Het lijkt een abstracte kwaliteit, iets dat te maken heeft met ‘maar hard genoeg in jezelf geloven en dan kom je er wel’. Iets dat je moet hebben, wil je succesvol zijn. En als je er niet over bezit je doelen gedoemd zijn te mislukken. Nee hoor. Wilskracht blijk je te kunnen trainen. En van wie kun je dat beter leren dan van bikkelharde Amerikaanse Navy SEAL’s! Maak kennis met 4 inzichten die hen door de zwaarste oefeningen heen loodsen.
Wat is wilskracht?
Wilskracht is de ijzersterke drang om actie te ondernemen, ook al is iets lastig of kijk je er tegenop. En het mooie? Het valt te trainen. En dat is goed nieuws want, onderzoek toont aan dat men niet enkel presteert op basis van intelligentie, maar dat 70% van iemands succes afhankelijk is van je drive.
Je hoeft dus niet per se the sharpest tool in the shed te zijn of talent en aanleg te hebben; je moet het gewoon héél, héél graag willen. Geen genen dus, maar actie.
En dat wil je! Om je dromen en ambities waar te maken, maar ook voor de kleinere, alledaagse dingen, zoals het eindelijk afronden van dat rapport of het beginnen aan die lezing waar je zo tegenop kijkt.
En van wie kun je dat nou beter leren dan van Navy SEAL’s?
Je weet wel: de bikkelharde Amerikaanse speciale eenheid die erin getraind is zware militaire operaties uit te voeren. Denk maar niet dat die toegeven aan gedachten als ‘argh, ik heb er vandaag niet zo’n zin in’, ‘nee, ik voel het gewoon niet’ of ‘ik heb daar even de mentale energie niet voor’. Aanpoten, geen gezeik.
Tijd om die mentaliteit eigen te maken en te leren van hoe zij het krijgen, wilskracht. Onderzoekster Angela Duckworth mocht met meelopen tijdens hun ontgroening. Dit zijn de lessen die zij heeft onthouden; de wijze waarop de wilskracht van de Navy SEAL’s wordt getraind:
1. Opgeven is geen optie
Je brein is geen betrouwbare raadgever. Trekt het dan ook regelmatig in twijfel, zeker wanneer het op neigingen aankomt.
Natuurlijk wil je opgeven wanneer je kermend en puffend op de loopband staat — je brein vertelt je ‘ik kan niet meer’. Of neem die opdracht waaraan maar geen eind lijkt te komen: je bevindt je pagina’s diep in een of ander management boek en je overtuigt jezelf om te stoppen — ‘laat ik morgen verder gaan…’
David Goggins, een Navy SEAL veteraan én recordhouder van ‘De Meeste Pull-ups in 24 Uur” (4025) raadt je aan om dat stemmetje lekker te negeren. Je kunt fysiek en mentaal meer aan dat wat je brein jou laat geloven.
Of zoals hijzelf zegt:
“When your mind is telling you you’re done, you’re really only 40 percent done.”
Zet daarom nog even door, ook al voelen je benen aan als gelei en je brein als puree. Je kunt echt nog wel even door, ook al vertel je jezelf van niet. Kwestie van willen.
2. Focus op wat je vandaag kunt doen
Wanneer je denkt aan de omvang van dat project zakt de moed je in de schoenen. Hoe ga je dit in vredesnaam aanpakken? Waar begin je?! Door zo te denken sta je al 1-0 achter.
Je maakt je doelen, dromen, ambities en projecten te groot. Te intimiderend. daardoor voel je niet alleen ontzettend veel weerstand om eraan te beginnen, volhouden blijkt ook lastiger.
Navy SEAL’s leren tijdens hun training daarom om enkel naar de uitdaging vóór hen te kijken. Wanneer je namelijk een loodzware boomstam moet tillen, heeft het vrij weinig zin om te denken aan de verrassing die je straks te wachten staat: wapentraining is ijskoud water.
Navy SEAL:
“I’m trying to do the best I can. I’m not concerned with tomorrow, but with what goes on today.”
Hak je projecten en dromen daarom in stukjes: bedenk wat jij vandaag kunt doen om dichterbij je doel te komen. Schrijf dát op en voer dát uit. Waarom immers focussen op het schrijven van een bestseller? Doe het pagina voor pagina, hoofdstuk voor hoofdstuk. Zo houd je jouw doelen behapbaar, overzichtelijk én haal je de intimiderende angel eruit.
Dagelijks zulke tips en handige inzichten?
Volg ons dan op Instagram. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Dit bericht op Instagram bekijken
3. Blijf positieve gedachten denken, ongeacht de situatie
Komt er tijdens de zoveelste saaie vergadering weer een doodswens bij je naar boven? Wees blij dat je geen deel uitmaakt van de SEAL’s. Want als je denkt dat jij op een gemiddelde kantoordag wat te verduren krijgt, zet je dan maar schrap:
Tijdens de gevreesde ‘Pool Comp’-oefening moeten de SEAL’s twintig minuten onder water blijven en nee: niet in water met een aangenaam temperatuurtje. Daarbovenop krijgen ze ook nog eens te maken met een saboteur die hun zuurstoftoevoer probeert af te klemmen… Het doel? Kalm blijven, zelfs in de meest extreme situaties.
https://www.youtube.com/watch?v=AZ-24JtAFQw
Een ideale stress-test dus, en een die slecht één op de vijf Navy Seals doorstaat. En de manier waarop? Terwijl hun brein moord en brand schreeuwt dat het een verdrinkingsdood tegemoet gaat, proberen ze door middel van positief denken hun angst te stillen.
‘Dit obstakel is tijdelijk’
‘Dit heeft altijd een oorzaak. Iets is nooit een algemeen feit’
‘Dit is niet persoonlijk’
Als iemand onder water zonder zuurstof dat kan, kun jij dat ook wanneer je een slechte kantoordag hebt. Blijf positief en neem afstand van de situatie.
4. Laat je niet beïnvloeden door anderen
Zeker niet wanneer deze mensen een negatieve invloed op jou of je gemoedstoestand hebben. Het is namelijk maar al te makkelijk om je dromen en wensen op te geven omdat een ander er weinig vertrouwen in heeft. Wees daarom kritisch met wie je omgaat en aan wie jij jouw kostbare tijd en energie toevertrouwt.
En die mensen die je wel steunen? Wees niet koppig en vraag hen om hulp of advies. Brent Gleeson, Navy SEAL veteraan:
‘Wanneer je doelen stelt of succes achterna jaagt, zul je soms moeten leiden en anderen laten peddelen. Je kunt het niet allemaal alleen. Het moment waarop je realiseert dat je niet alles weet en hulp van anderen nodig hebt, is het moment waarop alles in een stroomversnelling terecht komt.’
Vergeet je ego en de opvatting dat sterke, succesvolle mensen alles alleen kunnen. Dat kunnen ze niet. Het vergt zelfvertrouwen en moed om een ander om hulp te vragen. En als een SEAL zich kwetsbaar durft op te stellen, mag jij dat ook.
Kortom
Of jij je doelen en ambities behaalt staat los van talent of aanleg. Het gaat om een ijzersterke wil. En gelukkig hoeft dit niet aangeboren te zijn, wilskracht kun je prima trainen. En goed, dat vergt misschien wat bloed, zweet en tranen, maar daar wordt je alleen maar sterker van.
Vergeet daarom je zelfmedelijden en wees blij dat er geen saboteur is die met je zuurstoftank sjoemelt. Bedenk welke doelen je wil laten slagen, groot of klein, en begin. Onthoud daarbij de volgende Navy SEAL’s lessen en we durven je ervan te verzekeren dat je wilskracht met de dag groeit:
- Opgeven is geen optie
- Focus op wat je vandaag kunt doen
- Blijf positieve gedachten denken, ongeacht de situatie
- Laat je niet beïnvloeden door anderen
Meer wilskracht en discipline?
- Resultaatgericht werken? Hoe een fitness-mentaliteit kan helpen (7 tips)
- Eindelijk die deadline halen? Suck it up: doe deze 3 dingen en zeg ‘dág’ tegen smoesjes
- Think Small — Waarom Kleine Doelen Stellen het Geheim tot Succes Is
- Discipline heeft niets te maken met wilskracht — 1 strategie voor meer doorzettingsvermogen
Wie zijn wij? | Training Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog