Hoe lang je vakantie ook duurt, volgens deze psychologie professor zijn er 3 manieren waarop je oneindig vakantie kunt vieren. In je hoofd dan, ook lang nadat je koffers zijn uitgepakt. Wil je dus dat zomerse gevoel herbeleven probeer dan eens zijn breintrucs uit.

Nu de zomer aanbreekt kijken we alweer uit naar onze volgende vakantie. En of je nou een weekendje naar zee gaat of vier weken eropuit trekt, uiteindelijk voelt onze vakantie altijd net iets te kort. Voordat je het weet ben je weer op kantoor of zit je braaf achter je laptop aan de keukentafel; e-mails af te handelen in plaats van te relaxen aan het zwembad. In een Zoom-meeting in plaats van aan de Sangria in een Spaans pittoresk dorp.

Maar hé: that’s life. Je weet dat je vakantie niet eeuwig kan duren en dat je na een tijdje weer aan de slag moet. Gebruind, voldaan en uitgerust keer je dan ook weer terug. Met de vakantieherinneringen en -avonturen in je achterhoofd.

Helaas ebben zowel die herinneringen als dat vakantiegevoel na een paar weken kantoortijd weer weg…

vakantie vieren2

Maar wist je dat je dat vakantiegevoel langer kunt aanhouden?

Of in ieder geval zo lang mogelijk? Ja, het blijkt dus dat je die herinneringen aan de quality time met je gezin of je vakantieavonturen veel langer kunt opslaan. En dus ook langer dat vakantiegevoel kunt vasthouden.

Indien je jouw geheugen een handje helpt kun je jouw mooiste vakantieherinneringen lang, lang opslaan. Om nooit meer te vergeten.

Hoe?

Nou, we weten eigenlijk nog niet zo heel veel over het geheugen aangezien het nogal een complex zaakje is. Wetenschappers kunnen nog niet verklaren waarom we bepaalde dingen moeiteloos onthouden en andere meteen vergeten. Toch hebben ze een vermoeden:

Zo denkt Psychologie professor en gedragskundige Dan Ariely een antwoord te hebben op hoe we onze vakantietijd zo lang mogelijk kunnen vasthouden. Hij deelde het in het psychologie magazine Popular Science:

Ariely stelt dat het herinneringsproces niet alleen plaatsvindt tijdens onze vakantie. Nee, het begint al lang van te voren:

‘Vakantie bestaat uit drie delen: de tijd van tevoren, de tijd tijdens en de tijd erna.’

Wil je langer vakantie vieren dan zal je focus niet alleen bij de vakantie zelf moeten liggen. Ook wat daarvoor en daarna gebeurt speelt parten. Ook die maken deel uit van onze vakantietijd.

Ariely zegt:

‘De kortste van de drie is de tijd tijdens de vakantie. Dus moeten we meer stilstaan bij de tijd van tevoren – de voorpret – en de tijd daarna – de herinnering.’

Met andere woorden:

Indien je langer van je vakantie wil nagenieten focus je je dan niet alleen op je vakantietijd; op de restaurantjes die je bezocht, die nieuwe plekken die je ontdekte of de mensen die je ontmoette. Om dat vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden sta je stil bij alle delen van je vakantie: wat er daarvoor gebeurt, tijdens, maar ook zeker daarna.

Dat doe je zo:

Vakantie vieren en langer onthouden

1. Ga voor variatie

Natuurlijk is het heerlijk om dagen aan het zwembad of aan het strand te liggen. Maar wanneer je zo veel mogelijk van je vakantie wilt onthouden, vul je dagen dan niet op met activiteiten die te veel op elkaar lijken. Die leveren namelijk niet die blijvende herinneringen op.

Je vakantie langer onthouden? Telkens in dezelfde strandstoel op dezelfde plek aan het zwembad liggen, zal je er niet bij helpen.

Volgens Ariely zal het je zeker helpen ontspannen, maar je creëert er geen herinneringen mee.

‘In plaats daarvan zullen de dagen zich aaneen rijgen.’

Het wordt één grote brei aan herinneringen en voor je brein is het onmogelijk om zoiets te onthouden.

Wat je daarom wil is variatie. Zoveel mogelijk verschillende ervaringen opdoen tijdens je vakantie. Hierdoor sla je veel apparte herinneringen op, in plaats van één grote vage herinnering.

En nee: je hoeft nu heus niet elk uur van de dag op te vullen met wandeltochten of bezichtigingen. Rustig maar. De kleinste variaties werken al:

In plaats van een zoveelste stadje wandelend te bezoeken, maak je er eens een fietstocht van. Of in plaats van te skiën, ga je sleeënd een berg af. Het zijn juist de kleine variaties die het ‘m doen.

Dit is gelijk waarom:

2. Leer nieuwe dingen

Het langer opslaan van je vakantieherinneringen? Gooi je brein in het diepe en leer nieuwe dingen, zegt Ariely:

‘We zouden ook eens moeten overwegen om iets nieuws te leren voor de lange termijn, zodat de herinnering intenser is.’

Want daar houdt je brein namelijk van, van nieuwe dingen leren. Het zorgt er namelijk voor dat je geheugen jong en soepel blijft. Komt door die nieuwe neuroverbindingen die je er door aanmaakt: daardoor blijven herinneringen beter hangen.

In plaats van dus alleen maar voor de bekende weg te kiezen, kies je een nieuwe route. Letterlijk: bezoek die plekken waar je nog nooit bent geweest. Of schrijf je in voor zo’n workshop voor iets waar je 0 vanaf weet.

Je kruipt uit je comfortzone en verrast je brein. Hierdoor leer je niet alleen iets nieuws; je herinnert zo’n nieuwe frisse ervaring ook veel langer dan een zoveelste strand-dagje.

3. Gebruik de peak-end rule

Dan is er nog zoiets als de “regel” dat je brein dingen het beste onthoudt wanneer deze zich gedurende een piekmoment voordoen, en op het einde: de peak-end rule. Dat kan het bezoeken van dat ene museum zijn bijvoorbeeld of het volgen van die workshop.

Waarom is het belangrijk om hierbij stil te staan?

Ariely:

‘Je verlaat het hotel en betaalt, je neemt een vlucht, de maatschappij raakt je bagage kwijt, je komt thuis en moet een hoop was doen. Het is best jammer dat een vakantie op een negatieve manier moet eindigen, maar het gebeurt wel.’

Herkenbaar.

Je mooie vakantie afsluiten met een reeks irritatie-momenten spoort nou niet echt je brein aan om dingen te onthouden; het lange wachten, het kwijtraken van je bagage of een jengelend kind op de achterbank. Zulke herinneringen doen toch af van het geheel.

Om je vakantie toch memorabel en vooral positief te houden, probeer je daarom je vakantietijd te verlengen: maak er ook bij thuiskomst iets leuks van:

Ariely raadt aan om er aan dag aan vast te plakken. Pak inderdaad je koffers uit, maar plan vervolgens wel iets leuks. Ga nog voor één laatste activiteit, ga uit eten of een dagje weg.

Juist zo’n positieve afsluiter houdt de herinnering aan je vakantie levend.

vakantie vieren2

Wat er dan gebeurt

Een vakantie duurt niet oneindig. Na enkele weken verruil je jouw strandstoel en margarita voor een bureaustoel en een sterke kop koffie. En dat is oké. Nodig zelfs, wil je een productieve kenniswerker zijn. Toch betekent het niet dat zodra je jouw koffers uitpakt je dat vakantiegevoel achterlaat. Daar kun je nog lang van nagenieten.

Belangrijk is dat je zoveel mogelijk verschillende en nieuwe dingen uitprobeert tijdens je vakantie. En komt die dan tot een eind, sluit het dan in ieder geval af met iets positiefs. Zo kun je vakantie vieren, in je hoofd, tot het eind der dagen.

Wie zijn wij? | Training Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog