Bij Tijdwinst zijn we er altijd al een groot voorstander van geweest: thuiswerken. Niet alleen vanwege de flexibiliteit en vrijheid die het geeft, maar ook zeker vanwege het positieve effect dat het op de productiviteit heeft. Nu Nederland massaal thuiswerkt kunnen ook zij de voordelen ervaren – mits ze deze inzichten opvolgen.

Thuiswerken — wij waren al fan. Jij nu ook?

Thuiswerken. We waren een van de eersten die er een boek over schreven. Iets dat bij sommigen weerstand opriep. Niet van medewerkers zelfs, maar van leidinggevende en managers. Mensen die moeite hadden met het loslaten van oude werkgewoonten.

Nee, thuiswerken is onmogelijk. Bij ons werkt dat niet!” of “Ja, maar als mijn personeel thuis werkt kan ik niet zien wat ze uitspoken.

Onzin natuurlijk — blijkt ook nu.

Het merendeel van de mensen werkt nu immers thuis vanwege de uitbraak van het coronavirus. Een ontzettend vervelende situatie natuurlijk, maar wél een eyeopener voor de mensen die destijds schreeuwden dat thuiswerken onmogelijk was.

Ineens worden zij met de neus op de feiten gedrukt en zien ze in dat een teamlid wél haar functie vanuit thuis kan uitvoeren. Dat zij helemaal niet de kantjes ervan afloopt, maar juist productiever is. En die meeting? Die blijkt toch ineens overbodig.

Drie hoeraatjes dus, voor thuiswerken.

En hoewel we natuurlijk van harte hopen dat deze crisis zo spoedig mogelijk tot een eind komt, zijn we wel blij dat steeds meer organisaties eindelijk de mogelijkheden van thuiswerken inzien. Het is nu dan ook een uitstekend moment op thuiswerken in zo’n vorm te gieten dat het zowel voor de organisatie als de medewerker werkt.

Met deze inzichten moet dat in ieder geval lukken:

3 tips om thuiswerken tot een succes te brengen

Het geheim achter succesvol thuiswerken, zit ‘m in vertrouwen. Niets meer, niets minder. Jouw leidinggevende moet ervan op aan kunnen dat het werk afkomt. Dat jij je afspraken nakomt en duidelijk aangeeft wanneer iets niet gaat lukken.

Kortom: hij of zij moet er vanuit kunnen gaan dat jij verantwoordelijk neemt voor je werk, ongeacht of jij je werkzaamheden thuis of op kantoor uitvoert.

Daarom houd jij je aan de volgende 3 regels:

1. Maak resultaatgerichte afspraken

Er zijn bepaalde werkzaamheden die moeten gebeuren. Taken die bijvoorbeeld binnen je functieomschrijving horen of die alleen jij kunt uitvoeren. Daar rooster je vanzelfsprekend tijd voor in. Ook met onvoorziene taken, zoals een spoedje tussendoor, houd je rekening.

Voor de overige werktijd zul je afspraken moeten maken. Niet alleen zodat jij duidelijk weet wát je moet doen, maar ook om aan te tonen dat je zelfstandig kunt werken. Weer wil je dat vertrouwen krijgen.

Hiervoor bespreek je geregeld met je team of leidinggevende wat er aan het eind van de dag, week (of maand) af is. Wat ga je doen, aan welk project ga je werken, welk resultaat denk je daarmee te behalen?

Deze duidelijke afspraken helpen jou bepalen waar je prioriteit ligt en geven je handvatten om thuiswerken een succes te maken.

Thuiswerken op basis van vertrouwen 3

2. Wees eerlijk en transparant

Bij thuiswerken draait het niet zozeer om die 9-tot-5. Je hebt juist ontzettend veel vrijheid. Dit zorgt ervoor dat je flexibel kunt zijn in je werkindeling. Kun jij je in de avonduren makkelijker concentreren op die taak, doe dat dan zeker — mits je die uren eerlijk in je agenda communiceert.

Wees daarom eerlijk en transparant over wanneer je werkt en waaraan je werkt. Je doet dit door een open en duidelijke agenda bij te houden. Plan wat je gaat doen en geef achteraf aan wat je gedaan hebt door je agenda bij te werken.

Besef dat het jouw leidinggevende niet zozeer uitmaakt wanneer jij je werkzaamheden uitvoert, zolang ze maar worden gedaan. Hij kijkt niet naar je werkuren, maar naar je productiviteit. Houd het daarom eerlijk en overzichtelijk bij.

3. Houd elkaar op de hoogte

Om het onderlinge vertrouwen in stand te houden is het tot slot belangrijk dat je blijft communiceren. Dit hoeft natuurlijk niet de hele dag door en hoeft ook zeker geen uren in beslag te nemen; jij hebt immers werkzaamheden waar je je op moet concentreren.

Neem simpelweg 5 minuten de tijd om kort even door te spreken hoe het ervoor staat, bijvoorbeeld via Skype, Teams of Zoom. Bespreek waar vandaag je prioriteiten liggen en wat je verwacht af te krijgen (Precies: die resultaatgerichte afspraken uit de eerste tip). Zo weet je leidinggevende waar hij of zij van op aan kan en vergroot je het vertrouwen.

Vragen of opmerkingen die gedurende de dag rijzen, spaar je zoveel mogelijk op. Bij een volgende overlegmoment bespreek je deze. Net als jij heeft ook je team of leidinggevende het druk. Respecteer daarom elkaars concentratie en gebruik een 1-op-1 lijst.

Deze zogenaamde ‘1 op 1’-lijst is een middel dat de communicatie bevordert, zonder elkaar onnodig te storen. In onze 1-daagse online training vertellen we je daar meer over. Handig om te volgen, vooral nu je thuiszit!

Kortom

Werk je op deze manier dan werk je op basis van heldere afspraken, transparantie en vertrouwen. Wel is het hierbij van belang dat je deze cultuur samen creëert, kijkt wat het beste voor jullie werkt en bijstuurt.

Volg je onze 1-daagse training Time management dan leer je dit. Je krijgt de tools in handen om samen met je team productief te zijn op basis van vertrouwen. Omdat efficiënt thuiswerken juist nu belangrijk is, wil je hier niet mee wachten tot na de corona crisis. Volg de training daarom online! Informatief, snel en op 1,5 meter afstand.

Thuiswerken op basis van vertrouwen 4

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog