Nu de sportscholen zijn gesloten, ben je bang dat je bent aangewezen op die oude fitness-dvd die al jaren ligt te verstoffen. Zeker niet. Er zijn tal van manieren om actief te blijven, ook nu je thuiszit. Niet om van die quarantainekilo’s af te komen, maar om je immuunsysteem een boost te geven. Volgens Harvard ontzettend belangrijk:

Corona crisis excuus voor bankhangen?

We moeten zoveel mogelijk binnen blijven. Scholen zijn gesloten, veel winkels zijn dicht en het merendeel van de mensen werkt vanuit huis. Deze maatregelen zijn zeker hard nodig, maar zetten wel ons dagelijks leven op z’n kop.

Zo ging je voorheen een uurtje hardlopen met een groepje vrienden. Fitnessen om stoom af te blazen na een stevige vergadering of trok je in het weekend een aantal baantjes om fit te blijven. Dat gaat nu niet meer. 

Toch betekent dit niet dat we nu met z’n allen moeten gaan bankhangen, ons “moeten laten gaan”, of die summerbody van onze ‘2020 Doelen’-lijst moeten strepen. Zeker niet. We kunnen nog steeds actief zijn, zweten en spierpijn hebben!

En natuurlijk: je hebt het al druk genoeg nu. Je werkt vanuit huis, moet misschien een team op afstand aansturen, en dat terwijl je ook nog eens je kinderen moet bezighouden. Lichamelijk actief blijven is dan wel het laatste op je prioriteitenlijstje.

Dat begrijpen we.

Toch is het belangrijk om ook hier aandacht aan te schenken, vooral nu. Al is het een paar minuten per dag. Voldoende beweging is ontzettend goed, en dan met name voor het ding waar je op dit moment niet zonder kunt: een sterk immuunsysteem.

Zegt ook de wetenschap:

Actief blijven tip

Harvard: “Voldoende beweging cruciaal voor sterk immuunsysteem”

Een artikel – gepubliceerd door Harvard Medical School – toont aan dat dé manier om je immuunsysteem sterk te houden, lichaamsbeweging is is:

“Net als bij een gezond dieet, draagt ook beweging bij aan het behouden van een gezond immuunsysteem.”

De reden?

“Vooral de stimulatie van de bloedsomloop zorgt ervoor dat cellen en substanties die te maken hebben met het immuunsysteem, sneller door het lichaam worden vervoerd. Dit verhoogt hun efficiëntie.”

Kortom:

Naast het vermijden van groepen mensen, je handen goed en vaak wassen, en je neus en mond niet aanraken, blijkt ook voldoende lichaamsbeweging bij te dragen aan het in stand houden van een gezond immuunsysteem. 

Daarnaast houdt regelmatig bewegen je ook mentaal sterk. Je zit beter in je vel, staat sterker in je schoenen en kunt daardoor beter met stress omgaan. Ontzettend waardevol dus, zeker in deze tijd.

3 eenvoudige manieren om lichamelijk actief te blijven

Nu beschikt natuurlijk niet iedereen over een volledig uitgeruste thuis-gym. En met z’n allen massaal buiten gaan hardlopen, schiet ook het doel voorbij. Toch zijn er een aantal manieren waarop je ook thuis aan je dagelijkse dosis lichaamsbeweging komt:

1. Haal tussendoor een frisse neus

Probeer gemiddeld elk half uur twee minuten iets anders te doen dan zitten; sta op, haal koffie en loop desnoods even een rondje door het huis. Daarnaast stel je als doel 10.000 stappen per dag te behalen. Bijvoorbeeld door je lunchpauze wandelend door te brengen of door ‘s ochtends en ‘s avonds een ommetje te maken.

Kortom: koester je gezondheid en productiviteit en zorg ervoor dat je meer wandelen in je werkdag verwerkt!

2. Volg (gratis of betaalde) digitale sportlessen

Er zijn talloze youtube video’s te vinden met uitstekende lessen. Uiteenlopend van yoga, pilates tot aan krachttraining; er is voor iedereen wat wils. Het enige dat je nodig hebt is een handdoek, een fitness matje en eventueel wat lichte gewichten.

Toe aan wat serieuzer zweten? Overweeg dan een sport abonnement af te sluiten bij een ‘online sportschool’. Daar vind je work-outs en groepslessen die ook bij reguliere sportscholen worden gestreamd. Denk bijvoorbeeld aan een lesje Bodypump, Zumba of Spinning. Het kan allemaal en dat vanuit het gemak van je eigen huis.

Les Mills is een uitstekend aanbieder hiervan. Voor iets meer dan een tientje per maand volg je de groepslessen die je normaal ook volgt. Daarnaast bieden ze trainingsschema’s aan waardoor je binnen 6 weken strak-getraind je thuisisolatie verlaat.

Geen aandelen in, we zijn zelf gewoon reuze enthousiast.

Doe het ‘s ochtends voordat je aan je thuiswerkdag begint of gewoon tussendoor. Voor ieder moment is een een geschikte les te vinden: een paar luttele minuten of toch een volledige body workout van één uur. Aan jou de keus.

3. Beweeg ook tussendoor. Deskercise!

Op kantoor beweeg je regelmatig; even een kop koffie halen of tussendoor een frisse neus. Nu je vanuit huis werkt, zit je vaak toch aan je bureaustoel gekluisterd. Toch kun je tussendoor actief blijven, zelfs vanuit die bureaustoel. Met deskercises!

Het zijn simpele, lichte oefeningen die je – zoals de naam al verklapt – vanachter je bureau doet. Je hoeft je bureaustoel niet uit en kunt ze eenvoudig uitvoeren terwijl je aan het werk bent.

In dit artikel hebben we de 6 beste deskercises voor je op een rij gezet.

4. Maak er een gewoonte van

Toekomen aan iets van beweging nu je thuiszit is al een applausje waard. Probeer er toch een gewoonte van te maken, zo blijf je ook tijdens de corona crisis fit en actief.

Er zijn verschillende apps die je hierbij helpen en jouw voortgang bijhouden. Dat werkt motiverend en voorkomt dat je het sporten uitstelt. Denk aan Coach.me, Habitica of Strides.

Het mooie van deze apps? Ze houden niet alleen je sportgewoonten bij maar ook andere goede gewoontes, zoals het dagelijks lezen van een hoofdstuk of het verbeteren van je persoonlijke ontwikkeling.

Vooral dit laatste is iets waar je tijdens deze crisis makkelijk aandacht aan kunt besteden, bijvoorbeeld door een online cursus te volgen. Om je time management skills te verbeteren of om nog vlugger door een tekst heen te gaan. Kijk er zeker eens naar.  

Actief blijven tijdens corona

Kortom

Zoals we al zeiden heb je op dit moment wel andere dingen aan je hoofd dan trouw 3 keer in de week ‘sporten’ van je takenlijstje kunnen vinken. Probeer toch dagelijks iets van beweging te doen. Niet voor die summer-body, maar voor je immuunsysteem. Daar gaat het nu om. Zo sterk en gezond mogelijk de corona-uitbraak doorkomen.

Succes en veel gezondheid gewenst!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog