Laat het feit dat je de komende tijd niet op kantoor hoeft te verschijnen niet de reden zijn waarom jij je ochtend verspilt. Ook wanneer je thuiswerkt, heb je een productieve ochtend routine nodig. Stap daarom uit die pyjama en besteed de tijd die je niet kwijt bent aan forensen nuttig. 5 tips vertellen je hoe.

Doe deze 5 dingen vóórdat je aan je thuiswerkdag begint

Het eerste wat je ‘s ochtends doet is je telefoon checken. Vaak zelfs als je nog in bed ligt. Nadat je een sterke kop koffie hebt gezet, zet je de tv aan. Met een half luisterend oor luister je naar de laatste berichten, terwijl je verstrooid over je social media feed scrollt. Zodra de cafeïne eindelijk inkickt, sla jij je laptop open en ga je weer een productieve thuiswerkdag tegemoet.

Herkenbaar?

Voor veel thuiswerkers is dit momenteel de manier waarop ze hun dag starten. Vanwege de corona uitbraak gaan ze niet naar kantoor. Nee, zij spenderen hun werkdag achter de eettafel.

En op zich is dat prima. Thuiswerken kan namelijk ontzettend bevorderlijk zijn voor de productiviteit en kwaliteit van het werk.

Toch zorgt deze nieuwe situatie ervoor dat veel mensen uit hun dagelijkse routine worden gesleurd. Ze hoeven niet langer te forensen, meetings vinden digitaal plaats en een hapje buiten de deur is de komende tijd ook niet mogelijk. Voor velen de reden om het ook ‘s ochtends iets rustiger aan te doen. 

Waarom zou je immers extra vroeg opstaan? Je hoeft geen kinderen naar school te brengen en ook de sportscholen zijn dicht. Even vlak voor het werk een uurtje zweten is er dus ook niet bij.

Toch hoeft de uitbraak geen reden te zijn om je ochtend te verslonzen. Om deze niet efficiënt of productief te besteden. Ja, je hebt nu inderdaad minder verplichtingen, maar dit is juist een goede reden om je ochtend een nuttige invulling te geven.

De volgende 5 punten helpen je hierbij:

Ochtend routine voor thuiswerken

1. Kleed je alsof je naar kantoor gaat

Wanneer je dagen achtereen vanuit huis werkt, is het verleidelijk om comfortabele kleding aan te doen. Een slobbertrui en sportbroek zitten nou eenmaal lekkerder dan de representatieve outfit die je normaal aantrekt.

En laten we eerlijk zijn: jij gaat toch nergens heen en mocht je een skype gesprek hebben, dan voldoet een nette blazer. Niemand die ziet dat jij in een pyjamabroek achter je laptop zit…

ochtend routine suitsupply Photo courtesy: Suitsupply

Iets waar Suitsupply tijdens de corona crisis leuk op inspeelt.

Doe het toch.

Een ontzettend simpele, maar zeer effectieve manier om een productieve thuiswerkdag tegemoet te gaan, is door te doen alsof je naar kantoor gaat. Je kleedt je dus aan en verzorgt je zoals je dat normaal ook zou doen.

Waarom?

Hoe jij je voelt heeft invloed op hoe jij je gedraagt. En je werkdag doorbrengen in een comfortabele outfit creëert toch al snel het idee dat je het rustig aan kunt doen. Doe je daarentegen iets aan waarin jij je representatief voelt, dan zul je jouw werkzaamheden serieuzer uitvoeren. 

“Dress up, show up.”

2. Spreek de dag door met je partner en kinderen

Natuurlijk heb je het druk. Je zal niet alleen je normale werkzaamheden moeten verrichten, maar ook zorg moeten dragen voor je kinderen en het huishouden. Door deze drukte kan even de tijd nemen voor elkaar er nog wel eens bij inschieten.

Probeer dit toch te doen. We begrijpen als geen ander dat je het liefst zo snel mogelijk aan dat project begint, zodat je aan het eind van de dag iets eerder kunt stoppen. Toch start jij je werkdag beter na een sociaal moment met je gezinsleden.

Je partner kampt immers ook met andere werkomstandigheden en ook voor je kinderen is het vreemd dat zij nu thuis zitten in plaats van in de schoolbanken.

Voordat iedereen daarom aan zijn eigen taken of huiswerk begint, spreek je even de dag door. Tijdens het ontbijt bijvoorbeeld, of samen op de bank. Wat gaat iedereen vandaag doen? Waar kijk je tegenop? Waar heb je zin in? 

Hiervoor de tijd nemen zorgt ervoor dat jij je werkdag op een positieve manier begint en versterkt jullie onderlinge band in deze vreemde situatie.

3. Gebruik de ochtend om te lezen

Al is het een half uur; de ochtend beginnen met lezen is een uitstekende manier om je (thuiswerk)dag te beginnen. Niet alleen zorgt het ervoor dat jij je dag kalm en rustig start, lezen levert ook tal van inzichten op. En maak je hier een dagelijkse gewoonte van, dan zul je merken dat je makkelijk een paar boeken per maand van je ‘to read’-lijstje kunt strepen. Sla dus eens een boek open, in plaats van bij het ontwaken gelijk over je social media feed te scrollen. Beter voor je brein én je humeur.

Ik vertel je meer over zulke nuttige ochtendrituelen in deze video:

4. Neem tijd voor een reflectiemoment

Zelden neem je een stap terug om naar je eigen werk, acties of leven te kijken. Op die manier blijf je dezelfde fouten maken en wordt het lastig om oude of verkeerde overtuigingen los te laten.

Neem daarom dagelijks een moment waarop je bij deze zaken stil staat. De ochtend is hier uitermate voor geschikt. Zoek een plek een plek waar je niet wordt gestoord en stel jezelf een aantal vragen. Noteer en beantwoord ze, of mediteer erop. Aan jou de keus.

  • Wat is mijn intentie voor vandaag?
  • Welke acties kan ik ondernemen om deze waar te maken?
  • Waar kijk ik vandaag naar uit?
  • Wat kan ik doen om mijzelf of een ander een leuke dag te bezorgen?

Vrij eenvoudige vragen die een groots verschil kunnen maken in je dag én humeur. Je zult merken dat je met meer intentie aan je thuiswerkdag begint en doelgerichter aan de slag gaat. Probeer het eens.

thuiswerken

5. Wees fysiek actief voordat je aan je werkdag begint

Jouw cortisol-niveau (een stresshormoon) is vroeg op de dag op zijn hoogst. Dit belemmert jouw cognitieve functies en maakt helder denken lastig.

Sporten verlaagt dit stofje én vult het aan met twee andere (leuke) stofjes, namelijk dopamine en serotonine. Deze geven je energie en zorgen voor een geluksgevoel waardoor jij een reuze productieve dag tegemoet gaat. En nee, je hoeft heus geen intense work-out aan te gaan. Een simpele wandeling of yoga voldoen.

Kortom

Laat het feit dat je de komende tijd niet op kantoor hoeft te verschijnen niet de reden zijn waarom jij je ochtend verspilt. 

Benut de tijd die je normaal besteedt aan forenzen, nuttig. De tijd die je besteedt bij de koffieautomaat, productief. Kijk even om naar je partner en kinderen. O, en kom alsjeblieft uit die pyjama!

Meer ochtend routine tips? Check dan ook zeker onderstaande video, daarin vertelt Björn je over zijn ideale ochtend:

De rest van je tijd ook nuttig besteden?

Je ochtend is nu onder de pannen, maar vergeet niet dat je ook je middagen nuttig kunt besteden. Gebruik de eventuele vrije tijd die je nu hebt aan het volgen van een cursus — onze online 1-daagse Time Management training bijvoorbeeld.

Ideaal voor wanneer je thuiszit en wilt leren hoe je productief kunt zijn. In deze tijd, maar ook wanneer de rust is wedergekeerd. Digitaal, in kleine groepen. Voor iedereen toegankelijk, mits je een broek draagt 😉

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog