze dan in één keer voor. Dan hoeven jullie elkaar minder vaak te storen. Björn vertelt je er meer over:
5. Geef elkaar feedback (en complimenten!)
Voor een goede samenwerking is het soms nodig om elkaar op dingen aan te spreken. Zowel met negatieve als positieve feedback. Dus laat het weten als je vindt dat een collega iets goed heeft aangepakt (complimenten zijn niet alleen leuk, maar hard nodig!). Maar laat het ook weten als iets stroef loopt.
Breng feedback wel altijd constructief. Dat betekent dat je het bij jezelf houdt, niet direct in de aanval gaat (“Jij doet ook altijd zo…”) en het concreet maakt. Verwijs naar een specifieke situatie in plaats van dingen te generaliseren.
Gebruik onze tips om constructieve feedback te geven. Of ontdek hoe een feedbackmethode zoals de 4 G’s of de ik-ik-jij-methode je hierbij kan helpen.
6. Communiceer to the point en assertief
In een branche waarin “tijd over hebben” niet vaak voorkomt, is het extra belangrijk om to the point te zijn in je communicatie. Draai niet om dingen heen en houd je boodschap (ook in e-mails) beknopt. Plan ook alleen meetings in voor dingen waar je echt uitgebreid over moet praten. Sommige korte vragen kun je prima op de mail zetten.
Verder is assertief communiceren heel belangrijk. Dat betekent dat je eerlijk aangeeft wat je vindt, wilt of nodig hebt en daarbij altijd respect hebt voor de ander. Voorkom dus passief agressieve communicatie (“Ja hoor, ik doe het wel weer!”) of subassertieve communicatie (“Ja” zeggen maar “NEE!” denken). Wees proactief met hulp vragen, zeg eerlijk wat je irriteert en geef ook je grenzen aan.
7. Zorg ook voor online samenwerkingsprocessen
Het zal vast regelmatig voorkomen dat jij of iemand anders niet op locatie is. Of misschien heb je regelmatig overleg met mensen die ergens anders in het land werken. Zorg er daarom voor dat je ook online goed kunt samenwerken.
Bekijk hiervoor ook onze checklist thuiswerken of lees onze tips voor online samenwerken. Dan zie jij niets over het hoofd.
Dus: hoe zorg je voor een goede samenwerking in de zorg?
Voor een goede samenwerking is het belangrijk dat je je eigen planning op orde hebt én dat je met je collega’s goede afspraken maakt.
Een kleine quickscan van jouw samenwerkingen in de zorg doen? Let dan in het bijzonder hierop:
- Heb je je eigen planning helder en ligt er ook een gezamenlijke planning voor de projecten waaraan je met anderen werkt?
- Kun je gefocust werken aan taken die je in je eentje moet volbrengen?
- Houd je rekening met onverwachte dingen of uitloop in je agenda?
- Heb je heldere afspraken met je collega’s over waar jullie elkaar voor mogen storen en hoe jullie dat doen?
- Geven jullie elkaar positieve en negatieve feedback?
- Ben je kort en bondig in je communicatie én vertel je assertief wat jij nodig hebt?
- Heb je ook voor online samenwerken alles goed ingericht (zowel software-technisch als qua processen)?
Kun je al die vragen met “Ja” beantwoorden? Gefeliciteerd, dan kom jij glansrijk door de keuring. Merk je dat het nog ergens aan schort? Ga aan de slag met onze tips en ontdek hoe je zo je samenwerkingen kunt verbeteren.
Meer tips om effectiever samen te werken?
Op Instagram zijn we nog lang niet uitgekletst over tijd besparen, slimmer (samen)werken en krachtige gesprekstechnieken. Volg Björn en Tijdwinst daar voor dagelijkse tips om je werk én je samenwerkingen (nog) slimmer in te richten.
Mensen vroegen ook
Wat is samenwerken in de zorg?
Samenwerken in de zorg gaat over alle manieren waarop je met collega’s dingen oppakt binnen de zorg. Dat kan zijn in de vorm van een multidisciplinaire behandeling. Maar je kunt ook samenwerkingen met organisaties uit andere regio’s, samenwerken binnen een project of samenwerken met het ondersteunend personeel.
Wat is de waarde van samenwerken in de zorg?
Samenwerken is van grote waarde binnen de zorg. Met een goede samenwerking kun je patiënten beter helpen, het werk slim verdelen en missers voorkomen. Je ziet samen meer en kunt ook makkelijker met elkaar tot innovatieve ideeën komen.
Wat is belangrijk tijdens het samenwerken?
Voor samenwerkingen is het heel belangrijk om ten eerste slimme werkprocessen in te richten. Bepaal bijvoorbeeld hoe vaak jullie overleggen, via welk systeem jullie gegevens delen en hoe jullie de taken verdelen. Verder is goede communicatie essentieel, net als een realistische tijdsplanning. Het is cruciaal dat iedereen zijn eigen agenda en takenlijst bijhoudt en communiceert over wat wel en niet lukt.
Wat is noodzakelijk voor samenwerking in de zorg?
In ieder geval is het noodzakelijk om een systeem te hebben waarin jullie samenwerken en belangrijke gegevens (veilig!) delen. Daarnaast is regelmatig overleg belangrijk, net als elkaar feedback geven op zaken. Zorg verder voor een heldere tijdsplanning en maak afspraken over waar jullie elkaar voor storen en wat jullie doen bij dringende zaken.
Wat is interprofessioneel samenwerken in de zorg?
Interprofessioneel samenwerking houdt in dat zorgprofessionals met verschillende functies nauw met elkaar samenwerken en regelmatig overleggen om samen een doel te bereiken. Het is niet alleen zo dat ieder zijn eigen taken heeft; er is ook overleg om het echt samen zo goed mogelijk te doen.
Wat is interdisciplinair samenwerken in de zorg?
Een interdisciplinaire samenwerking betekent dat professionals uit meerdere disciplines samen aan een project of case werken. Elke betrokkene kijkt mee vanuit zijn eigen expertise. Door expertises te bundelen, bereiken jullie samen het beste resultaat.
Wat is verbindend samenwerken in de zorg?
Verbindend samenwerken is een veelgebruikte term in de zorg. Het betekent dat meerdere mensen (niet alleen professionals, maar soms ook ervaringsdeskundigen, patiënten en anderen) samen aan een bepaald doel werken. Ze gaan een verbinding met elkaar aan om samen meer te bereiken dan alleen.
Slimmer (samen)werken leer je bij een training timemanagement
Elke goede samenwerking begint met een heldere planning opstellen, efficiënt werken en overzicht houden over je taken. Maar hoe doe je dat als je in een branche werkt waarin er altijd wel onverwachte dingen gebeuren? Surprise: slimmer werken en orde over je agenda houden lukt óók in de zorg.
Onze timemanagement-trainers leren je in 1 dag alles wat jij moet weten om beter te plannen, de rust te bewaken, prioriteiten te stellen en zo samenwerkingen te verbeteren. Volg onze training timemanagement op een locatie bij jou in de buurt of online.
Wie zijn wij? | Training Timemanagement
Bij Tijdwinst helpen we professionals uit het hele land om slimmer (samen) te werken. We organiseren trainingen in o.a. timemanagement, gesprekstechnieken en feedback geven. Zo leren we jou en andere professionals om meer uit zichzelf, hun werk en samenwerkingen te halen.
Ben je nieuwsgierig naar ons (online en offline) trainingsaanbod of onze andere artikelen? Lees verder of meld je direct aan voor een training.
- 1-daagse training Timemanagement | Blog
- 1-daagse training Feedback geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, mindmapping en geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog