Frisse time management tips om kostbare tijd te besparen

Gratis time management tips in je inbox?

Laat je maximaal 2x per maand inspireren met slimme time management tips voor een druk én leuk (werk)leven:

 

Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!

Je wil wel hartstikke productief zijn, gezonder eten en meer bewegen, maar vaak lukt het niet (allemaal). In plaats daarvan geef je toe aan je slechte neigingen en vertoon je uitstelgedrag. Jouw schuld? Niet helemaal. Je brein – en dan met name jouw “accu” – raakt op. Dit is hoe je ‘m oplaadt: door beslissingmoeheid te voorkomen en vaste gewoontes aan te leren.

Kwetsbaarheid is het nieuwe krachtig. Toon het daarom; door jezelf te zien als een puzzel waarbij ook de kapotte stukken nodig zijn. Om dat punt te bereiken, hoef je volgens deze neuropsycholoog slechts twee dingen te doen: (1) dagelijks mediteren en (2) lak hebben aan de rest.

Er is een groot verschil tussen slachtoffer zijn en jezelf in een slachtofferrol bevinden. De één onderneemt uiteindelijk actie, de ander vindt zichzelf vooral heel zielig. Door verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gevoelens en gedrag kruip je uit die rol.

Begrijp ons niet verkeerd: we houden van thuiswerken. Toch moeten we er ook kritisch over zijn: thuiswerken verloopt niet altijd van een leien dakje. Met deze 5 stressfactoren krijgt een thuiswerker na een tijdje te maken. Welke vind jij het meest vervelend?

Vergeet de wijze waarop je een takenlijst maakt. Tenminste: als je een “to do”-lijstje wilt die uiteindelijk wél afkomt. Dan doe je namelijk dit: je volgt een 5-stappenplan en creëert een uitvoerbaar lijsje in plaats van een wensenlijstje. Zo vink je wél taken af.

Ken je de 4 G’s feedbackmethode? Een handige methode waarmee je ongewenst gedrag benoemt en kunt bijsturen. En dat op een respectvolle manier zonder dat het gesprek direct escaleert. Begin met de eerst G (Gedrag), dan de tweede (Gevoel). Ken jij de derde en vierde?

Verandering betekent nieuwe dingen leren en aan nieuwe patronen wennen. Oftewel: moeite doen. Logisch dat we willen vasthouden aan oude patronen. Dat geldt voor veel meer mensen dan alleen die ene collega. Zo ga je om met iemand die overal weerstand voor voelt.