Stress zit tussen de oren. Dat is in grote lijnen waar het op neerkomt. Niet dat jij je aanstelt als jij een halve paniekaanval krijgt bij een blik op je tot de nok toe gevulde agenda. Nee, dat zeker niet. Maar het is wel zo dat hoe jij over stress denkt, alles kan veranderen. Psycholoog Kelly McGonical van de Stanford Universiteit geeft je dé gouden en levensveranderende tip voor wat te doen tegen stress.
Alvast een tipje van de sluier: mindset is key. Uit baanbrekend onderzoek blijkt dat niet zozeer stress de boosdoener is van ernstige klachten, maar dat het eerder de manier is waarop jij over stress denkt. Stress op zich hoeft niet voor allerlei gezondheidsklachten te zorgen. Dat het je een bonkend hart of slapeloze nachten bezorgt, gaat meer over wat jij aan stress koppelt.
Je kunt het ook anders zien, zo vindt Stanford-psycholoog Kelly McGonigal. Zij durft stress iets positiefs te noemen. In haar boek ‘The Upside of Stress’ beweert ze zelfs dat stress goed voor je kan zijn.
Niet stress is zorgwekkend, maar de gedachten erover
Die bewering heeft ze niet uit haar duim gezogen. Er is wetenschappelijk bewijs voor. Aan de Universiteit Wisconsin-Madison is langdurig onderzoek gedaan naar de gevolgen van stress. In totaal werden 28.000 personen acht jaar gevolgd. Zij gaven bij aanvang aan hoeveel stress ze in hun leven hadden én hoeveel effect ze dachten dat die stress had op hun gezondheid.
De verrassende uitkomst? Er was in deze grote groep geen verband tussen stress en vroegtijdig overlijden. Maar de groep die dácht dat stress zijn gezondheid sterk verslechterde, liep wel 43% meer risico om vroegtijdig te sterven.
Om de claim van Kelly McGonical over de voordelen van stress extra kracht bij te zetten: het kleinste risico op een vroegtijdige dood hebben volgens het onderzoek mensen die véél stress hebben, maar dat niet als gevaarlijk zien. Zij liepen zelfs veel minder risico op vroeg overlijden dan mensen die geen stress hadden.
Kortom: het is misschien niet zo erg als je op sommige dagen een slag in de rondte werkt om alle mogelijke deadlines voor het weekend te halen. En het is wellicht ook geen ramp als je daarna hard doorrent naar de sportles die je op het nippertje weet te halen. Als je er maar niet over piekert dat dat alles je misschien ook nog een vroegtijdige dood bezorgt. Want dát is volgens dit onderzoek gelukkig niet zo.
Wat te doen tegen stress? 1 tip!
Dus: wat te doen tegen stress? Misschien hoef je wel niet volledig zen te zijn in het dagelijks leven en de dagen te starten met de yoga-oefeningen waar je nul zin in hebt. Vraag je Kelly McGonical “Wat kan ik doen tegen stress?”, dan zal ze je één tip geven:
Verander hoe jij naar stress kijkt.
Wat helpt tegen stress? Verander je mindset
Zodra je je gedachten over stress verandert, zal volgens Kelly McGonical ook je lichamelijke reactie op stress veranderen. Zie jij stress als de boosdoener voor al die nachten dat jij onmogelijk de slaap kunt vatten? Wijt je het ook aan je drukke werkagenda als je geen hap door je keel krijgt? Think twice!
Onbewust vind je dat stress slecht is. Je hebt vast ook vanuit die reden dit artikel aangeklikt over wat te doen tegen stress. Je wilt ervan afkomen. En je lichaam weet dat en reageert daarop, wat je gezondheid niet ten goede komt.
Die reactie was jaren geleden – toen we nog in plaggenhutten woonden en met knuppels rondzwaaiden – niet bepaald verkeerd. Stress ging toen over levensbepalende zaken. Of je zou blijven leven of in het darmstelsel van een hongerige beer zou eindigen bijvoorbeeld. Dankzij je stressreactie kon je het op een holletje zetten, waardoor die lugubere eindbestemming je bespaard bleef.
Tegenwoordig gaat stress niet meer over zulke cruciale zaken als toen. Alsnog waarschuwt je lichaam je voor een mogelijk levensbedreigende situatie. Daar hoef je gelukkig niet naar te handelen; de beer zit veilig achter tralies in een dierentuin. Wel kun je de stressreactie zien als een middel om te leren en er beter van te worden.
Waarom stress zo stressvol nog niet is?
Met een beetje stress is niets mis. Sterker nog: misschien mag je zelfs stoppen met zoeken naar wat helpt tegen stress. Stressreacties hebben namelijk een hoop voordelen:
- Stress laat je helderder denken, omdat er meer zuurstof naar je hersenen gaat.
- Je wordt sterker, omdat er door stress meer glucose naar je spieren gaat.
- Stress maakt je veerkrachtiger in toekomstige stress-situaties, omdat er neuropeptiden in je brein worden aangemaakt. Die zorgen ervoor dat je brein leert van elke ervaring die stress oplevert.
Kortom: je wordt er meer gefocust, veerkrachtiger, alerter en helderer van. Dus: ben je nog steeds benieuwd wat te doen tegen stress of ben je er helemaal oké mee dat je soms de stress door je lijf voelt gieren?
Wat kan ik doen tegen stress? Kijk er op deze manier naar!
Misschien verwacht je als antwoord op de vraag ‘Wat kun je doen tegen stress?’ een lijstje met praktische tips. Een uur mediteren onder werktijd, de frisse lucht opsnuiven buiten het kantoor of een paar boeken lezen over zen-boeddhisme of wijze Chinese woorden die je stressniveau laten kelderen. Tuurlijk, dat alles zal vast ook zijn vruchten afwerpen. En als je zwaar oververmoeid is, is het belangrijk om kritisch naar je workload te kijken. Zijn wij van Timemanagement alleen maar voorstanders van.
Maar wij willen je in dit artikel één verrassende tip voor wat doen tegen stress geven. Kijk positiever naar stress en laat je angst ervoor los.
1. Zie in stress jouw cheerleader
Stress wil je iets laten zien. Bijvoorbeeld dat je wat spannends gaat doen, waar je je aandacht bij moet houden. Zoals een hardloper de kriebels zal voelen voordat hij het startschot hoort, zo heb jij dat misschien bij het geven van die ene cruciale presentatie. Stress is een extra signaal: dit is belangrijk, dus ik moet mijn best doen.
Zie stress als jouw extra motivatiebron. Als het teken dat je een uitdaging te wachten staat en dat je daar waarde aan hecht.
2. Haal uit stress je groeikansen
Stress kan ook een signaal zijn dat er iets aan de hand is. Zo kun je stress ervaren doordat je bij gebrek aan je assertiviteit je hele werkweek hebt laten volplempen met spoedjes van anderen. Balen! Stress laat je zien dat je het volgende week beter anders kunt aanpakken (en daar alvast wat voor kunt bedenken).
Ook als je stress ervaart doordat je een fout hebt gemaakt, helpt stress je om te leren. Je kunt je erdoor uit het veld laten slaan, maar je kunt dankzij die stress ook juist snel tot een oplossing te komen. We zeiden net al: stress laat je helderder nadenken. Dus de oplossing ligt door je stress-reactie misschien wel voor het oprapen.
Dit is niet het enige antwoord op wat te doen tegen stress
Wij ervaren zelf bij onze cursusdeelnemers aan de timemanagement-cursus dat wat doen tegen stress ‘m vooral zit in kleine praktische aanpassingen. Beter voor jezelf opkomen als je collega voor de zoveelste keer met een kleine vraag op je deur klopt, niet elk mailtje binnen een half uur willen beantwoorden en je to-do-list op de juiste manier gebruiken bijvoorbeeld.
Wist je dat je met goed timemanagement zelfs twee uur per dag kunt besparen door minder tijd aan onbenullige randzaken en geregel te verliezen? Björn vertelt je er in zijn boek ‘Elke Dag Om 15:00 Uur Klaar’ alles over.
Wil je nog meer inspiratie over wat je kunt doen tegen stress en hoe je je agenda op orde houdt? Volg dan Tijdwinst en Björn op Instagram.
Mensen vroegen ook
Wat te doen tegen stress-gevoel?
Je kunt van alles doen om van je stress-gevoel af te komen. Belangrijk is om te kijken waar je stress door ervaart en of je daar iets aan kunt doen. Kun je bijvoorbeeld vaker ‘nee’ zeggen of realistischer plannen, waardoor het werk zich niet meer zo snel opstapelt? Daarnaast is het goed om minder te stressen over de gevolgen van stress, zoals Kelly McGonical aangeeft.
Wat te doen tegen spanning en stress?
Dé oplossing hangt vooral af van waar de spanning en stress vandaan komen. Ervaar je dit doordat je een uitdaging aangaat die voor jou heel belangrijk is? Laat de spanning en stress er dan zijn, en gebruik ze als motivator om extra je best te doen. Hebben de spanning en stress eerder te maken met een veel te hoge workload en ervaar je misschien zelfs overspannenheid? Kijk dan of je je agenda anders kunt indelen en ga in gesprek over je takenpakket.
Wat kan ik doen tegen stress?
De eerste stap is om niet gestrest te raken over stress. Laat los dat stress ongezond is en dat je het dus zo snel mogelijk kwijt moet zijn. Zie stress als een raadgever. En als je er last van hebt, kijk dan wat de stress veroorzaakt en gebruik het als een signaal dat er iets moet veranderen.
Structureel wat doen tegen stress?
De manier waarop je naar stress kijkt veranderen, is één ding. Maar ook al is een 70-urige werkweek niet dodelijk, van deadline naar deadline en van afspraak naar afspraak hollen is niet het leukste leven. Wil je daar blijvend korte metten mee maken? Doe jezelf (en je collega’s) dan een plezier met een cursus timemanagement (ook online).
Leer bij deze cursus in één dag wat blijvend helpt tegen stress. Ontdek hoe je nooit meer vecht tegen de tijd, je agenda beter beheert en je minder laat leiden door de waan van de dag.
Onze trainers leren ‘t jou met simpele, praktische tips waarmee jij maandag al je week met minder stress en meer overzicht begint.
Meer lezen over stress?
Wil je meer inzicht krijgen in stress en hoe je het kunt voorkomen? Check dan deze video! Daarin vertelt time management expert Jon je meer over wat stress precies is en geeft hij je vijf praktische tips om stress te voorkomen én aan te pakken.
- Omgaan met stress oefeningen — 7 praktische mindfulness tips
- Hoe stress verminderen? Tips tegen stress en spanning, volgens onderzoek
- Stress? Lichamelijke klachten? Herken wat jouw lijf je wil vertellen
- Omgaan met stress op je werk – deze 2 factoren blijken het geheim
- Afleiding zoeken bij stress? Liever onderneem je actie (in 5 stappen)