Frisse time management tips om kostbare tijd te besparen

Gratis time management tips in je inbox?

Laat je maximaal 2x per maand inspireren met slimme time management tips voor een druk én leuk (werk)leven:

 

Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!

De neiging om conflicten uit de weg te gaan? Logisch op zich. We willen allemaal het liefst aardig gevonden worden. Maar conflictvermijdend gedrag helpt je niet verder. Je lost er problemen niet mee op; misschien worden ze zelfs erger. Hoe ga je conflictvermijdend gedrag tegen en kun je tóch (op een prettige manier) de confrontatie aangaan?

Feedback geven is zo eenvoudig nog niet. Aan de ene kant wil je niet te direct zijn. Dan gaat de ander acuut zichzelf verdedigen. Aan de andere kant wil je ook niet zo subtiel zijn dat de ander het als een suggestie in plaats van als feedback ziet. Goed nieuws: de 4 G’s feedbackmethode helpt je om de gouden middenweg te vinden.

Gouden bergen beloven is één ding. Het daadwerkelijk waarmaken is waar het vervolgens spaak loopt. Om teleurstelling te voorkomen doe je om die reden aan verwachtingsmanagement: je laat de verwachtingen van de ander op één lijn liggen met wat je daadwerkelijk kunt leveren. En ben je slim, dan ga je voor “underpromise and overdeliver”.

Een teamlid bakt er niets van. Aan jou de taak om hem aan te spreken op zijn gedrag. Maar hoe doe je dat, zonder hem te kwetsen of een defensieve reactie uit te lokken? Simpel:
(1) Geef een compliment.
(2) Benoem het probleem.
(3) Kom met be… — De overige stappen lees je hier, 6 in totaal.

De zin ‘Ik weet het 100% zeker!’ doet meer kwaad dan goed. Houd je namelijk te lang vast aan iets dat je “zeker” weet dan beperk je jouw intellectuele ontwikkeling. Het tegengif? Denk als een wetenschapper: weerleg je overtuiging met de falsifieerbaarheid-theorie. ‘Klopt dit wel?’

Er moet brood op de plank. En hoezeer iemand ook van zijn of haar werkt houdt; voor niets gaat de zon op. Wanneer je de vraag “wordt het niets eens tijd om over mijn loon te praten?” opwerpt? Zodra je aan minstens 6 checkpunten voldoet kom je in aanmerking voor een mooie salarisverhoging.