Je hebt morgen een belangrijke deadline waar nog bergen werk voor verzet moet worden, dus is het belangrijk om je nu even te focussen. Net als je er lekker in zit, staat je collega echter aan je bureau. Of je antwoord hebt op zijn vraag? Het zal die dag niet de laatste onderbreking zijn. Niet alleen je brein zal hiervoor op de blaren zitten, maar ook je werk en je gezondheid. Ieder kantoor en ieder huis is daarom gebaat bij een stilte werkplek.

Wat is een stilte werkplek en waarom is dit nodig?

Een stilte werkplek is een werkplek die bedoeld is om in alle rust te werken. Dit kan simpelweg een afgesloten ruimte zijn, maar ook een werkplek die speciaal ontworpen is om de concentratie te stimuleren, bijvoorbeeld met behulp van akoestische panelen om het achtergrondgeluid te dempen.

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van stilte op ons brein en lichaam. Hierdoor is er veel bewijs dat blootstelling aan geluid hier een negatief effect op heeft. In 2011 noemde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geluidsvervuiling al een ‘moderne plaag’. Vandaag de dag is het immers bijna nooit stil, met alle gevolgen van dien. Volgens de WHO wordt geluidshinder in verband gebracht met irritaties, stress, slaapproblemen en hart- en vaatziekten.

stilte werkplek

Externe prikkels leiden ons af

Gemiddeld worden we elke drie minuten onderbroken door een prikkel. Dat kan een langslopende collega met een vraag, een notificatie op onze telefoon of wijzelf zijn, met het idee om voor de zoveelste keer die dag de mail te checken.

Het probleem hierbij is dat je brein niet zomaar kan switchen tussen zo’n prikkel en gefocust werk. Sterker nog: het kost gemiddeld zo’n 20 tot 25 minuten om er weer helemaal in te komen. 

Al dat schakelen tussen taken is zonde, omdat je op deze manier veel minder gedaan krijgt in dezelfde tijd. Hierdoor kan je het gevoel hebben dat je het druk hebt, terwijl je tegelijkertijd helemaal niet productief bent. Ook de afname van kwaliteit is een belangrijk effect van al deze externe prikkels: omdat je afgeleid wordt, maak je sneller fouten en kun je minder goed en snel problemen oplossen. Dit voorkom je met een stilte werkplek.

Het verschil tussen diep werk en oppervlakkig werk

Gedurende een werkdag krijg je te maken met twee soorten werk, aldus computerwetenschapper Cal Newport, die het bekende boek ‘Deep Work’ schreef.

  • Oppervlakkig werk: dit zijn werkzaamheden die weinig vragen van je cognitieve vaardigheden, zoals het wegwerken van e-mail. 
  • Diep werk: dit zijn werkzaamheden waar je al je cognitieve vaardigheden moet benutten en die vragen om een grote mentale inspanning, waardoor je geconcentreerd moet werken.

Doordat we tegenwoordig veel te maken hebben met grote kantoortuinen, onnodige meetings en het direct moeten antwoorden op e-mails, is het lastig om nog diep werk uit te kunnen voeren. Tijd in je agenda inplannen om op een stilte werkplek te werken, kan daarom een uitkomst zijn.

Wat een stilte werkplek je kan brengen: de voordelen

Waarom kan een stilte werkplek zo’n uitkomst zijn? We zetten de belangrijkste voordelen op een rij:

Verhoogde concentratie en focus

Dit voordeel hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen, want je ervaart het effect van geluiden en andere afleidingen op je concentratie zelf dagelijks. Met geluiden op de achtergrond kun je je minder goed focussen, omdat een deel van je aandacht uitgaat naar het geluid. Je raakt simpelweg sneller afgeleid, omdat je wil horen wat een collega zegt of omdat het geluid zo onvoorspelbaar is. 

Het levert minder stress en spanning op

Indirect leveren al de afleidingen waar je dagelijks mee te maken krijgt je stress en spanning op. Als je niet afkrijgt wat je gepland had te doen, blijven deze taken sluimeren in je achterhoofd, en kun je werkdruk gaan ervaren. Een stilte werkplek zorgt ervoor dat je productiever en efficiënter wordt, wat uiteindelijk voor minder stress en spanning zorgt.

Letterlijke stilte versterkt dit alleen nog maar. Stilte activeert namelijk het parasympathische zenuwstelsel, het systeem dat ons lichaam tot rust brengt. In deze ruststand worden onder andere onze ademhaling en hartslag naar beneden gebracht.

Minder mentale vermoeidheid

Geluiden zijn overal. We krijgen per dag enorm veel geluidsprikkels te verwerken, sommige bewust, maar veel ook onbewust. Ons brein is namelijk de hele dag bezig om deze geluiden te filteren. Hierdoor ervaren we alleen de geluiden die van belang zijn, maar dit kost wel onwijs veel energie, wat weer invloed heeft op je werk. Zeker als de akoestiek op werk niet ideaal is, levert dit veel mentale vermoeidheid op. 

Al deze voordelen samen zorgen ervoor dat je op een stilte werkplek minder fouten maakt en je werk van nog betere kwaliteit is. 

stilte werkplek

Hoe richt je een stilte werkplek in? 5 praktische tips

De voordelen van een stilte werkplek zijn duidelijk. Maar wat heb je hiervoor nodig? En wat zijn de verschillende mogelijkheden?

1. Het ideale scenario: een afgesloten concentratie werkplek

Een afgesloten ruimte is ideaal, omdat je je zo helemaal kunt afsluiten voor achtergrondgeluiden. Bovendien geeft het een duidelijk signaal af aan collega’s en/of huisgenoten dat je hard aan het werk bent. Wanneer je de deur van zo’n werkplek open doet, weet je immers zeker dat je iemand stoort. Bij een open bureau is het voor je collega of huisgenoot veel makkelijker om ‘even’ iets te zeggen. 

Een afgesloten ruimte kan natuurlijk een vergaderruimte zijn of een leegstaande kamer in je huis, maar tegenwoordig bestaat er ook een zogenaamde stilte werkplek cabine. Zo’n akoestische werkplek absorbeert het geluid van buitenaf en is speciaal ontworpen om in open ruimtes telefoongesprekken te kunnen voeren en in stilte werk uit te kunnen voeren.

Dit soort geluidsdichte cabines worden steeds normaler als stilte ruimte op kantoor, maar komen ook voor bij mensen thuis – vaak in de vorm van een tiny house in de achtertuin. Eén van onze timemanagement experts liet bijvoorbeeld een kantoor in zijn achtertuin plaatsen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

2. Een halfopen stilte werkplek voor meer beschutting

Heb je geen ruimte voor een stilte cabine in je achtertuin of in de kantoortuin? Dan zijn er ook andere manieren om beschutting te creëren, en zo een stilte werkplek te realiseren. Zo zijn er ook halfopen akoestische werkplekken op de markt, waarbij het bureau en soms ook een gedeelte van de werkplek zijn omsloten met een paneel. Hierbij blijf je onderdeel van de omgeving, maar wordt het achtergrondgeluid gedempt. Omdat je zelf naar het paneel kijkt, kun je ook visueel niet afgeleid worden. 

Je kunt ook zelf akoestische panelen aanschaffen, om beschutting te creëren. Of maak gebruik van gordijnen en tapijten die het geluid dempen. Om een duidelijk signaal af te kunnen geven aan de omgeving en visuele prikkels te verminderen, kun je ook beschutting realiseren door meubels (zoals kasten) of planten te plaatsen om de werkplek heen. 

stilte werkplek

3. Kies een rustige locatie

Zeker bij een halfopen werkplek is de locatie ook van belang. Creëer de stilte werkplek bijvoorbeeld niet in de woonkamer, maar in de slaapkamer of op zolder. Op kantoor kun je de ruimte beter ergens achterin de ruimte creëren, en niet pal naast het koffiezetapparaat. Hoe minder mensen er langs zullen lopen, hoe minder afgeleid je zelf wordt en hoe minder mensen je ook zullen storen. 

4. Zorg voor de ideale werkplek

Natuurlijk zijn er nog veel meer factoren die van invloed zijn op je productiviteit. Houd hier rekening mee bij het inrichten van je stilte werkplek. Denk bijvoorbeeld aan een ergonomische bureaustoel, een juist afgesteld bureau en voldoende licht. Ook zal rommel op je bureau je focus geen goed doen, dus bewaar je spullen op een andere plek of zorg voor lades.

5. Zet tools en technologieën in die je een handje kunnen helpen

Een stilte werkplek kan wonderen doen, maar het is geen magische oplossing om altijd maar gefocust te kunnen werken. Je kan wel plaatsnemen, maar als je vervolgens uren naar je telefoon gaat staren of alsnog wordt gestoord door collega’s in een halfopen werkplek, heb je nog niets aan de stilte werkplek.

Maak daarom gebruik van het digitale gemak wat er vandaag de dag bestaat, zoals een noise cancelling koptelefoon, een white noise machine en een app zoals Forest die je helpt te concentreren. 

stilte werkplek

Andere tips voor meer rust en stilte tijdens je werkdag

Het idee van een stilte werkplek zou alleen maar moeten worden aangemoedigd door je werkgever. Maar we weten dat dit in de praktijk niet altijd het geval is, omdat er bijvoorbeeld geen plek of geen budget voor is. Zelfs als je wel een stilte werkplek creëert, zijn dit handige tips om meer rust en stilte tijdens je werkdag te realiseren.

Verbeter je concentratie met gewoonten

Persoonlijk gewoonten kunnen ook bijdragen aan een stille werkomgeving waar je je optimaal kunt concentreren. Denk bijvoorbeeld aan het uitzetten van notificaties op je telefoon, het luisteren naar concentratieverhogende muziek en het gebruiken van speciale technieken zoals de Pomodoro-techniek. Lees hier nog meer tips om je concentratie te verbeteren

Stel duidelijke grenzen bij collega’s en/of huisgenoten

Laat je collega’s en/of huisgenoten weten dat je behoefte hebt aan stilte wanneer je werkt, maar houd het niet bij deze vage afspraak. Spreek concreet af wanneer je onderbroken mag werken en wanneer je de stilte echt nodig hebt. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld afspraken over het gebruik van een koptelefoon (op betekent niet storen) of focus uren in de ochtend. Op deze manier kun je onderbrekingen minimaliseren op de momenten dat het er echt toe doet.

Wissel werkplekken af

Hoe erg je ook je best doet om jouw stilte werkplek te optimaliseren, niemand krijgt het voor elkaar om acht uur lang geconcentreerd en productief te werken. Houd de stilte werkplek daarom een flexplek. Om mentaal fris te blijven is het juist belangrijk om af en toe een pauze te houden en een dynamische werkplek op te zoeken.

Heb je een belangrijke deadline waar je nog veel werk voor moet verzetten? Of moet je werk doen waar een grote mentale inspanning nodig is? Zoek dan een stilte werkplek op. Ben je bezig met meer oppervlakkig werk, waar je minder concentratie voor nodig hebt? Neem dan juist plaats in een dynamische werkomgeving, waar je met collega’s kunt sparren en je wordt geïnspireerd door je omgeving. 

Meer tips? Maak gebruik van onze hulpmiddelen

Tijdwinst helpt mensen en organisaties om hun kostbare tijd zo optimaal mogelijk te benutten en hun focus te behouden op de zaken die voor hen het meest belangrijk zijn. Dit doen we onder andere met onze 1-daagse training over time management, waar je leert om bewuster met je tijd om te gaan en meer werk gedaan te krijgen. Na de training heb je met behulp van slimme technieken, methodes en invalshoeken meer rust in je hoofd en meer grip op je dag. 

Onze bestseller ‘Elke dag om 15:00 uur klaar’ gaat nog verder dan de training. Het geeft je alle benodigde handvatten en praktische tips om je effectiviteit te vergroten op een manier die bij jou past. Het doel? Meer werk verzetten in minder tijd, zodat je tijd overhoudt voor zaken die voor jou belangrijk zijn.

stilte werkplek

Veelgestelde vragen over stilte werkplek

  • Wat zijn de voordelen van een stilte werkplek?

    Op een stilte werkplek heb je geen last van achtergrondgeluiden en andere afleidingen, waardoor je meer gedaan krijgt in minder tijd, minder fouten maakt en minder stress ervaart. De speciaal ingerichte werkplek helpt je geconcentreerd in alle rust te werken.

  • Wat is belangrijk op een werkplek?

    Er zijn veel aspecten belangrijk op een werkplek om het werk optimaal te kunnen uitvoeren. Een werkplek moet comfortabel zijn, ergonomisch zijn ingericht, met voldoende licht en een zuivere lucht, en zo min mogelijk afleidingen. 

  • Wat zijn de eisen aan een goede werkplek?

    Eisen aan een goede werkplek draaien om zo goed mogelijk je werk te kunnen doen, zoals voldoende licht, een zuivere lucht, mogelijkheden om spullen op te bergen en zo min mogelijk afleidingen voor genoeg productiviteit. Denk echter ook aan de lange termijn en aan eisen als een goed afgesteld bureau, beeldscherm en bureaustoel, en een ergonomisch toetsenbord.

  • Hoe kan ik een effectieve stilte werkplek creëren?

    Bij het inrichten van een stilte werkplek is het belangrijk om geluidsprikkels en visuele prikkels zoveel mogelijk te dempen. Een akoestische cabine of akoestische panelen zijn hier uiterst geschikt voor. Je kunt een cabine kopen of zelf een geluidsdichte cabine maken. Zorg er bij een halfopen stilte werkplek voor dat de stoel bij de opening staat, zodat je zelf tegen de beschutting aan kijkt en niet afgeleid kan worden door wat er om je heen gebeurt.

  • Welke regels moeten gelden in een stilte werkplek?

    Op een stilte werkplek is het belangrijk dat er zo min mogelijk afleidingen zijn, of dat nu van collega’s of huisgenoten komt, de omgeving of rondom technologie (zoals binnenkomende mail). Welke regels er gelden in een stilte werkplek bepaal je helemaal zelf, zorg er wel voor dat je deze concreet afspreekt met je collega’s of huisgenoten.

  • Waar moet een werkplek op kantoor aan voldoen?

    Het is verplicht om een werkplek op kantoor te creëren om gezond en veilig te kunnen werken. Volgens de Nederlandse arbeidsinspectie is er voldoende (dag)licht nodig en gelden er criteria voor de temperatuur, een goede ventilatie, en voor zo weinig mogelijk geluidshinder. Ook zijn er richtlijnen voor het aantal vierkante meters, het meubilair en de werkapparatuur. 

  • Hoeveel m2 heb je nodig voor een werkplek?

    In een kantoor geldt een minimale werkplek van 4 vierkante meter ruimte per persoon als deze langer dan 2 uur per dag gebruikt wordt. In de 4 vierkante meter kunnen het bureau en de bureaustoel staan, en heeft de werknemer ruimte om zich te bewegen. Verder ligt het aan de samenstelling van de werkplek hoeveel vierkante meters er nog meer nodig zijn.

  • Hoe kan ik mijn team overtuigen van de voordelen van een stilte werkplek?

    Overtuig je team van de voordelen van een stilte werkplek door met concrete cijfers te komen. Veel mensen weten niet hoe vaak we eigenlijk per dag gestoord worden en hoe lang het weer duurt om je volledig te kunnen focussen op een taak. Uiteindelijk zou iedereen wel meer gedaan willen krijgen in minder tijd. Koop eventueel eerst één akoestische werkplek tweedehands en laat iedereen de voordelen zelf ervaren.

  • Wat zijn de beste praktijken voor het onderhouden van een stilte werkplek?

    Privacy en rust zijn het belangrijkst bij het onderhouden van een stilte werkplek. Om dit te onderhouden is het essentieel om afspraken te maken met iedereen in de omgeving van de werkplek, en deze afspraken ook te handhaven wanneer medewerkers zich hier niet aan houden.

  • Hoe kan ik omgaan met werknemers die moeite hebben met stilte werkplekken?

    Werknemers kunnen moeite hebben met stilte werkplekken wanneer ze deze niet respecteren en collega’s alsnog storen. Zij moeten daarvoor op hun vingers getikt worden. Zorg dat er concrete afspraken zijn over het gebruik van een stilte werkplek. Er zijn ook werknemers die niet tegen volledige stilte kunnen, raad hen aan vaker op een dynamische werkplek te werken of om muziek op te zetten in de ruimte. 

     

  • Wat zijn de mogelijke nadelen van een stilte werkplek en hoe kan ik die minimaliseren?

    Een mogelijk nadeel is dat je minder makkelijk met collega’s kunt sparren voor passende oplossingen en dat je minder inspiratie opdoet in stilte. Zorg er daarom voor dat je een stilte werkplek af en toe verruilt voor een dynamische werkplek.

  • Hoe kan ik stilte werkplekken combineren met open kantoorruimtes?

    Er is een geluidsdichte cabine verkrijgbaar, waardoor je in open kantoorruimtes alsnog stilte werkplekken kunt creëren. Deze stille cabines hebben akoestische wanden, waardoor omgevingsgeluid wordt gedempt. Een andere oplossing is een halfopen stilte werkplek, waarbij gebruik wordt gemaakt van akoestische panelen aan het bureau. Andere manieren om meer beschutting te creëren, zijn met gebruik van meubels, gordijnen en planten.

  • Welke hulpmiddelen of technologieën kunnen helpen bij het handhaven van stilte?

    Het beste hulpmiddel is een noise cancelling koptelefoon, omdat dit stilte garandeert en tegelijkertijd een duidelijk signaal afgeeft aan collega’s of huisgenoten dat je geconcentreerd aan het werk bent. Je kunt zelfs de concrete afspraak maken dat de koptelefoon op betekent dat je niet gestoord wil worden.

  • Hoe meet ik de effectiviteit van een stilte werkplek?

    De effectiviteit van een stilte werkplek meet je voornamelijk door jezelf af te vragen of je meer focus en concentratie hebt op de werkplek. Wanneer je dit echt concreet wil meten, zou je je werkzaamheden kunnen timen op een normale werkplek en vervolgens op de stilte werkplek. Dan zie je of je daadwerkelijk meer gedaan krijgt in minder tijd.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog