Wees eens eerlijk: gebruik je jouw weekenden om te ontsnappen aan het leven dat je van maandag tot en met vrijdag leidt – ‘pff, bijna weekend!’ – of zie je het als een kans om vooruit te komen? We geven je tips om bij dat laatste antwoord uit te komen. Het is namelijk niet alleen je werkweek die bepaalt hoe gezond, gelukkig en succesvol je leven is, maar mede wat jij op zaterdag en zondag doet (of juist laat). 3 tips voor het beste weekend ooit.

Vrijdagmiddag: van keihard werken naar “eindelijk, bijna weekend!

Bij productiviteit denken we aan wat we van maandag tot en met vrijdag doen; aan de resultaten die je in die werkweek neerzet, de afspraken die je bijwoont en de input die je levert. Voldoet dat aan jouw verwachtingen, of die van je baas, dan ga je moe maar voldaan het weekend in; jouw zuurverdiende twee dagen vrij. En die heb je nodig – beter gezegd: daar kijk je naar uit – om bij te komen van de week, maar ook om jezelf op te laden voor de aankomende.

Toch houdt je productiviteit niet om vrijdagmiddag vijf uur op. Je hoort ons niet zeggen dat je jouw zaterdagen en zondagen ook werkend moet doorbrengen, maar je weekend totaal nutteloos spenderen is onverstandig.

Het zijn namelijk niet alleen de dingen die jij van maandag tot vrijdag doet die jouw succes, geluk of gezondheid bepalen. Hoe jij jouw weekend besteedt blijkt net zo belangrijk:

Breng jij jouw zaterdag en zondag op een wijze door dat ze jou zowel mentaal en fysiek een stapje terugzetten, dan zul je de rest van de week moeten gebruiken om een inslaghaal te maken.

Probeer je daarentegen jouw weekend te gebruiken als een kans om jezelf op te laden – als een tweedaags moment van groei – dan zul je merken dat je niet alleen beter in je vel zit, je gaat ook fris en voorbereid de nieuwe week in.

Laten we daarom kijken naar slimme manieren en gewoonten die jij in het weekend kunt toepassen, om zo voorsprong te krijgen op de rest van de week:

Bijna weekend

1. Gebruik je weekend voor groei, niet voor regressie

Veel te vaak zien we ons weekend als een manier om te ontsnappen aan onze werkweek. Even geen collega’s, even geen klanten, even geen leidinggevende die met een zoveelste spoedje die aan je bureau staat.

In plaats daarvan drink je een goed glas wijn, maak je een latertje en slaap je lekker lang uit. Helemaal prima. Je hoeft zeker geen leuke en ontspannende dingen op te geven. Vaak is het juist dat uurtje gamen of die te lange avond met vrienden dat jou energie geeft.

Toch zul je ook eerlijk moeten zijn: gebruik je de laatste tijd jouw weekenden om te ontsnappen aan het leven dat je van maandag tot en met vrijdag leidt?

Is uitslapen een must omdat je door de week te weinig slaapuren maakt of tot diep in de nacht ligt te piekeren? Is dat glas wijn – of beter gezegd: die fles – een middel om te ontspannen omdat jouw veeleisende baan dat door de week niet toelaat?

Kortom:

Gebruik je het weekend om te ontsnappen aan jouw doordeweekse realiteit of gebruik je het weekend om plezier te hebben en vooruit te komen in het leven? Groot verschil.

  • Ieder weekend junkfood bestellen in plaats van zelf gezond koken, zorgt ervoor dat je gezondheid er op achteruit gaat.
  • Je zaterdagmiddagen vullen met Netflix in plaats van gezonde stimulans, zorgt ervoor dat er je mentaal op achteruit gaat.
  • Elke zaterdag met vriendinnen op shopping sprees gaan en geld uitgeven aan onnodige dingen, zorgt ervoor dat je er financieel op achteruit gaat.
  • Na een lange werkweek het weekend op de bank doorbrengen in plaats van leuke dingen met je kids of partner te doen, zorgt ervoor dat je relaties er op achteruit gaan.

Kijk dus een kritisch naar de wijze waarop jij jouw weekeinde spendeert: gebruik je het om jezelf, je gezondheid en je relaties op te laden of is het eerder een gevalletje ‘bijna weekend! Ik plof op de bank neer!’?

Als dat laatste het geval is – je vult je weekenden met activiteiten en gewoonten die niets goeds voor je doen – breng dan kleine veranderingen aan.

Bijna weekend

  • In plaats van weer geld te spenderen aan dingen die je niet echt nodig hebt, plan je een half uurtje in je agenda om je financiën eens in kaart te brengen of lees je een boek of artikel dat je financiële kennis vergroot.
  • Netflix? Luister liever eens naar een podcast, bekijk een documentaire of begin eens aan dat audioboek.
  • Ontbijt samen met je gezin, plan desnoods een filmavondje in je agenda of regel alvast een babysitter voor volgende week zodat je dan met je partner eropuit kan.
  • Neem een half uurtje de tijd en maak een eetschema voor de komende week. Pak vervolgens de fiets en neem je kinderen mee naar de lokale markt voor verse groenten en fruit.
  • Geen puf om naar de sportschool te gaan? Rol je yogamatje uit en doe wat eenvoudige oefeningen. Of je daarna weer op de bank ploft is aan jou.

Je hoeft heus niet je hele weekend productief te zijn. Je mag je vrije dagen zeker gebruiken om stoom af te blazen en activiteiten te doen waar je door de week niet aan toekomt, mits het om de juiste redenen is — om op te laden, in plaats van jezelf af te breken. Want daar heb je enkel je ‘toekomstige ik’ mee.

2. Gebruik je weekend om de aankomende week te plannen

Weten wat jouw prioriteiten zijn en wat jouw aandacht en tijd vergt, zorgt voor duidelijkheid. Je start de maandag dan weer fris en fruitig omdat je een plan hebt: je weet wat er moet gebeuren, hoe en waarom. Dat geeft je een ontzettend grote voorsprong. En ja, we begrijpen dat je op je zondag liever nog niet aan werk denkt, maar geloof ons: even de tijd nemen om zaken op een rijtje te zetten neemt juist stress weg (plus het voorkomt monday blues).

Bijna weekend

En niet alleen dat:

Jij kunt je op zaterdagmiddag – uitgerust en wel – voornemen om volgende week je beste beentje voor te zetten (“maandag sta ik om 6.00 in de sportschool, heus!”), maar wanneer je dit niet specifiek maakt, komt het er echt niet van. Jij en je goede voornemens liggen maandag om 7.00 gewoon nog te snoozen.

Neem daarom wekelijks even de tijd om je intenties voor de komende week duidelijk te maken. Noem het ‘je wekelijkse reflectie’.

In dit artikel gaan we daar uitgebreid op in, maar waar het op neerkomt is dat je hooguit een halfuurtje neemt om je agenda en takenlijst door te lopen. Wat is er in de afgelopen week allemaal gebeurd? Zijn er zaken blijven liggen, schuiven die door naar volgende week? Wat staat er de volgende week op de agenda? Moet ik daar nog iets voor voorbereiden?

Belangrijker: sta ook even stil bij je (langetermijn) doelen. Wat zijn dingen die je nog graag wil doen? Kun je daar deze week een eerste stap in zetten, hoe klein dan ook? Wie weet wil je een boek schrijven, een webshop openen of een instrument leren. Plan het op zondag, zodat je er op maandag tot en met vrijdag aan toekomt.

Indien je niet goed weet waar te beginnen, hak je doel/droom/ambitie dan in kleinere stukken. Zo maak je het minder intimiderend.

3. Gebruik je weekend voor input, niet voor output

Onze laatste tip om van ‘hoera, het is bijna weekend’ naar een bewuster weekeinde te gaan: focus liever op informatie binnenkrijgen. Op consumeren in plaats van produceren. Op input in plaats van output.

Wat bedoelen we daarmee?

Nou, het merendeel van je werkweek ben je bezig met produceren: je jaagt resultaten na, maakt of schrijft iets. Jij creëert nieuwe informatie. Fantastisch natuurlijk, want daarmee veroorzaak je vooruitgang, bijvoorbeeld in je werkveld. Om de balans te bewaken het echter verstandig om je weekend tegenovergesteld in te vullen; om het te richten op consumeren, maar niet zoals je denkt. 

In plaats van zelf nieuwe informatie en kennis uit te stoten, wil je op zaterdag en zondag juist nieuwe informatie opslurpen. Kennis en inzichten die jou slimmer, gelukkiger en vaardiger maken.

Door de week heb je namelijk zelden tijd (of de rust) om een goed boek open te slaan of om op je gemak een informatieve docu te bekijken. Gebruik daar dus je weekenden voor!

Bijna weekend

Plan op zaterdagochtend bijvoorbeeld een half uurtje in je agenda om je Frans bij te spijkeren, bekijk een aantal informatieve Ted-talks of leer eindelijk lassen door middel van informatieve youtube-filmpjes.

Je hoeft heus geen weekend lang intensief je kennis bij te schaven, relaxen is nog steeds een must. Probeer het in ieder geval wel zo in te richten dat je eindelijk aan informatie van anderen toekomt, in plaats van steeds zelf degene te zijn die produceert.

Kortom

We zijn allemaal menselijk. Het zou dan ook belachelijk zijn om te zeggen dat je je weekenden niet mag gebruiken om Netflix te kijken, lekker lang in bad te gaan of jezelf te trakteren op een avondje he-le-maal niets. Doe het zeker!

Probeer alleen de balans te zoeken: zie je weekend als tijd voor jezelf; om op te laden, om vooruit te komen in plaats van een stap achteruit te zetten en om jezelf voor te bereiden om de drukke week die nadert.

Bijna weekend

Tenslotte nog één vraag aan jou:

We vroegen je om eerlijk te zijn: nu je dit artikel hebt gelezen, komt dan het idee bij je op dat je inderdaad je weekenden gebruikt om te ontspannen aan je hectische maandag-tot-vrijdag? Loop je continu achter de feiten aan? Krijg je je werk zelden af en loop je haast op je tandvlees? Een bewust weekend gaat je dan waarschijnlijk niet helpen. Er is meer aan de hand.

Indien je structureel behoefte hebt aan weekend (“eindelijk, het is al bijna weekend!”), dan kan dat een teken zijn dat je jouw werk niet goed hebt georganiseerd. Je hebt een gebrek aan overzicht, werkt wellicht aan de verkeerde zaken en wordt door je collega’s geleefd.

Tijdens onze 1-daagse training Time Management gaan we hier mee aan de slag. We leren je hoe je jouw taken en verantwoordelijkheden in kaart brengt en hoe je door de bomen weer het bos kunt zien. Zo ga je met een gerust gevoel het weekend in en verheug je je op jouw vrije tijd — niet om bij te komen, maar om te leven.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog