Een serieus skype-gesprek voeren? Een hele uitdaging wanneer je zoontje op de achtergrond een legendarische veldslag tussen een robot en lego-dinosaurus nabootst — ‘Piew-piew!’ Gelukkig is er een manier om thuiswerken met kinderen dragelijk (én productief) te maken: modern problems require modern solutions (5 om precies te zijn).

Onderbrekingen zijn prima — mits het niet om de 5 minuten gebeurt

Gedwongen vanwege het coronavirus of niet: veel kenniswerkers werken tegenwoordig vanuit huis. Doorgaans betekent dat veel goeds voor onze productiviteit: niet alleen krijgen we meer werk verzet, we zijn ook gelukkiger. Met name dankzij de flexibiliteit die thuiswerken biedt.

Ineens heb je de mogelijkheid om tussendoor een wasje te draaien, een snel klusje te doen, of de hond uit te laten. Zo’n onderbreking is fijn, productief zelfs. Zolang je het op de juiste manier doet:

Zo neem je na een uur concentratiewerk tien minuten om de vaat te doen. Of na het schrijven van een lang rapport, dweil je “effe” de keuken. Dat is prima. Wat je echter niet doet is na 5 minuten research een klusje uitvoeren. Of een belangrijke klant bellen terwijl je de was opvouwt. Dat soort onderbrekingen zijn enkel ontzettend inefficiënt.

Helaas zijn dát de interrupties waarmee je te maken krijgt zodra je thuiswerkt en kinderen hebt — de 5-minuten-interruptie. De ‘mam-mag-ik-een-snoepje?’-, de ‘pap-mag-ik-buiten-spelen?’-, de ‘Auw-hij-begon!’-onderbrekingen. Dan wordt concentreren wel erg lastig.

En dat doet niet alleen iets met je humeur:

Thuiswerken met kinderen tips

Kijk: dit is geen thuiswerken. 

Dit gebeurt er met je concentratie zodra je kind je stoort

Iedere keer dat je gestoord wordt, sijpelt het effect van die onderbreking nog 25 minuten door voordat je weer op het oude focus-niveau zit.

En hierbij gaat het niet om lange onderbrekingen hoor; zelfs wanneer je ook maar héél even je aandacht vestigt op dat nieuwe lego-bouwwerk is het gebeurd: je bent afgeleid.

  • Hierdoor maak je 2 keer zoveel fouten in je werk.
  • Ook het hervatten van je werkzaamheden blijft een uitdaging: In 45% van de gevallen vergeet je namelijk waar je gebleven was.
  • Daarnaast voorkomt het dat je in die befaamde ‘flow’ terecht komt.
  • Dit alles zorgt ervoor dat je met verhoogde gevoelens van stress en tijdsdruk weer aan de slag gaat.
  • En misschien wel het belangrijkste: het komt ook de band met je kinderen niet ten goede zodra je tegen hen uitvalt omdat jij je werk niet gedaan krijgt.

Des te belangrijk dat je hiermee leert omgaan — vooral nu. Want waar er in het begin van de coronacrisis nog een oogje werd dichtgeknepen zodra de kwaliteit van je werk het naliet, kun je je het nu niet meer veroorloven: we zijn namelijk bij een punt aangekomen waarbij thuiswerken de norm is.

Jouw leidinggevende zal het dan ook niet langer voor lief nemen wanneer je een deadline mist — “Ik ben er niet aan toegekomen. Billy had een vriendje hier.” Een klant zal het niet langer begrijpelijk vinden zodra het skype-gesprek overstemd wordt door rumoerige kinderen. Thuiswerken is here to stay, dus de normale werkzaamheden moeten worden hervat.

En ongeacht of je te maken hebt met een overvolle wasmand of een overvolle inbox, kletsgrage kinderen hebt in plaats van collega’s: Het is aan jou om het voortouw te nemen in professioneel én geconcentreerd werken — zelfs al heb je kinderen thuis.

Met deze tips lukt dat.

Thuiswerken met kinderen advies

…. en dit is ook geen thuiswerken

5 tips om thuiswerken met kinderen te laten slagen

1. Plan concentratiewerk in op kids-vrije momenten

Maak gebruik van de vrijheid en flexibiliteit die je op dit moment hebt: plan je werkzaamheden voor de momenten dat je kinderen naar school of afwezig zijn.

Mocht dat nou niet lukken, sta dan desnoods een uur eerder op. Probeer in die tijd het gros van je concentratiewerk te verzetten en je meetings te doen. Werk je liever ‘s avonds een uur langer door? Prima;

Jij hebt de flexibiliteit om je uren in te delen, maar ook de verantwoordelijkheid om je taken af te ronden. Houdt dat in dat je vroeg in de ochtend of in het weekend werkt zodat je ‘s middags op je kids kunt letten? Zolang het je werk ten goede komt zal geen leidinggevende er naar kraaien.

2. Zorg voor een afleidingsvrije omgeving

Zodra je de mogelijkheid hebt om niet in dezelfde ruimte te werken als waar je kinderen wonen, spelen en ontdekken, grijp die kans dan: richt een eigen werkplek in. Eén die bedoeld is om enkel te werken en die jou de concentratie biedt die je nodig hebt.

Heb je die luxe niet, houdt je werkomgeving dan zo afleidingsvrij-mogelijk:

Zorg ervoor dat de plek is opgeruimd (je wil niet eerst tal van speelgoed auto’s onder je bureau moeten schoppen), je een noise cancelling headset draagt (om de tv die op de achtergrond blèrt uit te filteren) en zet ook je eigen mobiele devices op stil.

3. Maak afspraken met je partner

Indien je partner ook vanuit huis werkt, en wellicht andere dagen of uren werkt, spreek dan af wie de verantwoordelijkheid over de kinderen neemt. Hij of zij kan hen wellicht een middagje zoet houden, of zorg dragen voor het halen en brengen van en naar school.

Ook zodra jullie werkuren overlappen is dit mogelijk. Spreek af dat jij je ‘s ochtends met de kids bezighoudt (zodat hij of zij aan die klus kan werken) en dat jullie het ‘s middags omdraaien (zodat jij ongestoord dat verslag kunt afmaken).

4. Zorg voor voldoende vermaak voor je kinderen

Daarnaast zul je minder interrupties ervaren zodra je kinderen bezig zijn. Met buiten spelen bijvoorbeeld, tekenen, maar ook met tv kijken.

En hoewel je misschien doorgaans terughoudend bent in de hoeveelheid televisie of schermtijd waaraan je je kinderen blootstelt, besef dat jij jezelf hier niet voor hoeft af te straffen:

Tijdens de coronatijd moet je simpelweg roeien met de riemen die je hebt. Dat houdt misschien in dat je tijdelijk geen ‘pinterest-perfect mom of dad’ kunt zijn. Wees realistisch.

Dus misschien houd je je kind zoet met een tablet. Prima — zolang het jou helpt je werkzaamheden af te krijgen, mag jij doen wat jou goeddunkt voor je kind.

5. Maak afspraken met je kind

Tot slot helpt het om onderling afspraken met je kinderen te maken. Geef aan dat je gedurende je werkdag niet inzetbaar bent, ook al ben je zichtbaar. Afhankelijk van de leeftijd van je kids, kan dit onbegrip oproepen.

Jouw kleuter zal namelijk niet begrijpen waarom mama of papa geen tijd heeft om te knutselen — “... maar je bent toch thuis?

Leg uit dat hoewel je inderdaad thuis bent, dit niet hetzelfde is als de weekenden of schoolvakanties. Jij moet gewoon werken, en kan dus niet met hen spelen. Zodra je echter klaar bent wil best een spelletje spelen. Wijs hen daarop en spreek desnoods een tijd af.

“Papa is tot vier uur aan het werk. We doen gewoon tot die tijd alsof hij er niet is. Zodra de kleine wijzer dan op de vier staat gaan we een lekker ijsje halen. Heb je daar zin in?”

Thuiswerken met kinderen corona

Dit is próberen thuis te werken.

Kortom: thuiswerken met kinderen?

Voor je concentratie is het niet ideaal. Tijdens deze corona tijd is het echter niet anders.

Jij zal daarom je eigen tijd en aandacht moeten bewaken. Door onderling afspraken te maken, kritisch te kijken naar je werkmomenten, en te accepteren dat dit de tijd is om creatief te zijn — richting je kinderen, maar ook zeker rondom je workflow.

Blijft dit toch een uitdaging?

Kom je nu alsnog niet toe aan je werk, omdat je je niet kunt concentreren of omdat je kind nog maar een dreumes is? Overweeg dan toch om opvang te regelen. Vaak doe je jezelf (en je kind) daar een groter plezier mee dan verwoede (en vooral gefrustreerde) pogingen te doen een concentratie-plek te creëren. Wellicht willen opa en oma een handje helpen, heb je baat bij buitenschoolse opvang, of kun je een opvangdag regelen met vrienden die ook kleine kinderen hebben.

Blijft thuis werken dan alsnog een uitdaging, kijk dan eens kritisch naar je workflow. Wellicht is die niet geijkt op thuiswerken. In dat geval kun je beter een training rondom thuiswerken volgen:

Onze nieuwe training ‘Effectief Thuiswerken voor Teams’ bijvoorbeeld. Daar ontvang je tips voor thuiswerken met (en zonder) kinderen en leer je beter samenwerken op afstand. Interessant, vooral nu. Volg ‘m daarom eens, alleen of samen met je collega’s.

tips bij thuiswerken hoe

Kijk! Dit is thuiswerken. 

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog