‘Anti-voornemens’ noemen we ze ook wel: 23 dingen waarmee je dit jaar écht moet stoppen. Zoals ‘ja’ zeggen tegen dingen (en mensen) waar je eigenlijk geen zin in hebt of alles maar eindeloos uitstellen. Laat je inspireren door onze lijst en neem jezelf voor – in plaats van een helemaal te doen – een heleboel te laten! Happy new year!
1. Energie en tijd steken in negatieve personen
Je bent het gemiddelde van de vijf personen waarmee je optrekt, zeggen ze. Denk daarom eens na over de mensen waarmee jij je inlaat; vrienden, collega’s, romantische relaties, maar ook zakelijke. Beïnvloeden ze jou op een positieve manier? Of halen ze je mentaal, fysiek en intellectueel omlaag?
Indien je een frisse start zoekt, kies er dan voor om in het komende jaar selectiever met je tijd en aandacht om te gaan. Koester contacten die jouw leven verrijken en trek minder op met hen die dat niet doen; bel minder, app minder en wijs een uitnodiging eens af.
2. Vast blijven hangen in doemscenario’s of piekergedachten
Vaak heb je er toch geen invloed op. En het enige dat je bereikt met je eindeloze getob is dat je in een negatieve neerwaartse spiraal terecht komt waar de uitzichten echt niet beter zijn. Wat beter werkt is overgaan tot actie; even uit je hoofd schrijven waar je mee zit en jezelf de vraag stellen ‘wat kan ik hier nu aan doen?’ Of je er vervolgens iets mee doet is aan jou, maar vaak geeft het gevoel dat je actie kunt ondernemen al iets meer mentale rust.
3. Confrontaties uit de weg gaan…
Ja, je mag er iets van zeggen wanneer iets je niet zint. En nee, een confrontatie aangaan is niet hetzelfde als een conflict. Je voorkomt er zelfs conflicten mee, wanneer je iemand op tijd aan de mouw trekt en ‘hé, liever niet’ zegt. Mits je het op een respectvolle manier doet natuurlijk: draai er niet omheen en vertel wat je wél wil zien. Laat 2023 het jaar zijn dat je niet langer op je tong bijt.
4. … altijd gelijk de strijd aangaan
Weet daarentegen ook wanneer je wél op je tong moet bijten. Niet alles heeft een reactie nodig, over in ieder geval geen van jou. Soms is het een gevalletje ‘not my circus, not my monkeys’. Leer daarom dingen loslaten: zwijg wanneer je er toch geen invloed op kunt hebben of wanneer het gewoon niet aan jou is om op iets te reageren. Jij bent ook niet alwetend. Bespaart je een hoop moeite (en stress).
5. ‘Ja’ zeggen tegen iets waar je absoluut geen zin in hebt
Lange saaie vergaderingen, een netwerkborrel of een ongemakkelijke date: niet alles dat jou aangeboden wordt vereist jouw aanwezigheid. Zeker niet wanneer het ten koste gaat van jouw tijd, productiviteit of mentale energie. Zeg daarom vaker ‘nee’, wijs dingen af of ga er geeneens op in. Niet alles dat prioriteit heeft voor een ander is ook automatisch voor jou van waarde.
6. ‘Nee’ zeggen tegen iets dat je stiekem wel wilt
Vanuit schaamte, bescheidenheid of wellicht vanuit een gebrek aan zelfvertrouwen; dit jaar wijs je niet langer dingen af die je eigenlijk wél wil. Dat project dat je al tijden naar je toe wil trekken? Wat boeit het dat je collega daar ook oren naar heeft! Die persoon waar je een oogje op hebt? Go for it, ook al denk je dat ze out of your league is! De mooie carrièrekans? ‘Wat als het me niet lukt?’ Dat zie je dan wel! Dit jaar neem je risico’s. En mocht je falen? Mooi, weer een leermoment.
7. Te streng voor jezelf zijn…
Tuurlijk, je hoort ons niet zeggen dat je jezelf en iedere situatie met fluwelen handschoentjes moet aanpakken. Soms is het gewoon een kwestie van niet zeuren en wilskracht en discipline tonen. Toch kun je er ook in doorslaan. Wanneer jij jezelf zo hard pusht dat het ten koste gaat van je productiviteit, relaties of mentale welzijn is het verstandig om een tandje terug te schakelen, zeker wanneer je merkt dat je haast tegen een burn out aanzit. Focus je in zo’n geval op je kerntaken, de mensen die je energie geven en activiteiten waardoor je ontspant.
8. … altijd in de slachtofferrol kruipen
Daartegenover loert wel het gevaar om jezelf heel zielig te vinden. Het is maar al te gemakkelijk om te klagen hoe zwaar je het hebt en hoe niemand dat begrijpt. Toch is er een groot verschil tussen slachtoffer zijn en jezelf in een slachtofferrol begeven. Wij daar geen oordeel over vellen, maar wat we je wel willen meegeven is dat wanneer je een frisse start zoekt en dingen in je leven wil veranderen, dat begint met verantwoordelijkheid nemen. Daarvoor zul je kritisch naar jezelf en de gebeurtenissen om je heen moeten kijken: geen smoesjes of short-cuts dus, maar eerlijkheid naar jezelf en anderen toe. Mooi om in 2023 mee te beginnen.
9. Dingen maar blijven uitstellen
Van kleine projecten op je werk tot aan het opruimen van de zolder; dingen waar je eigenlijk niet zo’n zin in hebt of waarvan je niet weet waar te beginnen, doe je liever morgen. Of de dag daarna, wanneer morgen aanbreekt. Dat zorgt voor een hoop stress (want uiteindelijk moet het toch gebeuren, nu alleen mét tijdsdruk), maar zeker wanneer het op grote doelen of ambities aankomt, is uitstelgedrag het laatste dat je dit jaar wil vertonen. Onderneem actie! Hak een project in stukken, plan het in en begin. Werkt dat niet? Vraag je dan af of je die droom überhaupt wil waarmaken; wanneer je het niet graag genoeg wil, kun je het beter schrappen.
10. Stoppen met die zesjes-mentaliteit
Goed is goed genoeg, maar een zesje is minimaal. Altijd maar 60% geven en vervolgens klagen over het gebrek aan succes of vooruitgang, laat dat in 2023 achter je. Dit jaar ga je volledig voor iets of je begint er in zijn totaliteit niet aan, of dat nou projecten, vriendschappen of goede voornemens zijn. ‘If it’s not a ‘hell yes’ it’s a ‘hell no’.’ Je zal zien wanneer je dat credo erop nahoudt je ineens veel meer gedaan krijgt en beter in je vel zit.
11. Proberen alles radicaal te veranderen
Op 1 januari sta je te springen om al je goede voornemens in gezonde gewoontes te veranderen. Jij wil van ‘bankhanger’ naar ‘sportief typje’ gaan en van ‘driftkikker’ naar ‘meditatieguru’ (om vervolgens rond februari te eindigen als ‘teleurgesteld’ omdat al je goede voornemens zijn mislukt). Pak daarom niet gelijk teveel op. Je leven veranderen gaat geleidelijk en door het vormen van gewoontes — en dát lukt alleen wanneer iets vol te houden is. Begin klein.
12. Je telefoon checken zodra je wakker wordt
Misschien wel het slechtste dat je ‘s ochtends kunt doen. Als kenniswerker moet je het hebben van je concentratiespanne. Door deze gelijk ‘s ochtends uit te putten met prikkels, vaak negatief nieuws of andere nietszeggende input begin je jouw dag al met een 1-0 achterstand. In plaats daarvan mediteer je, gebruik je affirmaties of bekijk je jouw doelen voor die dag — een goede ochtendroutine.
13. Je te laten leiden door instant gratification
Natuurlijk trakteer je jezelf liever op dat duur paar schoenen dan die verstandsaankoop. En ook een patatje gaat er sneller in dan een gezonde maaltijd die je nog from scratch moet koken. Toch, wanneer je succes op de langetermijn wil hebben, moet je niet te vaak toegeven aan verleidelijke kortetermijn keuzes. Op het moment zelf voelt het fantastisch, uiteindelijk blijf je met een leeg gevoel (of een lege portemonnee, overgewicht en een stapel werk) achter. Focus je in plaats daarvan op je ‘toekomstige ik’: kies voor resultaat in de toekomst.
14. Advies blindelings volgen
Je kunt niet alles alleen én je maakt fouten. Regelmatig om advies en feedback vragen is dan ook fantastisch! Alleen: geloof niet alles dat iedereen je vertelt, hoe indrukwekkend hun diploma’s of track records ook zijn. Het is namelijk onmogelijk om altijd subjectief te zijn en zonder eigen motief te communiceren. Blijf daarom kritisch en neem elk advies of stukje feedback met een héél klein korreltje zout.
15. Tijd verspillen aan consumeren
Veel van je tijd gaat op aan lezen of bekijken van andermans content. Fantastisch wanneer het om mooie boeken, muziek of interessante artikelen gaat. Minder goed wanneer je veel mentale junkfood voorgeschoteld krijgt. Denk aan hersenloze instagram reels of de nieuwste roddel-accounts. Wees dit jaar daarom kritischer in de info die bij je binnenkomt: heb jij hier iets aan, stimuleert je dit, wat wil je wel leren? Beter voor je concentratie én mentale welzijn.
16. Je druk maken over wat anderen van je vinden
‘What other people think of me is none of my business’, knoop dat in je oren. De werkelijkheid is namelijk best cru: het interesseert werkelijk niemand wat jij zegt of doet. Iedereen is namelijk met zichzelf bezig. Dit inzicht kan leiden tot een existentiële crisis of het kan er juist voor zorgen dat je eindelijk doet waar jij zin in hebt. Laat het in 2023 dat laatste zijn!
17. Bij het oude vertrouwde blijven
Natuurlijk is het veilig in je comfort zone, maar door maar telkens op je oude vertrouwde plek te blijven mis je tal van mooie kansen. Kruip dit jaar daarom uit je bubbel. Ja, dat is eng en je zult ook waarschijnlijk een aantal keren op je bek gaan, maar zoals je nu weet interesseert het niemand wat jij doet of laat en is falen dé manier om te groeien.
18. Verwachten dat mensen of situaties veranderen
Het is gezond om hoop te koesteren en om altijd uit te gaan van het beste van de mens. Diep van binnen bedoelen de meesten het goed en handelt iedereen volgens de beste intenties. Wanneer iemand toch geregeld over je grenzen heen gaat en – na herhaaldelijke feedback – zich niets aantrekt van jouw gevoelens, zul je moeilijke keuzes moeten maken. Loslaten is dan vaak gezonder dan vasthouden aan onmogelijke situaties, vriendschappen of relaties.
19. Reageren vanuit emotie
Hierbij maakt het niet uit of het om een e-mail, telefoontje of whatsappje gaat: indien de gemoederen hoog oplopen (vanwege woede, maar ook extase), wacht dan even met reageren. Vaak zeg je dingen die je niet meent of waar je achteraf spijt van hebt. Het is een heel eenvoudige manier om je professionaliteit en geloofwaardigheid te bewaren. Neem in plaats daarvan een moment en zet je gedachten op een rij. Dat geldt ook voor face to face.
20. Een ‘voltooid leven’ leiden
Je hebt een diploma op zak, een goede baan te pakken en een leuke man of vrouw aan de haak geslagen. Wat wil je immers nog meer? Nou, voorkomen dat je settelt. Je bent per slot van rekening nog niet uitgeleerd, uitgeleefd en uitgespeeld. Schrijf je daarom dit jaar in voor die cursus Italiaans, probeer eens die vreemde hobby uit en leer onontdekte kanten van jezelf kennen. Stilstaan is achteruitgaan; mentaal, fysiek, qua levenslust. Probeer dus eens iets nieuws.
21. Jezelf en het leven te serieus nemen
Uiteindelijk gaat iedereen dood; succesvol of niet, productief of niet. Focus je daarom zeker op het bereiken van je wildste dromen en zet je beste beentje voor om die te bereiken, maar sta ook stil bij waar je nu bent. Altijd maar doordraven en nooit te tijd nemen om slechtst te ‘zijn’, eist anders een grote tol op je gezondheid en je geluk. Rem daarom eens vaker af. Neem even de tijd. Bekommer je niet over morgen of over wat zou ‘kunnen’ gebeuren, maar focus je op wat er werkelijk gebeurt. Hier. Nu.
22. Druk zijn verwarren met productiviteit
Je rent van hot naar her. En hoe hard je ook werkt – of dat nu op kantoor is of het thuisfront betreft – je hebt zelden het gevoel dat je iets klaarspeelt. Probeer dat dit jaar te veranderen: je kunt en hoeft niet alles te doen. Je kunt ook niet iedereen tevreden houden. Leer wat werkelijk jouw tijd en aandacht nodig heeft – welke taken, zaken, verantwoordelijkheden en mensen. Wat zijn jouw prioriteiten? Je zult merken dat wanneer je die kunt benoemen, je niet alleen kritischer met je tijd en energie om gaat, maar ook een betekenisvoller leven leidt.
23. Denken dat je al deze 23 dingen dit jaar wél volhoudt
Waarschijnlijk heb je na het lezen van dit artikel, of daarvoor al, jezelf voorgenomen om tal van dingen te veranderen. Vol enthousiasme en goede moed begin je dan ook aan januari, klaar om slechte gewoonte gedag te zeggen en je nieuwe ‘ik’ te verwelkomen. Doe het toch rustig aan. Van de meeste goede voornemens komt niets terecht. Je gaat niet iedere dag mediteren en vijf keer per week sporten zit er waarschijnlijk ook niet in. Dat is prima. Houd vast aan kleine veranderingen en leg de lat zo laag mogelijk.
Op naar een spetterend 2023!
Dagelijks zulke tips en handige inzichten?
Volg ons dan op Instagram. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer werken, je ontvangt ook de tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen liever netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Wie zijn wij? | Training time management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog