Dat je dit artikel aanklikt, heeft vast een reden. Je verveelt je te pletter en vraagt je af wat te doen bij verveling. Het liefst vervolg je je dag zo snel mogelijk met een beter gevuld programma. Maar is dat wel zo slim? Nee. Volgens psycholoog en verveel-expert John Eastwood is verveling juist goed. Dus zoek niet naar afleiding, maar verveel je soms juist te pletter. Dit is zijn verrassende advies.

Waarom is het zo frustrerend als je je verveelt?

We leven in een tijd waarin je vervelen haast uit den boze is. Het lijkt alsof je pas meetelt zodra je agenda goed gevuld is. Het liefst met nuttigere dingen dan aflevering 12 en 13 van je favoriete Netflix-serie kijken. Lastig dus om toe te geven dat jij nu even niets aan het doen bent, terwijl je vriendin voor de zoveelste keer verzucht dat ze het allemaal niet gebolwerkt krijgt.

Naast die sociale druk om druk te zijn, kan verveling ook een lusteloos gevoel geven. Terwijl jij alleen thuis het internet afstruint op zoek naar het antwoord op de vraag ‘Wat te doen bij verveling?’, zeg je hard nee tegen elk antwoord dat Google je voorschotelt. Nieuwe make-up kopen, waar slaat dat op? Taarten bakken vind je niks aan. En het boek met foto’s van je laatste vakantie maken stel je liever uit. Maar wat móet je dan met je tijd?

Er zijn meerdere redenen waarom we verveling graag uit de weg gaan en vaak al snel googelen op ‘Wat te doen bij verveling?’:

 • Verveling geeft vaak een gevoel dat er iets mist (we zijn immers een constante hoeveelheid prikkels gewend).
 • We worden er angstig van, omdat we liever niet alleen zijn met confronterende gedachten die we normaal vergeten door ons op de drukke agenda te storten.
 • Door verveling moet je buiten je comfortzone gaan: je gaat misschien beseffen dat je dingen anders dan anders moet gaan doen, iets waar je normaal de tijd en ruimte niet voor hebt.
 • Je bent bang voor slechtere werkprestaties als de druk van de ketel is.
 • Je vervalt misschien in slechte gewoontes, zoals een dropje (of tien) uit de droppot pakken of net zo lang Netflix kijken totdat je vierkante ogen hebt.

Het verrassende advies: verveel je juist!

Die eindeloze Google-zoektocht naar dingen om te doen bij verveling is volgens John Eastwood – psycholoog en directeur van het Boredom Lab aan de Universiteit van York – juist niet wat te doen als je je verveelt. Hij gelooft dat je verveling niet moet oplossen, maar juist moet uitzitten. Sterker nog: hij zegt het volgende:

Laat je inspireren door verveling. Het laat je zien dat je meer kunt dan je op dit moment doet, en maakt je in die zin bewust van jouw potentieel.

Dus: ga op advies van deze psycholoog mee in je verveling.

Wat als ik me verveel en anti-verveeltips zoek?

Je vraagt je misschien af wat er mis is met zoeken naar inspiratie-lijstjes met dingen om te doen bij verveling. Nou, houd je vast:

Als jij het jezelf niet toestaat om je soms te vervelen, dan zoek je steeds naar afleiding. En dat is dan weer niet al te best voor je concentratie, zorgt ervoor dat je eerder uitstelgedrag vertoont en maakt het lastiger om taken af te ronden.

Het zou zelfs kunnen dat je door verveling steeds te verhelpen verslaafd raakt aan prikkels. Het is die voortdurende drang om iets om handen te hebben, die maakt dat je elke minuut dat je niets doet linea recta naar Funda, Facebook of andere vermakende sites surft.

Dat is nu juist niet de bedoeling volgens Eastwood. Verveling is hét moment om te reflecteren. Voor veel mensen geen hobby (je weet maar nooit welke hoofdbrekende issues opeens de kop opsteken), maar wel belangrijk.

Wat te doen bij verveling? Gebruik verveling nuttig

Néé, niet op de manier die jij nu denkt. Je hoeft niet meteen de keuken in te duiken om een taart te bakken of de kasten op kantoor op te ruimen om maar wat te doen te hebben. Nee, gebruik verveling nuttig door het als een moment voor introspectie te zien. Dat doe je door vooral je telefoon, Netflix en andere dingen met vierkante schermpjes links te laten liggen.

Volgens Eastwood is verveling een zorgwekkende ziekte van de 21e eeuw: we zijn het niet meer gewend ons te vervelen, aangezien er altijd een prikkelbron binnen handbereik is. Is het niet Instagram, dan is het wel je mailbox of een nieuwssite. Daardoor zijn we geneigd om elk gat op te vullen met – juist – nieuwe prikkels.

Alleen nu dus even niet, zo adviseert Eastwood je. Denk het wijzende vingertje er zelf bij.

Voor als je je verveelt: doe dit!

Je mag je bakrecept dus even laten voor wat het is. Je gaat je eens een goed potje zitten vervelen. Maar hoe? Eastwood tipt twee manieren:

1. Mediteer

Is weinig zweverigs aan. Mediteren houdt zoveel in als even niets doen en de ruimte geven aan je gedachten. En dat hoeft heus niet op een yogamatje en met het geluid van een kabbelend beekje op de achtergrond. Je kunt ook gewoon op je bureaustoel vijf minuten rustig zitten of je kunt mediteren juist op een actieve manier aanpakken. Misschien kom je al mediterend tot het besef waarom je zo hard op zoek bent naar wat te doen bij verveling en vervelen uit de weg gaat.

2. Laat je gedachten de vrije loop

Wat als je je gedachten geen halt toeroept? Laat je hersenen maar creatieve hersenspinsels produceren en met ideeën komen. Juist in een staat van verveling ontstaan soms de meest geniale ideeën. Je zult merken dat er veel zinnigs voorbij zal komen als je juist het idee van iets moeten doen loslaat.

Vergeet niet om die fantastische ingevingen ergens neer te pennen voordat ze vervlogen zijn. Maak er een mindmap van, schrijf ze puntsgewijs op of noteer in de wilde weg alles wat in je opkomt. Een braindump eigenlijk. Dat is één van de tips die Björn geeft in zijn boek ‘Elke Dag Om 15.00 Uur Klaar’ om rust en overzicht te krijgen. Werkt echt! Ook om tot nieuwe ideeën te komen.

Dus: de oplossing voor wat te doen als je je verveelt

Stop met zoeken naar de beste tips tegen verveling. Laat los dat je nu halsoverkop een puzzel van 5000 stukjes moet afstoffen of al die andere tips voor wat te doen bij verveling moet opvolgen. Leg je telefoon weg en benut de verveling. Laat de ideeën komen, reflecteer en kijk of verveling je kan helpen.

Goh, je zou je er haast om willen vervelen. Goed nieuws: dat kan. Als je slimmer omgaat met je tijd, stopt met jezelf druk máken en overzicht houdt over je agenda, kun je prima tijd overhouden om je eens goed te vervelen.

Waar je die tijd vandaan haalt? Volg onze cursus timemanagement en ontdek hoe je twee uur per dag kunt overhouden door slimmer te werken en anders te plannen. Of volg Tijdwinst en Björn op Instagram voor je dagelijkse timemanagement-inspiratie.

Mensen vroegen ook

Wat moet je doen als je je verveelt thuis?

Wat dacht je van helemaal niets? John Eastwood – directeur van het Boredom Lab aan de Universiteit van York – vindt dat verveling juist zinvol is. Het creëert een moment voor reflectie en kan creatieve ideeën laten ontstaan. Dus laat verveling er af en toe zijn in plaats van hard op zoek te gaan naar dingen om te doen bij verveling.

Wat ga je doen als je niks te doen hebt?

Niks doen voelt misschien ongemakkelijk omdat je gewend bent altijd wel ergens mee bezig te zijn, al is het maar met social media. Juist daarom is het goed om jezelf verveeltijd te geven. Juist zonder een lijst vol taken ontstaan soms verrassende inzichten (bijvoorbeeld over waarom je het zo rot vindt om je te vervelen) of goede ideeën.

Waar kun je heen gaan als je je verveelt?

Het internet barst van de tips voor leuke uitjes voor als je je verveelt. Maar je kunt er ook voor kiezen om juist te blijven waar je bent en de verveling toe te laten. Zie het niet als zinloos bezig zijn, maar benut de verveling voor introspectie.

Waardoor ontstaat verveling?

Verveling ontstaat doordat we voortdurend overprikkeld zijn. Met het internet en social media altijd binnen handbereik is verveling er haast niet meer bij. Als er dan een keer niet zoveel prikkels zijn als anders, kan dat ongemakkelijk voelen. Verveling ontstaat dus eigenlijk doordat we het bijna niet meer gewend zijn om totale rust te hebben.

Wat te doen bij verveling in de avond?

Netflix is maar een paar knoppen van je verwijderd. Maar probeer die verleiding te weerstaan en laat de verveling er zijn. Ga mediteren of pak pen en papier om alles te noteren wat in je opkomt. Wie weet komen er interessante ideeën of belangrijke inzichten uit voort.

Minder stress, meer tijd over? Volg een cursus!

Bij onze cursus timemanagement leer je in minder dan één dag om meer gedaan te krijgen in minder tijd. Dit door beter te plannen, beter je grenzen aan te geven, slimmer om te gaan met je mailbox en meer grip te krijgen op onderbrekingen. Zo houd je meer tijd over voor leukere dingen. Of voor wat verveling op z’n tijd.

Meld je nu aan voor onze cursus timemanagement (ook online te volgen) en leer van timemanagement-experts om effectiever te werken met minder stress. Zelfs in de meest veeleisende werkomgevingen waar prikkels continu op de loer liggen.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog