‘Wat kan ik doen om mijn concentratie te verbeteren’;  die vraag beantwoordt timemanagement expert Björn Deusings in dit artikel. Aan de hand van een korte video en 6 slimme tips voor meer focus, leer jij hoe je jouw aandacht erbij kunt houden. Niet door slechts afleiding om je heen te vermijden, maar vooral de afleiding in jouw hoofd

Hoe behoud je je focus? Timemanagement expert vertelt

In zijn boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ beschrijft Björn het onvermogen van ons brein om mee te gaan met de tijd; onze hersenen zijn namelijk nog voor een groot deel verankerd in het stenen tijdperk — jij hoeft maar een geluidje te horen en je instinct herinnert je eraan dat het zomaar eens een sabeltandtijger zou kunnen zijn. Jij bent afgeleid.

Destijds prima (het redde je leven), maar als hedendaagse kantoorwerker kun je het niet gebruiken om om de haverklap je concentratie te laten verstoren. Jij moet namelijk een hoop werk verzetten en dat lukt alleen wanneer jij jouw focus kunt richten op die taak voor je.

Door zoveel mogelijk prikkels uit je afleiding te vermijden – denk aan telefoons, luidruchtige collega’s of visuele stimulans – kun je jouw concentratiespanne een handje helpen.

Toch zijn er nog meer tips voor focus, die zich niet alleen richten op deze externe prikkels. Want interne? Die zijn er natuurlijk ook nog. Denk hierbij aan eigen gedachten en ingevingen. Dingen als “had ik geen afspraak om drie uur?”, “ik moet niet vergeten Bart te bellen” of “ik moet binnenkort echt die status controleren” houden je net zo goed van het werk af.

Ook daar zul je dus rekening mee moeten houden. In onderstaande video geeft Björn Deusings, timemanagement expert en directeur van Tijdwinst.com, je een aantal handige tips voor meer focus. En dan vooral gericht op die eigen, afleidende gedachten.

Wat kan ik doen om mijn concentratie te verbeteren?

De adviezen die Björn daarnet gaf, draaien om het inperken van die afleidende interne gedachten en prikkels. Je zal zien dat wanneer je ook daar beter mee omgaat – naast het elimineren van (audio)visuele afleiding – je jouw focus veel beter kunt bewaren.

Laten we wat uitvoerig op zijn tips voor meer focus ingaan:

1. Schrijf op wat je bezighoudt

Je kunt het niet gebruiken om tijdens een zware concentratieklus telkens afgeleid te worden door ‘ik-moet-ook-nog’s en ‘ik-moet-niet-vergeten-om’metjes. Het is daarom raadzaam om voordat je begint de boel uit je hoofd te schrijven. Dat vergt enkele minuutjes, maar je kunt er daarna wel zeker van zijn dat je brein het loslaat.

Neem dus een stuk papier, vijf minuten van je tijd en schrijf alle afspraken, taken en projecten op die nog in je hoofd zitten. Leg het vervolgens aan de kant en begin met frisse concentratie aan je klus.

Wil je hier meer over weten, lees dan eens het artikel waarin we deze gedachtendump uitvoerig bespreken.

2. Organiseer alles in één takensysteem

Je kunt een hoop stress en afleiding voorkomen wanneer je met een overzichtelijk systeem werkt. Bovenstaande afspraken, klussen en projecten liggen dan op één vaste plek vast, waardoor je interne afleiding als “wanneer moest dat rapport ook alweer af zijn?” voorkomt. Jij weet wat er moet gebeuren, hoe en wanneer. Dat soort mentale rust stelt je in staat te focussen op waar je mee bezig bent.

Welke tools je hiervoor gebruikt?

  • Eén agenda waarin je alle afspraken en grote klussen noteert.
  • Eén takenmanager waarin je alle kleine klussen bewaart. Ook zaken die je met iemand wil bespreken of die je in de gaten wil houden, kun je daar prima opslaan.

Tijdens een training Time Management vertellen we je graag hoe je zo’n systeem inricht. Nu direct aan de slag, lees dan eens deze artikelen:

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons dan op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

3. Plan grote klussen in je agenda

Eén van Björn’s tips voor meer focus was dat je grote klussen altijd in je agenda plant. Ook hiermee haal je die onrust uit je hoofd, die interne prikkels. Wat zijn grote klussen? Nou, alles waarmee je minstens een half uur of langer zoet bent, bijvoorbeeld het grondig lezen van een rapport of het voorbereiden van die meeting.

Rooster er tijd voor in! Op die manier dwing je jezelf na te denken over de duur van de taak, wat je er nog allemaal voor moet doen en wat het meest geschikte moment is.

4. Omschrijf je taken zo duidelijk mogelijk

Zoals je nu weet houdt jouw brein niet van vage taken. Wanneer het namelijk ook maar enigszins moet nadenken over de hoe en wat gooit het al de concentratie-handdoek in de ring; een klus voelt dan te groots, intimiderend of omslachtig.

Door je klussen zo helder en concreet mogelijk te omschrijven, kun je een deel van deze twijfel wegnemen. Doe dit door te bedenken wat je precies moet doen; welke handeling moet je hier letterlijk voor uitvoeren. Omschrijf dat met een werkwoord.

Dus niet: “straks een mailtje sturen naar Bart” maar “Mail sturen Bart”, of “Bellen Marleen betreffende aanvraag”, “Controleren Linkedin-berichten” of “Navragen bij Paul: hoe zit het met…”

5. Werk met focusblokken

Nu je weet wat je moet doen en daar ook tijd voor hebt vrijgemaakt ga je aan de slag, maar niet voordat je een timer zet. Om een beetje aardig te zijn voor je concentratiespanne, helpt het om in die focusblokken te werken. Daarmee benut je jouw focus optimaal en geef je jezelf voldoende tijd om weer op te laden.

Kies daarvoor een tijd die jij fijn vindt. We kunnen ons voorstellen dat je voor het grondig lezen van een stuk liever met grote tijdsblokken werkt, bijvoorbeeld 50 minuten. Gaat het om het afhandelen van kleinere taken, kies dan voor 25 minuten.

Daarna neem je een korte pauze. Herhaal dit proces totdat je jouw concentratieklussen erop hebt zitten.

6. Elimineer zoveel mogelijk prikkels

Uiteindelijk zul je toch ook rekening moeten houden met externe afleiding; die rinkelende telefoon of die rumoerige collega’s. Zet je notificaties daarom écht uit. Jouw brein kan namelijk niet uitmaken of het bliepje dat je hoort van levensbelang is of slechts de bedoeling heeft om je te wijzen op een grappig appje — het is hoe dan ook afgeleid, zo zwartwit is het.

En je werkomgeving? Ook die heeft invloed op jouw concentratievermogen. Het is logisch dat jij je niet kunt focussen wanneer je een voorstel schrijft ten midst van een rumoerige kantoortuin. Zonder jezelf dan ook af: zoek een rustige plek uit, bijvoorbeeld een vergaderzaal, en zet daar je werkzaamheden voort. Of wanneer je thuiswerkt: doe de deur van je zolderkamer dicht, draag een noise cancelling headset en speel op de achtergrond desnoods white noise om omgevingsgeluid uit te filteren.

Zo simpel kan het zijn.

6 tips voor meer focus gaan het verschil maken

Externe afleiding is niet altijd de boosdoener voor een gebrek aan focus. Ook je eigen gedachten en ingevingen zorgen er soms voor dat je niet toekomt aan je werkzaamheden.

Door hier bewust mee om te gaan, kun je dit soort afleiding verminderen. Je bent niet meer telkens in je hoofd bezig met wat er moet gebeuren, maar kunt er dankzij een timemanagement op vertrouwen dat je het niet vergeet. Die mentale rust zal ervoor zorgen dat jij je beter kunt toeleggen op het werk dat voor je neus ligt.

Wat kun je nog meer doen tegen een slechte concentratie?

Wil je meer leren over concentratie op de werkvloer? Lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar en maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen. Dan leer je niet alleen hoe je brein werkt, maar gaan we veel dieper in op de manieren om je focus, concentratie en productiviteit naar een hoger niveau te tillen.

Check ook eens deze artikelen:

Wie zijn wij? | Training Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog