We kennen de dooddoener allemaal: tijd is geld. En tijd is het meest kostbare wat je hebt. Ja ja, leuk en aardig. Maar hoe kóm je aan meer tijd? Mensen denken vaak dat harder werken de oplossing is. Dus pauzes overslaan, je werktempo opschroeven en dingen maar afraffelen. Maar nee, dat is eerder het recept voor een burn-out en slechte resultaten. Hoe je het wel goed doet? Leer slimmer werken vanaf nu.

Wat is slimmer werken?

De definitie van slimmer werken is dat je meer gedaan krijgt in minder tijd door je werk efficiënter in te richten en doordacht te plannen en organiseren. 

Werk slimmer, niet harder” had ons motto kunnen zijn. Bij Tijdwinst.com leren we al 20+ jaar mensen om hun kostbare tijd beter te gebruiken. Je hoeft geen tandje bij te zetten, ook niet je agenda vol te plempen en zelfs niet voortaan om 7 uur ‘s ochtends al aan je bureau aan te schuiven. Nee, het gaat erom dat je de uren die je hebt slimmer gebruikt. 

Slimmer werken betekent dat je goed nadenkt waar je wel tijd aan besteedt en waaraan niet. En dat je kijkt hoe je de dingen die je doet efficiënter kunt doen. Bijvoorbeeld door perfectionisme te laten varen, je werk anders te verdelen over de dag, vaker ‘nee’ te zeggen of prioriteiten te stellen. Dan zal je merken dat je veel gedaan kunt krijgen op een dag, terwijl je toch om vijf uur de deur achter je dicht kunt trekken. Met een voldaan en meer relaxed gevoel ook nog.

Dat vraagt om een paar dingen:

  • Je stelt prioriteiten en kijkt bewust wat wel en niet jouw aandacht verdient.
  • Je zorgt voor een doordachte planning van je werk.
  • Je maakt optimaal gebruik van je focus en productiviteit. 
  • Je probeert afleiding te voorkomen.
  • Je verspilt zo min mogelijk tijd aan nutteloze dingen. 
  • Je kunt efficiënt samenwerken en kijkt dus hoe je het werk slim verdeelt en van elkaar kunt leren.

Welke voordelen biedt slimmer werken?

Waarom slimmer werken belangrijk is? Tja, we hebben allemaal vaak veel te doen op een werkdag, terwijl onze tijd beperkt is. 

Slimmer werken helpt je om je tijd goed te besteden door bewuste keuzes te maken. Dat heeft allerlei voordelen:

  • Je ervaart meer rust en minder stress, doordat je je minder laat leiden door tussendoordingen en niet hoeft te piekeren over wat je allemaal nog moet doen.
  • Je leeft bewuster. Je waait niet mee met alle winden, maar kiest bewust waar je je tijd en energie naar laat uitgaan en waarnaar juist niet. 
  • Je hebt minder last van uitstelgedrag doordat je realistische doelen stelt en dus gemotiveerder aan de slag gaat.
  • Je ervaart meer overzicht. Je weet wat je vandaag gaat doen en waarom, en hebt ook zicht op de verschillende projecten die lopen en de afspraken die je hebt staan.
  • Je ervaart een betere werk-privébalans. Als je je werktijd slim gebruikt, hoef je minder over te werken of e-mails in de late uurtjes af te werken. Dat geeft je meer vrije tijd.
  • Je hebt grip op het werk, loopt minder achter de feiten aan en ervaart weer controle. Je wordt niet zo geleefd tijdens een werkdag.
  • Je levert beter werk af, doordat je bewust de tijd neemt die nodig is om dingen goed te doen. En je levert het ook standaard op tijd af.
  • Tot slot ben je productiever. Je kunt je beter concentreren en krijgt hetzelfde werk in minder tijd gedaan. Niet omdat je jezelf over de kop werkt, wel omdat je je gericht stort op wat nu van belang is.

Slim werken zorgt ervoor dat jij bewuster aan je dag begint. Je focust op de taken die écht belangrijk zijn, waait minder met alle winden mee en ervaart daardoor rust in je hoofd en grip op je tijd. Je sluit je werkdag met een goed gevoel af, haalt deadlines én levert beter werk op.

Kortom: slim werken is best – ehm – slim om te doen. Het heeft veel voordelen voor jezelf, voor je werkgever, voor je collega’s én voor je partner, kinderen, hond of andere huisgenoten die thuis graag een ontspannen en blij persoon op de bank hebben zitten. 

Onze 15 beste tips om slimmer te werken

Hoe je slimmer werkt? Björn schreef een compleet boek over slimmer werken: ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’. Naar onze bescheiden mening een goede tip als jij meer uit je tijd wilt halen, zonder jezelf over de kop te werken! We leren je hierin onze beste technieken voor timemanagement en een goede focus.

Wil je liever direct aan de slag met slimmer werken of heb je *kuch* nog geen tijd om een boek te lezen waarmee je tijd bespaart? Slimmer werken kun je ook leren in dit artikel. Wij geven je 15 tips.

1. Leer jouw ritme en productiviteit beter kennen

Slimmer werken is je eigen ritme goed leren kennen. Wanneer ben jij op je productiefst en wanneer juist niet? Ben je een vroege vogel die om 7 uur opperbest uit bed springt en om half 8 ‘s ochtends het beste werk levert? Of sta jij rond 3 uur ‘s middags juist op en top aan? Heb je dagelijks last van een niet te missen middagdip? Of ben je juist ‘s ochtends vroeg niet vooruit te branden? 

Jezelf leren kennen helpt enorm om meer uit je werktijd te halen. Zo bijvoorbeeld:

  • Moet jij ‘s ochtends altijd rustig opstarten voordat je erin zit? Begin de dag dan met taken die weinig energie kosten, zoals e-mails verwerken, een planning maken of bepaalde routinetaken.
  • Heb je meetings waar je je aandacht 100% bij moet hebben? Plan die dan om tijden waarop je focus en energie op hun best zijn. Als ochtendmens kun je dat bijvoorbeeld goed in de ochtend plannen. 
  • Heb je bijpraat-afspraken gepland staan waar je weinig focus voor nodig hebt? Plan die dan juist op tijden waarop je focus minder goed is. Dan kun je je beste focustijden gebruiken voor taken waar je die focus echt bij nodig hebt.
  • Staat er computerwerk op de planning waar je geconcentreerd aan moet werken? Blok daar dan tijd voor op de momenten waarop jij het productiefst bent. Als ochtendmens kun je dit bijvoorbeeld het beste ‘s ochtends doen.

Dus: kijk of je jouw optimale ritme kunt bepalen om slimmer te werken. En ben jij op het werk flexibel in je werktijden? Kijk dan of je die kunt aanpassen op je productiviteit. Als jij om 9 uur nog slapend en gapend achter je computer zit, kun je misschien je werkdag om 10 uur starten en iets langer doorgaan. Ben jij juist van de miracle mornings en zit je om 7 uur al vól in de energie? Dan kun je om half 8 al achter je computer aanschuiven en juist eerder op de dag je laptop dichtklappen.

2. Gebruik de OHIO-methode voor je inbox

Herken je het dat je nogal vaak op een dag in je mailbox zit? Je opent allerlei e-mails, gooit er een paar weg en besluit de rest later te beantwoorden, om vervolgens verder te gaan met waar je gebleven was. Echt efficiënt is dit niet. Je moet die e-mails dan later opnieuw doorlezen en alsnog van een antwoord voorzien. Bovendien is de kans groot dat die e-mails door je hoofd blijven spoken. Zonde van je tijd en van je hersenruimte!

Doe het anders, doe het OHIO, en ga voor een lege mailbox. OHIO betekent ‘Only Handle It Once’. Om slimmer te werken met Outlook, bekijk je je e-mail voortaan op gezette tijden waarop je daar echt de tijd voor neemt. Je handelt de e-mails direct af na het openen ervan. Zo ben je niet meer drie keer bezig met dezelfde e-mail, maar kost elke e-mail maar één keer tijd.

man die geconcentreerd naar zijn laptop kijkt3. Geef jezelf vrij van notificaties

Wat. Een. Opluchting. Is. Dat. 

Zeg eens eerlijk: hoe vaak word jij uit je concentratie gehaald door mailtjes, belletjes, pushberichten, nieuwsartikelen en meer van dat alles? Het wemelt op de gemiddelde werkdag van de pop-ups en berichten die echt niet je acute aandacht verdienen. 

Ik bedoel: je collega hoeft niet direct te weten wat je van zijn verslag vindt. En dat je andere collega benieuwd is waar ze document X kan vinden, betekent niet dat jij à la minute in de mappen moet duiken. Om nog maar te zwijgen over de NOS-berichten over pasgeboren walrussen, de appjes rondom het familieweekend over twee maanden of de vraag van je partner wat jullie vanavond gaan eten. Het kan allemaal wel wachten.

Dus zet je notificaties uit. En dan ook echt allemaal! 

  • Check je inbox op gezette tijden, en laat Outlook of Gmail je geen pop-ups meer geven.
  • Schakel notificaties voor social media uit.
  • Demp bepaalde chats in WhatsApp, zoals de overactieve familieapp. Dan kun je zelf bepalen wanneer je de berichten in de groepschat ziet binnenkomen. 
  • Zet overbodige notificaties, zoals die van NOS, supermarktapps en leuke kortingsacties uit op je telefoon.
  • Houd een week lang bij welke notificaties of pushberichten je allemaal krijgt. Kijk dan kritisch welke absoluut nodig zijn en welke je kunt uitschakelen.

4. Gebruik Evernote of een andere digitale notitie-app

Notificaties zijn niet het enige wat je kan afleiden. Je kunt ook afgeleid raken door interne prikkels. Gedachten dus. Je herkent het misschien wel: terwijl je je probeert te focussen op een werkdag, denk je opeens aan die ene film die je nog wilt kijken. Je krijgt plotseling een ingeving voor een geniale slogan. Of je realiseert je abrupt dat je Plien nog moet terugappen. 

In zulke gevallen kun je twee dingen doen:

  1. Alles uit handen laten vallen en direct je in die film verdiepen, Plien appen of je collega vertellen over die fantastische slogan.
  2. De gedachte opschrijven en verdergaan met waar je mee bezig was. 

Het zal je niet verrassen welke methode beter is voor slim werken: die tweede. Noteer de gedachten ergens, zodat je ze niet vergeet, maar wel door kunt met wat je aan het doen was.

Voor slimmer werken is Evernote een geniale tool. Dit is een notitie-app die je op je telefoon altijd bij de hand hebt. En ken je Remarkable al? Dit is een digitaal notitieboek waarin je dingen opschrijft en die dingen later gedigitaliseerd naar je mailbox kunt sturen. Dat scheelt notities in onleesbare handschriften moeten overtypen!

5. Spreek af wat jullie doen bij spoed (én wat spoed is)

Een berichtvrij leven klinkt als een verademing. Maar eerlijk is eerlijk, sommige berichten hebben toch echt je aandacht nodig. Wanneer je collega met een boze klant aan de lijn hangt en daar geen raad mee weet, is het handig als jij wel bereikbaar bent. En wanneer er een totale ramp heeft plaatsgevonden (ingestorte gebouwen, gecrashte websites, brand, boze cameraploegen, opstanden… you name it), dan is het in dat zeldzame geval ook fijn als jij nog te bereiken bent en niet in je zenbubbel blijft rondhangen. 

Spreek daarom af met je collega’s wanneer iets écht dringend is. Bespreek ook wat jullie doen in dringende situaties. Bel je elkaar dan? Stuur je een sms? Dan weet je: “Als Piet mij onaangekondigd belt, dan is er echt iets aan de hand en moet ik opnemen”.

6. Cluster je taken

Heb je verschillende soorten taken die vaak terugkomen? Kijk dan of je taken kunt clusteren. “Batchen” wordt dat door hippe productiviteits-goeroes genoemd. Het houdt in dat je taken die op elkaar lijken allemaal na elkaar doet. 

Dus stel: jij bent ondernemer en hebt wekelijks een paar facturen te sturen (lucky you, goed bezig met de zaken!). Dan kun je drie keer per week een factuur sturen en daarvoor drie keer in je boekhoudprogramma duiken. Maar je kunt ook één moment per week kiezen waarop je alle facturen voor die week verstuurt. Je hoeft dan niet steeds te switchen van een taak naar je boekhoudprogramma, maar zit er lekker in. 

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld offertes maken of interviews afnemen. Je kunt ervoor kiezen om 3 interviews na elkaar te plannen of één ochtend offertes maken te plannen. Dan zit je in de flow en werkt het vaak fijner. Je switcht niet steeds tussen meerdere typen taken.

groep mensen die aan het bespreken is7. Zorg voor de basis: een goed timemanagement-systeem

Eén van de dingen die we vaak mis zien gaan, is dat mensen in gedachten jongleren met alle dingen die nog moeten. Je gebruikt je hoofd als een opslagplek voor alles wat je wilt onthouden. Maar in werkelijkheid is je hoofd daar niet voor bedoeld. Hoe geniaal je ook bent, niemands geheugen is in staat om alle to-do’s perfect te onthouden. Ontzie je hoofd door to-do’s direct op te schrijven in je timemanagement-systeem.

Een goed timemanagement-systeem bestaat uit een agenda (je planning met afspraken en grote projecten) en een realistische (!) takenlijst waarop concrete taken staan die je vandaag gaat oppakken. 

Daarbij zijn een paar dingen belangrijk, zoals:

  • Maak je taken heel concreet. Dus niet “werken aan pdf over slimmer werken”, maar wel “hoofdstuk 3 voor pdf over slimmer werken schrijven”. 
  • Noteer taken direct nadat ze binnenkomen. Zet ze ook meteen op de goede plek, dus in je takenlijst of agenda.
  • Houd maar één takenlijst bij. Voorkom dat je overal en nergens briefjes hebt liggen.
  • Check of je takenlijst realistisch is. Schat in hoeveel tijd dingen kost en baseer daar je planning van de dag op.
  • Reken op minimaal 30-60 minuten uitloop per dag. Houd die tijd vrij voor onverwachte dingen. Die zullen er altijd zijn.

8. Probeer de Pomodoro-techniek

De Pomodoro-techniek is een perfecte focusbooster! Het idee is dat je een kookwekker (officieel een tomaatwekker – vandaar de naam Pomodoro, wat Italiaans is voor ‘tomaat’) zet op 25 minuten. In die 25 minuten werk je onafgebroken aan dezelfde taak. Daarna neem je 5 minuten pauze en vervolgens werk je nog eens 25 minuten aan een taak. 

Op deze manier werk je gefocust aan iets voordat je je ergens anders op stort. Zo voorkom je afleidingen (“Even een mailtje beantwoorden!”) tussendoor. 

Overigens raden wij meestal blokken van 50 minuten en 10 minuten pauze aan. Je krijgt dan meer gedaan dan in 25 minuten, en voor veel grotere taken is 25 minuten wat krap. 

9. Oefen met mediteren

Wat? Mediteren? Moet dat echt? Ja, schuif je vooroordelen aan de kant en geef deze zen-oefening toch een kans. Het is namelijk ook meteen een oefening die helpt bij slimmer werken. Mediteren is niets meer en niets minder dan oefenen met je focus bij één ding (je ademhaling, een visualisatie, etc.) houden. Dat helpt je om ook in het dagelijkse werk beter te focussen. En dat maakt dan weer dat je meer gedaan krijgt in minder tijd.

Psst, volg jij de Tijdwinst-podcast al?

Wij maakten laatst een podcast met zen-meester Job Baart de la Faille over mediteren voor beginners. Niets geitenwollen-sokken-achtigs aan! En als je toch op Spotify spiekt, bekijk ook onze andere afleveringen. Die barsten van de simpele slimmer-werken-tips. 

10. Start met een ‘Wachten op’-lijst

Ken jij deze lijst al? Het is één van onze favoriete tips in het kader van ‘Slimmer werken, niet harder’. Als je samenwerkt met collega’s (en dat doen we bijna allemaal!), dan wacht je regelmatig op het werk dat iemand anders bij je moet aanleveren. Je wacht bijvoorbeeld op input of feedback. Of je hebt het werk van je collega nodig om een verslag compleet te maken. Hoe voorkom je dan dat je dingen vergeet of dat steeds door je hoofd spookt “Niet vergeten om Jetske te vragen naar…”? Simpel. Maak een ‘Wachten op’-lijst.

Op een ‘Wachten op’-lijst noteer je de dingen waar je op wacht van anderen. Maak hier bij voorkeur ook reminders voor aan in je digitale agenda. Zet bijvoorbeeld op woensdag een reminder om Jetske te vragen naar haar input als je nog niets hebt ontvangen. Dan ben je op tijd om alles die donderdag aan te leveren. 

11. Stoor elkaar slimmer

Ja, ook elkaar storen kun je slimmer aanpakken. Het komt erop neer dat je elkaar minder vaak aan het jasje trekt voor kleine dingen. Probeer in plaats daarvan je vragen aan een collega op te sparen. Noteer op een 1-op-1-lijst de vragen of verzoeken die in je opkomen en die geen extreme haast hebben. Plan vervolgens een afspraak om al die punten één voor één samen door te nemen. 

Het idee is simpel: stoor elkaar liever 1x voor 10 dingen dan 10x voor 1 ding. Zo besparen jullie allebei tijd en worden jullie minder vaak uit de concentratie gehaald.

12. Wees scherp op je tijdsinschattingen

De term ‘de wet van Parkinson’ zegt je waarschijnlijk weinig. Maar als je hoort wat deze wet inhoudt, is de kans groot dat je dit wel herkent van de werkvloer. 

De wet van Parkinson houdt in dat de tijd die je ergens voor inschat nodig te hebben haast automatisch ook minimaal nodig hebt. Dus als jij 1 uur voor een meeting plant, is de kans groot dat ook het laatste overbodige kwartiertje zich vult met gespreksstof.

Wat je aan dat inzicht hebt? Het laat zien waarom het soms goed is om scherp te zijn op de hoeveelheid tijd die je ergens voor inplant. Plan bijvoorbeeld bewust niet te veel tijd in voor een meeting, zodat jullie efficiënter door de agenda heen gaan. En ruim niet 2 uur in voor een taak die ook in 1,5 uur lukt. Daarmee voorkom je dat je de extra tijd gaat gebruiken voor overbodige puntjes op de ‘i’. 

Persoon die op haar horloge kijkt13. Gebruik tools voor slimmer online werken

Het kantoor is niet altijd de handigste plek om te werken. Bij focuswerk is het soms handiger om vanuit je thuiskantoor aan de slag te gaan (tip: heb je onze checklist thuiswerken al doorgenomen voor de perfecte thuiswerkplek?). Werk je online? Dan doe je er slim aan om je computer van een paar handige online tools te voorzien. Zo kun je ook online slimmer werken. 

Welke technologische hulpmiddelen zijn handig voor slimmer werken?

In ons artikel over online samenwerken vind je onze beste tips voor slimme samenwerkingen. Dat zijn bijvoorbeeld Trello, Asana of Monday en Google Drive of de tools van Office 365. Ook tools als Teams, Zoom, Google Meet en/of Slack mogen uiteraard niet ontbreken.

Daarnaast wil je misschien onze handleiding Todoist bekijken. De app Todoist gebruiken wij zelf al jaren naar volle tevredenheid om realistische takenlijsten te maken. En wat dacht je van de tool Toggl? Daarmee kun je je uren bijhouden, waardoor je beter zicht krijgt op waar je zoal tijd aan besteedt in een werkweek. Ook dat kan je helpen om efficiënter te werken.

Volg je Björn en Tijdwinst al op Instagram? Daar delen we dagelijks handige tips en technieken voor slimmer werken en productiviteit. Ook bespreken we regelmatig dé timemanagement-klassiekers, zoals de boeken ‘Getting Things Done’ van David Allen en ‘The Seven Habits of Highly Effective People’ van de beroemde Stephen Covey.

14. Leer prioriteiten stellen

Dat is één van dé timemanagement-principes die je helpt om je minder te laten leiden door dingen die niet belangrijk zijn. Hoe je dit aanpakt? De Eisenhower-matrix is één van de bekendste tools die je hierbij helpt. Bij deze tool beantwoord je voor elke taak twee vragen:

  • Is het dringend?
  • Is het belangrijk?

Zo besluit je of je een taak oppakt of dat dat niet nodig is. En, als je de taak oppakt, of dat nu moet of dat het ook later kan. 

EISENHOWER-MATRIX-5

15. Las een wekelijkse reflectie in

We weten allemaal hoe dat gaat: je kunt je nog zo voornemen om je werkdag zen te beginnen, je niet te laten leiden door gestreste collega’s en je eigen doordachte planning te volgen. Maar soms komen er alsnog dingen tussendoor of vervliegt je zen-voornemen ergens voor de lunchpauze alweer. 

Hoe je voorkomt dat je van je slimmer-werken-voornemens afdwaalt? Houd een wekelijkse reflectie. Las elke week één moment in (bijvoorbeeld op vrijdagmiddag of maandagochtend) waarop je reflecteert op de week. Wat ging goed? Wat kon beter? Kwam je uit met je tijd of kwam je tijd tekort? Waar ging het mis? Werkt je timemanagement-systeem goed voor je of moet je misschien iets aanpassen?

De reflectie helpt je om je doelen helder te houden en scherp te blijven op je tijd. En zo dus ook om slimmer te werken. Want slim werken is geen kwestie van één keer wat tips tot je nemen en dan aan de slag gaan. Het is een ongoing process. Hoe scherper je erop blijft, hoe beter het resultaat!

Leren slimmer te werken? Volg onze training time management

Is slimmer werken een vaardigheid die jij graag goed onder de knie krijgt om meer uit je werkdag, uit je concentratie én uit je leven te halen? Onze 1-daagse training helpt je efficiënt te werken. Noem het een cursus efficiënt werken, een cursus slimmer werken, een productiviteitstraining of – zoals wij het noemen – een training timemanagement. Het komt erop neer dat jij leert hoe je meer gedaan krijgt in minder tijd door je uren goed te benutten. 

Bij onze time management cursus geven ervaren trainers je dagelijks talloze praktische tips, delen zij hun handigste tools en leren ze je om slim te plannen en grip op je agenda te hebben, zelfs als je collega’s als een kip zonder kop rondrennen. Zo haal je alles uit je werkdag, terwijl je tegelijkertijd de rust bewaakt.

In-company offerte aanvragen

Nadine
Account manager

Aankomende cursus data

Zet nu de eerste stap voor meer rust en geluk
16
May

Utrecht
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
23
May

Eindhoven
09:00 - 16:00
Bijna vol

Bijna vol
23
May

Rotterdam
09:00 - 16:00
Bijna vol

Bijna vol
23
May

Online
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
30
May

Amsterdam
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info

Meer weten over slimmer werken?

Hoe kan ik mijn tijd beter beheren?

Je tijd beter beheren begint met een goed timemanagement-systeem. Zorg voor een agenda waarin je afspraken en grote projecten of deadlines noteert. Maak daarnaast voor iedere dag een takenlijst waarin je taken opschrijft die maximaal 30 minuten kosten. Komt er een nieuwe taak binnen, zoals een uitgebreide e-mail beantwoorden of een meeting voorbereiden? Zet het direct op je takenlijst. Dan heb je overzicht over je werkdag en weet je ook beter wat er wel en niet bij past in je agenda.

Hoe kan ik een goede balans vinden tussen werk en privé?

Voor een goede werk-privébalans helpt het vooral om duidelijk onderscheid te maken tussen privétijd en werktijd. Probeer in je vrije tijd niet je werkmails te checken, maar zet een out of office aan of kijk er gewoon de volgende werkdag weer naar. Ga tegelijkertijd niet onder werktijd (ook niet op thuiswerkdagen) wasjes draaien, vaatwassers uitruimen of de kinderen helpen met hun huiswerk. Dingen gaan dan al snel door elkaar lopen, wat onrust geeft. 

Verder helpt het om op een andere plek te werken dan op de plek waar je privétijd houdt. Werk bij voorkeur in een aparte kamer als je thuis aan het werk bent of richt een bureau in dat speciaal voor werkdingen bedoeld is. Je kunt dan bewuster de werkdag afsluiten.

Zijn er trainingen of cursussen beschikbaar voor slimmer werken?

Nou en of! Wij hebben een training timemanagement waarin je alles leert over slimmer werken. In 1 dag reikt een ervaren trainer je alle tips en technieken aan die jij nodig hebt om je tijd beter te benutten, je planning goed te bewaken en het overzicht te houden. Bekijk onze agenda om te zien waar je de trainingen kunt volgen. We hebben trainingslocaties door het hele land.

Welke strategieën kan ik gebruiken om afleiding te verminderen?

Afleiding verminderen begint met notificaties uitschakelen. Denk daarbij aan social-media-notificaties, e-mailpop-ups en WhatsApp-pushberichten. Daarnaast kan het helpen om met een noise-cancelling headphone te werken aan focustaken of om simpelweg aan te geven dat je met aandacht ergens aan werkt. Verder is de Pomodoro-techniek een fijne methode om langere tijd je aandacht bij een taak te houden.

Leren slimmer te werken? Volg onze training timemanagement

Is slimmer werken een vaardigheid die jij graag goed onder de knie krijgt om meer uit je werkdag, uit je concentratie én uit je leven te halen? Onze 1-daagse training helpt je efficiënt te werken. Noem het een cursus efficiënt werken, een cursus slimmer werken, een productiviteitstraining of – zoals wij het noemen – een training timemanagement. Het komt erop neer dat jij leert hoe je meer gedaan krijgt in minder tijd door je uren goed te benutten. 

Bij onze training timemanagement geven ervaren trainers je dagelijks talloze praktische tips, delen zij hun handigste tools en leren ze je om slim te plannen en grip op je agenda te hebben, zelfs als je collega’s als een kip zonder kop rondrennen. Zo haal je alles uit je werkdag, terwijl je tegelijkertijd de rust bewaakt.

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Bij Tijdwinst helpen we al ruim 20 jaar professionals uit heel Nederland om slimmer (samen) te werken. We leren je om meer te halen uit jezelf, uit je tijd en uit je samenwerkingen. Om je daarbij te helpen, bieden we praktische 1-daagse trainingen aan over thema’s als timemanagement, gesprekstechnieken, feedback geven en assertiviteit. Volg onze trainingen op een locatie bij jou in de buurt of online. 

In-company offerte aanvragen

Wij zijn geaccrediteerd door

Ervaringen van onze cursisten

Wij delen continu onze ervaringen en tips om je te inspireren.
Jurgen Quasters

Vlot verteld onmiddelijk toepasbaar.

8/10
Klantenvertellen
arlet roex

Veel handige tools geleerd om dingen overzichtelijker te krijgen.
Hierdoor minder in je hoofd opslaan en meer op de pc.

Handige apps die we zelfs thuis gaan gebruiken om afspraken te bundelen

9/10
Klantenvertellen
Cavallo Chiara

Ik heb veel geleerd. Niet aleen practische tips, maar ook om beter na te denken over mijn taken en projecten in te plannen, waar de prioriteiten moeten liggen en hoe kan ik beter mijn tijd en concentratie te beschermen. Goed afwisseling van uitleg, voorbeelden en oefening. Prima te volgen online.

8/10
Klantenvertellen
Joost Wolters

Ik heb deze cursus als prettig ervaren. De input was overzichtelijk, praktisch en te volgen. Fijne docent die goed in staat was om een groep te boeien en opbouwend te werken.

9/10
Klantenvertellen
Martin Taams

Ik vond het een zeer nuttige training t.a.v. structuur te krijgen in het plannen van de werkvoorraad. Zeker in Outlook. Tips gekregen om niet teveel afgeleid te worden met het mailverkeer, toepassen van To Do-lijst en de 1:1-lijst, inbox nalopen en eventueel leegmaken. De trainer gaf ook heel goede informatie en is heel duidelijk en enthousiast.

9/10
Klantenvertellen
Sandra Boumans

Een training met héél veel tips die je meteen in de praktijk kan brengen!

10/10
Klantenvertellen

Wij verzorgen cursussen voor o.a.

Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 
9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 6.000 beoordelingen

+
25 jaar ervaring

+ 25 jaar ervaring

Met onze ruim 25 jaar ervaring zijn wij dé specialisten